Historisk arkiv

Hawala-rapport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet ga i mars Kredittilsynet i oppdrag å vurdere aktuelle endringer i regelverket som på en forsvarlig måte kan bidra til å legge forholdene bedre til rette for at migranter lovlig kan sende sende penger til hjemlandet. Kredittilsynet har på bakgrunn av dette utarbeidet rapporten "Reguleringen av pengeoverføringer fra Norge - en vurdering av muligheten for å gjøre pengeoverføringer enklere, rimeligere og lovlig".

Finansdepartementet ga i mars Kredittilsynet i oppdrag å vurdere aktuelle endringer i regelverket som på en forsvarlig måte kan bidra til å legge forholdene bedre til rette for at migranter lovlig kan sende sende penger til hjemlandet. Kredittilsynet har på bakgrunn av dette utarbeidet rapporten "Reguleringen av pengeoverføringer fra Norge - en vurdering av muligheten for å gjøre pengeoverføringer enklere, rimeligere og lovlig" som ble oversendt Finansdepartementet 15. september 2008. I rapporten peker Kredittilsynet på hensyn som en bør ta i betraktning ved en regulering av Hawala og andre og andre uformelle verdioverføringssystemer, blant annet tilsynsmessige hensyn, inkludert finansieringen av tilsynet, hensynet til å forhindre hvitvasking av penger og terrorfinansering og at det må forutsettes effektiv straffeforfølgelse av pengeoverføringer som fortsatt drives ulovlig. Kredittilsynet peker særskilt på behovet for at regelverket må tilpasses de lovregler som utformes for å gjennomføre EØS-reglene etter EUs betalingstjenestedirektiv.
 
En arbeidsgruppe nedsatt av Finansdepartementet vurderer for tiden regler til gjennomføring av betalingstjenestedirektivet. Arbeidsgruppen skal først vurdere nødvendige endringer i lovreglene om finansavtaler. Arbeidsgruppen skal deretter vurdere endringer i reglene for konsesjon til å yte betalingstjenester. Departementet legger vekt på at Kredittilsynets rapport om pengeoverføringer vil være et nyttig grunnlag for arbeidsgruppens vurdering av konsesjonsreglene. I denne forbindelse viser departementet også til Økokrims rapport fra oktober 2007 om utformelle verdioverføringssystemer i Norge.

_______________

Les mer
Kredittilsynets omtale
Rapporten fra Kredittilsynet
Oppdrag fra Finansdepartementet