Prop. 22 S (2019–2020)

Endringer i statsbudsjettet 2019 under Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Til innholdsfortegnelse

2 Forslag til endringer

Programkategori 13.00 Administrasjon

Kap. 500 Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Post 23 Husleie for fellesarealer m.m.

Bevilgningen på posten dekker utgifter til husleie for ledige arealer i R5, samt driftskostnader for ødelagte bygg i regjeringskvartalet. Det foreslås å redusere bevilgningen med 320 000 kroner til 21,5 mill. kroner mot tilsvarende økning på kap. 510, post 45, jf. omtale under kap. 510, post 45.

Post 50 Forskningsprogrammer

Bevilgningen dekker blant annet departementets behov for langsiktig kunnskapsoppbygging i regi av Norges forskningsråd.

Ved Stortingets behandling av Prop. 57 S (2018–2019) Endringer i statsbudsjettet 2019 under Kulturdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Samferdselsdepartementet og Forsvarsdepartementet (endringer i departementsstrukturen mv.) ble bevilgningen økt med 171,4 mill. kroner. Inkludert i bevilgningsøkningen var midler til IKT-forskning som ble overført fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Det ble imidlertid lagt til grunn et for høyt beløp for programmet IKTPLUSS ved overføringen, og det er behov for å tilbakeføre 9,3 mill. kroner til Nærings- og fiskeridepartementet. Det foreslås derfor å redusere bevilgningen med 9,3 mill. kroner til 246,1 mill. kroner mot en tilsvarende økning under Nærings- og fiskeridepartementets kap. 920, post 50.

Kap. 510 Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Regjeringens biltjeneste flytter til nye lokaler fordi Møllergata 17 (M17) skal rives. Flyttingen og avstanden til nye lokaler har medført at Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) har hatt ekstra investeringsutgifter til blant annet nye rengjøringsmaskiner. Det foreslås at bevilgningen økes med 320 000 kroner til 53 mill. kroner mot tilsvarende reduksjon på kap. 500, post 23, jf. omtale under kap. 500, post 23.

Programkategori 13.30 Statlige byggeprosjekter og eiendomsforvaltning

Kap. 530 Byggeprosjekter utenfor husleieordningen

Post 33 Videreføring av byggeprosjekter, kan overføres

Bevilgningen dekker videreføring av byggeprosjekter som Stortinget har vedtatt å starte opp.

Etter rasene på Svalbard i 2015 og 2017 var det behov for ny infrastruktur ved utbygging av nye boliger i Longyearbyen. Tiltakene var kostnadsberegnet til 70 mill. kroner.

Sluttprognosen for tiltakene er 11,5 mill. kroner høyere enn budsjettert. Dette skyldes krevende værforhold og uforutsette kostnader til deponering av avfall.

Det foreslås derfor å øke bevilgningen med 11,5 mill. kroner til 2 121,9 mill. kroner.

Kap. 532 Utvikling av Fornebuområdet

Post 30 Investeringer, kan overføres

Bevilgningen dekker statens del av investeringer i infrastruktur og grøntområder på Fornebu og kostnader ved fradeling av tomter etter regulering.

Likviditetsbehovet er 3,7 mill. kroner lavere enn disponibel bevilgning. Det foreslås derfor å sette ned bevilgningen med 3,7 mill. kroner til 2,3 mill. kroner.

Kap. 2445 Statsbygg

Post 24 Driftsresultat

Det er gjennomført sikkerhetsprosjekter for regjeringens representasjonsanlegg (RRA), R6 og Sikker teknisk infrastruktur i regjeringskvartalet. I 2019 medfører investeringene avskrivnings- og rentekostnader på til sammen 28,9 mill. kroner. Det foreslås at Statsbygg kompenseres for disse kostnadene i sin helhet. Det er i saldert budsjett 2019 hensyntatt kapitalkostnader på totalt 4,5 mill. kroner. Dette kompenseres ved at post 24.2 Driftsutgifter økes med 4,5 mill. kroner. Videre økes post 24.3 Avskrivninger med 24,5 mill. kroner. Avskrivninger på statens kapital i forretningsdriften gir en inntekt som blir budsjettert på kap. 5491, post 30 Avskrivninger.

Kravet til driftsresultat foreslås med dette redusert med 28,9 mill. kroner til 317,2 mill. kroner.

Post 30 Prosjektering av bygg, kan overføres

Bevilgningen dekker utgifter til prosjektering av ordinære byggeprosjekter fram til ferdig forprosjekt.

Det er bevilget totalt 63 mill. kroner til forprosjektet for ny energiløsning i regjeringskvartalet. En endring av kontraktsstrategien til samspillskontrakt gir lavere prosjekteringskostnader ved at kostnader flyttes fra forprosjektet til byggeprosjektet.

Det foreslås derfor å sette ned bevilgningen med 43 mill. kroner til 583,4 mill. kroner.

Post 33 Videreføring av ordinære byggeprosjekter, kan overføres

Bevilgningen dekker videreføring av byggeprosjekter som Stortinget har vedtatt å starte opp.

Det foreslås å øke bevilgningen med 100 mill. kroner til 2 537,5 mill. kroner. Dette skyldes økt behov for prosjektet Sikker teknisk infrastruktur i regjeringskvartalet.

Programkategori 13.40 Forvaltningsutvikling og IT-politikk

Kap. 540 Direktoratet for forvaltning og IKT

Post 01 Driftsutgifter

Bevilgningen dekker lønn til ansatte, husleie og andre faste driftsutgifter for Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Omstillingskostnader

Regjeringen besluttet i 2019 å endre ansvars- og oppgavefordelingen mellom Difi, Brønnøysundregistrene og Direktoratet for økonomistyring (DFØ). Den organisatoriske endringen innebærer blant annet at Altinn skilles ut fra Brønnøysundregistrene og slås sammen med Difi under navnet Digitaliseringsdirektoratet.

Difi har i forbindelse med omorganiseringen engangskostnader til nødvendige investeringer, ombygging, kjøp av IKT-utstyr, arkiv og dokumentforvaltning, økonomi- og regnskap, kommunikasjon mv. En bevilgningsøkning som dekker deler av omstillingskostnadene vil kunne frigjøre tilsvarende ressurser til ordinær drift og dermed bidra til Digitaliseringsdirektoratets evne til å levere på viktige satsinger fremover. Bevilgningen foreslås derfor økt med 4 mill. kroner mot en tilsvarende reduksjon på kap. 541, post 22.

Opplæringskontoret OK stat

Driften av Opplæringskontoret OK stat er basert på en delt finansiering der virksomhetene som er medlem av OK stat skal bidra til finansiering av kontoret. Dette innebærer at deler av lærlingtilskuddet som fylkeskommunene innbetaler, holdes tilbake og dekker deler av driftsutgiftene i Difi.

Utviklingen i antall nye lærlinger har flatet ut. Dette innebærer at estimatet for antall nye lærlinger i 2019 er satt for høyt. Som følge av dette foreslås bevilgningen redusert med 2,1 mill. kroner, jf. omtale under kap. 540, post 27 og kap. 3540, post 02.

Samlet foreslås bevilgningen økt med 1,9 mill. kroner til 298,1 mill. kroner.

Post 27 Opplæringskontoret OK stat

Bevilgningen dekker utbetaling av lærlingtilskudd til statlige virksomheter som har lærlinger og er tilknyttet OK stat. Fylkeskommunenes innbetaling av lærlingtilskudd inntektsføres på kap. 3540, post 02.

Som følge av at utviklingen i antall nye lærlinger har flatet ut, foreslås bevilgningen redusert med 4,1 mill. kroner til 6,2 mill. kroner, jf. omtale under kap. 540, post 01 og kap. 3540, post 02.

Kap. 541 IT-politikk

Post 22 Utvikling, gjennomføring og samordning av IT-politikken, kan overføres, kan nyttes under post 70

Bevilgningen benyttes til gjennomføring og videreutvikling av IT- og ekompolitikken, herunder oppfølging av Digital21-strategien.

I 2019 er det bevilget 10 mill. kroner til oppfølging av anbefalingene i Digital21-strategien. Konkrete planer for hvordan bevilgningen skal benyttes er fortsatt under vurdering.

Midler til omstilling i Digitaliseringsdirektoratet understøtter Digital21-strategiens forslag om å opprette et slagkraftig samordningsmiljø i offentlig sektor som kan samhandle med næringslivet om digitalisering på en effektiv måte.

Bevilgningen foreslås derfor redusert med 4 mill. kroner til 16,5 mill. kroner mot en tilsvarende økning på kap. 540, post 01.

Kap. 542 Internasjonalt IT-samarbeid

Post 70 Internasjonale program, kan overføres

Bevilgningen gjelder EU-programmer som Norge tar del i etter EØS-avtalen og som er knyttet til utviklingen av informasjonssamfunnet og elektronisk forvaltning. Bevilgningen dekker programkontingenter og andre utgifter til EU-programmer samt etterslep fra avsluttede EU-programmer. Årlig medlemskontingent for norsk deltakelse i EU-programmer fastsettes i euro av EU-kommisjonen på grunnlag av ventet framdrift under det enkelte program. Kontingentene betales samlet av Utenriksdepartementet mot senere refusjon fra de departementene som er ansvarlige for de enkelte programmene.

Bevilgningen finansierer videre kontingenter knyttet til Norges deltagelse i Den internasjonale teleunion (ITU), Den europeiske post- og teleorganisasjon (CEPT) og Det europeiske nettverks- og informasjonssikkerhetsbyrået (ENISA).

Samlet disponibelt beløp på posten i 2019 er 60,9 mill. kroner. Det norske bidraget til CEF Digital og ISA2, og etterslep etter de avsluttede programmene ISA og CIP IKT, ble i Prop. 1 S (2018–2019) anslått til 46,4 mill. kroner. Basert på innbetalingskrav fra Utenriksdepartementet utgjør departementets andel av kontingenten for disse programmene om lag 23,2 mill. kroner i 2019.

Bevilgningen foreslås derfor redusert med 23,2 mill. kroner til 37,7 mill. kroner.

Kap. 3540 Direktoratet for forvaltning og IKT

Post 02 Opplæringskontoret OK stat

På posten budsjetteres inntekter knyttet til fylkeskommunenes innbetaling av lærlingtilskudd. Som følge av at utviklingen i antall nye lærlinger har flatet ut, foreslås det at bevilgningen reduseres med 6,2 mill. kroner til 9,4 mill. kroner, jf. omtale under kap. 540, postene 01 og 27.

Kap. 5570 Sektoravgifter under Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Post 70 Sektoravgifter Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Nasjonal kommunikasjonsmyndighets utgifter på kap. 543, postene 01 og 45 dekkes i hovedsak av inntekter fra sektoravgifter og gebyrer. Sektoravgiftene budsjetteres på denne posten.

I forbindelse med lønnsoppgjøret for 2019 ble Nasjonal kommunikasjonsmyndighet tildelt 2,7 mill. kroner på kap. 543, post 01. Bevilgningen på kap. 5570, post 70 foreslås derfor økt med 2,7 mill. kroner til 242,2 mill. kroner.

Programkategori 13.67 Nasjonale minoriteter

Kap. 567 Nasjonale minoriteter

Post 74 Kultur- og ressurssenter for norske rom

Bevilgningen dekker tilskudd til etablering, drift og aktiviteter tilknyttet Romsk kultur- og ressurssenter – Romano Kher. Senteret er et resultat av statens kollektive oppreisning til norske rom. I 2019 utgjør disponibel bevilgning på posten 17,8 mill. kroner, inkludert ubrukt bevilgning fra 2018.

Romano Kher åpnet i 2018 i midlertidige lokaler. Statsbygg har vært engasjert i arbeidet med å finne permanente lokaler til senteret. Arbeidet har vist seg tidkrevende. På grunn av den forsinkede framdriften har senteret hatt vesentlig lavere forbruk enn forventet. Det foreslås derfor at bevilgningen reduseres med 7,5 mill. kroner.

Programkategori 13.70 Kommunesektoren mv.

Kap. 573 Kommunereform

Post 60 Kommunesammenslåing

Kommunene får tilskudd til dekning av engangskostnader ved kommunesammenslåing. Tilskuddet utbetales når sammenslåing er vedtatt. Saldert budsjett for 2019 er 50 mill. kroner. Det er ikke fattet vedtak om sammenslåing hittil i 2019, og departementet har ingen informasjon om at det vil bli fattet noen vedtak innen utgangen av året. Det er derfor ikke behov for bevilgning til formålet i 2019. På denne bakgrunn foreslås det at bevilgningen reduseres med 50 mill. kroner til 0 kroner.

Kap. 575 Ressurskrevende tjenester

Post 60 Toppfinansieringsordning, overslagsbevilgning

Formålet med ordningen er å legge til rette for at kommunene kan gi et godt tjenestetilbud til mottakere som har krav på omfattende helse- og omsorgstjenester. I 2019 får kommunene kompensert 80 pst. av egne netto lønnsutgifter som de hadde i 2018 til helse- og omsorgstjenester ut over et innslagspunkt på 1 270 000 kroner. Saldert budsjett for 2019 er 10 222,1 mill. kroner. Bevilgningen er blant annet basert på anslått vekst i antall mottakere på 4,4 pst. og anslått reell vekst i utgifter per mottaker på 2,7 pst.

Helsedirektoratet har i 2019 utbetalt 10 188,6 mill. kroner for kommunenes refusjonskrav for 2018. Mindreutgiften på 33,5 mill. kroner skyldes en kombinasjon av at veksten i antall mottakere ble om lag 3 prosentpoeng lavere enn anslått og at utgiftene per mottaker over innslagspunktet ble om lag 0,8 prosentpoeng høyere enn det som ble lagt til grunn i budsjettet.

På denne bakgrunn forelås det å redusere bevilgningen med 33,5 mill. kroner til 10 188,6 mill. kroner.

Kap. 579 Valgutgifter

Post 01 Driftsutgifter

Bevilgningen dekker departementets utgifter til lønn, utredning og analyse, evaluering og regelverksutvikling på valgområdet samt oppfølging av Valgdirektoratet.

Det er et mindreforbruk på posten som følge av lavere kostnader til valglovutvalget enn forventet. Det foreslås at bevilgningen reduseres med 1 mill. kroner til 10,5 mill. kroner.

Programkategori 13.80 Bolig, bomiljø og bygg

Kap. 581 Bolig- og bomiljøtiltak

Post 70 Bostøtte, overslagsbevilgning

Bostøtten skal sikre personer med lave inntekter og høye boutgifter en egnet bolig. Bevilgningen for 2019 er 3 079,8 mill. kroner.

I gjeldende budsjett for 2019 ble det lagt til grunn at 85 000 husstander ville motta bostøtte hver måned, og at hver husstand i gjennomsnitt ville motta om lag 31 800 kroner i bostøtte. Utviklingen i år viser at det har vært færre søkere og høyere inntektsnivå blant søkerne enn tidligere forutsatt. Høyere inntektsnivå betyr at en del søkere med relativt høy inntekt, som var ventet å få relativt lav bostøtte, i stedet får avslag. Andelen mottakere med svært lave eller ingen inntekter har dermed blitt høyere enn forventet, og gjennomsnittlig utbetaling per husstand har blitt høyere enn tidligere lagt til grunn. Nytt anslag legger til grunn at gjennomsnittlig 83 400 husstander får bostøtte hver måned, med en gjennomsnittlig utbetalt bostøtte per husstand på om lag 32 600 kroner.

På denne bakgrunn foreslås det å redusere bevilgningen med 60 mill. kroner til 3 019,8 mill. kroner.

Post 76 Utleieboliger, kan overføres

Tilskuddet skal bidra til flere egnede utleieboliger for vanskeligstilte på boligmarkedet. Posten budsjetteres med tilsagnsramme, tilsagnsfullmakt og bevilgning. Gjeldende budsjett for 2019 er 458,3 mill. kroner. I forbindelse med revidert budsjett for 2019 ble tilsagnsrammen nedjustert med om lag 356 mill. kroner til 502,2 mill. kroner, jf. Prop. 114 S (2018–2019) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet for 2019 og Innst. 391 S (2018–2019).

Etterspørselen etter tilskudd til utleieboliger har vært fallende de seneste årene. Det er flere mulige årsaker til dette, men det mest nærliggende er at færre flyktninger skal bosettes i kommunene framover sammenlignet med de senere årene og at Oslo kommune stilte sine saker i bero i en periode. Husbanken forventer at de samlet vil gi tilsagn for om lag 275 mill. kroner i 2019. Det innebærer et mindreforbruk av tilsagnsrammen på om lag 227 mill. kroner. Siden om lag 45 pst. av tilsagnene utbetales i tilsagnsåret, reduseres bevilgningsbehovet med 102,2 mill. kroner i 2019.

På denne bakgrunn foreslås det å redusere bevilgningen med 102,2 mill. kroner til 356,1 mill. kroner. Som følge av dette foreslås det at tilsagnsfullmakten nedjusteres med 124,9 mill. kroner til 263,3 mill. kroner, jf. forslag til romertallsvedtak.

Kap. 2412 Husbanken

Post 71 Tap på lån

Posten omfatter tap på Husbankens utlånsvirksomhet. Bevilgningen i 2019 er 12,7 mill. kroner.

I 2019 har Husbanken én større tapssak knyttet til lån og tilskudd til utleieboliger for vanskeligstilte. Husbankens krav mot selskapet, som nå har begjært oppbud, utgjorde om lag 160 mill. kroner. Etter at boligene er solgt gjenstår et tap på 28 mill. kroner, som vil bli realisert og regnskapsført i 2019. På denne bakgrunn foreslås det å øke bevilgningen med 28 mill. kroner til 40,7 mill. kroner.

Post 90 Nye lån, overslagsbevilgning

Bevilgningen på posten skal dekke utbetaling av lån fra Husbanken og beregnede opptjente, ikke betalte renter fra kundene. Bevilgningen for 2019 er 15 740 mill. kroner.

Anslagsendringer

I saldert budsjett for 2019 er lånerammen på 16 mrd. kroner, og fordeles på startlån, grunnlån og lån til barnehager.

Andelen startlån har vært høyere enn forutsatt da budsjettet for 2019 ble utarbeidet. Siden startlån hovedsakelig utbetales i tilsagnsåret mens det for tilsagn til grunnlån og barnehagelån er lagt til grunn en utbetaling over fem år, vil en økt andel startlån øke bevilgningsbehovet i inneværende år. I forbindelse med revidert budsjett ble det lagt til grunn at Husbanken ville gi tilsagn til startlån for om lag 10 mrd. kroner, mot 8 mrd. kroner som lå til grunn for saldert budsjett. Bevilgningen ble som en følge av dette økt med 1,4 mrd. kroner, jf. Prop. 114 S (2018–2019) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet for 2019 og Innst. 391 S (2018–2019). Andelen startlån har økt ytterligere i andre halvår, og Husbanken forventer nå å gi tilsagn til startlån for om lag 10,7 mrd. kroner i 2019. Som følge av dette, øker anslått bevilgningsbehov i 2019 med 1,2 mrd. kroner.

I tillegg forventes det noe høyere utbetaling av øvrige lån i 2019 enn det som tidligere ble lagt til grunn.

Samlet foreslås det å øke bevilgningen med 1 360 mill. kroner til 17 100 mill. kroner.

Økning i lånerammen

Søknadsinngangen til lån til studentboliger har vært høy i 2019. For å gi tilsagn om lån til prosjekter som allerede har fått tilskudd til studentboliger og til prosjektene som skal stå klare fra høsten 2020, foreslås det å øke lånerammen for 2019 med 1 mrd. kroner til 17 mrd. kroner, jf. forslag til romertallsvedtak. Siden tilsagnene gis sent på året, vil ikke økningen i lånerammen få budsjettkonsekvenser før i 2020.

Kap. 5312 Husbanken

Post 01 Gebyrer m.m.

Posten omfatter inntekter fra etableringsgebyr, termingebyr, varslingsgebyr og tilkjente saksomkostninger i misligholdssaker. Bevilgningen i 2019 er 11,4 mill. kroner.

Oppdaterte anslag for Husbankens gebyrinntekter er noe lavere enn lagt til grunn i budsjettet. På bakgrunn av dette foreslås det å redusere bevilgningen med 0,6 mill. kroner til 10,8 mill. kroner.

Post 11 Diverse inntekter

Posten omfatter tilfeldige inntekter, som blant annet tilbakebetaling av urettmessig utbetalt bostøtte og tilskudd. Bevilgningen i 2019 er 61,9 mill. kroner.

Det har vært en økning i tilbakebetalingskrav av bostøtte de seneste årene, siden regler for systematiske etterkontroller ble innført i 2013 og senere skjerpet. På bakgrunn av registrerte innbetalinger hittil i år anslås det en økt inntekt på 33 mill. kroner. Det forventes at inntekter fra slike saker vil være avtagende fra 2019, som følge av innføringen av faktisk inntekt i bostøtteberegningen i 2017.

På bakgrunn av dette foreslås det å øke bevilgningen med 33 mill. kroner til 95 mill. kroner.

Post 90 Avdrag

Posten omfatter ordinære og ekstraordinære avdrag, tilbakebetaling av opptjente, ikke betalte renter og tap. Bevilgningen i 2019 er 12 350 mill. kroner.

Det anslås at ordinære avdrag blir om lag 120 mill. kroner høyere enn tidligere lagt til grunn. I tillegg øker bevilgningsbehovet med 28 mill. kroner som følge av økning i regnskapsførte tap i 2019, jf. omtale under kap. 2412 post 71.

Samlet foreslås det å øke bevilgningen med 150 mill. kroner til 12 500 mill. kroner.

Kap. 5615 Husbanken

Post 80 Renter

Posten omfatter betalte renter på lån, opptjente ikke betalte renter og rentestøtte. Husbanken tilbyr lån med flytende og faste renter. Bevilgningen i 2019 er 3 309 mill. kroner. Nye anslag for renteinntektene i 2019 tilsier en nedjustering av bevilgningen med om lag 334 mill. kroner. Dette skyldes i hovedsak at gjennomsnittsrenten i låneporteføljen er noe lavere enn budsjettert i 2019. På denne bakgrunn foreslås det å redusere bevilgningen med 334 mill. kroner til 2 975 mill. kroner.

Programkategori 13.90 Planlegging, byutvikling og geodata

Kap. 595 Statens kartverk

Post 01 Driftsutgifter, kan nyttes under post 21 og 45

Bevilgningen skal dekke Kartverkets utgifter til lønn, pensjon, husleie, IKT og andre faste driftsutgifter. Deler av utgiftene på posten, blant annet utgifter knyttet til geodataarbeidet og koordinering av samfinansieringsprosjekter, finansieres av inntekter fra salg og abonnement og fra samfinansiering.

På grunn av økt aktivitet hos Kartverkets kunder og samarbeidspartnere, og økt salg av posisjonstjenester og norske elektroniske sjøkart, øker omsetningen, jf. nærmere omtale under kap. 3595, postene 02 og 03. Som en følge av dette foreslås det å øke bevilgningen med 58,1 mill. kroner til 868,5 mill. kroner.

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under post 01 og 45

Bevilgningen skal i hovedsak dekke tidsavgrensede prosjekt og kjøp av tjenester fra private leverandører. I hovedsak gjelder dette fotografering og laserskanning fra fly, men også bearbeidelse av data og andre tjenester fra geodatabransjen.

På grunn av økte oppdrag fra Kartverkets kunder og samarbeidspartnere øker omsetningen, jf. nærmere omtale under kap. 3595, postene 02 og 03 om Geovekst og MAREANO. Som en følge av dette foreslås det å øke bevilgningen med 38,7 mill. kroner til 397,1 mill. kroner.

Kap. 3595 Statens kartverk

Post 01 Gebyrinntekter tinglysing

På posten føres inntekt knyttet til gebyr for rettsregistering av boretter og tinglysing i fast eiendom. Gebyrene er fastsatt i forskrift.

Som følge av økt omsetning i boligmarkedet vil inntektene fra gebyrer for tinglysing bli noe høyere enn tidligere anslått. På bakgrunn av dette foreslås det å øke bevilgningen med 8,6 mill. kroner til 425 mill. kroner.

Post 02 Salg og abonnement m.m.

På posten føres inntekter fra ulike salg i Kartverket, deriblant abonnement til posisjonstjenesten CPOS og salg av geodata. Inntektene på posten er i hovedsak knyttet til posisjonstjenester og norske elektroniske sjøkart.

Som følge av økt omsetning av flere av disse tjenestene, deriblant arbeid for Utenriksdepartementet, kjøp av posisjonstjenesten CPOS og salg av norske elektroniske sjøkart, har Kartverket justert opp inntektsanslaget for 2019.

På bakgrunn av dette foreslås det å øke bevilgningen med 27,3 mill. kroner til 171,2 mill. kroner.

Post 03 Samfinansiering

På posten føres inntekter knyttet til tidsavgrensede prosjekter som skal samfinansieres. Inntektene fra samfinansiering kommer fra statsetater, kommuner og private aktører. Dette er hovedsakelig kartleggingsprosjekter, der Kartverket leder arbeidet og i noen tilfeller også utfører arbeidet selv.

Det har vært økt aktivitet hos Kartverkets kunder og samarbeidspartnere i 2019, særlig blant kommuner og andre Geovekstpartnere som bidrar til samfinansiering av kartleggingsprosjekter, samt bestillinger fra andre parter i MAREANO-arbeidet. Som følge av dette foreslås det å øke bevilgningen med 69,5 mill. kroner til 273,5 mill. kroner.

Til forsiden