Prop. 30 L (2019–2020)

Endringer i vegtrafikkloven (opplæring)

Til innholdsfortegnelse

6 Tilsyn

6.1 Gjeldende rett

Vegtrafikkloven har ingen konkrete regler om tilsyn med de som driver føreropplæring mot vederlag. De generelle lovhjemlene for å fastsette forskrifter har blitt ansett tilstrekkelige for å fastsette regler om tilsyn i forskrift. Når det kan stilles krav om godkjenning må det også være grunnlag for at godkjenningen kan falle bort hvis kravene ikke lenger er oppfylt. Likeledes har det liten hensikt å fastsette krav til lærere, opplæringens innhold, omfang og undervisningsmetoder med videre, dersom det ikke skal kunne reageres mot overtredelser.

Trafikkopplæringsforskriften regulerer tilsynsreaksjoner overfor trafikkskoler og kursarrangører, trafikklærere og faglig ledere. Godkjenningen skal ifølge disse reglene kalles tilbake dersom vilkårene for slik godkjenning ikke lenger er oppfylt. Reglene åpner også for reaksjoner som pålegg og advarsel.

Dersom det er klart at opplæringen er i strid med forskriften, kan undervisningen i visse tilfeller avbrytes og opplæringen underkjennes. Dette vil ha store negative konsekvenser for eleven. Det forutsettes derfor at opplæring må være svært mangelfull for at den skal avbrytes/underkjennes. Det må foretas en avveining av hensynet til at eleven skal få den opplæringen vedkommende trenger for å bli en sikker fører, vurdert opp mot de ulempene avbrudd og underkjenning av opplæringen vil ha for eleven. Slike tilfeller løses i praksis normalt ved at opplæringsinstitusjonen gir eleven ny opplæring vederlagsfritt. Forskriften har også bestemmelser om medvirkningsplikt for opplæringsinstitusjonen og dens ansatte, overfor tilsynsmyndigheten.

For yrkessjåførutdanning forutsetter EU-direktivet 2003/59/EF at det stilles tilstrekkelige krav om tilsyn og relevante tilsynsreaksjoner. Det kan etter vegtrafikkloven § 29 gis forskrift om tilsyn med lære- og prøvesteder. Aktuelle reaksjoner nevnes ikke i loven, men følger av forskriften. Reaksjonene rettes mot lærested og/eller undervisningsansvarlig og er de samme som for trafikkopplæring og utrykningsopplæring. Det er imidlertid en viss forskjell i praksis siden undervisningspersonellet ikke har personlige godkjenninger innen yrkessjåførutdanningen. Opplæring kan avbrytes og underkjennes dersom det er betydelige mangler ved undervisningen. Det er Statens vegvesen som fører tilsyn med virksomheten.

Statens vegvesen fører også tilsyn etter utrykningsforskriften. Reguleringen av tilsyns- og reaksjonsbestemmelsene samt medvirkningsplikt, tilsvarer de som følger av trafikkopplæringsforskriften. Det er gjort visse unntak for Forsvaret, Sivilforsvaret og Politihøgskolen, som i større grad styrer sin egen interne opplæring. Opplæringen i Forsvaret og Sivilforsvaret gir ikke et alminnelig kompetansebevis, bare en rett til å kjøre under førstegangstjeneste eller repetisjonsøvelser. Politihøgskolen følger egne bestemmelser for utrykningsprøve, men skal følge utrykningsforskriftens krav til opplæring.

6.2 Forslaget i høringsnotatet

Vegtrafikkloven § 27 har i dag ingen uttrykkelige regler om tilsyn, men de generelle forskriftshjemlene har blitt ansett tilstrekkelig for å gi slike regler i forskrift. Det har i senere tid blitt mer fokus på at slike inngripende regler bør fremkomme i lovens ordlyd. Sivilombudsmannen har også tatt til orde for dette.

I høringen ble det derfor foreslått en tydeligere og mer detaljert hjemmel for dagens tilsynsreaksjoner, som er pålegg om retting eller stans av virksomheten, advarsel, tilbakekall av godkjenning, samt avbrytelse og underkjenning av undervisning.

I høringen ble det også foreslått å innføre reaksjonen tvangsmulkt. Denne reaksjonen finnes ikke i dagens forskrift. Tvangsmulkt vil være mindre inngripende enn tilbakekall av godkjenning, og vil kunne ilegges når et pålegg ikke er etterkommet innen en fastsatt frist. En tvangsmulkt virker fremover og vil gi et sterkt oppfyllelsespress. Den vil også kunne benyttes overfor aktører som driver ulovlig opplæringsvirksomhet der det ikke er noen godkjenning å tilbakekalle. Dette ble foreslått uttrykkelig i bestemmelsen. Mulkten må kunne fastsettes som et engangsbeløp eller være løpende.

Formuleringen «godkjenningspliktig opplæring» ble valgt for å kunne føre tilsyn også med virksomheter/personer som ikke har godkjenning for å drive slik opplæring. Dette vil blant annet gi rett til å føre tilsyn med aktører som driver ulovlig opplæring mot vederlag. Dersom det stilles krav til ledsager som nevnt i kapittel 3 vil ulovlig opplæringsvirksomhet kunne avdekkes i kontroll langs veg. Hjemmelen gir videre mulighet til å undersøke opplæring som gis av lærere i offentlig skoleverk til elever i deres fritid. Offentlig skoleverk har egne tilsynsmyndigheter for tilsyn med opplæring i skoletiden.

Det ble foreslått en hjemmel for å kunne forskriftsfeste et krav om kompetanseforbedring som betingelse for å beholde eller gjenerverve godkjenningen, for eksempel der manglende kompetanse gjør den som underviser eller faglig leder uegnet til å utøve yrket. Behovet for en slik reaksjon vil reduseres med et krav om etterutdanning.

Det ble også foreslått en klargjøring av hjemmelen for å forskriftsregulere tilsynssubjektenes plikt til å medvirke og krav til tilsynspersonell. Kravet om at tilsynssubjektene gir opplysninger, viser frem og utleverer kontrolldokumenter følger i dag av trafikkopplæringsforskriften. Det er i dag ingen lov- eller forskriftsfestede krav til tilsynspersonell, da kravene styres av interne føringer i Statens vegvesen.

Det ble foreslått tilsvarende regler om tilsyn for førerkortrettet opplæring, yrkessjåføropplæring og opplæring av utrykningsførere.

6.3 Høringsinstansenes syn

Yrkestransportforbundet og Trafikkforum støtter forslaget om reaksjoner. Nord universitet og LO støtter forslaget til innføring av tvangsmulkt. ATL er positive til bruk av tvangsmulkt som reaksjon, og at den kan benyttes også overfor «piratskoler». Kongelig Norsk Automobilklub støtter generelt tiltak som kan skjerpe virkemidlene mot «piratskoler». Statens vegvesen Region nord er svært positive til flere presise hjemler for tilsynsvirksomheten. Statens vegvesen Region sør ønsker at tilbakekall av godkjenning skal kunne gjelde hele eller deler av godkjenningen, for eksempel i obligatorisk opplæring eller i en bestemt klasse. De foreslår videre å knytte reaksjonen midlertidig stans av virksomhet direkte opp mot pålegg i lovteksten.

6.4 Departementets vurderinger og forslag

Departementet oppfatter at høringsinstansene i all hovedsak er positive til forslaget om tilsyn og reaksjoner. Innholdet i høringsforslagets tilsynsregler videreføres, men det gjøres flere språklige og systematiske endringer også her. Når det gjelder Region sør sitt forslag om å åpne for at deler av en godkjenning kan bli tilbakekalt, er vi enige i at det er hensiktsmessig med en slik mulighet og viser til at ordlyden åpner for at dette kan fastsettes i forskrift.