Historisk arkiv

Norge sender delegasjon til Madagaskar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sender en delegasjon til Madagaskar for å undersøke situasjonen i lys av den pågående konflikten.

Den norske delegasjonen skal møte lokale politikere, frivillige organisasjoner, andre giverland og FN på Madagaskar. Hensikten er å skaffe en bedre oversikt over situasjonen.  

– Det haster med å finne en demokratisk løsning for situasjonen på Madagaskar. Landet er på vei mot en økonomisk katastrofe. Jeg frykter for befolkningen, som allerede er blant Afrikas aller fattigste, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. 

Ingen land har så langt anerkjent overgangsregimet til Andry Rajoelina. Og både Den afrikanske union (AU) og Southern African Development Community (SADC) har suspendert Madagaskar. Demonstrasjonene mot overgangsregimet fortsetter. Norge har i likhet med flere andre givere frosset stat-til-stat-bistanden. 

– Rapporten fra den norske delegasjonen skal være klar i mai, med anbefalinger til videre norsk politikk overfor Madagaskar, sier Solheim. 

Befolkningen på den afrikanske øya er splittet, og den norske delegasjonen vil ta opp behovet for en nasjonal forsoningsprosess. Delegasjonen skal også innhente informasjon om det politiske bildet, menneskerettighetssituasjonen, den økonomiske situasjonen og hvilke prioriteringer overgangsregimet på Madagaskar har fremover. 

Delegasjonen består av spesialrepresentant Arild R. Øyen, Madagaskar-ekspert og tidligere misjonær Øyvind Dahl samt ambassadesekretær Synne Bjørnrå. 

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad, mobil: 917 17 459.