Historisk arkiv

Boligbygging mer målrettet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Romsdals Budstikke

Når vi skal øke innsatsen for de unges mulighet til å skaffe seg sin første bolig må vi gå nøye gjennom alle virkemidler for å finne hvilke som vil være mest målrettet. Til syvende og sist er det bare en ting som hjelper: Flere tilgjengelige boliger i de områdene hvor etterspørselen er størst, skriver statssekretær Roger Schjerva.

I en leder i Romsdals Budstikke 19. juli uttrykkes det bekymring for unges muligheter til å komme inn på boligmarkedet. Regjeringen deler denne bekymringen, men å heve sparegrensen for BSU er ikke den beste løsningen. Å bygge flere boliger i de områdene der etterspørselen er høy er et mer målrettet tiltak.

Regjeringen vil beholde BSU-ordningen. Men siden ordningen er kostbar, må vi også ta oss tid til å gå gjennom motforestillingene mot å heve sparebeløpet. Å doble sparetaket for skattefradrag vil koste om lag en halv milliard kroner mer enn hva dagens ordning koster. Økonomisk forskning tyder på at skattestimulerende spareordninger i liten grad øker samlet sparing, men bare flytter den fra mindre gunstige spareformer. Med andre ord, de som sparer ville kanskje spart uansett. Skattesubsidien vil i så fall innebære sløsing med fellesskapets midler.

I tillegg kommer at de unge som i størst grad trenger hjelp fra fellesskapet for å komme seg inn på boligmarkedet, kanskje ikke har mulighet til å spare etter at siste regning er betalt. Noen har ikke en gang nok skattbar inntekt til å få glede av økt skattefradrag. At kun litt over hver fjerde i aldersgruppen 17-33 år sparer i BSU-ordningen det enkelte år, viser at dette ikke er den mest treffsikre løsningen. Tallene fra skatteligningen fra 2010 forteller videre at bare 11% av 17-33-åringene ”stanger i taket” ved at de har spart hele det årlige sparebeløpet. Mange av disse har relativt høy inntekt og ville trolig spart på en eller annen måte uansett. Trolig er det enda færre som eventuelt ville fått glede av en heving av sparebeløpet som gir skattefradrag.

Når vi skal øke innsatsen for de unges mulighet til å skaffe seg sin første bolig må vi gå nøye gjennom alle virkemidler for å finne hvilke som vil være mest målrettet. Til syvende og sist er det bare en ting som hjelper: Flere tilgjengelige boliger i de områdene hvor etterspørselen er størst. Låne- og tilskuddsordninger gjennom Husbanken og kommunene er viktige, særlig for de som har middels og lave inntekter.