Historisk arkiv

Bioøkonomi i praksis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Forskere ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) kan ha knekt koden til hypereffektiv produksjon av biodrivstoff. Nå har UMB solgt patentrettighetene til Novozymes, en av verdens ledende enzymprodusenter. - Dette er den kunnskapsbaserte bioøkonomien i praksis, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Forskere ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) kan ha knekt koden til hypereffektiv produksjon av biodrivstoff. Nå har UMB solgt patentrettighetene til Novozymes, en av verdens ledende enzymprodusenter.  - Dette er den kunnskapsbaserte bioøkonomien i praksis, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Produksjonen av biodrivstoff har lenge vært omdiskutert fordi mye av dagens biodrivstoff lages av matplanter som sukkerrør, mais og raps og andre nyttevekster som opptar matjord. Nå kan denne konflikten være løst. Teknologien bak anvendelsen av disse enzymene er utviklet av forskerne ved UMB. Enzymene muliggjør effektiv nedbryting og omdanning av andre typer biomasse, som halm, hogstavfall og biprodukter fra matproduksjon, til biodrivstoff.

Ny samarbeidspartner
Nylig ble det klart at Novozymes, en av verdens ledende enzymprodusenter, er valgt som samarbeidspartner og har kjøpt patentrettigheter av UMB. Dette samarbeidet åpner for at teknologien kan utvikles videre på mest effektiv måte. - Dette er den kunnskapsbaserte bioøkonomien i praksis. Det viser at norsk forskning er i verdenstoppen på dette området, noe som kan skape positive ringvirkninger for gårdbrukere, skogbrukere og norsk industri, sier Brekk.

Holder på kitin
Ikke alle rettigheter er solgt. Forskerne på Ås satser på å bygge opp kitin-basert næring helt på egen kraft og har derfor beholdt alle rettighetene på enzymatisk prosessering av kitin. Kitin er et viktig marint polysakkarid som man finner blant annet i rekeskall.