Ot.prp. nr. 31 (2003-2004)

Om lov om endringer i plan- og bygningsloven (klage og innsigelse)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunnen for lovforslagene

2.1 Tiltak for raskere behandling av plan- og byggesaker

Forslagene utfyller og kompletterer de lovendringer Regjeringen nå har iverksatt for en raskere og mer effektiv plan- og byggesaksbehandling. Hensikten er at kommunenes saksbehandling skal gjennomføres uten unødige forsinkelser og saksbehandlingsledd. Det vises til Ot.prp. nr. 113 (2001-2002) om tidsfrister i planleggingen og om kart og stedfestet informasjon, Ot.prp. nr. 112 (2001-2002) om tidsfrister i byggesaker, forenklinger m.m., og til ikrafttredelsesrundskriv T-2/03 fra Miljøverndepartementet og H-13/03 fra Kommunal- og regionaldepartementet om lovendringene.

Planlovutvalget som ble oppnevnt ved kongelig resolusjon 23. oktober 1998, har i sin endelige innstilling av 13. mai 2003 formulert konkrete lovforslag om begrensning av adgangen til gjentatt klage og innsigelse på samme forhold. Tidligere har Næringslovutvalget i en rapport som ble avgitt og sendt på høring sommeren 1993, gitt uttrykk for at avgjørelser bør følges opp i beslutninger på senere tidspunkt og på lavere trinn i beslutningskjeden når et spørsmål er avgjort tidligere i en prosess. Næringslovutvalget mente også at det ikke bør være anledning til å påklage en avgjørelse i flere omganger.

Miljøverndepartementet ønsker å fremme de to forslagene fra planlovutvalget nå i sammenheng med at de øvrige regelverksforenklingene blir iverksatt. Disse forslagene kan etter Miljøverndepartementets syn ses uavhengig av Planlovutvalgets øvrige forslag, men ordlyden må tilpasses eksisterende paragrafer og lovtekst. Det vil være en klar effektivisering og forbedring å slå fast i loven at det ikke kan klages på, eller fremmes innsigelse til forhold som allerede er avgjort ved slik behandling.

Oppfølgningen av planlovutvalgets samlede forslag vil bli vurdert etter at høringsuttalelsene foreligger i sin helhet etter utløpet av høringen i desember 2003.

Forslagene som fremmes i denne proposisjonen har i hovedsak fått bred tilslutning i høringen, med noen merknader som fremgår av omtalen av det enkelte forslag til bestemmelser. En del høringsinstanser har synspunkter på at enkelte forslag fra planlovutvalget tas ut til egen og fremskyndet behandling.

Det har kommet inn 105 høringsuttalelser (jf. vedlegg 1), hvorav 15 fra departementer, 14 fra direktorater og statlige tilsyn, 9 fra fylkesmenn, 10 fra fylkeskommuner, 26 fra kommuner, 21 fra foreninger, forbund og organisasjoner, 8 fra råd og institutter og 2 fra eiendomsutviklingsselskaper.