Prop. 48 S (2023–2024)

Anskaffelse av luftvern

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn

Ukraina er kontinuerlig utsatt for ulike former for angrep fra luften. Angrepene rettes mot militære enheter og kapasiteter, kritisk infrastruktur og sivilbefolkningen. For Ukraina er beskyttelse mot luftangrep helt avgjørende for å beskytte både militære og sivile i landet. Ukraina har svært gode erfaringer med NASAMS luftvern (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems), og har bedt Norge om å vurdere ytterligere støtte med luftvern.

For å imøtekomme Ukrainas behov for luftvern på kort sikt har regjeringen besluttet å donere to utskytningsenheter fra Forsvarets struktur. Helhetlige vurderinger av konsekvenser for Forsvarets operative evne og nasjonal beredskap ligger til grunn for denne beslutningen. I tillegg har regjeringen besluttet å bestille åtte utskytingsenheter og fire ildledningssentraler til NASAMS for å legge til rette for en fremtidig donasjon.

Prosjekt 1146 ble vedtatt av Stortinget 18. desember 2023 ved behandling av Innst. 133 S (2023–2024) til Prop. 17 S (2023–2024) med en kostnadsramme på 2 317 millioner 2023-kroner. Prosjektet anskaffer hovedkomponenter bestående av åtte utskytningsenheter og fire ildledningssentraler til NASAMS som en-til-en-erstatning for materiell som er donert til Ukraina. Materiellet som gjenanskaffes er NASAMS-materiell som hovedsakelig er produsert av Kongsberg Defence and Aerospace (KDA). Materiellet gjenanskaffes direkte fra KDA som eneleverandør, og kontrakt ble signert 31. januar 2024. Avtale om industrisamarbeid med aktuell underleverandør er ivaretatt.

Luftvern er en helt sentral kapasitet i et militært forsvar. Det er derfor gjort en grundig vurdering av de operative konsekvensene for Forsvaret ved å donere ytterligere to utskytningsenheter. De operative konsekvensene er vurdert til å være akseptable og håndterbare, og Forsvaret vil ikke gå under det nivået som forsvarssjefen har vurdert som minimumsbeholdningen av NASAMS luftvern. En viktig forutsetning for at de operative konsekvensene er håndterbare er at gjenanskaffelsen av luftvern skjer så raskt som mulig.

Gjenanskaffelse av donert materiell er et grunnleggende prinsipp for slike donasjoner innenfor rammen av Nansen-programmet, jf. Stortingets behandling av Innst. 218 S (2022–2023) til Prop. 44 S (2022–2023). Det er en felles utfordring i forsvarssektoren at utgifter for militært materiell øker og at allerede lange ledetider nå blir enda lengre. Det er derfor svært viktig å inngå bindende kontrakter så raskt som mulig. Særlig gjelder dette for en sentral kapasitet som luftvern. For at Ukraina skal få tilgang på det militære materiellet og den ammunisjonen de trenger for å forsvare seg, er det avgjørende at kapasiteten til vestlig industri utnyttes fullt ut og utvides. Bestilling av materiell som legger grunnlag for en fremtidig donasjon nå, er en effektiv måte å utnytte kapasiteten i industrien.