Historisk arkiv

Lokal utvikling til nasjonal inspirasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Haaheim Gaard har siden starten i 2009 vært et populært reisemål for mange. I 2011 vant gården den lokale Bygdeutviklingsprisen for Hordaland, og senere også den nasjonale Bygdeutviklingsprisen. Nå innvilger Innovasjon Norge tilskudd for at ekteparet som driver gården skal utvikle næringen og dermed inspirere andre.

Haaheim Gaard har siden starten i 2009 vært et populært reisemål for mange. I 2011 vant gården den lokale Bygdeutviklingsprisen for Hordaland, og senere også den nasjonale Bygdeutviklingsprisen.  Nå innvilger Innovasjon Norge tilskudd for at ekteparet som driver gården skal utvikle næringen og dermed inspirere andre.

Torstein og Svein Henning, driver gården og er en kilde til inspirasjon både i lokalmiljøet og i bransjen forøvrig. Helt fra starten har utviklingen gått i en forrykende fart. Nå ser de fremover, derfor har Haaheim Gaard fått ny design og markedsføringsstrategi.

Haaheim gaard i Tysnes drives av Torstein Hatlevik og Svein Henning Dyrhaug.

Haaheim gaard i Tysnes drives av Torstein Hatlevik og Svein Henning Dyrhaug. (Foto: Paul S. Amundsen)

Paret ønsker å utvikle Haaheim Gaard som merkevare, slik at de kan ha en stabil omsetning i årene fremover. De ønsker å være en stabil arbeidsplass i lokalmiljøet og en pådriver for å utvikle kortreist mat i distriktet. Merkevareprosjektet som nå er realisert, vil være nyttig for de videre planene eierne har. Det blir et profesjonelt bidrag til utviklingen av gården, der det også er planlagt utvidelse av bygningsmassen og samarbeid med flere lokale produsenter.

Pådriver for lokal produksjon
Fra 2012 vil det ikke lenger være sauer på gården, nå satser de på å foredle hjortekjøtt fra eget bruk og andre lokale bønder. I tillegg vil produksjonen av grønnsaker og rabarbra økes. Paret forteller at mange av gårdene rundt spør dem om produkter de har eller ønsker å utvikle kan brukes på Haaheim Gaard. På gården er de avhengige av at bøndene rundt gården har gode forhold slik at de kan bidra med råvarer til gården. Det er en viktig del av gårdens identitet.

Vurderer å utvide driften
Fremover planlegges utbygging av overnattingsmuligheter, med utbygging av ca 20 rom. Det vurderes også å bygge om fjøset. Det vil gi muligheter for konferanse-, konsert- og spisesal. Å få overnattingsmuligheter på gården er en forutsetning for ekspansjon.

Innovasjon Norge støtter lokale inspiratører
Torstein og Svein Henning viser evne til nytenking og samarbeid. De kan vise til et godt økonomisk resultat og lokal sysselsetting i en distriktskommune med få arbeidsplasser. Med sin utviklingskraft er Haaheim Gaard en inspirasjon for mange bygdelag på Tysnes og blir trukket frem som en god støttespiller lokalt og innenfor bransjen. Torstein Hatlevik er også mye brukt som foredragsholder i Hordaland og andre deler av landet. Innovasjon Norge har innvilget Haaheim Gaard et distriktsutviklingstilskudd på 275 000 kroner. 

Kontakt:
Åge Bremer, Innovasjon Norge Hordaland
Telefon: 55 55 93 86
Epost: age.bremer@innovasjonnorge.no

Haaheim Gaard

Haaheim Gaard (Foto: Paul S. Amundsen)