Ot.prp. nr. 84 (1997-98)

Om lov om endringer i verdipapirhandelloven og enkelte andre lover (begrensninger i adgangen for ansatte i finansinstitusjoner mv. til å foreta handel i finansielle instrumenter for egen regning)

Til innholdsfortegnelse

15 Teknisk endring i finansieringsvirksomhetsloven

I lov 10. juni 1988 nr. 40 om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner (finansieringsvirksomhetsloven) § 2-17 er det fastsatt regler om tiltak mot hvitvasking av penger. Det er bl.a. fastsatt enkelte plikter for finansinstitusjoner, Norges Bank, Postbanken BA, forvaltningsselskap for verdipapirfond, samt enkelte typer meglerforetak som skal bidra til å forebygge at de nevnte institusjonene blir misbrukt til hvitvasking av penger. De nevnte institusjonene skal bl.a. kreve skriftlig legitimasjon av sine kunder når det etableres et forretningsforhold. Dokumenter tilknyttet slik legitimasjon skal oppbevares i minst fem år etter at kundeforholdet er opphørt. Institusjonene skal videre foreta nærmere undersøkelser dersom det foreligger mistanke om at en transaksjon har tilknytning til utbytte av en eller flere straffbare handlinger som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder. Dersom mistanken ikke avkreftes skal institusjonene av eget tiltak oversende opplysninger til Økokrim.

Finansieringsvirksomhetslovens regler om tiltak mot hvitvasking av penger bygger på EØS-avtalen vedlegg IX pkt. 23, jf. EUs Rådsdirektiv av 10. juni 1991 om tiltak for å hindre at det finansielle systemet brukes til hvitvasking (91/308/EØF).

Norge er deltaker i Financial Action Task Force (FATF) - en internasjonal arbeidsgruppe for tiltak mot hvitvasking av penger. FATF ble opprettet av G-7 landene i 1989, og består i dag av 26 medlemsland og 2 internasjonale organisasjoner (Europarådet og Gulf Cooperation Council). Norge har vært medlem av FATF siden 1991.

FATF vedtok i 1990 40 anbefalinger om tiltak mot hvitvasking av penger. Anbefalingene, som ble revidert i 1996, gjelder såvel strafferettslige, som finansrettslige tiltak, håndheving av regelverket, samt internasjonalt samarbeid. FATFs anbefalinger og reglene i EUs hvitvaskingsdirektiv er på flere punkter sammenfallende.

En viktig del av arbeidet i FATF består i å overvåke og evaluere medlemslandenes implementering av de 40 anbefalingene. Alle medlemsland har gjennomgått en evaluering. I forbindelse med FATFs annen gangs evaluering av Norge har evalueringsgruppen gitt uttrykk for at det anses i strid med FATFs anbefalinger at det ikke fremgår klart av finansieringsvirksomhetsloven at forsikringsselskaper er omfattet av reglene i § 2-17 om tiltak mot hvitvasking av penger. Gruppen har derfor anbefalt Norge å endre finansieringsvirksomhetsloven slik at det klart fremgår at forsikringsselskaper er omfattet av § 2-17.

Departementet viser til at det følger av finansieringsvirksomhetsloven § 2-17 at finansinstitusjoner er pålagt visse plikter for å forhindre hvitvasking av penger. Av finansieringsvirksomhetslovens § 1-3 første ledd fremgår det at «som finansinstitusjon regnes selskap, foretak, eller annen institusjon som driver finansieringsvirksomhet». Det følger videre av finansieringsvirksomhetsloven § 2-1 annet ledd at bestemmelsen i § 2-17 også gjelder for Norges Bank, Postbanken BA, forvaltningsselskap etter lov 12. juni 1981 nr. 52 om verdipapirfond, samt enkelte typer meglerforetak. Forsikringsselskaper er ikke nevnt i § 2-1 første ledd. En ren språklig tolkning kan derfor tilsi at forsikringsselskaper, som ikke driver finansieringsvirksomhet og således ikke er en finansinstitusjon, ikke er omfattet av finansieringsvirksomhetsloven § 2-17 om tiltak mot hvitvasking av penger.

Både Kredittilsynet og departementet har imidlertid lagt til grunn at § 2-17 kommer til anvendelse på forsikringsselskaper, jf. f.eks. Ot.prp. nr. 22 (1995-96) om tiltak mot hvitvasking av penger hvor det på s. 8 uttales at «Finansieringsvirksomhetsloven § 2-17 gjelder nå for forretnings- og sparebanker, forsikringsselskaper, finansieringsforetak....» I forskrift 7. februar 1994 om legitimasjonskontroll og tiltak mot hvitvasking av penger er det videre forutsatt at forsikringsselskaper er omfattet. Det vises her til § 3 bokstav b hvor det fremgår at tegning av forsikringspolise, dersom visse vilkår er oppfylt, er unntatt fra legitimasjonsplikten.

På bakgrunn av anmodningen fra FATF's evalueringsgruppe vil departementet likevel foreslå en teknisk endring i finansieringsvirksomhetsloven § 2-1 annet ledd, ved at forsikringsselskaper uttrykkelig nevnes blant de institusjoner som omfattes av finansieringsvirksomhetsloven § 2-17 om tiltak mot hvitvasking av penger.

Departementet legger til grunn at den foreslåtte lovendringen er av teknisk karakter, og således ikke vil innebære noen realitetsendring i forhold til dagens praksis. Det anses derfor åpenbart unødvendig å gjennomføre alminnelig høring, jf. regelverksinstruksen pkt. 4.3, jf. pkt. 1.4. Forslaget fremmes på denne bakgrunn uten forutgående høring.

Til forsiden