Historisk arkiv

Presseseminar om norsk reinkjøtt

Tale: Reinkjøtt - fra vidde til bord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Presseseminar om norsk reinkjøtt

Takk for invitasjonen,

Som Reindriftsminister er jeg statsråd for hele verdikjeden fra vidde til bord. Jeg ser det som svært positivt at Norske reindriftssamers landsforening i samarbeid med Opplysningskontoret for kjøtt arrangerer et seminar for å øke kunnskapen om rein og reinkjøtt. Innenfor en kort tidsramme har dere satt sammen et rikholdig og spennende program med elementer fra hele verdikjeden. Jeg ser det som viktig og riktig at man ved jevne mellomrom gjennomfører denne type seminarer. Seminaret bidrar til å rette oppmerksomheten mot reindrift som næring, og reinkjøtt som en fantastisk råvare. I tillegg bidrar seminaret til bedre kontakt mellom aktører som arbeider med rein og reinprodukter.

Reindriften som næring har mange positive elementer i seg. Den representerer en god og fornuftig ressursutnyttelse i marginale fjell- og utmarksområder. Den bidrar til et næringsmessig mangfold, og den er en sentral bærer og videreutvikler av samisk kultur. Reindriften som næring, kultur og livsform er på mange måter unik både i nasjonal og internasjonal sammenheng. Den fortjener derfor positiv oppmerksomhet og fokus på tiltak som kan bidra til at næringen sikres, utvikles og styrkes. Jeg har ved flere anledninger vist til at det er landbruket som gir grunnlaget for de levende bygder, men det er også et poeng at i mange bygder er det reindriften som gir lys i husan.

Nordmenn har de siste årene vært på en enestående oppdagelsesferd i retter og råvarer fra hele verden. Som matminister synes jeg det er spennende at vi har utviklet oss til å bli en nysgjerrig og matglad nasjon. I hele dette mangfoldet av mat og matopplevelser har reinkjøttet en naturlig plass. Hva er det som gjør reinkjøttet så spesielt, og hvorfor har reinkjøttet flere fortrinn i konkurransen om forbrukerne?

Denne ettermiddagen skal bidra til å gi oss noen svar. Reinkjøtt er en arktisk delikatesse og er noe av det mest eksklusive og spennende kjøttet Norge har å by på. Det er ren og naturlig luksus fra norske fjelvidder. I tillegg viser forskning at reinkjøttet er noe av det sunneste du kan spise. Reinkjøttet har det høyeste innholdet av antioksidanter og fettet inneholder sunne fettsyrer.

Jeg er opptatt av lokale mattradisjoner og ser det som viktig at mattradisjoner blir tatt vare på som en del av vår kulturarv. Franskmennene arbeider for å sikre franske mattradisjoner en plass på Unesco lista. Selv om samiske mattradisjonene ikke måtte komme på Unescos liste, er det viktig at flere får lære mer om samisk mat. Dette gjelder blant annet i forhold til hvordan de ulike delene av reinen har blitt benyttet i matlagingen, og ikke minst hvordan man foredler reinkjøttet til en arktisk delikatesse. I tillegg er det viktig at man også får formidlet hvordan reinkjøttet produseres i Norge. Det er få, om noen kjøttslag, som har en slik historie å fortelle som reinkjøttet. Ved at reinkjøttet produseres i det vesentligste av et urfolk - samene, som i århundrer har lært å leve av og med naturen, har reinkjøttet en etnisk dimensjon som gjør at forbrukeren i tillegg til en unik smaksopplevelse også kan få en interessant historie med på kjøpet.

I løpet av det siste tiåret har reinkjøttet forlatt billigsegmentet og hevet seg opp til eliteklassen når det gjelder matspesialiteter. En større andel av reinkjøttet har forlatt nedrimede frysedisker til fordel for ferskvaredisken. Kvaliteten på reinproduktene har økt. Dette gjelder både de enkelte stykningsdelene og selve presentasjonen av produktene i butikk. En vesentlig bidragsyter til denne utviklingen har vært Verdiskapingsprogrammet for rein. Fremdeles er det mye ugjort. Etter min vurdering foreligger det fortsatt et betydelig verdiskapingspotensiale i forhold til reinkjøtt. Fremover vil det blant annet være viktig å styrke reinkjøttbedriftene slik at både stabiliteten og volumet i leveransene øker. Samtidig må høy kvalitet fortsatt stå sentralt. Det må satses på økt markedskompetanse og markedsarbeid. Det må etableres bedre distribusjonsløsninger for å sikre at reinkjøttet kommer ut til de betalingsvillige markedene. Ved nyetableringer og ved utvidelser må det i tillegg gjennomføres markedsanalyser i forhold til de markedene man ønsker å etablere seg i, og hvilke produkter som etterspørres. Dette er avgjørende kunnskap for å overleve i et presset marked.

Avslutningsvis vil jeg si at jeg er optimist i forhold til reindriften. Reindriften er i en unik situasjon hvor potensialet for etterspørsel er langt større enn potensialet for produksjon. I dette ligger det store muligheter for økt verdiskaping. For og lykkes må reindriften utnytte de fortrinn de har i konkurransen om forbrukerne. I tillegg må samarbeidet i verdikjeden videreutvikles. Gjennom økt samarbeid i verdikjeden vil man kunne få et mer effektivt arbeid i forhold til å styrke bl.a. markedskanaler, produktutvikling og salg. Dette vil også kunne påvirke prisnivået for reinkjøtt positivt.

Jeg ser frem til fortsettelsen!