Historisk arkiv

Kystkultur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet ønsker å medvirke til å bevare kulturverdier på land og sjø.

Midler til kystkulturtiltak

Fiskeri- og kystdepartementet ønsker å medvirke til å bevare kystens kulturarv. Det er en målsetting å ta vare på kulturverdier på land og sjø som er typiske for foreskjellige tidepoker, geografiske områder og drifts- og produksjonsformer i fiskeri- og kystnæringen. Gjennom både statlig og lokal aktivitet ønsker Fiskeri- og kystdepartementet at næringenes og kystkulturens utvikling og historie skal dokumenteres for nåtid og ettertid.

Departementets ordning med midler til kystkultur ble etablert i 2003. For 2011 er det 9,25 millioner kroner til rådighet. Av denne summen er det øremerket midler til følgende formål:

Kystverkets etatsmuseum 6,25 millioner kroner, skriving av Norges fiskerihistorie 1 million kroner og Kystens Dag (sekretariat og prosjekter) 750 000 kroner.

Gjennom årene er midlene for øvrig brukt til tilskudd til små og store prosjekter, som Kontaktrådet for fiskeri- og kystmuseene, Norsk fyrhistorisk forening, kystkulturfestivaler og prosjekter som synliggjør kystkulturens plass i et levende og aktivt miljø langs kysten.

Ved vurdering av søknader er det en målsetting å gi tilskudd til prosjekter som dokumenterer viktige deler av fiskeri- og kystkulturhistorien.

Arbeidet med kystkulturminner

Kystverket har ansvar for en lang rekke kulturminner. De mest synlige er fyrstasjonene langs kysten, men staker, båker og lysker, fiskerihavner, losstasjoner og spesielle farleder er også deler av Kystverket lange kulturhistorie. Arbeidet med Statens Kulturhistoriske Eiendommer(SKE) er sluttført, og etatens forslag til Landsverneplan for maritim infrastruktur er oversendt Riksantikvaren. Det er et mål at denne planen skal vise både Kystverkets historie og etatens ansvarsområder.

I samarbeid arrangerer Riksantikvaren, Norsk kulturråd, Fiskeridirektoratet og Kystverket en årlig Kystkulturkonferanse, med temaer fra forskjellige områder og epoker innen kystkulturen. Disse fire etatene er også ansvarlige for utgivelsen av skriftserien Fortellinger om Kyst-Norge, som er nasjonale rammefortellinger om utvalgte epoker og temaer i kystens historie. Arbeidet skal være sluttført til grunnlovsjubileet i 2014.