Historisk arkiv

31 millioner til norsk-indisk samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Norge bevilger 31 millioner kroner til et norsk-indisk forsknings- og utviklingssamarbeid innen klima og landbruk. Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har besøkt India og lansert det fireårige prosjektet ”ClimaAdapt”. Prosjektet kan få viktig betydning for begge land.

Norge bevilger 31 millioner kroner til et norsk-indisk forsknings- og utviklingssamarbeid innen klima og landbruk. Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har besøkt India og lansert det fireårige prosjektet ”ClimaAdapt”. Prosjektet kan få viktig betydning for begge land.

I Indias delstat Andhra Pradesh, med sine nær 75 millioner innbyggere, har monsunregnet sviktet. Nok en gang.  I byen Lakkaram blir den norske statsråden vist rundt på arealer, inndelt i soner for ulike produksjoner. Bare ikke ris. Fordi regnet uteblir. Fordi kvaliteten blir elendig. Fordi bonden ikke får solgt. Nå håper de på bomull. Og regn. Rundt 100 mennesker samler seg i ring rundt Vedum, ivrig etter å vise hvor dypt loddet faller i brønnhullet før det endelig når vann. På bare tre år har grunnvannet  sunket med over 40 meter. Situasjonen oppleves som dramatisk og bønder fortviler. Over deler av Sør-India er forholdene de samme. For en norsk politiker som tenker tilbake på en regnfull norsk sommer, fortoner det hele seg noe uvirkelig.  

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum i India

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum vises rundt på jordbruksområder utenfor byen Lakkaram i delstaten Andhra Pradesh. Her har grunnvannet sunket med over 40 meter på tre år. (Foto: LMD)

Sårbart
- Klimaendringene fører til betydelige negative konsekvenser for en rekke matproduserende land, verden over. USA opplever nå en av sine verste tørkeperioder på hundre år. Jeg har selv reist rundt i de to indiske delstatene Tamilnadu  og Andhra Pradesh og blitt fortalt hvilke utslag vannmangelen gir. Verdens matsikkerhet er sårbar og bidrar i tillegg til ustabile, og til tider galopperende matpriser. Dette er en utvikling hvert land må forholde seg til. De globale utfordringene krever ulike lokale løsninger, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Statsråden er enig i at prosjektet i kroner kan virke beskjedent sett i lys av de store oppgavene som ”bare må løses”. Men i løpet av de fire årene som prosjektet skal vare, håper han prosjektet kan finne frem til teknologiske løsninger, nye organisasjonsformer eller andre forbedringer som kan oppskaleres og dermed få stor betydning for langt flere enn dem som i dag er en del av utprøvingen. 

Samspill
Utviklingsprosjektet ClimaAdapt bygger videre på tidligere satsinger som blant annet har kartlagt behov og forslag til mulige løsninger. Nå skal det jobbes konkret ute i felten og involvere både forskere, myndighetspersoner, politikere og bønder. Prosjektet er finansiert av Utenriksdepartementet gjennom den norske ambassaden i New Delhi. ClimaAdapt ledes av Bioforsk fra Norge, et forskningsinstitutt under Landbruks- og matdepartementet. Det skal jobbes tett sammen med de indiske partnere International Water Management Institute, Tamil Nadu Agricultural University, Swaminathan Research Foundation (MSSRF) og WALAMTARI. Prosjektdirektor for Bioforsk er professor Udaya Sekhar Nagothu.

Komplekst
- Målet er helt klart: Prosjektet skal bidra til at lokale bønder lettere klarer å tilpasse seg endringene i klimaet og bedre sikre livsgrunnlaget både for seg selv og sitt distrikt. Utfordringene vi står overfor er svært komplekse og vår oppgave i Bioforsk blir blant annet å trekke på forskningsresultater fra ulike fagmiljøer og  koordinere de forskjellige aktørene. Her blir det viktig å tenke integrerte løsninger, sier Udaya Sekhar Nagothu, som har  vært ansatt i Bioforsk på Ås i flere år.

- Bioforsks  strategi er å bygge opp et målrettet samarbeid med internasjonale medspillere. Derfor er dette prosjektet en viktig milepæl i vår langsiktige tenkning, sier forskningsdirektør Nils Vagstad i Bioforsk.       

- Som landbruks- og matminister er jeg stolt over det Bioforsk har fått til og den kompetansen de besitter. Bioforsk har etablert aktivitet i flere asiatiske land, blant annet Vietnam og Bangladesh. Forskning er i høyeste grad internasjonal, og jeg tror det utstrakte samarbeidet som Bioforsk er en del av også kommer det norske foreskningsmiljøet og den norske bonden til gode, sier Vedum.    

Politisk dialog  
Under besøket i India møtte Vedum sentrale politikere og organisasjoner som alle hadde klare synspunkter på matsikkerhet og klima. Landbruksministeren i delstaten Tamilnadu, S. Damodaran Hon, er enig med Vedum i at den enkelte nasjon så langt som mulig bør produsere mat til egnen befolkning. Selv har han ansvaret for en delstatsbefolkning på rundt 60 millioner mennesker, der rundt 65 prosent av befolkningen jobber med landbruk. Utfordringen er hele tiden å finne frem til effektive produksjonsmåter som kan øke både kvalitet og volum. Pumper og kanaler. Lange kanaler, er noe av det som nå ligger i investeringsplanen. Det samme målet understreket Chief Minister (førsteminister) for delstaden Andhra Pradesh, Mr. Kiran Kumar REDDY, som understreker at landbruket utgjør den klart største budsjettposten. Like fullt skal provinsen satse ytterligere for å øke landbruksproduksjonen. I dag har Andhra Pradesh en årlig vekst i landbruket på rundt to prosent, mens ambisjonen innen 12 år er en årlig vekst på 9-10 prosent.

- Vi er nødt til å ha slike målsetninger for å dekke fremtidens behov. Vi er bare nødt. Vannsikkerheten er avgjørende for matsikkerheten, sier førsteministeren. Vedum nikker. ”Vi må alle ta nye grep for å møte fremtidens behov.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum intervjues av Indiske medier

(Foto: LMD)

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum  

Betydelig interesse fra de største indiske mediene for Norges og Bioforsk sine forsknings- og utviklingsprosjekter i de to delstatene Tamilnadu og Andrha Pradesh. Fra venstre prosjektdirektor for Bioforsk, professor Udaya Sekhar Nagothu, Norges ambassadør i India, Eivind S. Homme og landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. (Foto: LMD)

Les hva indiske medier skriver:

Jordbruksarbeidere planter risplanter i India.

Jordbruksarbeidere planter ris. (Foto: Ragnar Våga Pedersen, Bioforsk)

Jordbruksarbeidere i India

Jordbruksarbeidere i India. (Foto: Ragnar Våga Pedersen, Bioforsk)