Historisk arkiv

Russisk bombing helt uakseptabelt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Kamphandlingene som nå pågår i Georgia har fått et omfang som er uten sidestykke i Europa siden krigene på Balkan. Konflikten bryter med kjerneprinsipper i folkeretten og kan få konsekvenser for sikkerheten i hele regionen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Kamphandlingene som nå pågår i Georgia har fått et omfang som er uten sidestykke i Europa siden krigene på Balkan. Sivilbefolkningen utsettes for enorme lidelser. Konflikten bryter med kjerneprinsipper i folkeretten og kan få konsekvenser for sikkerheten i hele regionen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Norge slutter seg til det internasjonale kravet om at Russland, Georgia og de to utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia umiddelbart innstiller militære kamphandlinger og søker politiske løsninger.

- Russisk bombing og militæraksjoner inne på georgisk territorium er helt uakseptabelt og må opphøre. Tilbaketrekkingen av georgiske styrker fra Sør-Ossetia er et skritt i riktig retning. Nå påhviler det Russland et stort ansvar for å bidra til å få en slutt på stridighetene og vise respekt for Georgias territorielle integritet, sier utenriksministeren.

- Norge gir full støtte til OSSE og EUs bestrebelser på å medvirke til en politisk løsning, sier Støre, som har formidlet dette til OSSEs formann, den finske utenriksminister Alexander Stubb, som sammen med Frankrikes utenriksminister Bernhard Kouchner, på vegne av EUs formannskap, nå reiser til Tblisi og Moskva for å forsøke å bidra til en løsning.

Utenriksministeren har også hatt samtaler med Sveriges utenriksminister Carl Bildt som leder ministerkomiteen i Europarådet.

- Norges synspunkter vil også bli formidlet til russiske og georgiske myndigheter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Utenriksdepartementet har utstedt reiseråd for Georgia, og fraråder norske borgere å reise til Georgia. De som allerede er i landet, oppfordres til å forlate landet. Ambassaden holder løpende kontakt med norske borgere i landet.