Historisk arkiv

Nye stasjoner til grensevakten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

– Investeringer på nærmere 270 millioner i to nye stasjoner til grensevakten er et nytt, tungt bidrag til vår nordområdesatsing, sier forsvarsminister Grete Faremo.

– Investeringer på nærmere 270 millioner i to nye stasjoner til grensevakten er et nytt, tungt bidrag til vår nordområdesatsing, sier forsvarsminister Grete Faremo.
 
Regjeringen har besluttet å legge frem forslag for Stortinget om bygging av to nye stasjoner til grensevakten i Sør-Varanger. Forslaget kommer som del av investeringsproposisjonen som ble lagt frem i statsråd i dag.

Stasjonene skal etableres i Svanvik og på Storskog. Etableringen er i tråd med regjeringens dokument ”Nye byggesteiner i nord – neste trinn i regjeringens Nordområdestrategi”, fremlagt 12. mars 2009. Her heter det blant annet:

Det er regjeringens målsetting å effektivisere og forbedre grensevakten. I den forbindelse er det foreslått å erstatte dagens seks grensestasjoner med to større grensestasjoner som dekker hver sin halvdel av grensestrekningen i Sør-Varanger. Det innebærer å bygge to nye grensestasjoner.” 

– Dagens grensestasjoner langs grensen til Russland er i hovedsak oppført på 1950- og 60-tallet. Disse er lite rasjonelle i forhold til dagens operasjonsmønster, har høy grad av slitasje og trenger total fornyelse, sier Faremo.

Dagens stasjoner vil bli erstattet med to større stasjoner som skal dekke hver sin del av den norsk-russiske grensen. For hver stasjon bygges et ”flerbrukshus” som hovedbygg, med bl.a. forlegning, forpleining, lager/depot, operasjonsrom og muligheter for å drive vedlikehold. I tilknytning til begge stasjonene etableres en frittliggende kennel for grensevaktens hunder. I tillegg etableres en ny patruljehytte i nord.

Prosjektet har en kostnadsramme på 268 millioner kroner. Bygging av ny stasjon til grensevakten i Svanvik er planlagt startet opp i 2011 med forventet ferdigstillelse i 2013. For ny stasjon på Storskog legges det opp til byggestart i 2013 med forventet ferdigstillelse i 2014.

Dagens grensevakttjeneste er organisert med ledelse, en utdanningsenhet og stab/støtte på Høybuktmoen. Etter endt grunnutdanning på Høybuktmoen overføres mannskapene til Grensevaktkompaniet. Hoveddelen av kompaniet gjennomfører tjenesten på de seks grensestasjonene mens kompaniledelsen og støtte opererer fra Høybuktmoen. Patruljehyttene benyttes primært som forlegningskapasitet når grensejegerne er på patrulje.

I det nye konseptet vil Grensevaktkompaniet med ledelse og støtte bli flyttet ut til de nye stasjonene. Utdanningsenheten vil fortsatt være på Høybuktmoen. Grensejegerne vil gjennomføre sin tjeneste på de to nye stasjonene.

– Det nye konseptet for grensevakttjenesten med to nye og store stasjoner vil bidra til mer rasjonell drift og økt kvalitet på grensevakttjenesten, sier Faremo.

De nye stasjonene til grensevakten endrer ikke ordningen for grensepassering som vil bli videreført ved den sivile grensestasjonen på Storskog.  

Les hele investeringsproposisjonen ”Investeringar i Forsvaret” her.

Les samlesaken ”Store investeringer i Forsvaret” her.

Les pressemeldingen ”Investerer på Jørstadmoen” her.