Likestillingsstrategi for maritim næring

Til innholdsfortegnelse

3 Status for mangfold og kjønnslikestilling i maritim næring og utdanning

Høgskolen Innlandet har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet kartlagt kjønnsfordelingen i de ulike segmentene i næringen, kjønnsfordelingen på utvalgte maritime utdanninger og lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. Rapporten viser at det er generelt lav kvinneandel i maritim næring og i maritime utdanninger, og at kvinner gjennomsnittlig tjener mindre enn menn. Næringen har imidlertid satt i gang flere tiltak for å rekruttere og beholde kvinner i næringen. Disse tiltakene er nærmere omtalt i kapittel 4.

I 2021 var kvinneandelen i maritim næring 21 prosent. Innen sjøfart og transport var kvinneandelen 11 prosent blant ansatte om bord på skip, og 33 prosent blant ansatte i rederienes landsorganisasjoner. Blant ansatte på skip var det særlig lav kvinneandel innen kategoriene godstransport og forsyning. Kategorien passasjertransport har generelt en høyere kvinneandel enn øvrige kategorier under sjøfart og transport. Dette skyldes et betydelig innslag av yrker som generelt er kvinnedominerte i denne delen av næringen, som renholdere, servitører, cafe- og butikkmedarbeidere og kokker. I innspillsmøtene regjeringen holdt i forbindelse med arbeidet med denne strategien fremkom det at kvinner i administrative stillinger utgjør en betydelig del av kvinneandelen i den bredere maritime næringen.

Figur som viser kjønnsfordelingen i ulike segmenter av maritim næring. Kvinneandelen er 19 prosent i leverandørsegmentet, 21 prosent i segmentet "sjøfart og transport", 26 prosent i tjeneste-segmentet og 16 prosent ved verftene.

Tre fartøy i havnen i Haugesund.

Norske skip i Haugesund

Kilde: Tri Dinh / Norsk Sjømannsforbund

Kvinner tjener generelt mindre enn menn i maritim sektor, også når det kontrolleres for utdannings-, yrkes- og aldersgruppe. Som følge av enkelte tilfeller av svært høytlønnede i næringen gir medianinntekt innsikt i hvilke lønnsnivå som gjelder de fleste arbeidstakere. Forskjellene i lønnsnivå mellom kvinner og menn er størst innen sjøfart og transport, hvor kvinnelig medianinntekt er 64 prosent av mannlig medianinntekt (70 prosent målt i gjennomsnitt). Forskjellen er betydelig mindre i verftsegmentet, hvor kvinner tjener 95 prosent av det menn tjener (93 prosent målt i gjennomsnitt). I maritim næringtotalt sett er kvinnelig mediainntekt 83 prosent av mannlig mediainntekt (82 prosent målt i gjennomsnitt). Lønnsforskjellen mellom kvinner og menn i alle segmentene unntatt sjøfart og transport, er større blant de med universitets- og høgskoleutdanning enn blant de med et lavere utdanningsnivå.

Kvinner med arbeid om bord på skip tilhører husholdninger med svært få barn (0,28) sammenlignet med det generelle snittet for befolkningen, som er 0,85 for kvinner og 0,83 for menn. Det kan tyde på at kvinner ikke fortsetter å arbeide om bord på skip etter at de har fått barn.

Kvinneandelen blant søkere til maritime utdanninger ved universiteter og høgskoler i Samordna opptak var i 2022 på 29,7 prosent. Kvinneandelen blant registrerte studenter på bachelor og årsenheter innen maritime utdanninger i universitets- og høyskolesektoren har siden 2010 vært relativt stabil på ca. 20 prosent. På masternivå er det noe lavere kvinneandel blant registrerte studenter. Datagrunnlaget for kjønnsfordeling innen høyere yrkesfaglig utdanning er begrenset, men viser en betydelig lavere kvinneandel i de maritime yrkesfaglige utdanningsløpene og ved de maritime fagskolene enn i universitets- og høgskolesektoren. Andelen kvinner er spesielt lav i maritime utdanningsløp ved videregående skoler. På Vg2 maritime fag er 11 prosent av elevene kvinner. Videre er det 8,5 prosent og 7 prosent kvinner som er lærlinger på henholdsvis matrosfaget og skipsmotormekanikerfaget.11

Figur formet som et skip som viser at andelen kvinner om bord på skip er 11 prosent.

Fotnoter

11.

Utdanningsdirektoratet, Elevtall i videregående skole – utdanningsprogram og trinn, udir.no, Elevtall i videregående skole – utdanningsprogram og trinn (udir.no)