Prop. 49 S (2023–2024)

Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 157/2022 av 29. april 2022 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2019/1239 om opprettelse av et europeisk miljø for rapportering fra skip

Til innholdsfortegnelse

5 Administrative og økonomiske konsekvenser

Norge har i dag et velfungerende NMSW som utvikles og driftes av Kystverket. Systemet inkluderer bruker- og adgangskontrollsystem, fartøys- og lokasjonsregister og alle EU-pålagte meldeplikter. Dette brukes også for nasjonale meldeplikter og søknader som har sitt opphav i nasjonal lovgivning. Forordning (EU) 2019/1239 vil kreve til dels store tilpasninger i dagens NMSW. Det vil blant annet være behov for å inkludere nye meldeplikter i NMSW (melding om anløp av bulkskip og statistikk), og det vil kreves tekniske tilpasninger for å sikre samsvar med de spesifikasjoner som besluttes i EU.

Kystverket har anslått egen kostnad for nødvendige tilpasninger i SafeSetNet til ca. 9 millioner kroner, men det er vanskelig å tallfeste kostnadene ved disse endringene på nåværende tidspunkt. Endringene i NMSW vil også kunne medføre behov for tilpasninger i andre myndigheters systemer.

Videre vil man ved fremtidige endringer i nasjonale meldeplikter ved havneanløp ta hensyn til at disse skal inkluderes i EMSWe-datasettet. Dette innebærer at endringer og innføring av nye meldeplikter skal meldes inn til og godkjennes av EU-kommisjonen. Det er fortsatt usikkerhet knyttet til hvordan dette vil fungere i praksis.

Siden nasjonal koordinator skal fungere som kontaktpunkt for alle spørsmål fra både brukere og EU kommisjonen angående forordningen, vil Kystverket ha en rolle i å formidle endringer i nasjonale rapporteringsforpliktelser til EU kommisjonen. Det må derfor etableres rutiner som sikrer at endringer i nasjonale rapporteringsforpliktelser som faller inn under EMSWe forordningen fanges opp tidlig nok til at prosessene ikke forsinkes.

De økte administrative kostandene til Kystverket vil dekkes over Nærings- og fiskeridepartementets budsjett og vil håndteres i den ordinære budsjettprosessen.

Det er usikkert hvor store konsekvenser forslaget vil få for brukerne av SafeSeaNet. På den ene siden vil forslaget innebære en styrket harmonisering av rapporteringsforpliktelser og rutiner mellom de enkelte staters NMSW. Det vil bli en felles tilgangskontroll, en større grad av gjenbruk av rapportert informasjon og en enhetlig arbeidsflyt. Dette vil bidra til administrativ forenkling for skip som seiler mellom statene i EU/EØS.

Samtidig er det en risiko for at brukerne fortsatt må rapportere i flere systemer dersom ikke EMSWe inkluderer alle nasjonale meldeplikter som skal rapporteres i tilknytning til ankomst til Norge eller seilas i norske farvann.