Historisk arkiv

Idédugnad i Midt-Telemark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

I hele prosessen mens samhandlingsreformen har vært under utarbeidelse, har helse- og omsorgsministeren bedt om innspill og råd fra berørte interessegrupper. 11. desember møtte han nærmere 100 representanter fra Midt-Telemarkkommunene Nome, Bø og Sauherad.

Ordførere, rådmenn, ansatte på alle nivåer i helsetjenesten, brukerrepresentanter og representanter fra sykehuset Telemark i Skien og Blefjell sykehus var samlet til idédugnad for å diskutere hvordan et allerede etablert kommunesamarbeid kan bedre også helsetjenestene i området. 

- Det skal bli utrolig artig å fortsette samarbeidet med disse tre kommunene. Deres iver etter å få til samarbeid i helsetjenesten viser at tiden er overmoden for samhandlingsreformen, sa Bjarne Håkon Hanssen etter møtet med en svært engasjert forsamling.

Idéverksted
Møtet mellom samhandlingsreformens prosjektgruppe fra Helse- og omsorgsdepartementet og disse tre kommunene ble kalt en verksteddag. Etter at helseministeren hadde innledet på Gullbring kulturanlegg i Bø, gikk diskusjonen i grupper. Hovedspørsmålene var hvilke pasienter de tre kommunene oppfattet som mest utfordrende i dag og hvordan de kan samarbeide om disse, hvordan man i framtida skal organisere et slikt samarbeid og hvilke forutsetninger som må ligge til grunn økonomisk, juridisk, faglig og kompetansemessig for å kunne overta oppgaver fra spesialisthelsetjenesten.

Pilothelsekommune
- Møtet med ministeren og en slik idédugnad er utrolig inspirerende. Vi brenner for et utvidet samarbeid og for å påta oss større faglig ansvar for pasientene i området, sa Jørund Verpe, einingsleiar ved Bø sjukeheim etter å ha hørt ministerens løfter om positiv støtte hvis kommunene nå klarer å komme opp med noen gode prosjekter.
   - Disse tre kommunene samarbeider allerede om blant annet ppt-tjeneste, barnevern og brann- og redningstjeneste. De kan bli ett av flere gode pilotprosjekt for å prøve ut hvordan mindre kommuner kan få til bedre helsetjenester ved å samarbeide i det vi kaller framtidige helsekommuner, sier Bjarne Håkon Hanssen.

I Midt-Telemark møtte helse- og omsorgsministeren tre samarbeidsivrige ordførere. Fra venstre Arne Storhaug (Bø), Bjarne Håkon Hanssen, Jan Thorsen (Nome) og Hans Sundsvalen (Sauherad).


 
Etter helse- og omsorgsministerens presentasjon av intensjonene med samhandlingsreformen, deltok nærmere 100 ansatte i kommune- og spesialisthelsetjenesten, brukerorganisasjoner og politikere på idédugnad for hvordan kommunene Sauherad, Bø og Nome kan samarbeide tettere om helsetjenestene.

Les mer om hvordan de tre kommunene allerede samarbeider.
Les helseministerens presentasjon på verksteddagen
Les ordføreren i Bøs presentasjon på verksteddagen