Historisk arkiv

Åpning av pressetreff i publikumsteltet

Tale: SKI-VM Oslo 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Det er nå 13 måneder siden jeg utfordret dere i VM-ledelsen til å gjøre norsk mat til en viktig del under Ski-VM. Dere tok utfordringen på strak arm og presenterte ”Eat Norway”-prosjektet for fiskeri- og kystministeren og meg.

Kontrolleres mot fremføring.

Det er nå 13 måneder siden jeg utfordret dere i VM-ledelsen til å gjøre norsk mat til en viktig del under Ski-VM. Dere tok utfordringen på strak arm og presenterte ”Eat Norway”-prosjektet for fiskeri- og kystministeren og meg.

Vi ville ha en tydelig og samlet satsing for å vise fram norsk mat overfor nordmenn og utlendinger, og gjennom dette styrke landets omdømme som reisemål.

Vi ville vise fram et fristende tilbud av norsk mat- og drikke i kiosker og telt. Vi ville at VM-menyene i restaurantene skulle bygge opp om visjonen for Ski-VM 2011: ”Å begeistre og spre vintergleden!”. Vi mente det ville ha appell til et bredt publikum, og at det ville skape begeistring og matglede.

Vi ville også vise at vi har fantastiske råvarer fra land og sjø og noen av verdens beste kokker. Kokker som vinner verdensmesterskap i Bocuse d’Or og i kokkeolympiader.

”Verdens beste råvarer kommer fra Norge ” uttalte Paul Bocuse om norsk lam og norsk laks, i etterkant av Bocuse d’Or i 2008. Der ble det som kjent norsk seier (med Geir Skeie) over eliten av kokker fra 20 europeiske land.

Det er altså noen av verdens beste råvarer vi viser fram her under Ski-VM, men også hvordan disse råvarene er blitt foredlet til lokale og regionale matspesialiteter. De bygger identitet, stolthet og utvikling av Norge som et reisemål.                                   

Det er derfor en glede å oppleve at det vi ville med prosjektet ser ut til å bli innfridd: Slik Eat Norway-prosjektet nå framstår, får vi vist fram norsk matkultur gjennom kvalitet og bredde, i varierte menyer, på mange ulike arenaer og til varierte priser. Vi skal vise matglede og skiglede i en god kombinasjon!

Og framfor alt skal vi vise regional variasjon presentert på en slik måte at det fremmer nysgjerrighet og grunnlag for gjentatte besøk i ulike deler av landet vårt.

Det er også en stor glede å oppleve at samarbeidet i styringsgruppen og med VM-ledelsen har gitt rom for alt dette. Det har krevd bevissthet om et felles løft. Det har gitt et flott samarbeid mellom Ski-VM, Innovasjon Norge, fagdepartementene for mat og reiseliv, matleverandører og reiselivsbedrifter.

For å si det på ski-språket: Her har det ikke vært mye is i rubben!

Noe av det som gleder meg mest er at dere har lykkes i å engasjere næringslivet så sterkt og at dere har fått til å organisere dette slik at publikum – ikke minst barna - får møte all maten.

Maten kommer til å løfte festen – en folkefest der titusener av mennesker vil være samlet her i Holmenkollen og ute i løypene hver dag, og hvor millioner av tv-seere vil følge begivenhetene fra egen stue.

Lykke til med matopplevelsene under Ski-VM. Med dette erklærer jeg Publikumsteltet Kollenbrølet Cafè for åpnet!