Historisk arkiv

Solheim bekymret for Madagaskars befolkning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Situasjonen er ustabil på Madagaskar etter den grunnlovsstridige maktovertakelsen. Norge oppfordrer FN til å bidra for å løse den alvorlige konflikten.

Det er nesten daglige demonstrasjoner på Madagaskar. Landets nye president Andry Rajoelina tok makten i mars. Forgjengeren Marc Ravalomanana ga fra seg makten til de militære, som i sin tur utpekte Rajoelina til president.

- Det haster å finne en løsning for situasjonen på Madagaskar. Landet er på vei mot en økonomisk katastrofe. Jeg frykter for konsekvensene for befolkningen som allerede er blant Afrikas aller fattigste, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Det er viktig å finne en demokratisk løsning så raskt som mulig. Norge vil oppfordre FN til å ta en mer aktiv rolle for å løse den alvorlige konflikten. Norge har sammen med blant andre FNs barnefond Unicef understreket behovet for å ivareta barns rettigheter i konflikten på Madagaskar.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (t.v.) og kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell under besøk på en barneskole i Moramanga på Madagaskar. Foto: Trond Viken, UD

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (t.v.) og kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell under besøk på en barneskole i Moramanga på Madagaskar.

Foto: Trond Viken, UD

 

- Norge er dypt bekymret for situasjonen for menneskerettighetene på øya. Vi oppfordrer alle involverte parter til å respektere og overholde landets internasjonale forpliktelser når det gjelder grunnleggende menneskerettigheter, sier Solheim.

Norge opprettholder sin frys i stat-til-statbistanden, men vil fortsatt støtte FN og frivillige organisasjoner i landet.

Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold på Madagaskar som ikke er strengt nødvendig, se UDs landsider.