Historisk arkiv

FNs permanente forum for urfolk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Permanent forum for urfolkssaker (Forumet) er et rådgivende og koordinerende organ for urfolksspørsmål i FN.

Permanent forum for urfolkssaker (Forumet) er et rådgivende og koordinerende organ for urfolksspørsmål i FN. Forumet ble vedtatt etablert i 2001 som et rådgivende organ under ECOSOC, og hadde sin første sesjon i mai 2002. Etableringen av Forumet var det viktigste som skjedde i løpet av det første urfolkstiåret (1994-2004).

Med Forumet har statlige og ikke-statlige representanter for første gang fått lik deltakelsesstatus i et permanent representativt organ innen FN-systemet. Forumet består av 16 medlemmer, åtte er nominert av regjeringer og 8 er urfolksrepresentanter, utpekt av ECOSOCs president etter bred konsultasjon med urfolksorganisasjoner. Forumet er først og fremst et rådgivende og koordinerende organ for urfolksspørsmål i FN, og ble i sin første periode ledet av tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga. Nå har Victoria Tauli-Corpuz  fra Filippinene overtatt som leder. Urfolk har med Forumet fått en institusjonell mekanisme og en møteplass innen FN-systemet for å fremme sine rettigheter. Forumet har seks mandatområder; kultur, utdanning, menneskerettigheter økonomisk og sosial utvikling, miljø og helse. Tidligere sorterte Forumet under Menneskerettighetskommisjonen, mens det nå er DESA (Department of Economic and Social Affairs) som koordinerer Forumet. DESA er også koordinator for det andre urfolkstiåret.

Forumets fjerde sesjon ble avholdt i New York 16-27 mai 2005.  Denne sesjonen hadde Tusenårsmålene og urfolk som tema, med spesielt fokus på reduksjon av ekstrem fattigdom og tilgang til grunnskole-utdanning. Her deltok over tusen delegater fra ulike urfolksorganisasjoner, medlems¬land og FN-organisasjoner. Anbefalingene fra denne sesjonen inngår som en del av handlingsplanen for det andre urfolkstiåret.