Historisk arkiv

- Klima er vårt største miljøproblem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Regjeringens mål er å bidra til en utvikling som innebærer at vi stabiliserer temperaturøkningen på 2 grader celsius over før-industrielt nivå, sa statsminister Jens Stoltenberg på klimakonferansen i Studendersamfunnet under Teknologidagene i Trondheim.

Regjeringens mål er å bidra til en utvikling som innebærer at vi stabiliserer temperaturøkningen på 2 grader celsius over før-industrielt nivå, sa statsminister Jens Stoltenberg på klimakonferansen i Studentersamfunnet under Teknologidagene i Trondheim.

For nå målet må globale utslipp begynne å gå ned så tidlig som midt i det neste tiår, sa statsministeren som samtidig understreket at klimakonferansen ikke kunne fått en bedre innramming enn kunngjøringen av Nobels fredspris sist fredag, og den forestående utdeling 10. desember

-De globale klimautslipp må reduseres med minst 50 prosent innen 2050 om vi skal lykkes å stabilisere innholdet av klimagasser i atmosfæren på et nivå som samsvarer med 2-graders målet.  Dette er en enorm oppgave. Men vi må tro på at det er mulig og arbeide målbevisst for å nå målet, sa Stoltenberg.

Norge vil jobbe for en forbedret og bredt forankret klimaavtale etter Kyoto.

- Dagens Kyotoavtale er den beste vi kunne fått, men den har alvorlige svakheter som må rettes opp. Den viktigste er at den tallfestede forpliktelsen bare omfatter land som står for 30 prosent av verdens utslipp. Vi tar Kyoto-protokollen alvorlig.

  • Regjeringens politikk er å overoppfylle Kyoto-forpliktelsen med 10 prosent. Norge skal i perioden 2008–2012 overoppfylle forpliktelsen i Kyoto-protokollen med 10 prosent. Overoppfyllelsen skal skje ved bruk av Kyoto-mekanismene.
  • Norge skal innen 2020 redusere de globale utslippene tilsvarende 30 prosent av Norges utslipp.
  • Norge skal være karbonnøytralt i 2050.

 Regjeringens klimamål skal nås ved betydelige reduksjoner i norske utslipp og ved at Norge betaler for utslippsreduksjoner i andre land.