Historisk arkiv

Tale: Åpningen av Det Norske Måltid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Aker Brygge

Mye av mitt engasjement som matminister har basis i våre fantastiske råvarer fra jord og fjord.  Jeg vil at den renhet, friskhet, enkelthet og etikk som ligger bak norsk matproduksjon og videreforedling bokstavelig talt skal komme ”til sin rett” på tallerkenen.

Jeg vil at det skal skape identitet og stolthet hos norske produsenter, næringsmiddelindustri, kokker og forbrukere. 

Derfor er Det Norske Måltid med sine landsomfattende tevlinger et viktig prosjekt for hele mat- og måltidsnæringen i Norge.

Vi har allerede kommet langt i arbeidet med å utvikle sjømat og kjøttråvarer i verdensklasse, for eksempel norsk laks og lam, som ble valgt som hovedråvarer ved Bocuse d’Or for et år siden.  

Fersk sjømat har gode salgsargumenter i stikkord som helse, mattrygghet, sporbarhet, smak og ferskhet, og norsk laks produseres i en havbruksnæring som holder et meget høyt kompetansenivå. Dette gjør at fisken er sikret gode oppvekstvilkår, noe som gjør den til en favorittråvare blant norske kokker og matmiljøer. 

Norske lam holder svært høy kvalitet med hensyn til blant annet smak og kjøttfylde. Det skyldes arbeid med systematisk avl og utvikling av dyrematerialet, og utmarks- og fjellbeitene, med næringsrikt gras og urter.

Lam, som så godt som hele livet har beitet i fjell og utmark i Norge, skaper også gode følelser hos forbrukerne. God dyrevelferd og miljøvennlig produksjon av mat er verdier som betyr mye.

Slik jeg opplever kjernen i prosjektet Det Norske Måltid, så handler det om mat- og måltidskulturens betydning for utviklingen av lokal matproduksjon og identitetsbygging, for videreutviklingen av små og store matbedrifter og for turistenes totalopplevelse av Norge.

Med sine konkurranser i alle landets fylker om beste råvare og beste produkt er prosjektet Det Norske Måltid etter min mening en sterk bidragsyter til å synliggjøre kvalitetene ved norsk mat fra jord og fjord, ikke minst for turistene som gjester landet vårt.

For: Reiselivet trenger levende bygder, det trenger et levende kulturlandskap og en levende, identitetsbærende matkultur. Vi må kunne by på vår egen kultur og identitet. Det handler om vår troverdighet som destinasjon. Dette er understreket i Regjeringens strategi for reiselivsnæringen.

Vi må derfor møte utfordringene her: Hvordan skal vi bli bedre når det gjelder tilgjengelighet, kvalitet, service og effektivitet knyttet til mat og regional matkultur og hvordan maten framstår i butikkene, på veikroene, spisestedene, hotellene og bensinstasjonene. 

Vi har derfor i samarbeid med Samferdselsdepartementet blitt enige om at identitetsbærende lokal mat og matkultur skal bygges inn som et tilbud langs de Nasjonale Turistveger, og fredag 12. juni har jeg gleden av å åpne den første Matruta langs Sognefjellsvegen.

Avslutning:
Vi har noen av verdens beste kokker, og vi har noen av verdens beste råvarer. Vi må trekke sammen og bruke disse for å fremme Norge som destinasjon og som eksportør.

Jeg er derfor glad for at prosjektet Det Norske Måltid er basert på samarbeid - at vi trekker sammen – departement, bonde og fiskarlag, kokkemesterlaug, reiseliv, fylker og innovasjons lokale kontor. Dette er unikt og gir muligheter for en tett og god dialog og gode nettverk ute i fylkene som brenner for visjonen.

Til lykke med samarbeidet om Det Norske Måltid. Med dette erklærer jeg Det Norske Måltid for 2009 som åpnet.