Statusrapport for handlingsplan mot diskriminering av og hat mot muslimer

Til innholdsfortegnelse

Trygghet og sikkerhet

Tiltak 10: Hatkriminalitet rettet mot muslimer registreres som hatmotiv i politiets straffesaksregister

Ansvarlig: Justis- og beredskapsdepartementet

Hatkriminalitet rettet mot muslimer er innført som særskilt hatmotiv/grunnlag i politiets straffesaksregister. Fra og med 2021 er det derfor mulig å angi statistikk som viser omfang og utvikling av anmeldelser motivert av hat og fordommer mot muslimer.

Dette hatmotivet/grunnlaget vil inngå i den årlige statistikken over anmeldt hatkriminalitet. Det ble registrert 71 anmeldelser på dette grunnlaget i 2021, som var det første året dette kunne registreres. I 2022 ble det registrert 76 anmeldelser på dette grunnlaget.

Status: fullført

Tiltak 11: Tilskuddsordning for sikringstiltak for tros- og livssynssamfunn

Ansvarlig: Justis- og beredskapsdepartementet

Justis- og beredskapsdepartementet ga i 2020 Politidirektoratet ansvar for forvaltning av tilskuddsordningen for sikringstiltak til tros- og livssynssamfunn, jf. supplerende tildelingsbrev nr. 13 av 21. september 2020. Politidirektoratet er tildelt 5 mill. kroner under kap. 440, post 70 for å ivareta ansvar for å forvalte tilskuddsordningen for sikringstiltak til tros- og livssynssamfunn. Tilskuddsordningens formål er å bidra til at tros- og livssynssamfunn kan gjennomføre fysiske sikringstiltak som de finner nødvendig ved sine lokaler, jf. «Forskrift om tilskudd til sikringstiltak for tros- og livssynssamfunn».

I 2020 kom det inn 92 søknader om tilskudd til sikringstiltak fra ulike tros- og livssynssamfunn, hvorav 77 mottok tilskudd. I 2021 kom det inn 34 søknader om tilskudd, hvorav 32 mottok tilskudd. Det er mottatt 60 søknader om tilskudd til sikringstiltak fra ulike tros- og livssynssamfunn i 2022, hvorav 59 søkere mottok tilskudd. Det vil bli rapportert om fordeling av tilskuddsmidler for 2023 i Politidirektoratets årsrapport til Justis- og beredskapsdepartementet for 2023.

I henhold til forskriften er det ved behandling av søknadene særlig lagt vekt på:

  • i hvilken grad tros- og livssynssamfunnet anses som et potensielt mål med forhøyet trussel i Politiets sikkerhetstjenestes (PST) årlige nasjonale trusselvurdering (NTV)
  • søkerens spesielt begrunnede behov for fysiske sikringstiltak
  • om søker har mottatt og/eller søkt om støtte fra andre offentlige myndigheter til fysiske sikringstiltak.

Status: løpende

Tiltak 12: Dialog mellom politiet og muslimske trossamfunn

Ansvarlig: Justis- og beredskapsdepartementet

Politidirektoratet la i juni 2022 frem Mangfold, dialog og tillit: Handlingsplan for politiets arbeid (2022–2025). Handlingsplanen skal bidra til å styrke politiets arbeid med mangfold, dialog og tillit frem mot 2025. Den dekker både det interne arbeidet, som er rettet mot politiet som organisasjon, ledere og ansatte (rekruttering, kompetanse, ledelse, organisasjonskultur og arbeidsmiljø), og det eksterne arbeidet, som omfatter politiets oppgaveløsning og hvordan politiet møter innbyggerne på ulike arenaer.

Tiltak 19 i Politidirektoratets handlingsplan omhandler dialog og møteplasser mellom politiet og ulike grupper av innbyggere:

Etablere dialog og møteplasser med ulike grupper av innbyggere:
«Politiet skal i større grad legge til rette for innbyggermedvirkning for å få bedre kunnskap om innbyggernes forventninger til politiet. Politiet skal nasjonalt og på distriktsnivå ta initiativ til å etablere dialog og egnede møteplasser med ulike grupper av innbyggere. Det er viktig både for å sikre gjensidig informasjonsutveksling og for å bygge relasjoner og tillit.»

Det er i Politidirektoratets handlingsplan vist til at tiltak 12 i Handlingsplan mot diskriminering av og hat mot muslimer (2020–2023) forankrer særskilt dialog mellom politiet og muslimske trossamfunn.

Tiltaket følges opp både nasjonalt og på politidistriktsnivå. Politidirektoratet har i løpet av

2022 og 2023 gjennomført flere dialogmøter med paraplyorganisasjoner på tros- og livssynsfeltet: Islamsk Råd Norge, Muslimsk Dialognettverk og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn. Dialogmøtene videreføres i 2024.

Det nevnes særskilt at Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste gjennomførte et felles dialogmøte med tros- og livssynssamfunn 16. november 2023. På dette møtet var det et særlig søkelys på situasjonen i Midtøsten og konsekvenser for sikkerhet og trygghet til ulike minoriteter i Norge og hvordan tros- og livssynssamfunnene opplever situasjonen. Politiets sikkerhetstjeneste ga en orientering om trusselbildet med utgangspunkt i den aktuelle situasjonen og politiet orienterte om aktuelle tiltak for å ivareta sikkerhet og trygghet.

Politidirektoratet har videre gitt føringer til politidistriktene om å etablere dialog og møteplasser med tros- og livssynssamfunn. På bakgrunn av innspill fra organisasjonene i nasjonale dialogmøter er det gitt særskilte føringer om at politidistriktene skal ha dialog med trossamfunnene i forkant av muslimske høytider.

Status: løpende

Til forsiden