Ot.prp. nr. 65 (2000-2001)

Om lov om endring i lov 14. juni 1985 nr. 68 om oppdrett av fisk, skalldyr m.v. (vederlag ved tildeling av konsesjoner for matfiskoppdrett av laks og ørret)

Til innholdsfortegnelse

8 Merknader til bestemmelsen

§ 6 nytt annet ledd skal lyde:

Departementet kan kreve vederlag ved tildeling av tillatelser til matfiskoppdrett av laks og ørret. Departementet kan ved vedtak fastsette vederlagets størrelse for den enkelte tillatelse.

Nåværende § 6 annet og tredje ledd blir tredje og nytt fjerde ledd.

Bestemmelsen i første punktum gir departementet hjemmel til å kreve vederlag ved tilståelse av konsesjon for oppdrett av matfisk av laks og ørret.

Vederlaget er kun knyttet opp mot tillatelsen til å drive oppdrettsvirksomhet og gir ingen rettigheter utover en slik drift i medhold av det til enhver tid gjeldende regelverk. Myndighetenes kompetanse til å stille vilkår samt til å endre betingelser for virksomheten, blir således ikke beskåret ved at det gis hjemmel til å ta vederlag ved tildeling.

Beslutningen om at vederlag skal kreves ligger innenfor forvaltningens skjønn. Bestemmelsen er således ikke til hinder for en tildelingspraksis som kombinerer vederlagsfri og vederlagsbelagt konsesjonstilståelse.

Hvorvidt det skal tas vederlag, og størrelsen på dette må vurderes ut fra de til en hver tid gjeldende rammebetingelser. Dette kan medføre at vederlaget varierer.

Annet punktum er en presisering av forvaltningens skjønnsmyndighet i forhold til fastsettelse av vederlaget, jf. forrige avsnitt. Forvaltningen kan med hjemmel i bestemmelsen fastsette vederlaget individuelt for den enkelte konsesjon. Dette innebærer at vederlagets størrelse også ved samtidige tildelinger, vil kunne variere for den enkelte konsesjonstildeling.

Departementet kan fastsette vederlaget på den måte departementet finner mest hensiktsmessig. Dette innebærer blant annet at vederlaget kan fastsettes gjennom en auksjon. På bakgrunn av Stortingets prinsippbehandling høsten 2000, er auksjon av konsesjoner ikke et aktuelt alternativ for tildeling i 2001.

Ved fastsettelsen av vederlagets størrelse kan det legges vekt på ulike næringspolitiske hensyn samt distriktspolitiske forhold. Bestemmelsen skal således ivareta myndighetenes behov for å kunne ha en fleksibel tildelingspraksis som gir anledning til å legge vekt på politiske mål og sikre viktige samfunnsinteresser.

Vederlaget kan bestemmes ved enkeltvedtak og forskrift.

Den økonomiske risikoen ved å få tildelt konsesjon mot vederlag hviler på næringsutøverne.

Til forsiden