Historisk arkiv

Garantier for driftskreditt til fiskerinæringa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- Finanskrisen har medført et utfordrende marked særlig for torsk. Flere fiskeindustribedrifter mangler driftskapital for å kunne kjøpe fisk, noe som igjen rammer fiskeflåten, og da særlig kystflåten i nord. Regjeringa vil derfor fremme forslag til Stortinget om å benytte gjenstående garantiramme på rundt 100 millioner kroner til garantier for driftskreditt til fiskerinæringa, varslet fiskeri- og kystminister Helga Pedersen i sin 1. maitale i Kirkenes.

I februar i år ble det etablert en egen garantiordning for førstehåndsomsetning av fisk mellom Innovasjon Norge og fiskesalgslagene med en ramme på 525 mill. kroner. Det har bidratt til at flere fiskere har fått levert torsk under årets Lofot-/vinterfiske enn det som ellers ville vært tilfelle.

Det gjenstår nå rundt 100 millioner kroner av garantirammen som ikke vil bli benyttet til garantier til fiskesalgslagene. Samtidig er det mange fiskeindustribedrifter som mangler driftskapital for å kunne kjøpe inn mer fisk. Regjeringa vil derfor så snart som mulig fremme forslag til Stortinget om å gi Innovasjon Norge fullmakt til å benytte gjenstående garantiramme til garantier for driftskreditt til fiskerinæringa.

- Dette vil bidra til å øke tilgangen på driftskapital i fiskeindustrien, forutsatt at også bankene tar sin del av risikoen. Det vil være viktig for gjennomføringen av vårtorskefisket i Finnmark og for seifisket langs kysten. Det betyr et viktig bidrag for økt aktivitet i fiskeindustrien, og for at fiskerne kan få levert sine fangster i et år der torskekvotene er større enn på lenge, sier Helga Pedersen.