Historisk arkiv

Oversikt over saksgangen i arbeidet med Hardangerfjordforskrift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Nedenfor er det en oversikt over historikken i saksgangen som gjelder arbeidet med Hardangerfjordforskrift, fra 22. august 2006 og fram til i dag.

22. august 2006

Fiskeridepartementet mottar bekymringsmelding fra Fiskeridirektoratet på grunn av tilstanden for vill laksefisk i fjorden. Fiskeridirektoratet tilrår at Hardangerfjorden gjøres til et eget forvaltningsområde som reguleres i egen forskrift.

svarbrev datert 23. mars 2007 gir departementet uttrykk for at det vil ”komme mer konkret tilbake til forslaget om et eget forvaltningsregime i Hardangerfjorden etter at Stortinget har behandlet St. prp. nr. [32] (2006-2007) om vern av villaksen og ferdigstilling av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder”.

St. prp. nr. 32 (2006-2007) om vern av villaksen og ferdigstilling av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder ble fremmet 15. desember 2006 og behandlet i Stortinget 15.mai 2007.

8. april 2008

Fiskeri- og kystdepartementet beslutter at biomassen i Hardangerfjorden skal fryses. Departementet instruerer samtidig underliggende forvaltningsorganer om å innføre særskilte tiltak innenfor et gitt geografisk område i Hardangerfjorden.

1. april 2009

Regjeringens Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring lanseres. Hardangerfjorden blir omtalt som et område med ”særskilte og sammensatte utfordringer. Det knytter seg særlig bekymring til den kritiske tilstanden for ville bestander av laks og sjøørret og til sykdoms- og lakselus-situasjonen” (strategien punkt 4.1.4). Videre ble det slått fast i det skulle iverksettes et eget forvaltningsregime i Hardangerfjorden, se strategien punkt 4.4.

18. august 2009

Fiskeri- og kystdepartementet sender utkast til Hardangerfjordforskrift på tre måneders høring. Forslaget går ut på å avgrense biomassen i Hardangerfjorden til maksimalt 50 000 tonn fisk. Dette er tilnærmet lik biomassen som sto i sjøen i området før frysvedtaket ble vedtatt i 2008. Sammen med øvrige tiltak som var under innfasing og planlegging, vil tiltakene samlet sett bidra til å sikre en fornuftig sameksistens mellom oppdrett og villfiskinteresser i området.

18. august 2009

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen redegjør for at det er rom for moderat vekst i havbruksnæringen i 2010, ved at det gis mulighet for kapasitetsvekst i områder hvor dette er miljømessig forsvarlig. Hardangerfjorden holdes imidlertid utenfor.

5. oktober 2009

Regjeringen beslutter en økning i produksjonskapasiteten ved at den maksimalt tillatte biomassen (MTB) kan økes med 5 %, der det anses som miljømessig forsvarlig, jf. Prop. 1 S (2009-2010) s. 117. Flere områder unntas fra kapasitetsveksten, herunder Hardangerfjorden. Forslag til kapasitetsøkning sendes på høring 13. oktober 2009.

8. desember 2009

Statsråden beslutter at den varslede 5 % økning av produksjonskapasiteten utsettes på grunn av lakselussituasjonen. Beslutningen treffes blant annet på bakgrunn av Mattilsynets uttalelse i høringen av kapasitetsøkningen.

Høsten 2009

Flere møter mellom Fiskeri- og kystdepartementet, Fiskeri og havbruksnæringens landsforening (FHL) og Norske sjømatbedrifters landsforening (NSL) om mulige konsekvenser ved innføringen av Hardangerfjordforskrift.

Desember 2009

Arbeidet med Hardangerfjordforskriften utsettes i påvente av Mattilsynets arbeid med egen forskrift om samordnet utsett og brakklegging for kontroll med lakselus i Hardangerfjorden.

25. mars 2010

Mattilsynets forskrift om sone mot lus i akvakulturanlegg i Hardangerfjorden, sendes på høring.

14. juli 2010

Mattilsynets forskrift om sone mot lus i akvakulturanlegg fastsettes og kunngjøres.

 

26. oktober 2010

Fiskeridirektoratet inviterer til Nasjonal Pilot for Hardangerfjorden, i samarbeid med Mattilsynet, Fylkesmannen i Hordaland, Direktoratet for naturforvaltning, oppdrettsnæringens organisasjoner og villaksinteressenes organisasjoner. Tiltaket skal sikre truede bestander av vill laksefisk med strakstiltak, i påvente av mer varige tiltak. Pilotprosjektet er basert på frivillig deltagelse fra aktørene. Prosjektet legger opp til en god dialog mellom forvaltningen, ulike næringer, kommunene rundt Hardangerfjordbassenget (Hardangerfjorden, Klosterfjorden, Bømlafjorden).

5. november 2010

Departementet beslutter å avlyse  5 % kapasitetsøkningen i hele landet, unntatt i Finnmark og Troms.

16. februar 2011

Revidert utkast til Hardangerfjordforskrift sendes på høring. I høringsbrevet sies det bl.a. ”Fiskeri- og kystdepartementet vil likevel vurdere eit eventuelt forslag frå næringa på korleis biomassetaket på 50 000 tonn skal fordelast mellom oppdrettarane, dersom dette blir lagt fram innen rimeleg tid. Dersom departementet finner forslaget akseptabelt vil det bli arrangert eit høyringsmøte slik at dei som har ei oppfating om temaet skal få uttale seg”.

17. mars 2011

Fiskeri- og kystdepartementet møter Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), Vestnorsk havbrukslag og Marine Harvest for å gjennomgå og diskutere næringens omforente forslag til Hardangerfjordforskrift.

25. mars 2011

Fiskeri- og kystdepartementet møter Norske sjømatsbedrifters landsforening (NSL), Lingalaks AS og ordføreren i Kvam herad for å diskutere konsekvensene av utkast til Hardangerfjordforskrift.

28. mars 2011

Fiskeri og havbruksnæringens landsforening ber om utsettelse av frist for å komme med høringsinnspill til revidert utkast til Hardangerfjordforskrift med to uker (til 14. april). Søknad om utsettelse innvilges samme dag. Begrunnelsen er at næringen trenger mer tid til å komme fram til et omforent forslag. Næringen lyktes ikke å komme med et eget forslag.

Våren/sommeren/høsten 2011

Blant annet på bakgrunn av de innpillene departementet mottok, ble det besluttet å utarbeide et nytt forslag til Hardangerfjordforskrift. Arbeidet med nytt revidert utkast til Hardangerfjordforskrift er prioritert i departementet og vil sendes på ny høringsrunde. Det vil ikke fattes endelig vedtak i saken før eventuelle utredninger fra næringen foreligger.

9. mai 2012

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen deltar og holder innlegg på Hardangerfjordseminaret 2012

 

8. februar 2013
Fiskeri- og kystdepartementet sender forslag til særskilte krav til akvakulturrelatert virksomhet i Hardangerfjorden på høring.

17. april 2013
Fiskeri- og kystministeren tar beslutning om at det ikke blir innført en særskilt regulering av biomassen i oppdrettsanleggene i Hardanger, slik det var forslag om i høringen i februar i år. Avgjørelsen ble tatt i samråd med andre berørte statsråder. Det ble blant annet  lagt stor vekt på høringsuttalelsene fra fagetater, kommuner og fylkeskommuner.