Historisk arkiv

Retningslinjer og praksis for utgivelse av jubileums- og minnemynt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Det bør fortsatt være grunnlag for myntproduksjon på Kongsberg. Dette forutsetter at produksjonen av mynt ved Det Norske Myntverket er konkurransedyktig på både pris og kvalitet, sier statssekretær Bjørn Arild Gram (Sp).

Finansdepartementet har i dag, i svar på et spørsmål fra Stortinget om framtidig myntproduksjon på Kongsberg når produksjonsavtalen Norges Bank har med Det norske Myntverket løper ut i 2009, gitt uttrykk for at det fortsatt bør være grunnlag for myntproduksjon på Kongsberg. Dette forutsetter at produksjonen av mynt ved Det Norske Myntverket er konkurransedyktig på både pris og kvalitet.

- I tillegg til kvaliteten i selve myntproduksjonen, ligger det klare kvaliteter i kulturhistoriske forhold ved myntproduksjon nær de gamle sølvgruvene på Kongsberg, sier statssekretær Bjørn Arild Gram (Sp).

Samtidige har departementet i brev til Norges Bank i dag gitt en vurdering av retningslinjene og praksis for utgivelse av jubileums- og minnemynt. Departementet har lagt vekt på at utgivelser av jubileums- og minnemynter skal være et viktig bidrag til nasjonal identitet og historie. På den ene side tilsier dette en restriktiv praksis for slike utgivelser i samsvar med gjeldende retningslinjer, men samtidig også at det skjer utgivelser regelmessig. Etter Finansdepartementets vurdering er det ønskelig med en større grad av forutberegnelighet rundt framtidige utgivelser av jubileums- minnemynter. Departementet anser at de retningslinjene som gjelder, her gir rom for også å legge vekt på myntprodusentens behov, og at disse hensynene vil bli balansert på en rimelig måte med en utgivelseshyppighet på om lag én utgivelse per år.

- Vi har støttet at Norges Bank har opprettet en uavhengig rådgivende komité som skal vurdere utgivelsene. Vi har også tatt opp behovet for en åpen prosess i forbindelse med forberedelse av myntutgivelsene, sier statssekretær Bjørn Arild Gram (Sp).