Historisk arkiv

Tale: Smakens uke i butikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Møte med adm dir Svein Fanebust, Coop Mega/Bislett

Mye har vært sagt og skrevet om matpakka opp igjennom. Vi har humret gjenkjennende til Knutsen og Ludviksens tekst. Vi må alle vedgå at vi har latt matpakka ligge og heller kjøpe noe mindre sundt i nærmeste kiosk eller butikk. Ikke minst gjelder det i tenårene.

Men matpakka fortjener heder. Den representerer et sunt, nærende og rimelig måltid. Den er liksom det mest arketypiske symbolet for norsk nøysomhet.

Jeg synes det er flott at Coop velger å løfte fram matpakka i sin første markering av Smakens uke. Spesielt flott er det at dere utfordrer norske tenåringer til å lage en matpakke de kan være stolte av.

Neste uke skal rundt 220 skoler gjennomføre et spesielt undervisningsopplegg for å lære mer om smak og matglede. 40 klasser vil få besøk av et smaksteam bestående av kokker, forskere fra Nofima eller fra Opplysningskontorene i landbruket.

Neste uke skal 18 kantiner rundt om i landet synliggjøre og bevisstgjøre de som spiser sin lunsj i disse kantinene litt om smak, om grunnsmakene surt, salt, søtt, bittert og umami.

Smakens uke i butikk er nytt av året. 
Dere skal ha ros for å ville være med på Smakens uke laget.

Godt at Coop vil synliggjøre den uka i året der sensorikk og grunnsmaker, matkvalitet og ikke minst matglede er ekstra i skuddet.

Matpakkekonkurransen er en aktivitet som kan OGSÅ gå rett inn som strålende tiltak i Handlingsplanen for bedre kosthold i befolkningen. Det er en plan der 12 statsråder (også fra LMD selvfølgelig) har underskrevet på. En plan for å få til en sunnere befolkning.  

Samarbeid er viktig både mellom ulke departementer og mellom ulike aktører langs næringskjeden.

I sommer har matprodusenter og forbrukere 8 steder rundt om i landet (fra Mandal i sør til Bodø i nord) snakket om mat med mat i munnen. De har kommet med råd til meg om hva som er veldig viktig for utviklingen av matpolitikken videre.

Et av rådene var ”Matkunnskapen må inn i tidlig alder”.  Jeg ble også oppfordret til å kontakte andre departementer for å få dette til.

Jeg vil nå ta initiativ til et møte med Kulturdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Fiskeri og Kystdepartementet for å diskutere mulighetene for i fellesskap å få mattradisjoner, matkultur, stedegen mat og sensorikk mer synlig i undervisningssammenheng.

Selv er jeg opptatt av å få matglede og matkvalitet naturlig inn via barnehager, grunnskoler, videregående skoler. 

Men spørsmål og problemstillinger om matproduksjon, matsikkerhet og smak helt sikkert vil være noe folk flest vil kunne ha glede og nytte av å lære mer om.

Dette gleder jeg meg til å arbeide videre med de neste fire årene. 

Med Handelen på laget vil det være enda lettere å få Smakens uke målet ut. Jeg gleder meg dessuten til å få både se og eventuelt smake på de innkommende matpakker.