Historisk arkiv

Tale: Åpning av Norges stand på Internationale Grüne Woche

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Berlin

Kjære alle sammen

 
Det er en glede for meg å ønske dere alle - velkommen til denne åpningen av Norges stand på Internationale Grüne Woche  (IGW) her i Berlin.

Grüne Woche, eller Den grønne uka, er en av de største Norges-profileringer internasjonalt. Vi deltar her i år for 22. gang i et arrangement som er vurdert som verdens største forbrukermesse for mat og landbruk. 

Jeg er særlig glad for at vårt kjære naboland Sverige deltar her i år og er vår nabo her i Hall 8. Min svenske statsrådskollega, Eskil Erlandsson, har uttalt at Sverige skal bli Europas fremste matland. Jeg takker for den vennskapelige konkurranse dette innebærer; - vi vil jo alltid slå storebror!

I år deltar vi med en litt større stand enn tidligere (ikke fullt så stor som Sveriges), og jeg har også med meg en næringslivsdelegasjon med representanter fra mange ledd i verdikjeden for mat; produksjon, merking, handel og servering, i tillegg til representanter for skog og utmark og fra reiselivet. 

Regjeringen ønsker å se på mat og reiseliv som to sider av samme sak. Som Landbruks og matminister har jeg tro på at denne satsingen med å koble mat og reiseliv har ringvirkninger for hele landbruket og for utviklingen av norske bygder. Det er store synergieffekter å hente i et samarbeid med reiselivet. 

Til sammen selger vi ganske enkelt: Et annerledes land – et av verdens mest naturbaserte reisemål.

Og her er Tyskland er vårt viktigste marked. Men vi har altfor liten markedsandel av det tyske turistmarkedet. Vi må bli mye bedre.

Derfor er vårt budskap i år: Bedre service, større kreativitet og tilgjengelighet. Dette har vi samlet i ett slagord: ” Norsk mat – en reise verdt.”  

Jeg har derfor utfordret næringslivsdelegasjonen når det gjelder konkrete tiltak for hvordan vi skal gjøre norske spesialprodukter med direkte lokal forankring mye mer synlige og tilgjengelige og hvordan vi skal yte bedre service og kvalitet overfor tyske turister. Dette gjelder både mat og reiselivsprodukter. 

Når det gjelder reiselivet anslår Norsk senter for Bygdeforskning at omsetningen i distriktene er minst 35 milliarder kroner i 2005, noe som er 37 % av all reiselivsomsetning i landet. 

Det slås også fast at minst 60 000 personer er sysselsatt innen reiselivet i distriktene. Av dette står gardsturisme for 1 milliard i omsetning og ca. 2500 årsverk, mens omsetningen av lokal mat fra småbedrifter i distriktene var på ca. 11 milliarder kroner med 7500 sysselsatte.

Reiselivsnæringa er derfor viktig for oss og på mange måter den ideelle distriktsnæring. Den tar hele landet i bruk! Det vi selger er opplevelser i rein natur, et kulturlandskap holdt i hevd, lokal mat og mattradisjoner, kulturminner og aktiviteter til lands og til vanns. 

Når det gjelder mat, har norsk mat og matkultur blitt en stadig viktigere del av reiselivsproduktene. Internasjonale turister etterspør i økende grad lokalt forankrede mat-, kultur-, jakt-, fiske- og naturopplevelser med utgangspunkt i det stedet de besøker. Undersøkelser viser at turistene i større grad ønsker å oppleve de forskjellige steders særegenhet og mattradisjoner. 

Vi vet at lokal mat og en vennlig lokalbefolkning er blant tyskernes viktigste grunner for valg av reisemål. Men de vet generelt lite om Norge og norsk mat, og Norge er ikke et naturlig valg for de matinteresserte. 

Deltagelsen på IGW dreier seg derfor i hovedsak om langsiktig merkevarebygging av Norge, der maten, historien og reisen gir en unik totalopplevelse.

Å delta her betyr å møte tyske forbrukerne og medier og politikere fra flere land direkte. Her skal vi ha politiske diskusjoner om hvilke utfordringer klimaendringene skaper for den globale matsikkerhet. Her får vi umiddelbar tilbakemelding på våre mat- og reiselivsprodukter, her har vi muligheter for å møte nye forbrukertrender innen produktutvikling og design.

Og her kan vi teste egne produkter, knytte internasjonale kontakter og vinne erfaring slik at vi kan bli bedre i en sterk, internasjonal konkurranse. Dessuten vil det å delta på den norske standen gi gode norske nettverk.  Og ikke minst bevisstgjør både utstillere, pressefolk, besøkende og oss politikere hverandre på at vi opplagt har mye norsk mat å være stolt over.

Vi er også her for å lære. Vi må reise ut for å bli gode og lykkes hjemme. Og vi har bygget mange suksesshistorier. Vi har for eksempel aldri hatt så stor produktutvikling av matspesialiteter som bygger på lokale og regionale konkurransefortrinn. 

Vi ser hvordan de små matbedriftene bygger nye nettverk, finner nye omsetningsformer, også i samarbeid med de etablerte samvirkeformene og bygger nye merkevarer, ivaretar tradisjoner, skaper nye arbeidsplasser. Og vi ser at butikkjedene blir stadig mer interessert i å selge norsk spesialmat. 

Utfordringen er hvordan vi sammen får mat, natur og kultur til å gå opp i høyt spesialiserte opplevelsestilbud som øker turiststrømmen, og som gjør Norge til ett av verdens mest etterspurte reisemål?

Målet er å gjøre norsk mat, kokkekunst og reisemål bedre kjent for det tyske markedet og at Norge er en reise verdt. 

Denne grønne uka skal bidra til dette. Jeg er overbevist om at den norske standen og dere som presenterer norsk mat og norske reisemål vil lykkes i å øke den tyske turiststrømmen til Norge. 

Jeg vil på denne bakgrunn ønske alle utstillere og gjester lykke til, og erklærer Norges 22. utstilling på Internationale Grüne Woche for åpnet.

Takk