Historisk arkiv

Bosetting: Nær 400.000 ønsker å kjøpe småbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bosetting: Hver tiende voksne nordmann har et ønske om å kjøpe seg småbruk. Det vil si at nær 400.000 kunne tenke seg å bli eier, viser nye tall fra Synovates Norsk Monitor.

Bosetting: Hver tiende voksne nordmann har et ønske om å kjøpe seg småbruk. Det vil si at nær 400.000 kunne tenke seg å bli eier, viser nye tall fra Synovates Norsk Monitor. 

Lytt Mange bærer på en drøm om å bosette seg i distriktene sier Riis-Johansen (mp3, 754 kb) Kan lastes ned og brukes fritt.


- Disse tallene stadfester at mange bærer på en drøm om kjøpe, bosette seg på og gjerne å drive et småbruk, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Interessen over tid ser ut til å holde seg. For i 2005 svarte omtrent like mange at de var ganske eller meget interesserte i å kjøpe småbruk. Rundt 70 prosent av dem som signaliserte en slik interesse, svarte både i 2005 og 2007 at de ønsket å kjøpe for å bosette seg. Andelen av dem som ønsker å kjøpe småbruk som fritidsbolig har gått noe ned - fra 20 til 18 prosent.

Siden Riis-Johansen presenterte sine forslag til å innskjerpe bo- og driveplikten tidligere i år, har det pågått en heftig debatt om boplikten. Landbruks- og matministeren mener tallene fra Monitor underbygger hans argument om at det finnes mange som ønsker å flytte til landsbygda for å bosette seg der.

Undersøkelsen peker også i retning av at interessen for å bosette seg i Distrikts-Norge er på vei opp. 33 prosent av de spurte svarer at de kan tenke seg å bosette seg i Distrikts-Norge. I 2005 var tilsvarende tall 31 prosent. 26 prosent henholdsvis 27 prosent svarte at de allerede bor der. Det betyr at 45 prosent av de som ikke bor i Distrikts-Norge, kan tenke seg å flytte dit - mot 42 prosent i forrige undersøkelse, viser den ferske undersøkelsen fra Synovate.

          

Bosetting: Småbruk. Foto: LMD
Småbruk. Foto: LMD

- Det at så mange ønsker å flytte ut på bygda, viser at denne livsformen har kvaliteter som mange søker. Vi vet også at ethvert gardsbruk har betydelige ressurser som kan danne grunnlag for næringsutvikling. Jeg ønsker å være med og legge til rette for dette, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Norsk Monitor er en svært omfattende undersøkelse av nordmenns holdninger, verdier, handlinger og forbruk  i samfunnet. Undersøkelsen er gjennomført av Synovate for 12. gang. Nesten 4000 nordmenn har svart på over 3000 spørsmål. Svært mange av disse er stilt uendret siden første gang i 1985.  

Hvor interessert er du i å kjøpe småbruk i Norge?

  2005  2007
Meget interessert

 4

5

Ganske interessert

5

5

Litt interessert 

19

 18

Ikke interessert  

61

  61

Vet ikke

2

3

Ikke aktuelt/Har småbruk

7

 7


Dersom du kjøpte et småbruk i Norge, ville det mest sannsynlig være for å bo der og drive småbruket, bare å bo der uten å drive eller for å ha det som fritidsbolig?

  2005 2007
Bo og drive småbruket 

35

36

Bare bo på småbruket

35

35

Ha det som fritidsbolig

21

18

Vet ikke

 2

5

10 prosent er fra ganske til meget interessert. Med 3,8 millioner nordmenn over 18 år betyr det at i underkant av 400.000 er ganske eller meget interessert i å kjøpe småbruk.

Bosetting: Hver tiende voksne nordmann har et ønske om å kjøpe seg småbruk.