Historisk arkiv

Dialog viktig for deltagelse i Arktisk råd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Arktiske utfordringer som blant annet klimaendring og økt skipsfart kan ikke løses av de arktiske landene alene. Norge er derfor positiv til at også relevante ikke-arktiske land får følge arbeidet i Arktisk råd.

- I denne sammenheng er det viktig at søkerlandene er i tett dialog med medlemmer i Arktisk råd. Jeg er glad for den brede politiske enigheten i Arktisk råd om prosessen for opptak av nye observatører, sier statssekretær Torgeir Larsen med henvisning til erklæringen fra møtet om observatørenes rolle

Fra statssekretærmøtet i Arktisk råd Stockholm. (Foto: UD)

Møtet i Stockholm 14.-15. mai var det andre offisielle statssekretærmøtet i Arktisk råd. Det arktiske samarbeidet har siden starten i 1992 hatt et tungt faglig preg. Formålet med statssekretærmøtene er å styrke den politiske dimensjon i arbeidet mellom ministermøtene som holdes hvert annet år. 

En sentral sak gjelder håndteringen av nye søknader om å bli observatør til rådet. Interessen for Arktis har økt kraftig de senere år både i de arktiske land selv og i en rekke ikke-arktiske land. Søkerlisten for å bli observatør til Arktisk råd omfatter Kina, Italia, Sør-Korea, EU-kommisjonen, Japan, Singapore pluss flere organisasjoner. Fra tidligere har seks EU-land status som faste observatører. Mens særlig nordiske land har ivret for åpenhet, har andre arktiske land var mer skeptiske til nye observatører. På ministermøtet i Nuuk i mai 2011 ble det enighet om nye kriterier for opptak av observatører. Søkerne vurderes nå i forhold til disse fram mot endelig beslutning skal tas på ministermøtet i Kiruna i mai neste år. 

En annen hovedsak på møtet i Stockholm var godkjennelsen av rammeverket for etablering av et fast sekretariat for Arktisk råd i Tromsø. Lokaliseringen til Tromsø ble vedtatt av utenriksministrene fra de arktiske land i Nuuk i fjor. Sekretariatet vil få opptil ti ansatte pluss oversettere, og skal være operativt fra mai 2013 når formannskapet i Arktisk råd overføres fra Sverige til Canada. På møtet i Stockholm ble man enige om vedtekter, arbeids- og økonomireglement, budsjett og tekst for utlysing av stillingen som direktør. Søknadsfrist er satt til begynnelsen av august for at ny direktør skal kunne være på plass i Tromsø fra tidlig neste år.

Mer informasjon: