Prop. 1 S (2010–2011)

FOR BUDSJETTÅRET 2011 — Utgiftskapitler: 1800–1870, 2440, 2442 og 2490 Inntektskapitler: 4800–4860, 5440, 5490, 5582, 5680 og 5685

Til innholdsfortegnelse

Del 1
Innledende del

1 Hovedmål og strategier i energipolitikken

Olje- og energidepartementets (OED) hovedoppgave er å tilrettelegge for en helhetlig og verdiskapende energipolitikk basert på effektiv og miljøvennlig utnyttelse av naturressursene.

1.1 Olje og gass

Regjeringens mål for petroleumsvirksomheten er å sikre langsiktig forvaltning og verdiskaping på norsk kontinentalsokkel innenfor sikkerhets- og miljømessig forsvarlige rammer og i sameksistens med andre næringer.

Petroleumsvirksomheten er viktig for å opprettholde høy verdiskaping og sysselsetting i Norge. Virksomheten utgjør en viktig del av norsk økonomi og har i høy grad bidratt til industriell utvikling og utviklingen av det norske velferdssamfunnet. En stor del av inntektene tilfaller staten og bidrar til statens sterke finansielle stilling. I 2009 var statens inntekter fra petroleumsvirksomheten på om lag 280 mrd. kroner og sektoren bidro med 22 pst. av den totale verdiskapingen i Norge.

Sikkerheten på norsk sokkel er norske myndigheters høyeste prioritet. Vi har et høyt sikkerhetsnivå og resultatutviklingen de senere år har vært positiv. Ulykken på Deepwater Horizon i Mexicogulfen er alvorlig og er en påminnelse om det risikopotensialet som oljevirksomhet medfører. Årsakene og hendelsesforløpet bak ulykken, er ikke klarlagt. Det vil ta tid før alle de undersøkelser og granskinger som er igangsatt blir konkludert. Det er etablert prosesser for å sikre at både myndigheter og selskaper overfører relevant lærdom fra ulykken til aktiviteten på norsk kontinentalsokkel. Det viktigste er å unngå at slike ulykker skjer. En lærdom man allerede har trukket er at løsninger som raskere kan stanse et oljeutslipp hvis uhellet er ute, må utvikles. Både nasjonalt og internasjonalt arbeides det nå med å utvikle slike løsninger.

Oljemarkedet har i 2010 vært preget av vekst i etterspørselen etter olje og en noe mer stabil prisutvikling enn i de foregående årene. Oljeprisen har stort sett ligget i intervallet 70-80 dollar per fat så langt i år. Det er viktig for balansen i markedet at OPEC har fortsatt med produksjonsbegrensningene som ble innført i begynnelsen av 2009. En observerer også at oljeprisen påvirkes av utviklingen i dollarkursen og finansmarkedene.

Med utsikter til fortsatt vekst i etterspørselen etter olje, produksjonsbegrensninger fra OPEC, samt moderat tilbudsvekst fra andre produsentland, kan oljepriser i området 60-90 dollar per fat være oppnåelig de neste årene.

Nærmere 40 pst. av Norges anslåtte ressursbase på 13,4 mrd. Sm3 oljeekvivalenter er produsert. Uoppdagede ressurser utgjør om lag en fjerdedel av ressursbasen. Det er viktig med en jevn lete- og utbyggingsaktivitet for å sikre en effektiv utnyttelse av de gjenværende ressursene. Norsk oljeproduksjon har blitt gradvis redusert siden 2001 og var i 2009 på om lag 2,3 mill. fat olje per dag (inkludert NGL og kondensat). Gassalget er økende, og i 2009 var norsk gasseksport på om lag 100 mrd. Sm3. I de kommende årene forventes en økning i gassalget.

For å legge til rette for kommersiell bruk av gass i Norge har departementet etablert en møteplass der gassbasert oppstrøms- og nedstrømsindustri inviteres til å delta. Gassco har fått i oppgave å arrangere denne møteplassen som er viktig for å sikre god informasjonsutveksling mellom aktørene.

Det er høy aktivitet i petroleumsnæringen. I 2009 ble det investert for om lag 136 mrd. kroner på kontinentalsokkelen, tilsvarende 26 pst. av de samlede realinvesteringene i landet. Investeringsnivået har aldri vært høyere og det forventes å forbli på et høyt nivå i årene framover. Nye utbyggingsprosjekter bidrar til det høye aktivitetsnivået og framtidig verdiskaping. I 2010 ble flere utbygginger godkjent, herunder Gudrun, Trym, Marulk og Gaupe.

Deler av norsk kontinentalsokkel er i dag kjennetegnet av kjent geologi, godt utbygd infrastruktur, felt med avtakende produksjon og økende enhetskostnader. Det er i disse områdene fremdeles et betydelig potensial for å øke utvinningsgraden, effektivisere driften og bygge ut ressurser i nærheten av den etablerte infrastrukturen. Kontinuerlig vektlegging av miljø- og klimahensyn i petroleumsvirksomheten har bidratt til at Norge holder en høy standard sammenlignet med andre land.

Kontinuerlig vektlegging av miljø- og klimahensyn i petroleumsvirksomheten har bidratt til at Norge holder en høy standard sammenliknet med andre land. Vi er et foregangsland når det gjelder fakling og petroleumsvirksomheten har betalt CO2-avgift siden 1991. Det arbeides aktivt med å nå målet om null miljøskadelige utslipp til sjø.

Myndighetene har vurdert potensialet for reservetilvekst i modne områder og har etablert en målsetting om å modne fram 5 mrd. fat olje i en tiårsperiode fram til 2015. Dette tilsvarer oljereservene i to Gullfaksfelt. Målsettingene er et strekkmål for industrien og myndighetene. Siden 2005 er det modnet fram 1,85 mrd. fat olje. Dette utgjør 37 pst. av målsettingen om reservetilvekst.

En oppdatert veileder for plan for utbygging og drift og plan for anlegg og drift (PUD/PAD-veileder) ble lagt frem av Olje- og energidepartementet i februar 2010. Hensikten med veilederen er å gi råd om hvordan en PUD eller PAD kan utarbeides for å oppfylle myndighetenes krav, forklare saksbehandlingsprosesser og bidra til effektiv samhandling mellom rettighetshaver og myndigheter.

For å sikre et mangfold av aktører og høy leteaktivitet på norsk sokkel, har myndighetene de senere årene ført en aktiv konsesjonspolitikk. I forbindelse med TFO 2009 (tildeling i forhåndsdefinerte områder) ble det tildelt 38 utvinningstillatelser til i alt 42 selskaper. TFO-tildelingene har utviklet seg til å bli et sentralt element i norsk konsesjonspolitikk. 21. konsesjonsrunde ble utlyst i juni 2010. 94 blokker, eller deler av blokker, ble utlyst i Norskehavet og Barentshavet.

Vi ser nå positive resultater av de siste års aktive konsesjonspolitikk. Det ble påbegynt 65 letebrønner i løpet av 2009. Dette er ny rekord for norsk sokkel. Oljedirektoratets prognose for 2010 er på mellom 40-50 letebrønner. Vi har hatt en utvikling hvor leteaktiviteten har kommet opp på et nivå som gjør det mulig å påvise uoppdagede ressurser på sokkelen og sikre kontinuitet og jevnhet i aktivitetsnivået også inn i framtiden.

Det er betydelig interesse og optimisme knyttet til petroleumsvirksomhet i Barentshavet sør. Stadig flere selskaper ønsker å delta aktivt i dette området, som kan bli en betydelig petroleumsprovins i tiden framover. Dette kan få stor betydning for lokal og regional næringsutvikling. Petroleumsaktivitet i nordområdene er underlagt de strengeste miljøkravene for utslipp til sjø på norsk sokkel.

Det planlegges å bore to letebrønner i Barentshavet i 2010 og fire letebrønner i 2011. En aktiv tildelingspolitikk i Barentshavet for å følge opp leteresultater og behovet for ytterligere leteareal, er blant tiltakene i regjeringens nordområdesatsing. I TFO 2009 ble det tildelt tre nye utvinningstillatelser i Barentshavet. I den 21. konsesjonsrunde ble det utlyst 51 nye blokker i umodne områder av Barentshavet sør.

Regjeringen har startet arbeidet for å oppdatere den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet-Lofoten. Som en oppfølging av St.meld. nr. 8 (2005-2006) har Oljedirektoratet i perioden 2007-2009 gjennomført geologisk kartlegging og seismikkinnsamling utenfor Lofoten og Vesterålen. Oljedirektoratet anslår at det finnes vel 200 mill. Sm3 o.e. (standard kubikkmeter oljeekvivalenter) i det evaluerte området. Oljedirektoratets tall refererer til forventede utvinnbare ressurser. Tallet er usikkert og de utvinnbare ressursene kan være både større og mindre enn anslaget fra Oljedirektoratet.

Rammene for petroleumsvirksomhet i forvaltningsplanområdet Barentshavet-Lofoten skal vurderes på nytt og fastsettes gjennom forvaltningsplanarbeidet. Basert på grundige faglige vurderinger legger forvaltningsplanene til rette for verdiskaping og sameksistens mellom næringer gjennom bærekraftig bruk av ressurser og økosystemtjenester.

Nordområdene er et strategisk satsingsområde for regjeringen. Strategien skal baseres på økt kunnskap, god ressursutnyttelse og et aktivt nærvær. Regjeringen vil videreutvikle samarbeidet med Russland, USA og andre vestlige land innenfor rammen av nordområdedialoger. Enigheten med Russland om en maritim avgrensing i Barentshavet og Polhavet vil kunne styrke samarbeidet innen petroleumssektoren.

I St.meld. nr. 37 (2008-2009) Helhetlig forvaltning av det marine miljø i Norskehavet (forvaltningsplan) går regjeringen inn for å starte en åpningsprosess for petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen. Første steg i åpningsprosessen er å kartlegge nærmere grunnlaget for petroleum og miljøverdiene i dette området, herunder å gjennomføre en konsekvensutredning for petroleumsvirksomhet. Basert på resultatene fra konsekvensutredningen og en forståelse av petroleumspotensialet i området, vil det tas stilling til spørsmålet om åpning. Arbeidet med å utarbeide forslag til program for konsekvensutredning pågår.

Forskning og utvikling (FoU) er et viktig virkemiddel for å fremme verdiskapingen på norsk sokkel. Som ressurseier har myndighetene en spesiell interesse for at denne verdiskapingen realiseres. FoU skal bidra til å møte de teknologiske utfordringene knyttet til utvikling av nye og mer effektive leteteknologier og nye metoder og teknologier for å øke utvinningen fra eksisterende felt. Samtidig skal FoU bidra til å minimere sektorens negative effekter på klima og miljø og ytterligere redusere utslipp fra sektoren gjennom å satse på tiltak for mer energieffektive løsninger.

Framtidig utvikling av norsk sokkel vil være mer teknologisk krevende og kunnskapsintensiv enn tidligere. Utvikling av teknologi og løsninger vil være med på å styrke norsk leverandørindustris konkurranseevne. Offentlige FoU-bevilgninger bidrar til å finansiere forsknings- og utviklingsbehov som ellers ikke ville vært igangsatt av bransjen selv.

Styret for OG21 (den nasjonale FoU-strategien for petroleumssektoren) la i juni 2010 frem en revidert FoU-strategi for petroleumssektoren til Olje- og energidepartementet. Den reviderte strategien fokuserer blant annet på:

  • Forbedret ressurs- og reserveerstatning

  • Renere og mer effektiv produksjon

  • Økt eksport av teknologi

  • Utdanning og kompetanse for å beholde arbeidsplasser og bedrifter i Norge

På bakgrunn av den særlig krevende situasjonen for verft og utstyrsleverandører, fikk DEMO 2000, et pilot- og demoprogram for petroleumsnæringen, en tilleggsbevilgning på 50 mill. kroner for 2010. Gjennom støtte til prosjekter kan programmet bidra til å bedre bedrifters omstillingsevne og øke antallet kompetansearbeidsplasser i næringen.

Høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel og økt omsetning internasjonalt innebærer at ordretilgangen for størstedelen av norsk petroleumsrettet leverandørindustri er bedre enn i 2008 og 2009, da effektene av uroen i finansmarkedene førte til betydelig usikkerhet for store deler av denne industrien.

Studier utført av Statistisk Sentralbyrå (SSB) understreker betydningen av petroleumsnæringen for norsk økonomi og lokal og regional sysselsetting. I 2010 la SSB frem en rapport som viser at etterspørselsimpulsene fra petroleumsvirksomheten gir sysselsetting for mer enn 200 000 personer fordelt på en rekke næringer. Ren oppstrømsvirksomhet knyttet til utvinning og transport av petroleum sysselsetter vel 36 000 personer. Studien slår fast at petroleumsaktivitetene på norsk sokkel har stor betydning for den fastlandsbaserte næringsvirksomheten, også tjenestesektoren.

Økt internasjonalisering bidrar til økt lokal verdiskaping og sysselsetting. I 2010 anslo Menon Business Economics at den utenlandske omsetningen for norsk petroleumsrettet leverandørindustri hadde økt med 25 pst. fra om lag 95 mrd. kroner i 2007 til om lag 118 mrd. kroner i 2009. I betraktning av at verdensøkonomien har vært inne i en turbulent periode i disse årene viser dette en betydelig internasjonal konkurranseevne hos industrien.

Regjeringen er opptatt av å styrke regionale ringvirkninger av aktiviteten. Ringvirkninger fordrer nye prosjekter. Snøhvit og Goliat viser hvordan nye prosjekter i Barentshavet skaper ringvirkninger i nord. Regjeringen vil derfor bidra til høy aktivitet på norsk sokkel og legge til rette for at lokal industri kan posisjonere seg i arbeidet med å finne og utvinne norske petroleumsressurser. OED vil fortsette arbeidet med å tilrettelegge for internasjonalisering av norskbasert olje- og gassindustri. Dette vil skje i samarbeid med INTSOK, andre aktører som arbeider for internasjonal næringsutvikling og industrien selv.

Gjennom bistandsprogrammet Olje for Utvikling (OfU) samarbeider OED med Utenriksdepartementet, Finansdepartementet og Miljøverndepartementet for å bidra til kapasitetsbygging i utvalgte land. OfU koordineres av Norad. Departementet vil fortsatt bidra aktivt i dette arbeidet.

1.2 Innenlands energiforsyning

Hovedtrekkene i regjeringens energipolitikk er trukket opp i regjeringserklæringene. Denne politikken er gjennom hele perioden som har gått etter regjeringsovertakelsen i 2005, fulgt opp med omfattende tiltak over et bredt felt. Regjeringen viderefører denne politikken i 2011.

Energipolitikken er både velferds- og klimapolitikk. Tilstrekkelig tilgang på energi er viktig både for folk flest i hverdagen, og for verdiskaping og arbeidsplasser. Regjeringen legger derfor stor vekt på å øke tilgangen på fornybar energi. De siste årene har utbyggingen av elektrisitet basert på fornybare energikilder økt betydelig. Også i 2009 økte produksjonskapasiteten. I 2009 ble det satt i drift ny vannkraft og vindkraft med en årlig produksjonskapasitet tilsvarende 0,5 TWh. Det ble videre gitt konsesjoner til vann- og vindkraftanlegg med en årlig produksjonskapasitet tilsvarende om lag 1,9 TWh. Antallet konsesjoner til fjernvarme har økt betydelig. I fjor ga Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) konsesjon til fjernvarmeprosjekter med en potensiell årlig produksjon på om lag 1,2 TWh.

En effektiv utnyttelse av energiressursene er avhengig av et velfungerende elektrisitetsnett. Regjeringen arbeider for et hovednett for overføring av elektrisk kraft med tilstrekkelig kapasitet i hele landet. Regjeringen legger derfor stor vekt på å få gjennomført utbygginger og utbedringer av overføringsforbindelsene både innenlands og til utlandet. Samarbeidet om nett i Norden er viktig. Statnetts investeringer i tiltak i nettet har økt sterkt i de senere årene. I 2009 utgjorde Statnetts investeringer 1 257 mill. kroner.

Det er videre et sentralt element i regjeringens energipolitikk å effektivisere og begrense energibruken. Norge har et samlet energibruk per innbygger som ligger på om lag samme nivå som i våre naboland. Elektrisitet står imidlertid for en større del av energiforbruket enn i andre land. Det henger sammen med en stor kraftintensiv industri og en omfattende bruk av elektrisitet til oppvarming. Det stasjonære energiforbruket har vært om lag på samme nivå de siste fire årene til tross for den økonomiske veksten. Dette har ført til at energiintensiteten har sunket sterkt. Stasjonært energiforbruk delt på BNP for fastlands-Norge var således nærmere 15 pst. lavere i 2009 enn i 2005.

Til tross for omfattende tiltak som regjeringen har gjennomført, er kraftsystemet fortsatt sårbart for svingningene i vannkraftproduksjonen. Kraftsituasjonen vinteren 2009-2010 viste at det nordiske kraftmarkedet ikke bare er sårbart på grunn av sviktende nedbør og begrenset magasinkapasitet. Når kjernekraften i Sverige uventet ikke kunne utnyttes fullt ut i vinter, måtte annen termisk produksjon i Sverige og andre land – og vannkraftproduksjonen i blant annet Norge – øke. Kombinert med blant annet streng kulde medførte dette høye priser i det nordiske kraftmarkedet.

Det har i de siste årene blitt nødvendig å ha større oppmerksomhet rettet mot kraftsituasjonen i enkelte regioner både av hensyn til forsyningssikkerheten og for å unngå større, langvarige prisforskjeller. Regjeringen arbeider for en mer robust kraftforsyning med økt produksjon, en mer effektiv energibruk og en fortsatt styrking av overføringsforbindelsene. Det er et mål å unngå både større og mer langvarige prisforskjeller mellom prisområder. Både det nordiske og det nord-europeiske kraftmarkedet er viktige for å jevne ut svingningene i produksjonen og begrense sårbarheten i systemet.

Regjeringens budsjettforslag for 2011 følger opp den politikken som er fulgt i de senere årene med en høy innsats knyttet til innenlands energiforsyning. Det er et høyt nivå både på bevilgningene til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Enova.

De foreslås bevilgninger på om lag 600 mill. kroner for 2011 til NVEs forvaltningsområder utenom flom- og skredforebygging. Av dette går 60 mill. kroner til utjevning av overføringstariffer som bidrar til at nettselskapene med de høyeste gjennomsnittskostnadene kan redusere nettleien for sine kunder.

Videre er det lagt opp til en videreføring av den sterke satsingen på energiomleggingstiltak. Regjeringen fører en aktiv politikk for å fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon. Dette er et langsiktig arbeid der Enova og Energifondet er de viktigste verktøy for å gjennomføre og finansiere tiltak. Stabil finansiering, gjennom avkastning fra Grunnfond for fornybar energi og energieffektivisering og påslaget på nettariffen (1 øre/kWh), er avgjørende faktorer for at satsingen skal være effektiv og gi ønskede resultater på sikt. De samlede bevilgninger og overføringer til Energifondet anslås å utgjøre 1,85 mrd. kroner for 2011.

Enova har vært i drift i ni år og de disponerer i dag tre ganger så mye midler som i de første årene. Enova har et bredt sett av virkemidler rettet inn mot de viktigste barrierene for blant annet energieffektivisering i bygg og industri, og utbygging av miljøvennlige varmeløsninger. Enovas virkemidler bidrar betydelig til å ta i bruk bioenergi i tråd med regjeringens bioenergistrategi.

Oppfølging av prosjektene og kontroll med bruken av midler er viktig. I perioden 2001 til og med 2009 er det tildelt støtte til prosjekter med et forventet energiresultat på 13,8 TWh/år. Prosjekter med et energiresultat på 5,1 TWh/år er sluttført. Studier har avdekket betydelige muligheter for energiomlegging. Forskningsinnsatsen innen nye miljøvennlige energiløsninger er også styrket de senere årene og det bidrar til økt interesse for demonstrasjon av umodne energiteknologier, der Enova har en sentral rolle.

Regjeringen har innført obligatorisk energimerking av bygninger og regelmessig energivurdering av tekniske anlegg. Dette er et informasjonsvirkemiddel som vil gi økt interesse for mer effektiv energibruk og bruk av fornybar energi til oppvarming av bygg. Bygningens energitilstand vil bli en del av beslutningsgrunnlaget ved kjøp og leie.

Regjeringen har lagt til grunn at fornybardirektivet er EØS-relevant. Fornybardirektivet er et omfattende direktiv, og berører direkte eller indirekte store deler av energisektoren. Det er gjennomført grundige vurderinger av alle sider ved direktivet og dets konsekvenser for Norge. Basert på det arbeidet som er utført, er det startet en formell prosess med EU om den norske implementeringen av fornybardirektivet.

Sverige og Norge signerte 7. september 2009 en overenskomst om prinsippene for det videre arbeidet med et felles elsertifikatmarked. Overenskomsten la på plass de viktigste prinsippene for det felles sertifikatmarkedet, det vil si ambisjonsnivå, tidspunkt for ikrafttredelse, teknologinøytralitet og gjennomføring av strategiske overføringsforbindelser. Et felles sertifikatmarked skal starte 1. januar 2012.

Myndighetenes satsing på forskning og utvikling (FoU) innenfor energisektoren skal bidra til økt verdiskaping, energiomlegging og utvikling av internasjonalt konkurransedyktig kompetanse og næringsliv. Satsingen er et sentralt element i regjeringens visjon om at Norge skal være ledende innenfor utviklingen av miljøvennlig energi.

Næringens FoU-strategi for energisektoren (Energi21) skal bidra til en samordnet, effektiv og målrettet forsknings- og teknologiinnsats innenfor sektoren. En viktig oppgave i 2011 vil være å konkretisere strategien ytterligere, basert på innspill fra innsatsgruppene innenfor de prioriterte temaområdene i strategien. Strategien blir lagt til grunn for OEDs støtte til FoU gjennom Norges forskningsråd.

Gjennom opprettelsen av forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) og eget program for demonstrasjon av marin fornybar energi under Enova, har regjeringen de siste årene styrket innsatsen innen forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologi betydelig. Åtte FMEer ble etablert i 2009 innenfor områdene karbonfangst og -lagring (to sentre), vindkraft til havs (to sentre), energieffektivisering i bygninger, solceller, bioenergi og innfasing av ny fornybar energi i vannkraftsystemet. Økningen i Energifondet i 2011 skal bidra til å styrke satsingen på fullskala demonstrasjonsprosjekter.

Regjeringens strategi for fornybar energiproduksjon til havs, peker ut retningen på en langsiktig satsing for å gjøre havvind til en ny norsk næring; teknologisk og energimessig. Regjeringen er opptatt av å legge til rette for en langsiktig og målrettet satsing på fornybar energiproduksjon til havs. Som en del av regjeringens satsing på miljøteknologi er støtten til uttesting (pilot, prototyp, demo) av umodne teknologier innenfor havenergi styrket med til sammen 30 mill. kroner over statsbudsjettet. I 2011 vil også prosessen med å identifisere egnede arealer for vindkraft i norske havområder styrkes. 10 mill. kroner settes av til oppstart av strategiske konsekvensutredninger. Strategien for fornybar energiproduksjon til havs peker også på viktigheten av at arealvurderinger knyttet til havenergi ses i sammenheng med nett- og kraftsystemløsninger. Norge samarbeider med ni andre Nordsjøland om nettutvikling til havs.

SET-planen (Strategic Energy Technology Plan) er teknologipilaren i EUs «energi- og klimapakke» og legger føringene for den videre utviklingen og implementeringen av nye lavkarbonteknologier i Europa. OED deltar som observatør i styringsgruppen for SET-planen. EUs 7. rammeprogram for forskning (2007-2013) står sentralt i SET-planen. Programmet gir støtte til FoU- og demonstrasjonsprosjekter særlig rettet mot fornybare energikilder, energieffektivisering og CCS. OED og Norges forskningsråd sitter som observatører i rammeprogrammets energikomité.

Økt internasjonalisering av den norske energinæringen er viktig av flere grunner. Dette vil være med på å vedlikeholde kompetanse og styrke rekrutteringen til bransjen, samt bidra til å videreutvikle det industrielle miljøet i Norge. Norsk spisskompetanse bidrar positivt til å utvikle kraftsektoren i utviklingsland med vannkraftpotensial. Norge har økt sitt engasjement i utviklingssamarbeidet innenfor kraftsektoren. Myndighetene og energinæringen har derfor opprettet et felles prosjekt som skal arbeide for økt internasjonalisering av norskbasert energinæring. INTPOW – Norwegian Renewable Energy Partners – ble startet opp i mars 2009 og har allerede nær 30 partnere etter å ha vært i drift i et drøyt år.

1.3 Vannressurser og forebygging av flom og skred

Norge har store vannressurser. Norsk vassdragsnatur er unik, og Norge har et internasjonalt ansvar for å verne om og forvalte denne naturarven.

Både av hensyn til økonomiske og allmenne interesser er bærekraftig forvaltning av vannressursene viktig. Regjeringen har derfor styrket den nasjonale vannressursforvaltningen.

Den hydrologiske overvåkingen er modernisert og utvidet. EUs vanndirektiv innfører regionale forvaltningsplaner som verktøy i norsk vannforvaltning. I disse skal alt som påvirker vannmiljøet ses i sammenheng enten det handler om forurensning, biologiske endringer eller fysiske inngrep som vannkraftregulering, flomforbygging og uttak av vann. Målet er å opprettholde eller bedre miljøtilstanden. Direktivet legger til rette både for bruk og vern, og har særlige regler for regulerte vassdrag som blir viktige virkemidler for å sikre den framtidige produksjonen av fornybar kraft.

Regjeringen vil tilrettelegge for miljøforbedring i regulerte vassdrag og ivareta miljøhensyn ved ny utbygging. Samling av eksisterende og framskaffelse av ny miljøkunnskap er viktig. Innenfor FoU-programmet «Miljøbasert vannføring» er det i perioden 2007-2009 satt i gang om lag 30 nye forskningsprosjekter. Arbeidet med kulturminner i vannforvaltningen er også styrket de siste årene.

I tillegg til å være en ressurs, kan vann også utgjøre en fare. Flom, erosjon og skred kan medføre skader på mennesker, eiendom, infrastruktur og miljø. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er den sentrale institusjonen i vannressursforvaltningen med ansvar knyttet både til vern, bruk og fare. NVE har i lang tid ivaretatt statlige forvaltningsoppgaver knyttet til vassdragsrelaterte skred. Fra 1. januar 2009 overtok NVE også det statlige forvaltningsansvaret for forebygging av andre typer skred. Et viktig hensyn er å sikre en helhetlig, effektiv og styrket bistand til skredforebygging. Regjeringen har de siste årene styrket arbeidet med å redusere risikoen for ulykker som skyldes flom, erosjon og skred betydelig. Dette har de siste årene gitt økt trygghet i mange områder.

NVE bistår kommunene med kunnskap og ressurser innen kartlegging, arealplanlegging, overvåking, varsling, sikring og bistand ved beredskap. NVE samarbeider tett med andre statlige fagetater som fortsatt har en sentral rolle i forbindelse med skredforebygging. I 2011 styrkes NVEs skredarbeid med 10 mill. kroner for å fortsette utviklingen av en operativ overvåkings- og varslingstjeneste for snø- og løsmasseskred, samt for å bidra til at drift av igangsatte overvåkings- og varslingssystemer for skredfarlige fjellpartier opprettholdes.

1.4 Miljø- og klimahensyn i energipolitikken

Regjeringens visjon er at Norge skal være en miljø- og klimavennlig energinasjon, og være ledende innenfor utviklingen av miljøvennlig energi. Norge skal være i forkant i bruk av ny teknologi som sikrer høy ressursutnyttelse og minst mulig klimagassutslipp. Hensynet til miljøet og bærekraftig utvikling er en integrert del av den norske petroleums- og energivirksomheten. De strenge kravene som har vært stilt til virksomheten innebærer at vi i dag har en energi- og petroleumsvirksomhet som er godt rustet til å møte stadig strengere krav til miljøvennlig virksomhet.

Regjeringen vil forene Norges rolle som petroleumsprodusent og -eksportør med ambisjonen om å være ledende i miljø- og klimapolitikken. En hovedoppgave er å utvikle ny utslippsfri energi og å produsere fossile brensler med så lave klimagassutslipp som mulig. Norge arbeider for renest mulig produksjon av energi, både når det gjelder produksjon av fornybare og fossile energikilder og når det gjelder teknologisk utvikling for å bidra til reduksjon av globale klimagassutslipp.

Virkemiddelapparatet som omfatter petroleumssektoren tar hensyn til miljøet i alle faser av virksomheten – fra konsesjonstildeling, til leting, utbygging, drift og avslutning. Norge innførte allerede i 1991 en CO2-avgift. Avgiften har ført til teknologiutvikling og gjennomføring av tiltak som har gitt betydelige utslippsreduksjoner. Fakling har alltid vært strengt regulert og Norge er derfor et foregangsland på dette området. Myndighetene samarbeider tett med industrien for å nå målet om null miljøskadelige utslipp til sjø (nullutslippsmålet). Når det gjelder tilsatte kjemikalier er målet nådd. Kontinuerlig vektlegging av miljø- og klimahensyn i petroleumsvirksomheten har bidratt til at Norge holder en høy standard sammenlignet med andre land. Regjeringen fortsetter å legge vekt på å begrense CO2-utslippene fra norsk sokkel.

Kampen mot klimaendringer og utfordringene knyttet til å dekke verdens energibehov er viktige årsaker til regjeringens satsing på fangst og lagring av CO2. Regjeringen vil bidra til å utvikle fremtidsrettede og effektive teknologier for CO2-håndtering og bidra til at den erfaring og teknologi som blir utviklet gjennom de norske prosjektene kan resultere i betydelige reduksjoner av CO2-utslipp også utenfor Norge. På Mongstad vil fangst, transport og lagring av CO2 bli innført i to steg. Ved første steg, teknologisenteret for CO2-håndtering på Mongstad, er byggingen godt i gang etter at et betydelig planleggingsarbeid har blitt gjennomført. Staten ved Gassnova er sammen med Statoil, Shell og Sasol eiere av teknologiselskapet som står for samarbeidet i utbyggingen og driften av teknologisenteret. Gjennom teknologisenteret vil det vinnes praktisk erfaring med fangstteknologier knyttet til design, oppskalering og drift av store CO2-fangstanlegg. To ulike fangstteknologier vil testes på to ulike utslippskilder på Mongstad. Dette gjør at erfaringene fra teknologisenteret kan brukes videst mulig, og dermed er relevant både for utslipp fra gasskraftverk, kullkraftverk og andre typer CO2-utslipp. Formålet er å vinne kunnskap og utvikle løsninger som kan redusere kostnadene og gi slik teknologi bred internasjonal anvendelse. I neste steg planlegges det et fullskala fangstanlegg for CO2 på Mongstad.

Det er etablert en rekke regionale og internasjonale samarbeid knyttet til CO2-håndtering der Norge, ved Olje- og energidepartementet, er aktive deltakere. Departementet arbeider aktivt med gjennomføringen av handlingsplanen for å fremme utvikling og bruk av CO2-håndtering internasjonalt. Målsettingen for arbeidet er å få aksept for fangst og lagring av CO2 som et klimavirkemiddel, skape bred forståelse for reduksjonspotensialet som følger av teknologien, og bidra til at teknologien blir tatt i bruk utenfor Norge.

Departementet finansierer forskning, utvikling og demonstrasjon av miljøvennlige teknologier for kraftproduksjon med CO2-håndtering gjennom CLIMIT-programmet. CLIMITs mandat ble i september 2010 utvidet til også å gjelde CO2-håndtering av industriutslipp. Endringen er notifisert og godkjent av EFA.

Satsing på energieffektivisering og på varme og elektrisitet fra fornybare energikilder er sentrale elementer i regjeringens miljø- og energipolitikk. Det er mulig å øke energiproduksjonen vesentlig, og energien kan brukes mer effektivt. Produksjon av fornybar energi gir lave utslipp av klimagasser, men innebærer naturinngrep. Det er et viktig mål for regjeringen å sørge for at utbyggingen av vind- og vannkraft skjer uten at naturmangfold eller store landskapsverdier går tapt. Produksjon av fornybar energi til havs er interessant på lang sikt og er ett område der regjeringen ser store muligheter. Imidlertid forutsetter utnytting av energiressursene til havs en betydelig satsing på blant annet forskning, utvikling og demonstrasjon av nye teknologier. Regjeringen har en langsiktig strategi for å gjøre havvind til en ny norsk næring; teknologisk og energimessig. Som omtalt i pkt. 1.2 styrkes havenergisatsingen med 40 mill. kroner for 2011.

2 Oversikt over budsjettforslaget

Utgifter fordelt på kapitler

         

(i 1 000 kr)

Kap.

Betegnelse

Regnskap 2009

Saldert budsjett 2010

Forslag 2011

Pst. endr. 10/11

Administrasjon

1800

Olje- og energidepartementet

202 999

184 808

200 320

8,4

1811

StatoilHydro ASA

2 161 507

Sum kategori 18.00

2 364 506

184 808

200 320

8,4

Petroleum

1810

Oljedirektoratet

534 708

279 200

325 600

16,6

Sum kategori 18.10

534 708

279 200

325 600

16,6

Energi og vannressurser

1820

Norges vassdrags- og energidirektorat

679 297

702 800

716 000

1,9

2490

NVE Anlegg

5 327

6 000

3 000

-50,0

Sum kategori 18.20

684 624

708 800

719 000

1,4

Energiomlegging

1825

Omlegging av energibruk og energiproduksjon

11 879 313

6 056 500

1 064 500

-82,4

Sum kategori 18.25

11 879 313

6 056 500

1 064 500

-82,4

Teknologi og internasjonalisering

1830

Forskning

605 711

783 800

763 650

-2,6

1832

Internasjonalisering

22 700

26 000

23 700

-8,8

1833

CO2-håndtering

1 330 761

3 372 800

2 592 800

-23,1

Sum kategori 18.30

1 959 172

4 182 600

3 380 150

-19,2

Statlig petroleumsvirksomhet

1870

Petoro AS

252 000

260 000

264 000

1,5

2440

Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten

24 718 660

24 400 000

25 000 000

2,5

2442

Disponering av innretninger på kontinentalsokkelen

10 600

Sum kategori 18.70

24 970 660

24 660 000

25 274 600

2,5

Sum utgifter

42 392 983

36 071 908

30 964 170

-14,2

Inntekter fordelt på kapitler

         

(i 1 000 kr)

Kap.

Betegnelse

Regnskap 2009

Saldert budsjett 2010

Forslag 2011

Pst. endr. 10/11

Administrasjon

4800

Olje- og energidepartementet

6 228

2 645

2 545

-3,8

Sum kategori 18.00

6 228

2 645

2 545

-3,8

Petroleum

4810

Oljedirektoratet

85 870

60 400

86 800

43,7

Sum kategori 18.10

85 870

60 400

86 800

43,7

Energi og vannressurser

4820

Norges vassdrags- og energidirektorat

137 322

136 700

144 000

5,3

4829

Konsesjonsavgiftsfondet

136 000

140 500

144 900

3,1

5490

NVE Anlegg

728

1 500

1 500

0,0

5582

Sektoravgifter under Olje- og energidepartementet

9 051

6 500

6 500

0,0

Sum kategori 18.20

283 101

285 200

296 900

4,1

Energiomlegging

4825

Omlegging av energibruk og energiproduksjon

432 232

796 000

996 000

25,1

Sum kategori 18.25

432 232

796 000

996 000

25,1

Teknologi og internasjonalisering

4833

CO2-håndtering

92 063

91 800

91 800

0,0

Sum kategori 18.30

92 063

91 800

91 800

0,0

Statsforetak

4860

Statnett SF

217

200

-100,0

5680

Innskuddskapital i Statnett SF

499 000

180 000

461 000

156,1

Sum kategori 18.60

499 217

180 200

461 000

155,8

Statlig petroleumsvirksomhet

5440

Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten

120 057 915

105 500 000

126 300 000

19,7

5685

Aksjer i Statoil ASA

15 488 853

15 489 000

12 818 000

-17,2

Sum kategori 18.70

135 546 768

120 989 000

139 118 000

15,0

Sum inntekter

136 945 479

122 405 245

141 053 045

15,2

Programkategori 18.00 Administrasjon

Kategorien omfatter bevilgninger til Olje- og energidepartementets drift, herunder prosjektmidler til utredninger og beslutningsstøtte, samt oppdrags- og samarbeidsvirksomhet. Videre omfatter kategorien støtte til Norsk Oljemuseum.

Det foreslås totalt bevilget om lag 200,3 mill. kroner for 2011, en økning på om lag 15,5 mill. kroner sammenlignet med saldert budsjett for 2010. Økningen har hovedsakelig sammenheng med lønns- og prisjustering av budsjettet og igangsettelsen av åpningsprosessen i området ved Jan Mayen. I 2011 foreslås det påbegynt miljøundersøkelser og -kartlegging i områdene vest i Norskehavet mot Jan Mayen.

For 2011 budsjetteres det med om lag 2,6 mill. kroner i inntekter under OED.

Programkategori 18.10 Petroleum

Kategorien omfatter bevilgninger til Oljedirektoratet (OD) som i hovedsak er knyttet til drift, oppdrags- og samarbeidsvirksomhet, undersøkelser og måleteknisk tilsyn på kontinentalsokkelen.

Det foreslås totalt bevilget 325,6 mill. kroner for 2011, en netto økning på 46,4 mill. kroner sammenlignet med saldert budsjett 2010. Foruten lønns- og prisjustering av budsjettet har økningen hovedsakelig sammenheng med økte utgifter til husleie mv. i forbindelse med nybygg og rehabilitering av hovedkontoret og økte utgifter knyttet til arbeidet med tildelinger i forhåndsdefinerte områder og konsesjonsrunder. Videre er budsjettanslaget for oppdrags- og samarbeidsvirksomheten økt. Økningen knyttet til oppdrags- og samarbeidsvirksomheten finansieres av tilsvarende økte inntekter.

For 2011 budsjetteres det med 86,8 mill. kroner i inntekter under programkategori 18.10, en økning på 26,4 mill. kroner sammenlignet med saldert budsjett 2010.

Programkategori 18.20 Energi og vannressurser

Kategorien omfatter bevilgninger til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), NVE Anlegg, flom- og skredforebygging og tilskudd til utjevning av overføringstariffer.

Det foreslås totalt bevilget om lag 716 mill. kroner i 2011, en økning på 13,2 mill. kroner sammenlignet med saldert budsjett 2010. Det særskilte engangstilskuddet til utbedring av strømforsyningen til Værøy og Røst er ikke videreført for 2011. Foruten lønns- og prisjustering er driftsbudsjettet til NVE økt for å kunne styrke prioriterte oppgaver knyttet til fornybardirektivet, arbeidet med elsertifikatmarkedet, oversikt over fornybar energiproduksjon og -forbruk, samt drift av kraftsystemet. Videre er bevilgningene til skredforebygging økt med 10 mill. kroner for 2011. I tillegg er budsjettanslaget for oppdrags- og samarbeidsvirksomheten som finansieres av tilsvarende økte inntekter økt.

For 2011 budsjetteres det med 296,9 mill. kroner i inntekter under programkategori 18.20, en økning på 11,7 mill. kroner sammenlignet med saldert budsjett 2010.

Programkategori 18.25 Energiomlegging

Kategorien omfatter bevilgninger knyttet til omlegging av energibruk og energiproduksjon. Dette omfatter overføring til Energifondet, tilskudd til elektrisitetssparing i husholdninger, gjennomføringen av Bygningsenergidirektivet og deltakelse i ulike nasjonale og internasjonale programmer og aktiviteter innen fornybar energi og energibruk, herunder EU-programmet CIP (Competitiveness and Innovation Programme).

Det foreslås bevilget 1 064,5 mill. kroner over statsbudsjettet til energiomlegging for 2011, en netto reduksjon på 4 992 mill. kroner sammenlignet med saldert budsjett 2010. Reduksjonen har hovedsakelig sammenheng med at det i 2010 ble foretatt et innskudd i Grunnfond for fornybar energi og energieffektivisering på 5 mrd. kroner. I tillegg foreslås det ikke bevilget tilskudd til infrastruktur for naturgass for 2011.

Det foreslås å øke bevilgningene for 2011 med til sammen 30 mill. kroner knyttet til en havenergisatsing. Som en del av regjeringens satsing på miljøteknologi er støtten til demonstrasjon av umodne teknologier innenfor havenergi styrket med til sammen 20 mill. kroner. I 2011 vil også prosessen med å identifisere egnede arealer for vindkraft i norske havområder styrkes med 10 mill. kroner til oppstart av strategiske konsekvensutredninger.

For 2011 budsjetteres det med 996 mill. kroner i inntekter under programkategori 18.25, en økning på 200 mill. kroner sammenlignet med saldert budsjett 2010.

Programkategori 18.30 Teknologi og internasjonalisering

Kategorien omfatter bevilgninger til forskning som består av overføring til Norges forskningsråd, forvaltningsrettet energi- og vannressursforskning i regi av NVE og internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak. Videre omfatter kategorien bevilgninger til CO2-håndtering, Gassnova SF og internasjonalisering.

Det foreslås totalt bevilget 3 380,15 mill. kroner til teknologi og internasjonalisering for 2011, en netto reduksjon på 800,45 mill. kroner sammenlignet med saldert budsjett 2010. Endringen knytter seg til hovedsakelig til netto reduserte bevilgninger til CO2-håndtering med totalt 780 mill. kroner. Videre er bevilgningene til forskning og internasjonalisering redusert med henholdsvis netto 20,15 mill. kroner og 2,3 mill. kroner. Av reduksjonen under forskning er 11,2 mill. kroner knyttet til strategiske instituttprogram som er rammeoverført til Nærings- og handelsdepartementets budsjett.

Som en del av regjeringens satsing på miljøteknologi er støtten til teknologier innenfor havenergi i prototypfasen styrket med 10 mill. kroner.

Netto reduksjonen under CO2-håndtering er i hovedsak knyttet til redusert lånebehov for 2011 knyttet til bygging og forberedelse av teknologisenteret for CO2-fangst på Mongstad. Utgifter knyttet til planlegging og forberedelse av et fullskala fangstanlegg, transport og lagring av CO2 fra Mongstad er økt med 172 mill. kroner sammenlignet med saldert budsjett 2010.

For 2011 budsjetteres det med 91,8 mill. kroner i inntekter under programkategori 18.30.

Programkategori 18.60 Statsforetak

Kategorien omfatter inntekter fra utbytte fra Statnett SF.

Utbytte fra Statnett SF budsjetteres til 461 mill. kroner i 2011, en økning på 281 mill. kroner sammenlignet med saldert budsjett 2010. Anslaget er basert på et utbytte på 50 pst. av konsernets anslåtte resultat etter skatt justert for mer-/mindreinntekt etter skatt for regnskapsåret 2010.

Programkategori 18.70 Statlig petroleumsvirksomhet

Kategorien omfatter bevilgninger til Petoro AS, Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE) og utbytte fra Statoil ASA.

Det foreslås totalt bevilget 25 274,6 mill. kroner under statlig petroleumsvirksomhet for 2011, en økning på 614,6 mill. kroner sammenlignet med saldert budsjett 2010. Det budsjetteres med 25 mrd. kroner i investeringer under SDØE for 2011, en økning på 2 mrd. kroner sammenlignet med saldert budsjett 2010. Det budsjetteres ikke lengre med avsetninger til Statens petroleumsforsikringsfond under SDØE. SDØEs driftsresultat budsjetteres til 103 mrd. kroner for 2011, en økning på 25,1 mrd. kroner sammenlignet med saldert budsjett 2010. Inntektsanslaget for 2011 er utarbeidet på grunnlag av en gjennomsnittlig oljepris på kr 485 per fat.

I budsjettet for 2011 legges det foreløpig til grunn et utbytte fra Statoil ASA på om lag 12,8 mrd. kroner, som er en teknisk fremskriving av utbyttet som ble utbetalt fra Statoil ASA i 2010.

Det foreslås bevilget 264 mill. kroner i driftstilskudd til Petoro for 2011, en økning på 4 mill. kroner sammenlignet med saldert budsjett 2010.

2.1 Bruk av stikkordet «kan overføres»

Under Olje- og energidepartementet blir stikkordet foreslått knyttet til disse postene utenom postgruppe 30-49

       

(i 1 000 kr)

Kap.

Post

Betegnelse

Overført til 2010

Forslag 2011

1800

21

Spesielle driftsutgifter

11 664

40 920

1810

21

Spesielle driftsutgifter

10 263

88 100

1820

21

Spesielle driftsutgifter

6 707

80 250

1820

22

Flom- og skredforebygging

18 471

100 300

1820

60

Tilskudd til skredforebygging

46 000

1820

71

Tilskudd til strømforsyning

33 000

1820

73

Tilskudd til utjevning av overføringstariffer

60 000

1825

21

Spesielle driftsutgifter

15 876

48 500

1825

70

Tilskudd til elektrisitetssparing i husholdninger

35 000

40 000

1825

74

Naturgass

59 689

1830

22

Forvaltningsrettet forskning og utvikling

-472

29 000

1830

70

Internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak

592

12 650

1832

70

Internasjonalisering

570

23 700

1833

21

Spesielle driftsutgifter

282 374

1 530 000

1833

22

CO2-håndtering, internasjonalt

23 397

10 000

1833

72

Lån, TCM DA

880 000

2442

21

Fjerningsutgifter

10 600

Stikkordet «kan overføres» benyttes fordi utbetaling på en inngått avtale eller tilsagn om tilskudd i 2011 helt eller delvis kan foretas i 2012 eller senere budsjettår for å sikre at alle vilkår i avtalen eller tilsagnet er oppfylt før utbetaling finner sted.

Når det gjelder kap. 1820, post 22, post 60 og kap. 1833, post 72 kan bruk av stikkordet i tillegg begrunnes ut fra at bevilgningen gjelder bygg, anlegg og materiell.

Til forsiden