Historisk arkiv

Finansuro og fiskeri- og havbruksnæringa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

 

Deler av norsk fiskerinæring merker ettervirkninger av finanskrisa. Det har vært – og er – viktig for regjeringen å bidra til å styrke industrien og mottaksapparatet og legge forholdene til rette for en normal avvikling av fisket i inneværende år. Dette av hensyn til fiskerne, til landbasert virksomhet og til utviklingen i kystsamfunn der fiske er av særlig betydning.

Regjeringa har fremmet en rekke tiltak for å bidra til å dempe virkningene av den globale finanskrisa også for fiskeri- og havbruksnæringa. (Kronologisk oversikt over tiltak)

Denne siden er en samleside med dokumenter knyttet til Fiskeri- og kystdepartementets arbeid, og lenker til relevant informasjon.

Nyheter og pressemeldinger:

Ny likviditetslåneordning for fiskeindustrien

- Regjeringa ønsker å bidra til å håndtere likviditetsutfordringen som mange fiskeindustribedrifter står overfor. Regjeringa har derfor besluttet å raskt fremme et forslag for Stortinget om en ny likviditetslåneordning for fiskeindustrien med en låneramme på til sammen 250 mill. kroner gjennom Innovasjon Norge, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.


Kystflåte - Foto: Eksportutvalget for fisk

Styrking av garantilottordningen for 2009

Fiskeri- og kystdepartementet har i dag besluttet å øke ukesbeløpet i garantilotten fra 2200 kr til 3500 kr og å utvide antall garantiperioder til 3 perioder med en maksimalgaranti på 10 uker i hver garantiperiode, i samsvar med forslag fra Norges Fiskarlag.


Foto: Eksportutvalget for fisk

Innovasjon Noreg tilbyr lån til torskeoppdrettsselskap

Innovasjon Noreg vil tilby 85 mill. kroner i langsiktige lån til fire torskeoppdrettsselskap. Låna skal brukast til å styrkje den finansielle kapasiteten til selskapa, finansiere investeringar og utvikle selskapa vidare.

Foto: Eksportutvalget for fisk

19 millioner til føringstilskudd og markedstiltak

- Regjeringa foreslår i revidert nasjonalbudsjett en ny bevilgning på 19 millioner kroner for å bidra til å dempe virkningene av finanskrisen for fiskeri- og havbruksnæringa. Vi foreslår økte midler til ekstraordinære markedstiltak for norsk sjømat, og til føringstilskudd for transport av fisk til aktuelle mottak, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Forslag om garantiar for driftskreditt til fiskerinæringa

Regjeringa fremma i dag forslag for Stortinget om garantiar for driftskreditt til fiskerinæringa. Bakgrunnen for dette er at mange fiskeindustribedrifter manglar driftskapital for å kunne kjøpe inn meir fisk. – Ei slik garantiordning vil kunne bidra til å auke tilgangen på driftskapital i fiskeindustrien. For å avhjelpe gjennomføringa av vårtorskefisket i Finnmark og for seifisket langs kysten er det viktig at ordninga kjem i gang allereie denne våren, seier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Garantier for driftskreditt til fiskerinæringa

- Finanskrisen har medført et utfordrende marked særlig for torsk. Flere fiskeindustribedrifter mangler driftskapital for å kunne kjøpe fisk, noe som igjen rammer fiskeflåten, og da særlig kystflåten i nord. Regjeringa vil derfor fremme forslag til Stortinget om å benytte gjenstående garantiramme på rundt 100 millioner kroner til garantier for driftskreditt til fiskerinæringa, varslet fiskeri- og kystminister Helga Pedersen i sin 1. maitale i Kirkenes.


Ytterligere økning i markedsføringsinnsatsen for torsk

Ytterligere økning i markedsføringsinnsatsen for torsk

- Målrettet ekstraordinær markedsføringsinnsats for torsk er svært viktig i dagens situasjon med omsetningsproblemer. Jeg har derfor satt av 5 millioner kroner til ekstraordinær markedsføringsinnsats for torsk. Dette kommer i tillegg til 11,5 millioner kroner som ble satt av i februar i et spleiselag med næringen der den totale ekstraordinære satsingen beløp seg til 20 millioner kroner, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Foto: Eksportutvalget for fisk

Fiskeri- og kystdepartementet engasjerer forskere for å møte finanskrisa

- Norsk fiskeri- og havbruksnæring møter store utfordringer som følge av den globale finanskrisa. Presis og oppdatert informasjon om situasjonen er viktig for at regjeringa fortløpende skal kunne vurdere effektive tiltak og å få en god oversikt over eventuelle langsiktige omstillingsbehov, sa fiskeri- og kystminister Helga Pedersen da hun i dag besøkte bedriften Brødrene Karlsen på Husøy sammen med statsminister Jens Stoltenberg.

Logo Innovasjon NorgeFoto:

Garanti for 570 millioner kroner til Råfisklaget og Sildesalgslaget

Innovasjon Norges styre har i dag besluttet å tilby garantier på 320 millioner kroner til Norges Råfisklag og 250 millioner til Norges Sildesalgslag.


Foto:

Stengte mottak åpnes igjen

- Det er gledelig å høre at de mottakene i Nord-Troms som var stengt tidligere i vinter, nå har åpnet slik at fiskerne i området igjen får levert. Beslutningen er viktig og gir positive ringvirkninger for flere lokalsamfunn i Nord-Troms der fiskerinæringa står sentralt, sier fisker- og kystminister Helga Pedersen.

 

Møte om utfordringer i fiskerinæringa

Fiskeri- og kystministeren møtte i dag representanter fra fiskeri- og havbruksnæringa for å diskutere hvilke hovedutfordringer næringa opplever som følge av den globale finanskrisa. Hensikten med møtet var å gjøre opp status for virkningene av finanskrisa for fiskeri- og havbruksnæringa, og diskutere videre utfordringer.

Helga Pedersen

Ny ordning for garantier til fiskerinæringa

- Jeg er tilfreds med at regjeringspartienes finansfraksjon og regjeringa har funnet fram til en ny ordning som sikrer fiskerinæringa garantiene de har etterspurt, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Foto: Fiskeri- og kystdepartementet

Ekstraordinær markedsinnsats for torsk

- Fiskerinæringa har problemer med omsetning og eksport av torskefisk og vi ser en tendens til lageroppbygging. Regjeringa vil derfor, i et spleiselag med næringa, gå inn med ekstraordinære midler til markedsføring av torsk. De statlige midlene vil komme fra regjeringas tiltakspakke som ble foreslått for Stortinget 26. januar, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Foto:

Viktig med treffsikre tiltak

- Regjeringa har fulgt opp næringas innspill ved at det i tiltakspakken som blei lagt fram i forrige uke lå en økning i rammen for innovasjonslån fra 300 til 900 mill. kroner. Samtidig som garantiramma blei økt fra 40 til 320 mill. kroner. For å kunne ta høyde for økte rammer til lån og garantier, er bevilgninga til tapsfond også foreslått styrket, sa fiskeri- og kystminister Helga Pedersen i dag på representantskapsmøte i Fiskebåtredernes forbund.   

Foto:

Økt vedlikehold og utbygging langs kysten gir sysselsetting

Regjeringa foreslår en ekstraordinær bevilgning på 188 mill. kroner under Fiskeri- og kystdepartementet. - Vedlikehold av forskningsinfrastruktur, fyrstasjoner, trafikksentraler og økt utbygging av fiskerihavner og farleier er viktige sysselsettingstiltak, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Foto:

Tiltak for å bedre situasjonen i fiskeri- og havbruksnæringa

- Økte rammer til lån og garantier gjennom Innovasjon Norge er et svært viktig tiltak for å bedre situasjonen i fiskeri- og havbruksnæringa, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.