Historisk arkiv

Deltar i program for innovasjon og entreprenørskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Gjennom EUs innovasjons- og entreprenørskapsprogram kan norske bedrifter få finansiering og veiledning til å skape en mer innovativ og bærekraftig bedrift.

Norge deltar i 20 av EUs programmer deriblant EUs rammeprogram for konkurranseevne og innovasjon som har tre underliggende program. Disse er Innovasjons- og entreprenørskapsprogrammet, IKT-programmet og Energiprogrammet. Rammeprogrammet for konkurranseevne og innovasjon har totalt et budsjett på 3,6 milliarder euro for perioden 2007-2013.  I denne perioden bidrar Norge med tilsammen cirka 89 millioner kroner per år til rammeprogrammet.   

EU-delegasjonen har laget en artikkelserie om de tre underprogrammene til EUs rammeprogram for konkurranseevne og innovasjon (CIP). Dette er den første artikkelen i serien og handler om Innovasjons- og entreprenørskapsprogrammet.

Muligheter for norsk næringsliv
- Formålet med programmet er å fremme konkurranseevnen til små og mellomstore bedrifter i Europa. Programmet gir støtte til innovative og miljøvennlige løsninger gjennom finansiering og forretningsstøtte, sier Tone Evje som er nasjonal ekspert Generaldirektorat for næringsliv og entreprenørskap.

Hun er utsendt fra Nærings- og handelsdepartementet til Europakommisjonen for en periode. Hun jobber i sekretariatet til rammeprogrammet der hun i hovedsak koordinerer arbeidsprogrammet for Innovasjons- og entreprenørskapsprogrammet.

Norske aktører kan søke om støtte fra programmet på lik linje med andre EU-land. Eksempelvis tilbyr programmet indirekte finansielle støtteordninger ved at venturefond og banker kan søke rollen som formidler av kapital til investeringer i bedrifter enten i form av egenkapital, mikrokreditt eller utlånsordninger. Bedrifter kan i tillegg få direkte støtte gjennom tilskuddsmidler fra EU til utvikling av innovative produkter eller tjenester som reduserer miljøutslipp eller øker effektiviteten i bruk av naturressurser.  

Finansielle støtteordninger prioriteres
- De finansielle støtteordningene er tungt prioritert i programmet, sier Atle Bjørkheim. Også han kommer fra Nærings- og handelsdepartementet og jobber som nasjonal ekspert i Europakommisjonen.

Bjørkheim jobber i Generaldirektoratet for økonomiske spørsmål og pengepolitikk i en seksjon som har ansvar for å godkjenne investeringer i venturefond eller garantiordninger til banker. Bjørkheim jobber med den praktiske implementeringen av investeringer i venturefond.

I tillegg til finansielle støtteordninger gir programmet midler til det såkalte Enterprise Europe Network (EEN) som er et rådgivningsnettverk for næringslivet. Nettverket gir opplysninger til bedrifter om potensielle forretnings- og støttemuligheter i EU. Innovasjon Norge har en oversikt over nettverket i Norge.

Innovasjons- og entreprenørskapsprogrammet støtter i tillegg utveksling av såkalt best practice for utvikling av virkemidler i innovasjons- og entreprenørskapspolitikken og retter seg mot aktører i offentlig sektor.  

Læring til politikkutvikling
En midtveisevaluering av norsk deltakelse i EUs rammeprogram for konkurranseevne og innovasjon (CIP) viser blant annet at deltagelsen gir læring til politikkutvikling i Norge.

Hensikten med norsk deltakelse i rammeprogrammet er at Norge skal ha medvirkning på politikk- og regelutvikling innen energi, IKT og innovasjon. Videre skal deltakelsen øke næringslivets kunnskap om deres muligheter i EU samt bidra til at norske private bedrifter får tilgang til risikovillig kapital for finansiering av innovasjonsprosjekter, ifølge rapporten som er bestilt av departementene.  

Nærings- og handelsdepartementet har et overordnet ansvar for å koordinere den norske deltakelsen i rammeprogrammet, mens Innovasjon Norge er kontaktpunkt for informasjon om det underliggende innovasjons- og entreprenørskapsprogrammet.

Fremme vekst i Europa
- Rammeprogrammet er et av Europakommisjonens verktøy for å nå målene i EUs langtidsplan for vekst og sysselsetting Europa 2020. Støtte til å fremme næringsutvikling er viktig i den økonomisk vanskelige situasjonen Europa befinner seg i, sier Evje.

I EUs neste langtidsbudsjettet (2014-2020) ligger det føringer på å styrke prioriteringen av både innovasjon, konkurranseevne og forskning. Dagens rammeprogram for konkurranseevne og innovasjon vil da omstruktureres under det nye rammeprogrammet for forskning og innovasjon ”Horizon 2020” og det nye programmet for konkurranseevne og små- og mellomstore bedrifter "Business Competitiveness and SME programme" som begynner i 2014.