Historisk arkiv

Tildeling av kystkulturmidler for 2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- Kystkulturen har vært en viktig del av utviklingen av Norge. Jeg er opptatt av at samtidens og fremtidens kystkultur skal ha en sentral plassering i kystens levende og aktive miljø. Tilskuddene til kystkulturprosjekter for 2009, skal medvirke til vern, bruk og formidling av kulturminne og kulturmiljø slik at alle kan få innsikt i og oppleve kulturverdiene i kystsonen, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Fiskeri- og kystdepartementet støtter tiltak som viser kystkulturens rolle i samfunnet og museumstiltak innenfor Fiskeri- og kystdepartementets ansvarsområde.

Følgende søkere har fått tildelt kystkulturmidler fra Fiskeri- og kystdepartementet for 2009:

Etatsmuseet for Kystverket, som ble åpnet i 2008, har fått 6 millioner kroner.

Kystens dag har fått 200 000 kroner til en deltidsstilling ved etatsmuseet på Lindesnes, med hovedoppgave å administrere Kystens dag.

Kontaktrådet for fiskeri- og kystmuseer har i dag 20 medlemsmuseer. Fra Fiskeri- og kystdepartementet er de tildelt 500 000 kroner til å arrangere fagsamlinger og til å støtte samarbeidsprosjekter mellom medlemsmuseene.

Norsk fyrhistorisk forening har fått 200 000 kroner til utvikling av nettsider som skal gi informasjon om fyrhistorie og ny bruk av fyr.

Kystkulturseminaret 2009, som ble arrangert under Nasjonal kystkulturkonferanse i Oslofjorden 12. – 14. mai, har blitt tildelt 80 000 kroner.

Gamvik kunstforening får tildelt 45 000 kroner til arrangementet Kulturløft Gamvik som skal finne sted mellom 2. og 20. august. De vil i løpet av disse dagene ha flere arrangementer i og rundt Slettnes fyr og i det gamle Herredshuset i Gamvik.

Røst kommune får 25 000 kroner til relasjonsbyggingsprosjektet mellom Røst og den Norditalienske vennskapskommunen Sandrigo. Hvert år arrangerer Sandrigo den største tørrfiskfestivalen i Italia, og annet hvert år holder kommunen også ”norsk-italienske dager” under festivalen. Røst kommune ønsker å styrke relasjonene mellom de to kommunene ved å la ungdom fra Røst og Sandrigo bli kjent med tradisjonene, og sende 8. og 9. trinn til Sandrigo annet hvert år.

Kystmuseet i Sogn og Fjordane eier autolinebåten Haugefisk, bygd i 1977, og førstegenerasjons autolinebåt med mye av det opprinnelige utstyret om bord. Kystmuseet reiser sommeren 2009 til Shetland med båten blant annet for å delta på den årlige festivalen Johnsmas Foy. De er blitt tildelt 50 000 kroner i tilskudd til reise, utvikling av utstilling om bord og informasjonsmateriell på engelsk.