2 Bakgrunnen for lovforslaget
2.1 Flytting av direktoratsansvar for høstbare viltressurser
Landbruks- og matdepartementet overtok i 2018 ansvaret for forvaltning av høstbare viltressurser fra Klima- og miljødepartementet, jf. kgl.res. 27. april 2018. Klima- og miljødepartementet har fortsatt ansvaret for den overordnede forvaltningen av økosystemene, samt oppgaver og ansvar knyttet til ikke-høstbare viltarter, og gaupe. Det samme gjelder fredet rovvilt, andre fredede arter og fremmede arter. På direktoratsnivå forble det samlede ansvaret for viltforvaltningen hos Miljødirektoratet. Landbruks- og matdepartementet fikk ansvaret for etatsstyring av Miljødirektoratet innenfor saksområdet høstbare viltressurser.
Regjeringen besluttet våren 2023 å flytte direktoratsansvaret for forvaltning av høstbare viltressurser fra Miljødirektoratet til Landbruksdirektoratet. Beslutningen innebar å flytte årsverk og oppgaver på dette saksområdet fra Miljødirektoratet i Trondheim til Landbruksdirektoratet i Steinkjer.
2.2 Stortingets lovvedtak om nydyrking og nedbygging av myr
Lov 11. juni 2021 nr. 82 om endring av jordlova (oppheve forbudet mot nydyrking av myr) har sammenheng med at jordlova § 11 annet ledd ble endret ved lov 24. mai 2019 nr. 18 om endringer i jordlova mv. (klimahensyn ved nydyrking). Som følge av lovendringen i 2019 ble også forskriften om nydyrking endret, se endringsforskrift 2. juni 2020 nr. 1115. Ved lov- og forskriftendringene i 2019 og 2020 ble det blant annet innført et forbud mot nydyrking av myr. Forbudet ble utformet slik at kommunen i særlige tilfeller kan gi dispensasjon fra forbudet.
Ved Næringskomiteens behandling av Dokument 8:288 L (2020–2021), ble det også fremmet et annet forslag til lovendring. Jordlova § 11 annet ledd skulle etter forslaget lyde (endring i kursiv):
For å unngå skade på natur- og kulturlandskap eller for å redusere utslepp av klimagassar kan departementet gi føresegner for nydyrking. Søknad om nydyrking eller nedbygging av myr kan berre skje der omsynet til klima, natur- og kulturlandskap vert varetatt gjennom ein heilskapleg plan godkjend av den enkelte kommune.
Dette forslaget ble vedtatt, og vedtaket ble sanksjonert 11. juni 2021, jf. kongelig resolusjon samme dato, se lov 11. juni 2021 nr. 82 om endring av jordlova (oppheve forbudet mot nydyrking av myr). Den kongelige resolusjonen fastsatte ikke noe tidspunkt for iverksetting. I resolusjonen punkt 2 er det vist til at det er nødvendig å få oversikt over konsekvensene av lovvedtaket, blant annet hvordan den nye regelen kan samordnes med annet relevant regelverk. Tidspunktet for iverksetting måtte fastsettes når dette arbeidet var gjort. Loven er ikke satt i kraft.
Et flertall i Stortinget ba i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet 29. november 2022 regjeringen om å legge frem forslag om forbud mot nedbygging av myr til utbyggingsformål. Anmodningsvedtaket lyder:
Stortinget ber regjeringen legge frem forslag om forbud mot nedbygging av myr til utbyggingsformål i løpet av 2023. Det skal utredes mulige dispensasjoner fra forbudet for å ta vare på andre arealer med høy verdi og utbygging av samfunnskritisk infrastruktur. Målet er at forbudet reelt sett skal redusere nedbyggingen av myr.
Et flertall i Stortinget har ved behandling av revidert nasjonalbudsjett 16. juni 2023 i anmodningsvedtak nr. 928 for 2023, bedt regjeringen om å legge frem et forslag om å oppheve lov 11. juni 2021 nr. 82. Anmodningsvedtaket lyder:
Stortinget ber regjeringen legge frem forslag om å oppheve lov om endring av jordlova (oppheve forbudet mot nydyrking av myr).