Historisk arkiv

Kronikk: Det er penger å hente i utmarka

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Jeg er opptatt av å gjøre jakt og friluftsliv til en viktigere kilde til både inntekt og rekreasjon!

Norge har viktige bestander av vilt- og innlandsfisk som for en stor del forvaltes av eiere av landbrukseiendommer. Det er gode muligheter for å utnytte norske utmarksarealer, elver og fiskevann bedre til næringsformål og rekreasjon. Slik kan vi  legge grunnlaget for økt aktivitet, verdiskaping og bosetting i distriktene. For å få til dette kreves en bærekraftig forvaltning av vilt- og fiskeressursene. Sjansen for å lykkes øker enda mer om alle med produkter og servicetilbud knyttet til jakt og fiske, kan samarbeide godt gjennom hele verdikjeden.

Jakt står sterkt
Jakta og viltet representerer en viktig del av norsk egenart, tradisjoner og matkultur. 142 500 nordmenn jaktet i 2008/2009. Det er store verdier knyttet til viltkjøttet, salg av jaktkort, utleie av terreng og hytter. Bare førstehåndsverdien av felt vilt som kjøttressurs er i rapport fra Reiselivsbedriftenes Landsforening og Norges Skogeierforbund (2004) estimert til om lag 600 millioner kroner. Det er videre anslått at det er mulig å øke omsetningen knyttet til salg av jaktbaserte opplevelsesprodukter inklusive tjenester i form av hytteutleie, guiding med mer til 700 millioner kroner innen 2014. Økt tilgjengelighet av viltkjøtt i markedet er med å fremme næringsutvikling. De som greier å utvikle ferdigvarer med lokal identitet og særpreg, gjør også jakt og utmarksturismen mer attraktiv.

Innlandsfisk
Interessen for innlandsfisk til mat og gastronomisk glede er økende. Landbruks- og matdepartementet etablerte et femårig utviklingsprogram for innlandsfiske i 2007. Programmet har en ramme på 20 millioner kroner og er konsentrert om fisketurisme, næringsfiske og oppdrett av innlandsfisk. Målet er å utvikle rundt 150 fisketurismebedrifter, 2-3 lønnsomme oppdrett og inntil 10 næringsfiskebedrifter. Dette vil gi en anslagsvis meromsetning på 20 - 25 millioner årlig. Jeg er glad for å se den store interessen for innlandsfiske - her er det muligheter for økt næringsutvikling i distriktene.

Opplæring, rekruttering og ny kunnskap
Fiske er en viktig innfallsport for mange barn og unge til andre høstingsbaserte aktiviteter. Derfor hadde jeg stor glede av å dra i gang kampanjen Fiskelykke som med Statskog, Norges Jeger- og Fiskeforening og Den Norske Turistforening samarbeider om. 20.000 fiskestenger er delt ut til barn over hele landet for å stimulere interessen for fiske og dermed friluftsliv.

Opplæring og rekruttering av nye jegere og fiskere er viktig. Selv om flere rettighetshavere har godt tilrettelagte tilbud rettet mot nye jegere og fiskere, er det behov for å øke innsatsen på dette området ytterligere.
Utvikling og formidling av kunnskap er selvsagt vesentlig. Det nyåpnede nasjonale elgsenteret på Gravberget gård, og tilsvarende kunnskapssentre for hjort på Svanøy og for villrein på Hjerkinn og Skinnarbu, er gode initiativer. 

Tilgang til jakt og fiske
Jakt og fiske må oppleves som tilgjengelig og økonomisk oppnåelig. Igjen er samarbeid et sentralt stikkord. Samarbeidet om inatur.no (www.inatur.no), der Statskog SF, Norges Fjellstyresamband, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norges Skogeierforbund og Norske Lakseelver er med, er et godt eksempel på en markedsplass for flotte og lett tilgjengelige tilbud på jakt, fiske, overnatting og friluftslivsaktiviteter i hele Norge.
Også de mange myndigheter og øvrige aktører må spille på lag om jakt- og fiskeressursene skal utnyttes effektivt.

Frykt for kommersialisering
Jeg ser ingen grunn til å frykte økt kommersialisering av jakt og fiske så lenge det ikke reduserer folks adgang til jakt og fiske. Snarere kan tilbudet øke og gi bredere spekter av produkter og opplevelsesmuligheter. Dessuten er det fortsatt elver, vann og jaktområder som ikke er utnyttet fullt ut. Men dette dreier seg i stor grad også om kultur og bosetting. Vi må ikke glemme betydningen av høstingsbasert friluftsliv som sosial og kulturell verdi for jegere, fisker og hele bygdesamfunn.

Ta utmarka i bruk! Der er det trivelige penger å tjene.