Historisk arkiv

Samkommunen – en modell for interkommunalt samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegget blei sendt til Kommunal Rapport 12.08.2010.

- Ved å lovfeste samkommunemodellen får kommunene mulighet til å velge en modell som kan være bedre egnet enn vertskommunemodellen dersom samarbeidet er omfattende, skriver statssekretær Dag-Henrik Sandbakken i dette innlegget.

Kommunal Rapport 24. juni 2010 inneholder både en artikkel om KS´ nei til samkommunemodellen og et debattinnlegg fra Halvdan Skard, styreleder i KS, med bl.a. nærmere redegjørelse for KS styrets vedtak.

Jeg ser på denne bakgrunn et behov for å presisere enkelte forhold ved forslaget til ny samkommunemodell.

Samkommunemodellen er ment som et frivillig tilbud til kommunene om en ny interkommunal samarbeidsmodell, på lik linje med andre modeller for interkommunalt samarbeid. Kommunene kan gjennom modellen etablere en interkommunal enhet som underlegges felles styring fra kommunestyrene i deltakerkommunene.

Samkommunemodellen har en del likhetstrekk med vertskommunemodellen som allerede er lovfestet. De bygger begge blant annet på indirekte representasjon i styringsorganene. Samkommunemodellen er imidlertid i større grad tilpasset samarbeid om et bredt spekter av oppgaver. For å sikre folkevalgt deltakelse og styring fra kommunestyrene i deltakerkommunene, er det foreslått at kommunestyrene i hver deltakerkommune skal være representert med minst tre representanter i samkommunestyret (samkommunens øverste folkevalgte organ).

Modellen sikrer således bredere og bedre politisk styring enn andre former for interkommunalt samarbeid. Det vil også være slik at selv om oppgaven er overført fra deltakerkommunene til samkommunen, vil politikerne i deltakerkommunene ha et ansvar for å følge med på at samkommunen tilbyr tjenester innenfor lovens rammer og avtalt kvalitet og innhold. Dette ansvaret kan kommunene aldri organisere seg bort fra.

Samkommunestyret er, som vertskommunemodellen, særlig utformet med henblikk på lovpålagte innbyggerrettede oppgaver med innslag av myndighetsutøvelse. Dersom kommunene ønsker eller finner det nødvendig å samarbeide om denne type oppgaver i dag, må de benytte vertskommunemodellen.

Ved å lovfeste samkommunemodellen som et alternativ til vertskommunemodellen, får kommunene mulighet til å velge en modell som kan være bedre egnet enn vertskommunemodellen dersom samarbeidet er omfattende.