Historisk arkiv

Kronologisk oversikt over tiltak med relevans for fiskeri- og havbruksnæringa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

22. august 2009:  Regjeringa besluttet å fremme et forslag for Stortinget om en ny likviditetslåneordning for fiskeindustrien med en låneramme på til sammen 250 mill. kroner gjennom Innovasjon Norge.

26. juni 2009:  Fiskeri- og kystdepartementet besluttet å øke ukesbeløpet i garantilotten fra 2200 kr til 3500 kr og å utvide antall garantiperioder til 3 perioder med en maksimalgaranti på 10 uker i hver garantiperiode.

4. juni 2009:  Stortinget vedtok forslaget om at 97,5 mill. kroner som sto ubenyttet av ordningen for garantier knyttet til førstehåndsomsetningen av fisk, utvides til også å omfatte driftskreditt til fiskerinæringen generelt (herunder fiskeindustrien).

15. mai 2009:  Regjeringa foreslår i revidert nasjonalbudsjett å bevilge 19 millioner kroner til ekstraordinære markedstiltak for torsk, og til føringstilskudd for transport av fisk til aktuelle mottak.

8. mai 2009: Regjeringa fremma forslag for Stortinget om garantier for driftskreditt til fiskerinæringa. Bakgrunnen for dette er at mange fiskeindustribedrifter mangler driftskapital for å kunne kjøpe inn mer fisk. Garantiordninga vil kunne bidra til å øke tilgangen på driftskapital i fiskeindustrien.

21. mars 2009: Det blir satt av 5 millioner kroner til ekstraordinær markedsføringsinnsats for torsk. Dette kommer i tillegg til 11,5 millioner kroner som ble satt av i februar i et spleiselag med næringen der den totale ekstraordinære satsingen beløp seg til 20 millioner kroner.

23. februar 2009: Innovasjon Norges styre besluttet å tilby garantier på 320 millioner kroner til Norges Råfisklag og 250 millioner til Norges Sildesalgslag. Tiltaket er viktig for å sikre at fiskekjøperne gjennom å få en utvidet kredittid hos salgslagene gis mulighet til å kjøpe mer fisk.

8. februar 2009: Regjeringen presenterer tiltak for å bedre kredittilførselen til foretak og husholdninger gjennom å etablere to nye fond med en samlet kapital på 100 mrd. kroner. Fondene skal gjøre det lettere å få tilgang på lån og bidra til å stabilisere finansmarkedene. Dette er også viktig for fiskeri- og havbruksnæringen.
 
6. februar 2009: Regjeringen og regjeringspartienes finansfraksjon foreslår at det etableres en egen garantiordning for førstehåndsomsetning av fisk. Ordningen innebærer at den garantiordningen som Norges Råfisklag og Norges Sildesalgslag har hos Innovasjon Norge blir utvidet vet at staten bidrar med inntil 525 mill. kroner i garantier. Dette for å sikre mottaket av fisk i det viktige vinterfisket. Permitteringsordningen foreslås ytterligere utvidet fra 42 til 52 uker.

4. februar 2009: FKD besluttet å bevilge 6,5 mill til støtte til mottaksstasjoner for fisk, som skal bidra til å opprettholde en tilfredsstillende mottaksstruktur for den mindre kystflåten.

27. januar 2009: FKD besluttet å øke årets tilskudd til føring av fisk med 2,6 mill kr til 31,6 mill.

26. januar 2009: Regjeringen legger fram en finanspolitisk tiltakspakke. Tiltak som er relevant for fiskeri- og havbruksnæringen vil blant annet være:

  • Økte rammer til innovasjonslån og garantier (og tilhørende tapsfond) gjennom Innovasjon Norge
  • Styrking av Marint verdiskapingsprogram med 20 mill. kroner. Av dette vil blant annet 11,5 mill. kroner gå inn i et spleiselag med næringa for å gjennomføre en ekstraordinær markedsføringsinnsats for torsk. Videre vil 6,5 mill. kroner gå til økte bevilgninger til mottaksstasjoner. Godt fungerende mottaksstasjoner og føringstilskudd er små, men likevel viktige ledd i å få ting til å gå mest mulig normalt langs kysten.
  • Målrettede skattetiltak overfor næringslivet og endringer i permitteringsordningene.
  • En økning på 80 mill. kroner til havner og farleier og 40 mill. kroner til vedlikehold av trafikksentral vil indirekte virke til fordel for næringen.

27. november 2008: Staten og Eksportfinans har inngått avtale der staten gir lån til Eksportfinans i to år framover. Lånene har løpetid på inntil fem år. Finansieringsbehovet blir rundt 50 mrd. kroner over de neste to årene.

23. november 2008: Regjeringen har foreslått å øke rammene for Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK) og Innovasjon Norge. Forslaget innebærer at den alminnelige garantiordningen i GIEK utvides med inntil 60 mrd. kroner, til 110 mrd. kroner og lånerammen til IN når det gjelder lavrisikolån økes med 1 mrd. kroner til 2,5 mrd. kroner.

12. oktober 2008: Det utstedes statsobligasjoner på inntil 350 mrd. kroner. Dette gir bankene sikkerhet slik at de kan få nye langsiktige lån. Første auksjon startet 24. november 2008.

Sist oppdatert 24. august 2009