Prop. 196 L (2020–2021)

Endringer i midlertidige lover om tilpasninger i introduksjonsloven og integreringsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 (integreringspakke III)

Til innholdsfortegnelse

3 Høringen

3.1 Gjennomføring av høringen

Et forslag til endringer i de midlertidige lovene ble sendt på høring 22. april 2021 med høringsfrist 27. april 2021. Høringen ble samtidig gjort tilgjengelig på regjeringen.no.

Høringsnotatet ble sendt til følgende instanser:

  • Arbeids- og velferdsdirektoratet

  • Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)

  • Kompetanse Norge

  • Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring

  • Statsforvalterne

  • Utdanningsdirektoratet

  • Utlendingsdirektoratet (UDI)

  • Faglig forum for kommunalt flyktningarbeid

  • Interesseorganisasjonen for Kommunal Voksenopplæring

  • KS – kommunesektorens organisasjon

  • Utdanningsforbundet

Det kom høringsuttalelser fra følgende instanser:

  • Arbeids- og velferdsdirektoratet

  • Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)

  • Kompetanse Norge

  • Utlendingsdirektoratet (UDI)

  • KS

  • Utdanningsforbundet

3.2 Forslaget i høringsnotatet

I høringsnotatet foreslo departementet at deltakere som startet introduksjonsprogrammet mellom 1. juli 2019 og 1. januar 2020, kunne få utvidet programmet med inntil fire måneder dersom den enkelte har behov for slik utvidelse for å komme i jobb eller utdanning. Videre ble det foreslått at deltakere som har rett og plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap og som avslutter opplæringen mellom 1. juli 2021 og 31. desember 2021, skulle ha rett til utvidet opplæring i norsk i inntil fire måneder.

Departementet foreslo også at det inntas forskriftshjemler i de midlertidige lovene, slik at departementet ved eventuelle framtidige tiltakspakker på integreringsfeltet kan gi forskrift om å utvide ordningene etter introduksjonsloven og integreringsloven for å oppfylle stortingsvedtak om budsjettiltak for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19.

3.3 Høringsinstansenes syn

Departementets forslag fikk i hovedsak støtte fra høringsinstansene.

Kompetanse Norge, KS og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) støtter lovendringsforslagene.

Høringsinstansene som har uttalt seg om varigheten av utvidelsen, mener at det vil bli behov for ytterligere utvidelse. Utdanningsforbundet uttaler at de sårbare gruppene har blitt spesielt rammet av at opplæringstilbudet har blitt redusert og at de ikke har fått den oppfølgingen de trenger. Utdanningsforbundet mener derfor at mange vil ha behov for mer enn fire måneders utvidelse for å ha mulighet til å fullføre programmet eller opplæringen. IMDi støtter forslaget om å utvide målgruppen for tiltakene, men ser at den negative utviklingen i arbeidsmarkedet vil kunne strekke seg utover perioden som er foreslått i utvidelsen og antar at det vil bli behov for ytterligere utvidelse etter at denne perioden er over. Utlendingsdirektoratet (UDI) støtter formålet med forslaget, men opplever at fire måneders utvidet norskopplæring er kort tid dersom det skal avhjelpe konsekvenser av redusert tilbud og ha en effekt på personers læringsutbytte. UDI mener at utvidelsen ikke står i samsvar med den påvirkningen pandemien har hatt over lang tid. Videre uttaler UDI at det framstår som uklart hvordan utvidet programtid på inntil fire måneder skal praktiseres opp mot utvidelse til et tredje år, jf. introduksjonsloven § 5.

Utdanningsforbundet understreker at behov for og varighet av utvidelsen må vurderes av en kvalifisert lærer. Forbundet viser til at lærere med godkjent lærerutdanning og som kjenner deltakerne gjennom en opplæringssituasjon, er best kvalifisert til å vurdere den enkeltes behov for utvidet opplæring.

Når det gjelder økonomiske og administrative konsekvenser, viser KS til nedgangen i bosettingstall og at utvidet program og opplæring for mange deltakere har bidratt til å opprettholde tilbudet i kommunene. KS støtter endringene under forutsetning av budsjettmessig dekning og viser til tidligere høringsuttalelser til forslag om endringer i de midlertidige lovene. Utdanningsforbundet uttaler at det er viktig at de budsjettmessige endringene også tar høyde for deltakernes livssituasjon, for eksempel deltakere som påføres økonomiske belastninger ved å delta i utvidet opplæring. Forbundet mener at disse deltakerne må følges opp med økonomisk støtte dersom de skal få en reell mulighet til å fullføre opplæringen. Utdanningsforbundet påpeker også at utvidet opplæringstid vil påføre voksenopplæringen ekstrabelastninger og kreve tilgang på flere kvalifiserte lærere.

IMDi støtter forslaget om å regulere senere endringer i forskrift og viser til at det har vært en utfordring med de korte høringsfristene på forslag til midlertidige reguleringer. Også Utdanningsforbundet kommenterer den korte høringsfristen. IMDi mener det er positivt at det legges til rette for lengre frister for å komme med høringsinnspill på innrettingen av framtidige endringer.

Arbeids- og velferdsdirektoratet har gjort seg kjent med forslaget og har ikke merknader.