Historisk arkiv

Margaretakirken (kirkeruinen), Maridalen, Oslo

Tale: Utdeling av Nasjonal kulturlandskapspris 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Statssekretær Ola T. Heggem

Dette er et historisk kulturlandskap. Margaretakirken er trolig oppført rundt 1250, og er viet til den hellige Margareta av Antiokia. Margareta ga navn til både kirken, dalen og vannet.

Kulturlandskapets betydning 
Landskapet i Maridalen er fortsatt en mosaikk med åkerteiger, åkerholmer og nes, dagåpne bekker og velpleide gårder. Mye takket være behovet for å sikre hovedstaden forsyning av rent drikkevann, er en hel dal med det gamle jord- og skogbrukslandskapet bevart som helhet.

Mange i vårt land bidrar til å skjøtte og pleie kulturlandskapet. De fortjener honnør for dette arbeidet som krever stor og målrettet innsats. De unike kvalitetene er avhengig av et frivillig engasjement hos personer som kan gjennomføre kompetente tiltak.

Nettopp derfor har Norsk kulturarv og Landbruks- og matdepartementet etablert den årlige kulturlandskapsprisen.

Jordbrukets kulturlandskap er viktig for å bevare det biologiske mangfoldet – særlig det som er basert på tidligere driftsformer. Grasslått og dyr på beite gir spesielle planter og insekter leveplass. 

22 utvalgte kulturlandskap
Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet har pekt ut 22 utvalgte kulturlandskap som vi finner over hele landet.

Hensikten er å ta vare på landskapene, driftsmåtene og teknikkene som resulterte i de ulike landskapstypene.

Regjeringen har også gjennomført ekstratiltak i jordbruket innenfor verdensarvområdene Vest-norsk fjordlandskap og Vegaøyan. Hensikten er:

  • Å sikre at områdene blir forvaltet framover
  • Å øke oppmerksomheten om viktige miljøverdier
  • Å bidra til kompetanseoverføring til andre verdifulle jordbrukslandskap.
  • Å legge til rette for næringsutvikling og verdiskaping

Også regionalt og kommunalt finnes miljøvirkemidler for å sikre viktige miljøkvaliteter i jordbrukets kulturlandskap.

Nasjonal kulturlandskapspris 2011
Fylkesmennene har foreslått kandidater, og i år har vi lagt vekt på at:

  • Bærekraftig skjøtsel, aktivt landbruk og moderne drift.
  • Det skal vise sammenheng mellom natur og bygninger.
  • Det skal ha en læringseffekt om kulturlandskapet

Også i år har det vært vanskelig å velge. Alle 24 innsendte forslag er kvalifisert. De fleste kandidatene er opprettholdt fra forrige år. For å oppmuntre til å fremme nye kandidaturer har vi i år valgt å peke ut en vinner uten å hedre noen andre spesielt.

Maridalens venner bidrar til allmennhetens opplevelse av det levende bynære jordbrukslandskap. De bidrar til å ta vare på et åpent landskap med kulturbetinget biologisk mangfold og å ivareta viktige kulturhistoriske tradisjoner og elementer i landskapet. 

Da Maridalens Venner ble stiftet i 1970, var målet å hindre at dalens gårder skulle bli revet. På 80- og 90-tallet stod arbeidet for vern av Maridalen og mot golfbaneanlegg mest i fokus. En kommunal rivningsplan ble snudd til å få utarbeidet en statlig verneplan. Maridalen ble vernet som landskapsvernområde i 2001.

I dag jobber Maridalens venner med å følge opp verneplanen. Arbeidet består i å restaurere kulturmark i Maridalen. De gamle kulturmarkene utgjør en viktig kulturhistorisk dokumentasjon og en kulturarv som er like viktig å bevare som gamle bygninger.

Kulturlandskapsprisen for 2011 er på 50.000,- kroner og et grafisk blad i tresnitt av Hans Normann Dahl. Jeg har den glede å dele ut årets kulturlandskapspris til Maridalens venner v/leder Tor Øystein Olsen. Maridalens venner er den kandidaten som skårer høyest på kriteriene vi har satt for prisen. Maridalens venner får prisen for å ha arbeidet systematisk og målrettet med utviklingen av kulturlandskapet i Maridalen.

Gratulerer til Maridalens venner!