St.prp. nr. 1 (2004-2005)

FOR BUDSJETTERMINEN 2005 — Utgiftskapitler: 1800–1830, 2440 og 2490 Inntektskapitler: 4810–4860, 5440, 5490, 5608, 5680 og 5685

Til innholdsfortegnelse

Del 2
Budsjettforslag

Programområde 18 Olje- og energiformål

Programkategori 18.00 Administrasjon

Olje- og energidepartementet

Departementet ivaretar rollen som sekretariat for den politiske ledelsen, innehar rollen som sektorforvalter, utøver etatsansvar for Oljedirektoratet (OD) og Norges vassdrags- og energi­direktorat (NVE) og har ansvar for statlig eieroppfølging av Statnett SF, Enova SF, Statoil ASA, Petoro AS og Gassco AS.

Olje- og energidepartementet (OED) er organisert i fire avdelinger; Utvinnings- og markedsavdelingen, Petroleumsavdelingen, Energi- og vassdragsavdelingen og Administrasjons- og økonomiavdelingen. Departementet hadde pr. 1. mars 2004 en bemanning på 140 tilsatte, fordelt på 64 kvinner og 76 menn. Til sammen utgjorde dette om lag 137 årsverk 1.

OED har energiråd ved ambassaden i Washington og ved Norges delegasjon til EU i Brussel, energi- og miljøråd ved ambassaden i Moskva og en energimedarbeider ved OECD-delegasjonen i Paris. Departementet har flere permanente råd, utvalg og kommisjoner.

Resultatmål

Olje- og gassforvaltningen

En forutsetning for å realisere de store verdiene i uoppdagede ressurser er at industrien får tilgang til prospektive leteområder på kontinentalsokkelen. Regjeringen har de siste årene hatt et meget høyt aktivitetsnivå når det gjelder å gi industrien tilgang til areal. Gjennom ordningen med tildelinger i forhåndsdefinerte områder har industrien fått kontinuerlig tilgang til alle områder rundt planlagt og eksisterende infrastruktur på kontinentalsokkelen. Systemet med tildelinger i forhåndsdefinerte områder vil bli videreført i tråd med St.meld. nr. 38 (2003–2004) og i januar hvert år vil det bli vurdert om det forhåndsdefinerte området skal utvides.

Det er også viktig å videreføre det initiativet Regjeringen, gjennom 18. konsesjonsrunde, tok til økt tilgang til areal også i umodne områder. Regjeringen vil lyse ut 19. konsesjonsrunde i 2005.

Departementet vil arbeide med oppfølgingen av utredning av helårig petroleumsvirksomhet i Lofoten og Barentshavet (ULB), herunder vurdere ytterligere forsknings- og utredningsbehov knyttet til blant annet sjøfugl.

Departementet vil bidra til effektivitet og verdiskaping ved utnyttelse av norske olje- og gassressurser, slik at lønnsom virksomhet kan opprettholdes i et langsiktig perspektiv.

Departementet vil foreta en effektiv behandling av fremlagte planer for utbygging, anlegg og drift, samt disponering.

Potensialet for å øke utvinningen fra produserende oljefelt er fremdeles betydelig. Departementet vil fortsatt følge opp det arbeidet rettighetshaverne utfører for å utvikle og iverksette tiltak som gir bedre ressursutnyttelse.

Departementet vil videreføre arbeidet med å styrke utviklingen av ny teknologi og øke kompetansen i næringen. En økt satsing på disse områdene vil øke den langsiktige verdiskapingen på kontinentalsokkelen og styrke den industrielle konkurransekraften til næringen.

Departementet vil bidra til at Petoro AS ivaretar statens deltakerandeler, i de interessentskap der staten til enhver tid har slike, på en effektiv måte.

Departementet vil bidra til at Gassco AS er en effektiv og nøytral operatør for gasstransportsystemet.

Kostnadseffektiv drift og riktig prising av tjenester ved bruk av eksisterende innretninger offshore er viktig for å oppnå en mer effektiv påvising av nye ressurser og bedre utnyttelse av påviste ressurser. Departementet vil vurdere endringer i rammeverket for bruk av eksisterende innretninger offshore med formål å skape større forutsigbarhet og effektivitet med hensyn til slik bruk.

Departementet vil videreføre samarbeidet med britiske myndigheter. Målet er blant annet å oppnå en mer effektiv utnyttelse og utvikling av infrastrukturen for produksjon og transport i Nordsjøen, ta ut driftsmessige synergier over kontinentalsokkelgrensen, samt oppnå en mer effektiv disponering av innretninger.

Departementet vil fortsette sitt arbeid for å begrense petroleumssektorens utslipp gjennom bruk av kostnadseffektive virkemidler. Departementet vil satse på miljøforskning blant annet for å møte utfordringene som ligger i skjæringspunktet mellom petroleumsaktivitet, fiskeri og vern om det ytre miljø.

Departementet vil videreføre arbeidet med å styrke den globale energi­dialogen.

Departementet vil bidra til en høyest mulig leveransesikkerhet for olje og gass fra norsk kontinentalsokkel, og vurderer endringer i dagens modell for beredskapslagring av oljeprodukter.

Departementet vil bidra til økt satsing på forskning og utvikling i næringen. En slik satsing vil øke den langsiktige verdiskapingen på kontinentalsokkelen og styrke næringens internasjonale konkurransekraft.

Departementet vil arbeide for forutsigbare rammebetingelser og høy verdiskaping innenfor hele petroleumsnæringen.

Departementet vil bidra til internasjonalisering av den norske olje- og gassnæringen, herunder videreutvikle Intsok og Petrad.

Energi- og vassdragsforvaltningen

Utviklingen i kraftmarkedet de siste årene illustrerer at elektrisitets­forsyningen i Norge har blitt mer sårbar for svikt i nedbør og tilsig til vannmagasinene enn tidligere. Sårbarheten for svikt i nedbøren fører til at det i energipolitikken må være økt oppmerksomhet på forsynings­sikkerheten.

Departementet vil følge opp behandlingen av saker om bygging og drift av kraftledninger, vindkraftverk og andre elektriske anlegg etter energiloven og bygging og drift av gassrørledninger etter lov om felles regler for det indre marked for naturgass mv. Sakene skal få en effektiv og forsvarlig behandling.

Det er sentralt å vurdere hvordan det samlede energisystemet fungerer i forhold til viktige mål for miljø, økonomisk effektivitet og sikkerhet. Regulering av infrastruktur er viktig for kraftmarkedet og det samlede energisystemet. Reguleringen er sentral i departementets arbeid og påvirker mulighetene til å nå overordnede mål. Reguleringene omfatter både overførings- og fordelingsnettet for elektrisitet, fjernvarmenettet og gassrør på land.

Omlegging av energibruk og -produksjon er et betydelig virksomhets­område. Oppfølging av Enova SF som forvalter midlene til energi­omleggingen står sentralt i denne sammenhengen. Departementet og Enova SF har reforhandlet avtalen om forvaltning av Energifondet. I henhold til den nye avtalen skal Enova bidra til ny miljøvennlig energiproduksjon og energisparing tilsvarende 12 TWh/år innen utgangen av 2010. Dette er en økning på 2 TWh/år i forhold til den tidligere avtalen.

I St.meld. nr. 47 (2003–2004) Om innovasjonsverksemda for miljøvennlege gasskraftteknologiar mv., orienterte departementet om arbeidet med å etablere et svensk-norsk pliktig sertifikatmarked for fornybar energi.

I St.meld. nr. 47 (2003–2004) presenterte departementet også analyser av de økonomiske sidene ved framføring av gass til aktuelle brukere i Norge. Det samlede potensialet for bruk av gass er spredt på mange steder og det vil ta tid å bygge opp markedet. En må finne fram til transportløsninger som er i samsvar med denne bruken. Regjeringen vil støtte opp under en trinnvis oppbygging av markedet for naturgass.

Forskning i skjæringsfeltet mellom energi og miljø er et av Regjeringens satsingsområder. Satsingen skal blant annet bidra til å nå målene for omlegging av energi­sektoren. En særlig utfordring er å bidra til forskning, utvikling og kommersialisering av teknologier for mer miljøvennlig bruk av naturgass til energiformål. Regjeringens satsing på renseteknologi for gasskraft er sentral i denne sammenheng. Likeledes vil fremstilling, distribusjon og bruk av hydrogen som energibærer være satsingsområder for en mer miljøvennlig bruk av naturgass i tiden fremover. Regjeringen nedsatte ved kgl.res. av 20. juni 2003 et offentlig utvalg som skulle fremme forslag til videre satsing på hydrogen som energibærer, gjennom utforming av et nasjonalt hydrogenprogram. Utvalgets utredning NOU 2004: 11 Hydrogen som fremtidens energibærer, ble lagt fram 1. juni 2004. Den vil være et viktig bidrag for Regjeringen i det videre arbeidet.

Olje- og energidepartementet er et sentralt fagdepartement innenfor forvaltningen av vannressursene i Norge. Implementeringen av EUs vanndirektiv blir et viktig arbeids­område i 2005. Arbeidet med NVEs program for økt sikkerhet mot leirskred skal følges opp. Arbeidet med småkraftverksstrategien vil bli fulgt opp.

Det er viktig at det samlede regelverket i kraftsektoren fremmer effektivitet i markedet samtidig som det bidrar til gode løsninger når det gjelder forvaltningen og kontrollen med vannkraftressursene.

Stortinget har bedt Regjeringen foreta en grundig evaluer­ing av energiloven, spesielt når det gjelder oppdekn­ingsplikten og forsyningssikkerheten, og komme tilbake til Stortinget med eventuelle forslag til endringer, jf. Stortingsvedtak nr. 360 av 18. mai 2004. Departementet tar sikte på å legge fram denne evalueringen i en odelstingsproposisjon våren 2005. I samme proposisjon vil blant annet også implementeringen av EUs nye el-markedsdirektiv og forordning for grensehandel med elektrisitet bli behandlet. Videre vil departementets forslag til å regulere prisingen av leveringspliktige kraftleveranser (ventetariffen) bli lagt fram, jf. St.meld. nr. 18 (2003–2004) Om forsyningssikkerheten for strøm mv.

Departementet vil prioritere deltagelse i internasjonale fora innenfor forvaltning av vann- og energiressurser og bidra til internasjonalisering av norsk vann- og energikompetanse. Norge er en del av det nordiske kraft­markedet og det blir arbeidet for felles europeiske markeder for gass og elektrisitet. Gjennom EØS-avtalen påvirker denne utviklingen oss direkte. Norge deltar også i energisamarbeidet under Nordisk Ministerråd og i Østersjø-samarbeidet på energi. Oppfølgingen av FNs verdenstoppmøte i Johannesburg i 2002 står sentralt i departementets internasjonale arbeid også i 2005, da FNs Kommisjon for bærekraftig utvikling (CSD) begynner på en to-års syklus med energi som overordnet tema.

Kap. 1800 Olje- og energidepartementet

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

01

Driftsutgifter

106 614

106 339

109 400

21

Spesielle driftsutgifter , kan overføres

31 113

31 900

23 900

22

Beredskapslagre for drivstoff , kan overføres

22 152

21 500

21 500

70

Internasjonalisering av petroleumsvirksomheten , kan overføres

15 770

16 000

19 500

71

Tilskudd til Norsk Oljemuseum

3 000

4 000

4 450

72

Investeringsfond for klimatiltak i Østersjøområdet

8 100

4 100

7 600

Sum kap. 1800

186 749

183 839

186 350

Post 01 Driftsutgifter

Det foreslås bevilget 109,4 mill. kroner under posten i 2005, en økning på om lag 3,1 mill kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Økningen har sammenheng med lønnsjustering av driftsbudsjettet (om lag 2,8 mill. kroner) og kompensasjon for merutgifter som følge av innføringen av el-avgift fra 1. juli 2004 (0,3 mill. kroner).

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

For å løse sine oppgaver er departementet avhengig av tilgang til frem­tredende og dyktige kunnskapsmiljøer i Norge og internasjonalt for å supplere egen fagkompetanse og saksbehandlingskapasitet.

Midlene under denne posten nyttes hovedsakelig til ulike typer utredninger og analyser, uavhengige vurderinger og evalueringer, beslutningsstøtte og annen støtte av tidsbegrenset karakter knyttet til oppgaver innenfor departementets ansvarsområde. Bevilgningen vil også bli brukt til å dekke Norges bidrag til det internasjonale energisekretariatet (IEFS) i Riyadh i 2005.

Det foreslås bevilget 23,9 mill. kroner under posten i 2005, en reduksjon på 8 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004. Reduksjonen har sammenheng med at både Hjemfallsutvalget og Hydrogenutvalget avsluttes i 2004, samt bortfall av prosjektstøtte.

Kongen har i 2004 fullmakt til å overskride bevilgningen til dekning av meglerhonorar og utgifter til faglig bistand ved salg av statlige aksjeposter, samt andre endringer som kan få betydning for eierstrukturen i Statoil ASA. For å øke fleksibiliteten foreslås fullmakten endret fra at Kongen har fullmakten til at Olje- og energidepartementet har fullmakt til å overskride bevilgningen i 2005, jf. Forslag til vedtak III. Det vises for øvrig til omtale under kap. 5685 Aksjer i Statoil ASA.

Videre foreslås det en fullmakt til å pådra forpliktelser for inntil 2,5 mill. kroner utover gitt bevilgning, jf. Forslag til vedtak VI.

Post 22 Beredskapslagre for drivstoff, kan overføres

Departementet vil bidra til en høyest mulig leveransesikkerhet for olje og gass fra norsk kontinentalsokkel.

Det foreslås bevilget 21,5 mill. kroner under posten i 2005, en videreføring av saldert budsjett 2004.

Bevilgningen på posten går i all hovedsak til leie av lagerkapasitet hos oljeselskapene for OEDs beredskapsprodukter. Bevilgningen dekker også nødvendig omplassering og oppgradering av deler av produktene, samt et forholdsmessig bidrag til drift/vedlikehold av Namsen oljeanlegg, et NATO-anlegg hvor OED er kontraktspartner og bruker inntil medio februar 2005. Innen den tid søkes beredskapsproduktene trukket ut og lagt inn i kommersielt drevne tankanlegg, slik at produktene sikres en tilfredsstillende rullering på grunn av kontinuerlig gjennomstrømning i anleggene. Denne operasjonen er ressurskrevende, men forutsettes gjennomført innenfor foreslått bevilgning.

I samarbeid med oljeselskapene pågår det et arbeid med å vurdere dagens modell for lagring av beredskapsprodukter. Vurderingen kan resultere i endringer i lagermodellen.

Post 70 Internasjonalisering av petroleumsvirksomheten, kan overføres

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

Intsok

10 000

12 000

14 000

Petrad

3 000

3 000

3 500

Prosjektmidler

2 770

1 000

2 000

Sum post 70

15 770

16 000

19 500

Det foreslås bevilget 19,5 mill. kroner under posten i 2005, en økning på 3,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004. Økningen er en oppfølging av St.meld. nr. 38 (2003–2004) Om petroleumsvirksomheten.

Regjeringen har som mål at norsk olje- og gassindustri skal bidra til nasjonal verdiskaping også utover ressurspotensialet på norsk kontinentalsokkel. Dette krever at industrien er internasjonalt konkurransedyktig. Regjeringen vil derfor arbeide for å styrke den internasjonale markedsadgangen for norsk olje- og gassindustri, blant annet gjennom å støtte Intsok og Petrad.

Intsok

Intsok er en stiftelse som ble etablert av myndigheter og industri i 1997. Intsoks mål er å styrke det langsiktige grunnlaget for verdiskaping og sysselsetting i norsk petroleumsindustri gjennom fokusert internasjonal virksomhet. Utgangspunktet er den kompetanse som norsk petroleums­industri har bygget opp på norsk kontinentalsokkel, så vel som internasjonalt.

Intsok markedsfører norsk olje- og gassindustri i utvalgte markeder. Dette gjøres gjennom ulike fellestiltak for medlemsbedriftene som skal øke deres gjennomslagskraft i internasjonale markeder. Slike fellestiltak kan være nettverksmøter, seminarer og presentasjoner for nøkkelkunder, samt delegasjonsreiser. Et annet viktig virkemiddel er bruk av lokale rådgivere. Særlig mindre bedrifter uten lokal representasjon og nykommere i markedene har god nytte av Intsoks lokale rådgivere.

Det operative målet for Intsok er å bidra til å øke den norske olje- og gass­relaterte omsetningen utenlands fra et estimert beløp på om lag 35 mrd. kroner i 2003 til 50 mrd. kroner innen 2005.

Siden 1997 har antall medlemsbedrifter vokst til 108, inkludert datterselskaper er tallet på om lag 150.

Tabell 5.1 Finansiering av Intsok

Betegnelse

Regnskap 2003

Budsjett 2004

Forslag 2005

Bidrag fra partnere og deltakeravgifter

7 112 500

8 000 000

11 000 000

Tilskudd fra OED

10 000 000

12 000 000

14 000 000

Finansinntekter

665 654

500 000

500 000

Sum inntekter

17 778 154

20 500 000

25 500 000

Resultatmål 2005

I 2005 vil Intsok videreføre sine aktiviteter innen:

  • Profilering og relasjonsbygging under statsbesøk og delegasjoner ledet av norske ministere til prioriterte markeder. Blant annet vil det organiseres tematiske seminarer innen miljøteknologi og oljevern­beredskap, gasskjeden, arktisk teknologi, undervannsløsninger og krav til lokalt innhold.

  • Kundedialogen, herunder økt innsats for kvalifisering av Intsok partnere for leveranser til prioriterte kunder.

  • Markedsinformasjon: Innhente relevant informasjon fra Intsoks markeder og internasjonale prosjekter.

  • Læring i nettverk: Videreutvikle Intsok som en nettverksorganisasjon ved gjennomføring av nettverksmøter på prioriterte markeder og relevante temaer, herunder bedriftenes samfunnsansvar.

  • Opplæring og kompetansebygging: Gjennomføre opplæringstiltak for industriorganisasjoner og bedrifter i utviklingsland, herunder Angola, Nigeria og Kazakhstan.

Intsok vil videreutvikle lokal markedsrådgivning. Intsok har allerede et nettverk av lokale rådgivere på konsulentbasis i sine hovedmarkeder. Intsok vil videreutvikle nettverket av rådgivere for små og mellomstore bedrifter (SMB) på prioriterte utestasjoner.

En styrking av Intsoks nettverk ute i markedene vil måtte ses i sammenheng med Innovasjon Norge slik at det samlede virkemiddelapparatet kan utnyttes best mulig for næringen.

I tillegg vil Intsok introdusere en ny tjeneste, bedriftsstøtteordning – rådgivning for SMB gjennom etablering av en «pool» av strategiske rådgivere. Disse skal på oppdrag fra bedriftene hjelpe til med strategisk markedsrådgivning og støtte selskapene i å forbedre markedsføringen av sine produkter og tjenester til kundene.

Petrad

Petrad er en stiftelse med formål å utvikle og gjennomføre opplæringsprogram i petroleumsforvaltning og administrasjon, rettet mot ledere innen petroleumsvirksomhet fra utviklingsland og land med overgangsøkonomi.

I sin opplæringsvirksomhet benytter Petrad forelesere fra norsk petroleums­industri og forvaltning, og trekker på den måten med og profilerer norsk industrikompetanse. I tillegg til bistandsperspektivet er intensjonen at Petrad skal bidra til internasjonalisering gjennom nøytral profilering av norsk petroleumsindustri og kompetanse.

Tabell 5.2 Finansiering av Petrad

Betegnelse

Regnskap 2003

Budsjett 2004

Forslag 2005

Kursavgift og andre inntekter

4 012 733

2 000 000

4 000 000

Tilskudd fra NORAD

6 000 000

6 000 000

6 000 000

Tilskudd fra OED

3 000 000

3 000 000

3 500 000

UD prosjekt

2 300 000

1 000 000

1 500 000

Sum inntekter

15 312 733

12 000 000

15 000 000

Resultatmål 2005

Petrad vil avholde to åtte ukers kurs i Norge. Petrad vil også gjennomføre seminarer internasjonalt, blant annet i samarbeid med Intsok i prioriterte markeder.

Petrad vil fortsette sitt samarbeid med høyere utdanningsinstitusjoner som tilbyr engelskspråklig Masterprogram innen petroleumsfag. Formålet er å styrke Petrads tjeneste­spekter og markedsføringen av norsk petroleums­kompetanse gjennom felles tiltak. Videre vil Petrad oppgradere sin datakapasitet/webportal for oppfølging av tidligere kurs- og seminardeltakere.

Prosjektmidler

Norge har en betydelig og velfungerende petroleumssektor. Det er derfor stor interesse for hvordan vi har organisert og utviklet denne virksomheten. Vi har i dag nære relasjoner både på politisk, forvaltnings­messig og industrielt plan med en rekke land. Med flere land, blant annet Aserbajdsjan, Iran, Angola, Nigeria, Russland, Mexico og Venezuela, er det inngått samarbeids­avtaler på ulike nivåer. Det er økende etterspørsel og interesse for norsk kompetanse, teknologi, og etter vår erfaring med forvaltning av petroleums­sektoren. Dette gjenspeiler seg i blant annet en stor pågang av delegasjons­besøk fra ulike petroleumsnasjoner.

Norsk petroleumsindustri er ofte engasjert i land hvor myndigheter og lokal industri etterspør assistanse som går utover tradisjonelle vare- og tjeneste­leveranser. For å dekke en slik utvidet etterspørsel, er norsk olje- og gassindustri avhengig av et samarbeid med norske myndigheter. Det er derfor behov for midler som kan understøtte et slikt industri- og myndighetssamarbeid.

Formålet er å bidra til næringsutvikling og forvaltning innen petroleums­sektoren i land hvor norsk petroleumsindustri har interesser. Overordnede problemstillinger, så vel som tiltak som adresserer særlige behov, er aktuelle å støtte. Eksempler på relevante problemstillinger er oljevernberedskap, lokalt innhold i vare- og tjenesteleveranser og opplæring innen spesifikke fagområder. Tiltakene skal være bedriftsnøytrale, det vil si å ha en karakter som går utover den enkelte bedrifts interesser.

Resultatmål 2005

OED vil fortsatt støtte prosjekter som kan bidra til overføring av kompetanse, samt erfaringer fra forvaltningen av de norske petroleumsressursene til petroleumsproduserende land der norsk industri har interesser.

Det vil bli lagt vekt på oppfølging av de prosjekter som er påbegynt i 2004, herunder kartlegging av markedspotensiale og samarbeidsmuligheter i Nord-Afrika. Det er også tilsvarende planer for utvalgte land i Midt-Østen og Sørøst-Asia. Det vil bli arbeidet med å bringe inn nødvendig ekstern finansiering. En del prosjekter vil være aktuelle kandidater for norske bistandsmidler og/eller i samarbeid med norske myndigheter.

Verken Intsok, Petrad eller enkeltbedrifter kan løfte denne type prosjekt alene. Ovennevnte prosjekter har en delvis forankring på myndighetsnivå, men samtidig en betydelig kommersiell side fordi de bidrar til å styrke relasjoner og markedsadgang for norske bedrifter.

Intsok, som den sentrale aktør når det gjelder internasjonalisering av den norske olje- og gassindustrien, er tillagt ansvaret for forvaltningen av hoveddelen av prosjektmidlene.

Det ble i 1998 inngått en samarbeidsavtale mellom Norge og Aserbajdsjan, hvor norske myndigheter forpliktet seg til å være vert for aseriske studenter som skal gjennomføre et toårig Master of Science studium ved NTNU i Trondheim. Studiene er en del av NTNUs oppdragsundervisning for NORAD. I budsjettet for 2005 er det tatt høyde for at inntil to aseriske studenter vil få sine studier ved NTNU finansiert av OED.

Post 71 Tilskudd til Norsk Oljemuseum

Norsk Oljemuseum (NOM) ble åpnet i mai 1999. NOM er en stiftelse med formål å være et nasjonalt senter for formidling av informasjon og kunnskap om petroleumsvirksomhetens utvikling og betydning for det norske samfunn. En av NOMs viktigste oppgaver er å dokumentere den norske oljehistorien gjennom å lete frem, bearbeide og lagre relevant historisk kildemateriale. Til dette arbeidet hører bibliotekets boksamling, diverse arkivmateriale, foto og film fra olje­virksomheten, gjenstandssamlingen, samt dokumentasjons- og forsknings­prosjekter. Museets utstillinger er viktig for formidling av oljehistoriens betydning til et bredt publikum.

Byggingen av museet ble finansiert i et samarbeidsprosjekt hvor finansielle bidragsytere var; staten v/OED (60 mill. kroner), Stavanger kommune (20 mill. kroner og tomt), Rogaland fylkeskommune (10 mill. kroner) og oljeindustrien (75 mill. kroner). Totalkostnaden var på 165 mill. kroner.

På forespørsel fra OED har NOM vurdert museets organisasjonsform. Etter NOMs vurdering er organisasjons­formen som en stiftelse tjenlig for NOMs type virksomhet. Stiftelses­formen gir den nødvendige fleksibilitet og åpner for bred representasjon gjennom styret. OED stiller seg bak NOMs vurdering av organisasjonsformen.

Finansieringen av driften av NOM 1999–2004

Driften av museet finansieres gjennom en kombinasjon av egne inntekter, fondsmidler og offentlige tilskudd. Driftstilskuddet fra OED har økt gradvis gjennom de tre siste årene etter hvert som startkapitalen fra det statlige driftsfondet er blitt uttømt. I 2004 vil om lag 43 pst. av NOM sine inntekter komme fra offentlige finansieringskilder.

Tabell 5.3 Finansiering av Norsk Oljemuseum

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 1999

Regnskap 2000

Regnskap 2001

Regnskap 2002

Regnskap 2003

Budsjett 2004

Offentlig finansiering i pst.

42,9 pst.

47,7 pst.

41,4 pst.

40,0 pst.

38,9 pst.

43,3 pst.

Billettinntekter

3 216

3 201

2 959

2 762

2 683

3 000

Tilskudd fra Stavanger kommune

1 476

1 506

1 536

1 566

1 598

1 630

Tilskudd fra OED

0

0

1 000

1 000

3 000

4 000

Uttak fra driftsfond fra OED

2 818

3 624

2 123

2 384

555

621

Sponsorfond/Forskningsfond

100

200

884

1 327

1 595

1 800

Kurs/konferanse inntekter

1 059

872

1 049

1 207

928

1 000

Leieinntekter

166

533

698

824

870

850

Prosjektinntekter

0

0

0

979

1 319

1 000

Diverse

1 283

927

994

317

687

550

Sum inntekter

10 118

10 863

11 243

12 366

13 235

14 451

Tilskudd fra det offentlige

NOM mottar årlige driftstilskudd fra OED og Stavanger kommune. Driftstilskuddet fra OED har økt fra 1 mill. kroner i 2002 til 4 mill. kroner i 2004. Driftstilskuddet fra Stavanger kommune (om lag 1,6 mill. kroner i 2004) har ligget fast med tillegg av en indeksregulering hvert år.

OED bidro også med 10 mill. kroner til etableringen av et driftsfond i 1999. Dette fondet har vært en viktig inntektskilde for NOM, og har blitt tappet for å dekke underskudd på driften gjennom flere år. Tabell 5.4 viser hvordan OED har finansiert driften av museet gjennom driftsfond og tilskudd siden 1999. Driftsfondet vil være tømt ved utgangen av 2004.

Tabell 5.4 Tilskudd til Norsk Oljemuseum fra Olje- og energidepartementet

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 1999

Regnskap 2000

Regnskap 2001

Regnskap 2002

Regnskap 2003

Budsjett 2004

Tilskudd fra OED

0

0

1 000

1 000

3 000

4 000

Uttak fra driftsfond

2 818

3 624

2 123

2 384

555

621

Sum tilskudd

2 818

3 624

3 123

3 384

3 555

4 621

Inntekter fra sponsorfond/forskningsfond

Oljeindustrien har i løpet av 2002 og 2003 bidratt til et sponsorfond med en samlet grunnkapital på 27,7 mill. kroner. Fondet er organisert som en egen stiftelse med separat regnskap. Det er kun den årlige avkastningen på fondet som benyttes av NOM. For 2005 budsjetterer museet med en avkastning på om lag 1,6 mill. kroner fra sponsorfondet. I tillegg til sponsorfondet disponerer NOM et forskningsfond som er bygget opp av bidrag til museets forskningsaktiviteter. For 2005 budsjetterer museet med et uttak fra dette fondet på 0,2 mill. kroner.

Prosjektinntekter

Prosjektinntekter er eksterne inntekter knyttet til utvikling av det museums­faglige arbeidet ved museet, særlig innen dokumentasjon og forskning. Ekofisk-prosjektet går nå mot sin avslutning. Dette har vært en viktig inntektskilde for museet de siste tre årene og NOM arbeider med å erstatte aktiviteten som er generert gjennom Ekofisk-prosjektet med nye prosjekter av liknende karakter.

Driftsinntekter

Driftsinntektene består av billettinnteker, kurs/konferanse og leieinntekter. Besøkstallet og billettinntektene har vært svakt synkende siden museet åpnet i 1999. I et langsiktig perspektiv forventes det en stabilisering omtrent på dagens nivå, som utgjør om lag 60 000 besøkende pr. år. 60 000 besøkende gir museet inntekter på om lag 3 mill. kroner pr. år.

Driftsutgifter

Tabell 5.5 Kostnadsutvikling for Norsk Oljemuseum

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 1999

Regnskap 2000

Regnskap 2001

Regnskap 2002

Regnskap 2003

Budsjett 2004

Personalkostnader

4 715

5 707

6 486

7 089

7 433

7 741

Utstillinger

401

330

590

895

895

1 300

Dokumentasjon og forskning

867

671

460

684

698

650

Andre driftsutgifter

4 135

4 155

3 707

3 698

4 209

4 760

Sum utgifter

10 118

10 863

11 243

12 366

13 235

14 451

Den samlede arbeidsinnsatsen ved museet utgjør om lag 18 årsverk. I tillegg til dette kommer to stillinger som sivilarbeidere.

Siden åpningen av museet i 1999 har det ikke vært gjennomført noen vesentlige utskiftninger eller fornyelser i den permanente delen av utstillingen. I hovedsak har fornyelsen skjedd i det arealet der det har vært skiftende utstillinger av varierende omfang. En stor del av disse utstillingene har blitt til i samarbeid med sponsorer, slik at kostnadene for museet har vært holdt på et moderat nivå.

Andre driftsutgifter går til å dekke markeds­føring, publikumstjenester, administrative fellestjenester og teknisk drift.

Nye oppgaver for NOM

NOM har arbeidet med et dokumentasjons- og utstillingsprosjekt knyttet til Nordsjødykkingens historie. I den forbindelse har NOM fått ansvaret for koordinering, prosjektering og iverksettelse av diverse prosjekter som skal dokumentere, bevare og hedre pionerdykkernes innsats. Det er bevilget 10 mill. kroner til dette formålet over Arbeids- og administrasjons­departementets budsjett, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004).

NOM har fått i oppdrag å utarbeide en kulturminneplan for petroleums­sektoren som kan bidra til å skape et felles kunnskapsgrunnlag for fremtidige vurderinger og prioriteringer i spørsmål som angår kulturminne­vernet. OED og OD vil til sammen bidra med 1,6 mill. kroner fordelt over 2005–06. Det er forutsatt at Oljeindustriens landsforening bidrar med 1,2 mill. kroner til å fullfinansiere prosjektet.

Budsjettforslag 2005

OED foreslår at det bevilges et statlig driftstilskudd på 4,45 mill. kroner for 2005. I tillegg vil OED og OD gi et samlet tilskudd på 0,8 mill. kroner til kulturminneprosjektet i 2005 over kap. 1800, post 21 Spesielle driftsutgifter og kap. 1810. Størrelsen på statstilskuddet fremover vil i tillegg til NOMs arbeid og ambisjoner være avhengig av Regjeringens prioriteringer. Dette vil derfor bli vurdert årlig i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjett.

Post 72 Investeringsfond for klimatiltak i Østersjøområdet

På Østersjølandenes energiministermøte i Vilnius i november 2002 ble det vedtatt å etablere Østersjøområdet som et forsøksområde for utprøving av Kyoto-mekanismene (Testing Ground). Dette er en del av oppfølgingen av BASREC samarbeidet (Intergovernmental Baltic Sea Region Energy Cooperation), som ble etablert i 1999 mellom energiministrene i Østersjøregionen og EU.

Det er etablert et investerings­fond for klimatiltak i Østersjøområdet (Testing Ground Facility), som fungerer som katalysator for Testing Ground samarbeidet med henblikk på å gjennomføre et antall konkrete felles gjennomførings­prosjekter i Østersjøregionen og vinne erfaring med slike prosjekter. Investerings­fondet er et svært viktig steg i gjennomføringen av Østersjøregionen som et forsøksområde for utprøving av Kyoto­mekanismene.

Investeringsfondet bygger på den kompetanse som er opparbeidet i Det nordiske miljøfinansieringsselskapet (NEFCO) og hvor det også er etablert en investeringskomité med medlemmer fra de land som har bidratt til fondet. NEFCO forvalter fondet. Foruten de nordiske landene vil fondet være åpent for andre investorland og private virksomheter. Tyskland, som er en av deltagerne i BASREC-samarbeidet, har signalisert at de har planer om å bidra med midler til fondet.

De nordiske landene er enige om å sette av til sammen 10 mill. euro til fondet. Hvert av de nordiske landenes samlede bidrag bestemmes ut fra landenes BNP-andel.

Endringer i valutakursen (euro) og Norges relative BNP-andel har medført at forpliktelsen målt i NOK er økt med totalt 3,5 mill. kroner i forhold til tidligere budsjettert, til 19,8 mill. kroner. Det ble bevilget 8,1 mill. kroner til fondet i 2003 og 4,1 mill. kroner i 2004.

Det foreslås bevilget 7,6 mill. kroner (siste del av Norges bidrag) til investeringsfondet for klimatiltak i Østersjøområdet i 2005, en økning på 3,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Resultatrapport 2003

Olje- og gassforvaltningen

I 2003 ble det foretatt myndighetsgodkjennelse for utbygging av Oseberg Sør J struktur, Oseberg Vestflanken og Ekofisk Vekst.

OED gjennomførte i 2003 tildelingen i første runde i forhåndsdefinerte områder i modne deler av kontinentalsokkelen (TFO 2003). Departementet gjennomførte også tildelinger i Nordsjørunden 2002, samt utlyste 18. konsesjonsrunde. Departementet har videreført arbeidet med å effektivisere tildelings­systemet.

Departementet sluttførte arbeidet med utredningen av helårig petroleums­virksomhet i området Lofoten-Barentshavet (ULB). Denne utredningen lå til grunn for Regjeringens beslutning om å åpne for helårig petroleums­virksomhet i de allerede åpnede områdene i Barentshavet syd.

Departementet har fulgt opp og videreutviklet norsk oljemarkedspolitikk og norske oljemarkedsinteresser.

Departementet arbeidet også i 2003 for å påse at eksisterende norske klimaforpliktelser og andre miljøforpliktelser innfris på en kostnadseffektiv måte, og at eventuelle nye miljømål baseres på kost/nyttevurderinger.

Departementet har arbeidet for å styrke norsk kontinentalsokkels konkurransekraft for å sikre fremtidige investeringer i petroleumssektoren. Departementet har også arbeidet for å videre­utvikle en norskbasert, konkurransedyktig petro­leums­næring.

Energi- og vassdragsforvaltningen

Det ble arbeidet videre med forskrifter og generell oppfølging av spørsmål knyttet til vannressursloven som trådte i kraft i 2001.

Det ble gitt ny reguleringskonsesjon for Byglandsfjorden mm. i Otra­vassdraget og tillatelse til diverse overføringer til Brokke kraftverk og bygging av Skarg kraftverk i samsvar med Stortingets samtykke.

Det ble gitt konsesjon for fortsatt regulering av Storelvvassdraget og videre kraftutbygging i Saudafjellene i samsvar med Stortingets samtykke.

Det ble gitt tillatelse til flere mindre kraftutbygginger.

Ot.prp. nr. 8 (2003–2004) om endringer i energiloven § 5A-2 og delegasjon til Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon i forbindelse med rasjonering ble fremmet 24. oktober 2003. Forslaget ble behandlet av Stortinget ved Innst. O. nr. 21 og Besl. O. nr. 15 (2003–2004). Lov­endringen trådte i kraft 1. januar 2004.

Forskrift til lov om felles regler for det indre marked for naturgass (natur­gassforskriften) ble utarbeidet og vedtatt ved kgl.res. 14. november 2003. Forskriften trådte i kraft 1. januar 2004.

Forskrift om endring i forskrift om Energifondet knyttet til endring av satsen for påslaget til Energifondet ble vedtatt 1. desember 2003, og trådte i kraft 1. januar 2004. Satsen på påslaget ble økt fra 0,3 til 0,8 øre/kWh.

I alt syv klagesaker om kraftledninger og fire klagesaker vedrørende vindkraft­verk ble sluttbehandlet av departementet, herunder ny 420 kV kraftledning Klæbu – Viklandet og vindkraftverk på Hundhammerfjellet. Syv øvrige klagesaker knyttet til energiloven ble behandlet, blant annet klagesak vedrørende konsesjon til mobile gasskraftverk. Det ble behandlet én sak knyttet til bygging og drift av nedstrøms distribusjonsnett for naturgass.

Den anstrengte kraftsituasjonen 2002/03 fikk stor oppmerksomhet. Departementet håndterte i denne perioden et stort antall henvendelser fra publikum og media. Som bakgrunn for den senere evalueringen av kraftsituasjonen fikk departementet gjennomført en rekke utredninger våren 2003. Regjeringen la fram St.meld. nr. 18 (2003–2004) Om forsyningssikkerheten for strøm mv. høsten 2003. I meldingen presenterte Regjeringen en politikk som både styrker energiforsyningen og forbrukernes stilling i kraftmarkedet.

St.meld. nr. 9 (2002–2003) Om innenlands bruk av naturgass mv. ble behandlet i Stortinget våren 2003.

Regjeringen startet oppfølgingen av meldingen i 2003:

  • Regjeringen bidro til at det ble etablert et nasjonalt kompetansesenter for bruk av naturgass på Haugalandet fra januar 2004.

  • Departementet satte i gang arbeid med analyser av økonomien i alternative måter å føre gass fram til aktuelle brukere i Norge.

  • Departementet satte i gang arbeid med analyser av finansieringsformer og statlig deltagelse i infrastruktur.

Departementet startet et samarbeid med svenske myndigheter med sikte på å etablere et svensk-norsk sertifikatmarked for fornybar elektrisitet.

Regjeringen la fram en stortingsmelding om tariffer for overføring av kraft og toveiskommunikasjon, jf. St.meld. nr. 41 (2002–2003). I meldingen ble det blant annet gjort rede for hovedprinsippene for tariffering, bakgrunn for geografiske forskjeller i tariffene og ulike modeller for utjevning av tariffer. Videre ble ulike modeller for finansiering av frivillige ordninger med toveiskommunikasjon drøftet.

I 2003 nedsatte Regjeringen et offentlig utvalg som skulle utrede konsesjons­lovgivningens bestemmelser om konsesjonsvarighet og hjemfallsvilkår. Arbeidet skal avsluttes i 2004.

Som oppfølging av Stortingsvedtak nr. 161 (2002–2003) ble retningslinjene for fastsettelse av konsesjonskraftprisen vedtatt endret 7. april 2003 med virkning fra 1. januar 2003.

Regjeringen nedsatte ved kgl.res. av 20. juni 2003 et offentlig utvalg som skulle fremme forslag til videre satsing på hydrogen som energibærer gjennom utforming av et nasjonalt hydrogenprogram, jf. Stortingsvedtak VI i Innst. S. nr. 167 (2002–2003). Utvalgets utredning NOU 2004: 11 Hydrogen som fremtidens energibærer, ble lagt fram 1. juni 2004.

Departementet har fulgt opp det internasjonale samarbeidet i Koalisjonen for fornybar energi som ble etablert i Johannesburg under FNs Verdens­toppmøte for bærekraftig utvikling i 2002.

Departementet har fulgt opp nye forslag til EU-direktiver innenfor energiområdet, forberedt EØS-vedtak og gjennomføring av direktiver i norsk lovgivning. Departementet har også fulgt opp løpende energiprogrammer hvor Norge deltar innen rammen av EØS-avtalen. Saker til behandling i EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har også medført ressursbruk i 2003.

Beredskapslagre for drivstoff

Som ledd i avviklingen av OEDs eierforhold i Humla drivstoffanlegg og overdragelse av eiendommen til Ålesund kommune ble det gjennomført miljøsanering av helse- og miljøskadelige stoffer, riving av byggtekniske anlegg og istandsetting av området for etterbruk.

Intsok

Intsok har også i 2003 organisert delegasjonsreiser og seminarer til prioriterte markeder, noe som har økt mulighetene for å synliggjøre norske produkter, teknologi og kompetanse. Blant annet har Intsok arbeidet for å kartlegge og tilrettelegge forholdene for industrielt samarbeid med «nye markeder», herunder Russland og Kina.

Intsok har foretatt en analyse av verdensmarkedet for petroleumsrelaterte varer og tjenester som grunnlag for en langsiktig strategi mot 2010. I dette arbeidet har det også inngått en sammenlikning av virkemiddelapparatet med de ordninger som Storbritannia, Frankrike og Canada benytter for å støtte internasjonaliseringen av sin olje- og gassindustri.

For å styrke sin gjennomslagskraft i prioriterte markeder, har Intsok bygget opp sin lokale representasjon i utvalgte land. I 2003 ble det rekruttert en lokal rådgiver i det canadiske markedet.

Petrad

I 2003 gjennomførte Petrad to åtteukers kurs og ett fire ukers kurs i Nigeria, samt 15 seminarer. I tillegg har Petrad organisert studiebesøk og bidratt med rådgivning. I alt har 752 personer deltatt på disse aktivitetene.

Petrad har utviklet en ny tjeneste Training Needs Assesment for land som etterspør tiltak for kompetanseutvikling i petroleumssektoren. Petrad har utviklet dette konseptet sammen med blant annet Høgskolen i Stavanger. Formålet er å kunne tilby denne type tjenester i samarbeid med norsk petroleumsindustri og undervisningsinstitusjoner.

Prosjektmidler

Eksempler på tiltak som er gjennomført eller påbegynt i 2003 er:

  • Støtte til det nasjonale petroleumsinstituttet i Angola. Det er etablert et offentlig opplæringstilbud innen undervannsteknologi på yrkesfaglig nivå. Prosjektet vil avsluttes med eksamen for de første 30–35 studentene i 2004.

  • Nigeria er, som Angola, i en fase hvor det arbeides for å oppnå høyere nasjonalt innhold i oljeindustrien. I 2002 ble det påbegynt en studie for å kartlegge muligheter for utvikling av privat sektor i nigeriansk oljevirksomhet. Kartleggingen er fullført, norsk ekspertise har gjennom Intsok bidratt med synspunkter på nigeriansk regelverk for lokalt innhold.

  • Kompetanseutvikling for ledelsen i iranske oljeselskap innen drift og vedlikehold av felt til havs. Prosjektet ble i gangsatt i 2002. Et delmål er å etablere et norsk leverandørmiljø innen drift og vedlikehold i Iran. Besøksprogram i Norge har blitt gjennomført. Prosjektet vil bli videreført.

  • Norsk olje- og gassrelatert industri retter i større grad sin interesse mot Russland, og russiske oljeselskap etablerer nå omfattende samarbeid med vestlige leverandørbedrifter. Det ble i 2003 benyttet prosjektmidler for å identifisere teknologibehov i russiske oljeselskaper og etablere samarbeid med lokal russisk industri for å integrere norske leverandørbedrifter i russiske leverandørkjeder. Prosjektet vil bli avsluttet i 2004.

Programkategori 18.10 Petroleumsforvaltning

Oljedirektoratet

Oljedirektoratet (OD) ble opprettet i 1972, og er lokalisert med hovedkontor i Stavanger og et kontor i Harstad. OD hadde pr. 1. mars 2004 en bemanning på 213 tilsatte, fordelt på 97 kvinner og 116 menn. Til sammen utgjorde dette 206 årsverk 2.

OD har en sentral rolle innenfor petroleumsforvaltning, og er et viktig rådgivende organ for Olje- og energidepartementet (OED). OD utøver forvaltningsmyndighet i forbindelse med undersøkelser etter og utvinning av petroleumsforekomster på den norske kontinentalsokkelen. Det omfatter også myndighet til å fastsette forskrifter og fatte vedtak i henhold til regelverket for petroleums­virksomheten.

OD bidrar til å ivareta OEDs sektoransvar for petroleumsvirksomheten og skal følgelig medvirke til en helhetlig etterlevelse av de rammer som etableres for virksomheten gjennom vedtak i Storting og regjering. I samarbeid med andre myndigheter skal OD sikre at petroleumsvirksomheten følges opp på en helhetlig måte, slik at vedtak knyttet til de ulike faser i virksomheten blir iverksatt på en forutsigbar måte for rettighetshaverne.

Innenfor deler av avgiftsområdet utøver OD myndighet på vegne av Finansdepartementet.

Fra 1. januar 2004 ble tilsynet med sikkerhet og arbeidsmiljø skilt ut i et eget Petroleumstilsyn (Ptil). Tilsynet er underlagt Arbeids- og sosialdepartementet. OD og Ptil er samlokalisert i Stavanger og har utarbeidet en samarbeidsavtale som skal sikre at etatene kan trekke på hverandres kompetanse, men likevel slik at dette ikke går ut over hensynet til ryddighet og rolleklarhet.

Hovedmål og resultatmål for 2005

Ut fra Regjeringens hovedmål i energipolitikken når det gjelder olje og gass, er det utledet følgende mål for OD:

«OD skal bidra til å skape størst mulig verdier for samfunnet fra olje- og gassvirksomheten gjennom en forsvarlig ressursforvaltning med forankring i sikkerhet, beredskap og ytre miljø.»

Forvaltningen av petroleumsressursene på kontinentalsokkelen innebærer også at de blir utnyttet på en sikker og forsvarlig måte. OEDs forvaltningsansvar innebærer derfor en helhetlig oppfølging som også ivaretar departementets sektoransvar for det ytre miljø.

Innenfor ressursforvaltningsområdet er hovedmål og strategier omtalt innledningsvis i denne proposisjonen. Dette skal i årene fremover ligge til grunn for ODs virksomhet og underbygges av årlige resultatmål.

For øvrig planlegger og styrer OD sin virksomhet utover en budsjettermin. Planene legger til grunn langsiktige strategier som tar utgangspunkt i overordnede føringer slik disse blant annet kommer til uttrykk i St.meld. nr. 38 (2003–2004) Om petroleumsvirksomheten og Stortingets behandling av denne. Mer konkret arbeider OD ut fra en målstruktur som er nærmere omtalt under.

Resultatmål for 2005

  1. Kostnadseffektiv leting

Om lag 60 pst. av norsk kontinentalsokkel er åpnet for letevirksomhet, mens bare 10,5 pst. av dette arealet er dekket av utvinningstillatelser. ODs estimater viser at kontinentalsokkelen fortsatt har minst like store volum av ikke påviste ressurser som de som er produsert og solgt i løpet av 30 år.

OD spiller en viktig rolle i forbindelse med departementets arbeid med å videreutvikle lete- og konsesjonspolitikken på norsk kontinentalsokkel. OD skal komme med forslag og innspill til departementet om hva som kan gjøres for å møte utfordringene en står ovenfor. Videre skal OD prioritere arbeidet med konsesjonstildelinger. OD skal bidra til å tilrettelegge for leting på rett sted til rett tid og derigjennom medvirke til en optimal utforskning av kontinentalsokkelen. Med dagens fokus på tilgang til nye leteareal er det viktig at data og kunnskap fremskaffes slik at nye områder fremstår som attraktive og slik at en oppnår en felles forståelse av hvor man bør konsentrere utforskningen.

Myndighetene har de senere årene arbeidet med å effektivisere tildelingen av nye utvinningstillatelser i leteområder som ligger nær eksisterende infrastruktur. Fra 2003 er det etablert faste, forhåndsdefinerte arealer i modne deler av Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet. Tildeling i slike områder er underlagt betingelser som skal sikre en rask avklaring av ressurspotensialet i tildelte utvinningstillatelser.

  1. Kostnadseffektiv uttak av petroleum, utnyttelse av infrastruktur og samordning på tvers av utvinningstillatelser

De uoppdagede ressursene på norsk kontinentalsokkel er estimert til i underkant av 4 mrd. Sm3 o.e. En rask påvisning og utvikling av disse ressursene vil ikke alene kunne forhindre at den norske oljeproduksjonen avtar de nærmeste årene. Det eneste som på kort sikt kan forlenge platåfasen og motvirke et fall i produksjonen av olje, er økt utvinning fra felt i drift utover det som ligger inne i dagens planer. Når det gjelder gass er situasjonen annerledes. Produksjonsvolumet av gass forventes å øke i tiden fremover.

Basert på gjeldende planer ligger det an til at det gjennomsnittlige oljeuttak fra felt i drift vil komme opp i 45 pst. Myndighetene har satt som foreløpig mål å oppnå en gjennomsnittlig utvinningsgrad på 50 pst., men dette er ingen maksimalgrense. Utvinningsgraden som kan oppnås, varierer sterkt fra reservoar til reservoar. I gode reservoarer kan den komme opp i 70 pst., mens andre igjen vil ha vanskeligheter med å komme over 40 pst.

OD skal derfor prioritere rollen som konstruktiv pådriver for å fremme verdiskapende aktivitet og fremdrift i felt og prosjekter i modne områder. OD skal i sitt arbeid fokusere på prosjekter med begrenset fremdrift og som samtidig er tidskritiske. Videre skal OD vurdere behov for teknologi­utvikling, mulige samordningsgevinster samt tiltak som kan øke levetiden for produserende felt.

ODs oppgave er å fokusere på optimal utvinning av ressursene ut fra et helhetlig perspektiv. En sentral oppgave er å bidra til helhetstenkning i utvinning av både gass og væske.

OD skal arbeide for å oppnå gode samfunnsøkonomiske områdebeslutninger i forbindelse med infrastrukturutvidelser. De ulike interessene aktørene representerer, blandingen av modne og umodne områder og interesser som strekker seg utover norsk kontinentalsokkel, forsterker behovet for grundige samfunnsøkonomiske område- og kontinentalsokkelanalyser når det oppstår behov for utvidelse av transportkapasiteten.

Aktørbildet har gjennomgått en betydelig endring ved at flere store oljeselskaper har fusjonert, og at man gjennom en ny ordning med forhåndsvurdering av selskaper har gitt rom for små og spesialiserte aktører og nisjeselskap, hvor spesialkompetanse blir mer vektlagt enn en samlet breddekompetanse. Samtidig som nye aktører vil kunne bidra til økt verdiskaping, reiser et bredere aktørbilde nye problemstillinger som myndighetene må forholde seg til.

St.meld. nr. 38 (2003–2004) Om petroleumsvirksomheten angir blant annet behovet for å informere selskaper som ikke er representert på norsk kontinentalsokkel om hvilke muligheter som finnes. OD vil derfor, gjennom sitt faktagrunnlag, bidra til en mer aktiv markedsføring av norsk kontinentalsokkel.

  1. Faktagrunnlaget

OD er det eneste organ med tilgang på alle viktige data i tilknytning til petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel. Dette danner grunnlaget for at OD til enhver tid har en fullstendig oversikt over ressursene på norsk kontinentalsokkel, produksjon, kostnader, utslipp, inntekter og verdier mv. OD skal videreutvikle det eksisterende faktagrunnlaget som utgangspunkt for vurderinger og beslutninger for direktoratet, andre myndigheter og industrien.

OD har vært og skal fortsatt være en pådriver for å få utviklet gode løsninger for effektiv tilrettelegging og deling av informasjon med næringen.

  1. Reduksjon av utslipp til det ytre miljø

Hensynet til det ytre miljø har en sentral plass i utformingen av petroleums- og energipolitikken. ODs overordnede mål knytter nærings- og miljømessige virkninger sammen. Det ytre miljø ivaretas som en integrert del av arbeidet med å forvalte de norske petroleumsressursene på en forsvarlig måte. Direktoratet skal følge opp at industrien ivaretar våre nasjonale mål og internasjonale forpliktelser når det gjelder det ytre miljø og videreføre arbeidet med rammebetingelsene for industrien for å minimere miljøskadelige utslipp. OD skal videre utrede ulike utslippsreduserende tiltak og teknologier, virkemidler og kostnader forbundet med disse, bidra med utredninger og gi faglige råd til overordnet departement, samt følge opp aktivitetene på kontinentalsokkelen. Andre aktiviteter er å delta i nasjonale og internasjonale fora som arbeider med beskyttelse av miljøet, utarbeide utslippsprognoser, etablere historisk datagrunnlag for utslippsnivåer, drive informasjonsarbeid og annet samarbeid med andre myndigheter.

  1. Beredskap og sikkerhet

OED har det beredskapsmessige ansvar for leveransesikkerhet fra norsk kontinentalsokkel og beredskap med tanke på en krise- og krigssituasjon. OD har utarbeidet rutiner for rapportering og viderevarsling til OED av hendelser som omfatter produksjonsstans, større utslipp til sjø og luft, dødsulykker, store skader på materielle verdier, streik og endring av driftsform. Det er viktig at den spesialiserte beredskapskompetansen kombineres med kunnskap om rørledninger, prosessanlegg, vedlikehold, teknisk sikkerhet, gassforvaltning og ressursportefølje for å gi et helhetlig bilde av forsyningssikkerheten.

Kap. 1810 Oljedirektoratet (jf. kap. 4810)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

01

Driftsutgifter

256 512

157 550

153 200

21

Spesielle driftsutgifter

83 191

54 600

56 700

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold , kan overføres

6 516

5 000

5 000

Sum kap. 1810

346 219

217 150

214 900

Vedrørende 2004

Ved Stortingets vedtak av 18. juni 2004 ble post 01 Driftsutgifter redusert med om lag 10 mill. kroner. Videre ble post 21 Spesielle driftsutgifter økt med 1 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004).

Post 01 Driftsutgifter

Det foreslås bevilget 153,2 mill. kroner under posten i 2005, en netto reduksjon på 4,35 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Foruten pris- og lønnsjustering av driftsbudsjettet (om lag 5,3 mill. kroner), er det blant annet tilført midler til etablering av nye funksjoner knyttet til beredskap og sikkerhet (om lag 1,2 mill. kroner). Posten er også kompensert for merutgifter som følge av innføringen av el-avgift fra 1. juli 2004 (0,35 mill. kroner).

Videre er posten parallelt nedjustert med 11 mill. kroner, jf. kap. 4810, post 10 Refusjoner. Nedjusteringen er knyttet til endring av regnskapsføring av felleskostnadene mellom OD og Petroleumstilsynet, jf. St.prp. nr. 63 (2003–2004).

Post 21 Spesielle driftsutgifter

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

Tilsyn med petroleumsvirksomheten

15 466

1 800

2 800

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

48 330

31 800

32 900

Undersøkelser mv.

19 395

21 000

21 000

Sum post 21

83 191

54 600

56 700

Det foreslås bevilget 56,7 mill. kroner under posten i 2005, en økning på 2,1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Tilsyn med petroleumsvirksomheten

Forslaget omfatter direkte utgifter til tilsyn med petroleumsaktiviteter som direktoratet utfører selv eller ved hjelp av eksterne konsulenter. Utgiftene refunderes fullt ut av operatørselskapene. Tilsyn med petroleums­virksomheten budsjetteres til 2,8 mill. kroner i 2005, en økning på 1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Årsaken til denne økningen er at deler av utgiftene knyttet til ODs tilsyn feilaktig ble lagt til Petroleumstilsynet etter delingen. Motsvarende inntekter er budsjettert under kap. 4810, post 03 Refusjoner av tilsynsutgifter.

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

OD arbeider aktivt sammen med petroleums­industrien i ulike samarbeidsfora innen områder som: effektiv dataforvaltning (DISKOS), økt oljeutvinning (FORCE), forbedret drift og vedlikehold (CORD), samt prognoser og usikkerhetsvurderinger relatert til petroleumsproduksjon (FUN).

Utgifter tilknyttet oppdrags- og samarbeidsvirksomhet omfatter også ODs samarbeidsavtale med NORAD om rådgivning innen petroleumsforvaltning for utviklingsland. I dette arbeidet bidrar Petrad med organisering av kurs og seminarer.

Oppdrags- og samarbeidsvirksomheten budsjetteres til 32,9 mill. kroner i 2005, en økning på 1,1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004, jf. kap. 4810, post 02.

I tilknytning til oppdrags- og samarbeidsvirksomheten foreslås det at bevilgningen for 2005 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 4810, post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet, jf. Forslag til vedtak II.

Undersøkelser mv.

Arbeidet med å kartlegge norsk kontinentalsokkels ytre grenser vil bli videreført i 2005. I tillegg omfatter posten utgifter i forbindelse med innsamling og bearbeiding av geofysiske, geologiske og geokjemiske undersøkelser, systematisering av disse og andre kontinentalsokkel relaterte data, samt vedlikehold av nødvendig utstyr for å ivareta disse oppgavene. Aktivitetene er svært viktige for vurderinger av nye leteområder og tilrettelegging for en effektiv letevirksomhet på norsk kontinentalsokkel.

Det budsjetteres med 21 mill. kroner til undersøkelser mv. i 2005, en videreføring av saldert budsjett 2004.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

OD har vært en pådriver for effektiv tilrettelegging og deling av informasjon med næringen. Hovedoppgavene for 2005 vil være å videreutvikle elektroniske nettverk i samarbeid med industrien, ta i bruk nyutviklet maskin- og programvare, investere i teknologisk infrastruktur, videreutvikle intranettet og hjemmesiden for deling av kontinentalsokkeldata og faktagrunnlag, fokusere på sikring av data og tjenester, ivareta nye fag- og arbeidsmiljøers behov for IT-tjenester og fullføre prosjekter innenfor området elektronisk saksbehandling.

Det foreslås bevilget 5 mill. kroner under posten i 2005, en videreføring av saldert budsjett 2004.

Kap. 4810 Oljedirektoratet (jf. kap. 1810)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

01

Gebyr- og avgiftsinntekter

3 620

2 500

2 800

02

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

48 646

31 800

32 900

03

Refusjon av tilsynsutgifter

61 618

11 000

9 500

04

Salg av undersøkelsesmateriale

1 000

06

Ymse inntekter

1 678

1 200

08

Inntekter barnehage

3 886

3 600

3 900

10

Refusjoner

617

11 000

15

Refusjon arbeidsmarkedstiltak

292

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

1 953

17

Refusjon lærlinger

166

18

Refusjon av sykepenger

1 878

Sum kap. 4810

124 354

62 100

49 100

Vedrørende 2004

Ved Stortingets vedtak av 18. juni 2004 ble post 03 Refusjoner av tilsyns­utgifter og post 06 Ymse inntekter redusert med henholdsvis 1,5 og 1,2 mill. kroner. Videre ble post 10 Refusjoner redusert med 11 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004).

Post 01 Gebyr- og avgiftsinntekter

Posten omfatter gebyrer i forbindelse med behandling av undersøkelses- og utvinningstillatelser og registreringer i petroleumsregisteret.

Det budsjetteres med gebyr- og avgiftsinntekter på 2,8 mill. kroner i 2005, en økning på 0,3 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

Det budsjetteres med 32,9 mill. kroner i inntekter under oppdrags- og samarbeidsvirksomheten i 2005, en økning på 1,1 mill. kroner i forhold til ­saldert budsjett 2004, jf. kap. 1810, post 21.

Post 03 Refusjon av tilsynsutgifter

Posten dekker rettighetshavernes refusjon til OD for utgifter direktoratet har hatt i forbindelse med tilsyn med petroleumsvirksomheten til havs. Refusjonene er knyttet til utgiftspostene 01 Driftsutgifter og 21 Spesielle driftsutgifter.

Det budsjetters med 9,5 mill. kroner til refusjon av tilsynsutgifter, en reduksjon på 1,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004. Endringen er en justering i forbindelse med at enkelte inntekter feilaktig ble lagt til OD etter delingen, jf. St.prp. nr. 63 (2003–2004).

Post 08 Inntekter barnehage

Under denne posten inntektsføres foreldrebetaling og statstilskudd i forbindelse med barnehagen i OD. Det budsjetteres med 3,9 mill. kroner i inntekter under posten i 2005, en økning på 0,3 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Lønnsutgifter og andre driftsutgifter ved barnehagedriften budsjetteres til 6,1 mill. kroner og dekkes over ODs ordinære driftsbudsjett.

Resultatrapport 2003

  1. Kostnadseffektiv leting

OD har bidratt til en effektiv utforskning av umodne områder ved å gi vurderinger i en tidlig fase i forbindelse med 18. konsesjonsrunde. Videre har direktoratet foretatt en analyse av hvorfor det i de senere år har blitt boret færre undersøkelsesbrønner enn tidligere på norsk kontinentalsokkel.

OD har arbeidet med forberedelse til 18. konsesjonsrunde ved blant annet å oppdatere letemodeller og foreta en gjennomgang av prospektdatabasen. Direktoratet har kommet med forslag til areal for utlysning, utredet forskjellige problemstillinger innenfor de aktuelle områder og startet opp arbeidet med egne evalueringer og geologiske tolkninger av det utlyste arealet.

Direktoratet har hatt økt fokus på utvinningstillatelser med liten eller ingen leteaktivitet. OD har gjennomført en møteserie med aktuelle oljeselskaper, og det er utarbeidet et notat til departementet hvor det foreslås tiltak som kan redusere antall fremtidige utvinningstillatelser med lav aktivitet.

I lys av den pågående diskusjon om petroleumsvirksomhet i mer kystnære områder, har OD i 2003 foretatt en forhåndsvurdering av ressurspotensialet i Nordland VI og Nordland VII, bidratt til Utredningen Lofoten-Barentshavet og hatt fokus på problemstillinger knyttet til sameksistens mellom petroleumsvirksomhet og annen virksomhet.

OD ledet en arbeidsgruppe for petroleumsaktivitet i kystnære områder med fokus på 18. konsesjonsrunde.

Direktoratet har bidratt til introduksjon av forhåndsdefinerte leteområder i modne deler av kontinentalsokkelen.

I 2003 vurderte og ga OD anbefaling om prekvalifisering til OED i forbindelse med søknader fra ni selskaper.

  1. Kostnadseffektiv uttak av petroleum, utnyttelse av infrastruktur og samordning på tvers av utvinningstillatelser

OD videreførte i 2003 arbeidet med å kartlegge potensialet for økt verdiskaping på felt i drift. I forbindelse med dette arbeidet er det etablert en database for å kartlegge og følge opp prosjekter for økt utvinning. Databasen holdes oppdatert, og OD har holdt flere statuspresentasjoner for departementet. I videreføringen er det lagt vekt på fremdriften av de enkelte prosjektene og ODs tiltak for å fremme disse.

OD har hatt en særlig tett oppfølging av verdipotensialet på feltene i Osebergområdet. OD har fokusert på tiltak for økt utvinning, sluttfaseproduksjon, samt optimalt gassuttak i forhold til oljeutvinning.

OD har gitt innspill i prosessen som vil lede frem mot områdeplanen for Tampen. Arbeidet i Tampen 2020-prosjektet er fulgt opp gjennom møter, dokumentgjennomgang, brev, rapporter mv. OD har bidratt til større fokus på reservoarstudier, blandbar gassinjeksjon på Gullfaks, tiltak for økt utvinning på Snorre, tidlig nedstengning av Statfjord A-plattformen, oljerør, regionale trykkeffekter mm. Mye gjenstår likevel før en har funnet frem til en tilfredsstillende løsning. OD har vurdert utkast til områdeplan og konseptvalg for Statfjord senfase som begge ble lagt frem i 2003.

ODs arbeid med Norskehavet har inkludert identifisering av økt verdiskaping gjennom å se flere områder og terminaler i sammenheng, samt det å se ressursutfordringer og transportløsninger i sammenheng. I dette arbeidet har OD pekt på både de kortsiktige utfordringer knyttet til sammenhengen mellom manglende modning og manglende transport­kapasitet og den mer langsiktige utfordringen knyttet til utvikling av norske gassressurser, herunder langsiktig utnyttelse av infrastruktur både på land og i havet.

OD har i 2003 videreført oppfølgingen av utbyggingsplanene for Ormen Lange. Tilsyn mot skredfare ble ferdigstilt i 2003. Direktoratet har gitt kommentarer til Konsekvensutredningen, der faren for store skred utelukkes. Både tidsplanen og kostnadene for landanlegg er kritisk. OD har derfor utført omfattende sensitivitetsvurdering og avholdt flere møter med sentrale partnere for å få deres vurderinger. Videre er det gjennomført flere møter med operatør med hensyn på teknologikvalifisering.

Som en følge av begrensninger knyttet til gassavsetning fra Norskehavet, har OD fokusert arbeidet med transport- og områdestudier på sammenhengen mellom felt og funn som i løpet av kommende fem til syv års periode har behov for transportkapasitet ut fra Norskehavet. Herunder spesielt fokus på Njord, Skarv, Tyrihans, Ormen Lange og hvordan valgt avsetningsløsning for Norskehavet påvirker Kårstø og Tampenområdet.

OD har bidratt med vurderinger knyttet til oppfølging av avslutningsplanen for Frigg. Det er gjennomført jevnlige møter med britiske sikkerhetsmyndigheter angående disponeringsspørsmål.

  1. Faktagrunnlaget

OD har fokus på kvalitetsheving og effektivisering ved oppdatering og vedlikehold av de nasjonale ressursdatabaser i direktoratet. Oppdaterte fakta fra disse er en forutsetning for informasjon til myndigheter og næring. Direktoratet har økt omfanget av fakta- og informasjons­publisering på eget nettsted. Næringen har gitt gode tilbakemeldinger, særlig i forhold til tilgjengeligheten av brønndata.

Anslag over uoppdagete ressurser er revidert og publisert i en ny ressursrapport utgitt i juni 2003.

  1. Reduksjon av utslipp til det ytre miljø

OD har i 2003 hatt en tett oppfølging av næringen for å påse at forholdene blir lagt til rette for å oppnå nasjonale mål og innfri internasjonale forpliktelser. Denne oppfølgingen har blant annet bestått i å vurdere konsekvensutredninger i forbindelse med PUD, miljøvurdering for både Statfjord senfase og Tampen 2020 prosjektene, kartlegge de enkelte innretningers muligheter for å oppnå ytterligere utslippsreduksjoner knyttet til fakling og oppfølging av CO2-avgiftens virkning. Dette har blant annet skjedd gjennom seminar med operatørselskapene og SFT.

Petoro AS

Petoro AS ble stiftet 9. mai 2001 på bakgrunn av restruktureringen av det statlige engasjement i petroleumsvirksomheten, jf. St.prp. nr. 36 og Innst. S. nr. 198 (2000–2001), samt Ot.prp. nr. 48 (2000–2001). Ordningen med SDØE er som tidligere, men med Petoro som ny ivaretager.

Petoro har kontor i Stavanger. Selskapet har 60 ansatte.

Hovedoppgaver og målsettinger for Petoro

I følge Petoros formålsparagraf, som er fastsatt i § 2 i selskapets vedtekter, skal Petoro «ivareta de forretningsmessige forhold knyttet til statens direkte engasjement i petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel og virksomhet i tilknytning til dette».

På bakgrunn av rammer og føringer for Petoros virksomhet som følger av petroleumsloven kapittel 11, selskapets vedtekter og relevante stortingsdokumenter, har OED som ansvarlig eierdepartement definert følgende hovedoppgaver for selskapet:

  1. Ivaretagelse av statens direkte deltagerandeler i de interessentskap der staten til enhver tid har slike.

  2. Overvåking av Statoils avsetning av den petroleum som produseres fra statens direkte deltagerandeler, i tråd med avsetningsinstruksen til Statoil.

  3. Økonomistyring, herunder føring av regnskap, for statens direkte deltagerandeler.

Herunder skal Petoro:

  • Være en aktiv partner som gjennom helhetsvurderinger skal bidra til å maksimere verdien av porteføljen. Arbeidet skal orienteres mot områder og oppgaver der selskapet med basis i porteføljen, og i samspill med øvrige aktører på norsk kontinentalsokkel, i særlig grad kan bidra til å øke verdiskapingen, hensyntatt statens samlede økonomiske interesser.

  • Gjennom ivaretagelsen av SDØE, sikre effektiv og lønnsom utbygging og drift og sikkerhet for mennesker og miljø.

  • Overvåke at Statoil utfører avsetningen av statens petroleum sammen med sin egen i samsvar med Statoils avsetningsinstruks. Det skal sikres at det oppnås en høyest mulig samlet verdi av statens og Statoils petroleum. Videre skal det sikres en rettmessig fordeling av inntekter og kostnader.

  • Ivareta god økonomistyring og kontroll av SDØE i samsvar med Reglement for økonomistyring i staten, herunder sikre periodiske avviksanalyser og rapportering av SDØEs finansielle tilstand og utvikling.

  • Forestå regnskapsføring for SDØE-porteføljen; herunder oppfølging og kvalitetssikring av regnskap, budsjett og prognoser.

OED legger til grunn at Petoros bruk av driftstilskudd, ressurser og selskapets kompetanse, konsentreres om disse oppgavene. Det er selskapets ansvar å se til at prioriteringene er i samsvar med disse. De danner grunnlaget for selskapets virksomhet.

Selskapet vil på mange måter skille seg klart fra andre selskaper i petroleumsindustrien. Petoro er rettighetshaver og ikke eier av andeler på kontinentalsokkelen. Statoil forestår, som en del av statens felles eierskapsstrategi, avsetningen av statens petroleum sammen med sin egen. Målsettingen for avsetningsordningen er størst mulig verdiskaping fra avsetningen. Petoro erverver ikke inntekter fra ivaretagelsen. Alle kostnader og inntekter SDØE genererer, kanaliseres over statsbudsjettet. Alle inntekter fra Statoils avsetning av statens petroleum går direkte fra Statoil og inn på statens konto.

Kap. 1815 Petoro AS

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

70

Administrasjon

203 000

219 900

Sum kap. 1815

203 000

219 900

Post 70 Administrasjon

Regjeringen foreslår et driftsbudsjett for Petoro AS på 219,9 mill. kroner for 2005. Petoros driftsbudsjett skal dekke alle kostnader forbundet med administrasjon av selskapet, samt alle kostnader forbundet med SDØE som ikke går over budsjettene i interessentskapene. Dette inkluderer utgifter til egen organisasjon og til kjøp av eksterne tjenester knyttet til forretningsføreravtaler, rådgivere og kjøp av spisskompetanse, merverdiavgift osv.

For å holde driften til Petoro AS stabil og effektiv har Petoro behov for å inngå avtaler som innebærer økonomiske forpliktelser utover ett budsjettår. Dette knytter seg først og fremst til avtaler om leie av materiell, utstyr og tjenester, herunder konsulenttjenester og regnskapstjenester. På denne bakgrunn foreslås det en fullmakt til å pådra forpliktelser for inntil 35 mill. kroner utover gitt bevilgning, jf. Forslag til vedtak VI.

Hovedmål og resultatmål 2005

I 2005 skal Petoro blant annet arbeide med:

  • Utbyggingsprosjekter: SDØE deltar i flere store utbyggingsprosjekter i 2005, Snøhvit, Ormen Lange, Langeled, Kristin, samt flere mellomstore og mindre prosjekter. Petoro vil arbeide for at operatørene realiserer planene for 2005 innenfor de godkjente budsjettene.

  • Bruk av ny teknologi: Petoro har arbeidet med at operatørene skal implementere «smart drift» i aktuelle utvinningstillatelser siden 2002. Det er fremdeles behov for videre arbeid innen dette feltet samt et stort potensial for kostnadseffektivisering og verdiskaping. I tillegg vil selskapet se på effekter av implementering av undervannsteknologi.

  • Økt utvinning: Gjennom kartlegging av ressurspotensialet på kontinentalsokkelen vil Petoro arbeide for økt utvinning i følgende felt: Troll, Snorre, Gullfaks og Tordis i 2005.

  • Kostnadsnivået på norsk kontinentalsokkel: Petoro skal være en pådriver for å utrede konsekvensene for det kostnadsbildet som er kartlagt, samt konkretisere tiltak med fokus på enhetskostnader de nærmeste fem til ti år.

  • Miljø: Bidra til å ivareta sikkerhet og miljøhensyn i petroleumssektoren ved blant annet å vie spesiell oppmerksomhet på å oppnå null skadelig utslipp til sjø, og bidra til at de mest kostnadseffektive metoder og teknologier anvendes.

Resultatrapport 2003

I 2003 fokuserte Petoro blant annet på følgende områder:

  • Tampen, Oseberg og Norskehavet er SDØE-porteføljens viktigste områder. Effektivt samspill mellom de ulike feltene i områdene er avgjørende for fremtidig verdiskaping. I 2003 arbeidet Petoro med å bidra til effektive områdeløsninger.

  • Trollfeltet er den største enkelteiendelen i SDØE-porteføljen. Feltet oppnådde i 2003 en gjennomsnittlig dagsproduksjon av olje på 364 000 fat. Petoro har hatt stor oppmerksomhet på tiltak for å øke produksjonen på Troll.

  • Bruk av ny teknologi: Petoro utvikler ikke egen teknologi, men selskapet har vært en pådriver for å ta i bruk ny teknologi i interessentskap hvor det kan føre til lavere kostnader. Et eksempel på dette kan være bruk av «smart drift», som er en fellesnevner for teknologi som muliggjør mer effektiv drift på norsk kontinentalsokkel. Dagens teknologi for overføring av sanntidsdata mellom plattform og land gir muligheter for langt mer effektiv bruk av kompetanse og bedre samhandling mellom land og hav, mellom installasjonene samt mellom operatør og leverandør. Slike nye løsninger vil kunne redusere kostnadsnivået, øke produksjonen og øke utvinningen.

  • Økt utvinning: Petoros arbeid for økt utvinning har i 2003 særlig dreid seg om å sikre økt sirkulasjon og injeksjon i utvalgte felt i porteføljen og å forankre dette i berørte utvinningstillatelsers handlingsprogram. Spesielt gjelder dette utnyttelse av vanninjeksjonskapasitet for feltene Gullfaks og Snorre, samt synliggjøring av behov for ytterligere gasskapasitet for injeksjon og sirkulasjon i Oseberg.

  • Kostnadsnivået på norsk kontinentalsokkel: Petoro har ledet et arbeid vedrørende kostnadsreduserende tiltak som del av Kon-kraftprosessen. Kostnadsreduserende tiltak vil ha stor betydning for verdien av SDØE-porteføljen og er følgelig en naturlig oppgave for Petoro. Et slikt arbeid vil kunne bidra til forlenget levetid og økt effektivitet på de produserende feltene.

  • Miljø: Med bakgrunn i at industrien står overfor strengere miljøkrav, blant annet gjennom kravet om null skadelige utslipp til sjø fra 2005, har Petoro i 2003 gjennomført kost-nytte vurderinger av teknologier og metoder for rensing av utslipp fra plattformene.

Petoros arbeid og virksomhet

I Budsjett-innst. S. nr. 9 (2003–2004) ber energi- og miljøkomiteen om en mer utdypende beskrivelse av Petoros arbeid og virksomhet. Nedenfor følger en slik redegjørelse.

For å sørge for en effektiv oppfølging i interessentskapene har Petoro kategorisert porteføljen og derigjennom definert graden av operasjonell oppfølging som er påkrevd. Denne kategoriseringen er gjort basert på verdimessig og strategisk betydning, tidskritikalitet, og Petoros påvirkningsmulighet. Over tid vil feltenes plassering i de ulike kategoriene endres i tråd med modenhet og verdiendringer.

For å løse selskapets hovedoppgaver, arbeider Petoro langs to hovedlinjer; oppfølgerrollen og pådriverrollen. Hvilken rolle selskapet inntar bestemmes ut fra kategoriseringen som er beskrevet i avsnittet over.

Oppfølgerrollen inkluderer den kontinuerlige og operasjonelle oppfølgingen i de enkelte interessentskapene, økonomistyringen av disse og overvåking av avsetningsinstruksen. Hoveddelen av Petoros driftsbudsjett knyttes til dette arbeidet.

Innen enkelte strategisk viktige områder søker Petoro å være en pådriver for økt verdiskaping. Petoro har som mål å være pådriver for økt verdiskaping i de utvinningstillatelser der staten har deltagerandeler, herunder å realisere verdiskapingsmuligheter som ikke blir adressert av andre aktører.

Selskapet har valgt å fokusere på samordning og feltutvikling i kjerneområder, verdiskaping i gasskjeden, tidlig anvendelse av teknologi samt langsiktig reservetilgang.

Kjøp av studier og ekstern spisskompetanse

I Stortingets behandling av Ot.prp. nr. 48 (2000–2001), ved opprettelsen av Petoro, ble det lagt til grunn at selskapet skal ha 60 ansatte og at selskapet skulle bruke forretningsførere og ekstern spisskompetanse.

For enkelte andeler av SDØE-porteføljen, har Petoro inngått forretnings­føreravtaler. Forretningsfører skal representere Petoro i de interessentskap der Petoro er rettighetshaver på vegne av SDØE, og har fullmakt til å opptre på Petoros vegne. Bruk av forretningsfører i utvalgte utvinningstillatelser setter Petoro bedre i stand til å være pådriver for økt verdiskaping innen enkelte strategisk viktige områder, herunder å realisere verdiskapings­muligheter som ikke blir adressert av andre aktører.

Petoros arbeid bygger på at selskapet identifiserer områder eller enkelt­prosjekter der selskapet ser at det er verdiskapingsmuligheter som ikke adresseres av andre aktører. Selskapet vil da sette i gang en studie for å underbygge selskapets syn. Petoro vil så benytte studien til å selge inn ideen i det aktuelle interessentskapet.

For å få gjennomslag for sine forslag er Petoro avhengig av støtte fra flertallet i interessentskapene. Hvert enkelt interessentskap har et sett stemmeregler som bestemmer hvordan et flertall dannes. Stemmereglene varierer mellom interessentskap, men alle har som et prinsipp at Petoro og Statoil ikke kan danne flertall alene. Petoro er derfor avhengig av å søke støtte fra flere partnere for sine forslag.

Kjøp av ekstern spisskompetanse er essensielt for at selskapet med sine 60 ansatte skal kunne være en pådriver for verdiskapende tiltak. Alle kostnader forbundet med slike tiltak finansieres over Petoros driftsbudsjett. Kjøp av studier og bruk av eksterne konsulenter setter selskapet i stand til å være en pådriver for verdiskapende tiltak i de enkelte utvinningstillatelsene der staten har andel.

Budsjett

Tabell 5.6 viser utviklingen i Petoros budsjett fra oppstart i 2001 til forslag til bevilgning for 2005.

Tabell 5.6 Utvikling i Petoro AS sitt driftstilskudd

(i 1 000 kr)

År

Bevilgning

2001

50 000

2002

250 000

2003

220 000

2004

203 000

Forslag 2005

219 900

I 2001 og 2002 var Petoro i oppstartsfasen. Budsjettene for disse årene gjenspeilte dette. 2003 var selskapets første ordinære driftsår. Fra og med 2003 var Petoro også merverdiavgiftspliktig.

I følge Petoro er selskapets kostnader i all vesentlighet faste. Petoro har beregnet selskapets faste kostnader i 2004 til 190 mill. kroner. Den største enkeltposten er lønn og sosiale kostnader. Med utgangspunkt i selskapets ansvar for en stor og sammensatt portefølje og nødvendigheten av å gjøre helhetlige vurderinger på et aggregert nivå, er det rekruttert medarbeidere med lang og bred erfaring. Størrelsen på posten reflekterer dette, samt konkurransesituasjonen i olje- og gassindustrien.

Figur 5.1 Fordeling av Petoro AS sitt budsjett i 2004

Figur 5.1 Fordeling av Petoro AS sitt budsjett i 2004

Kilde: Petoro AS

Petoros styre har informert OED om at budsjettrammen for 2004 er svært stram og at dette går utover selskapets mulighet til å ivareta SDØEs interesser på en best mulig måte. Styret har vurdert det slik at 203 mill. kroner ikke er tilstrekkelig til å dekke de midler selskapet trenger for å utføre sine oppgaver. Selskapet har derfor sett det nødvendig å benytte den frie egenkapitalen på 7,6 mill. kroner for å dekke driften av selskapet.

Ressursbehovet vil variere fra år til år, avhengig av spesifikke utfordringer og oppgaver selskapet står overfor det enkelte år. Som beskrevet over innebærer arbeidet i interessentskapene at det bygges konsensus og at Petoro samarbeider med øvrige partnere i interessentskapene. En slik arbeidsmetode medfører at det er vanskelig å konkret tilskrive eventuelle gevinster til enkeltaktører.

I 2005 skal Petoro blant annet arbeide med store og kompliserte utbygginger som Ormen Lange, Langeled, Snøhvit og Kristin. I tillegg kommer flere mindre utbygginger. Olje- og energidepartementet ønsker videre at selskapet fortsatt skal prioritere sitt arbeid med å se på tiltak for å redusere kostnadene på norsk kontinentalsokkel og økt utvinning for utvalgte felt. SDØE utgjør en svært betydelig inntekt for staten, og beslutninger som tas i 2005 har innvirkning på statens fremtidige inntekter. Det er viktig at Petoro har midler til å kunne følge opp porteføljen og enkeltprosjektene på en best mulig måte. Regjeringen foreslår på denne bakgrunn å øke Petoros driftstilskudd med 16,9 mill. kroner, til 219,9 mill. kroner i 2005.

Programkategori 18.20 Energi- og vassdragsforvaltning

Norges vassdrags- og energidirektorat

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er et forvaltningsorgan med ansvar for forvaltningen av vann- og energiressursene i Norge. NVE er organisert med fire fagavdelinger og en sentral stab ved hovedkontoret i Oslo:

  • Energi og marked

  • Vannressurs

  • Konsesjon og tilsyn

  • Hydrologi

  • Stab for Informasjon og samfunnskontakt, Policy og strategi, Internasjonalt utviklingssamarbeid og Administrasjon

NVE har fem regionkontorer som er lokalisert i henholdsvis Hamar, Tønsberg, Førde, Trondheim og Narvik. NVE hadde pr. 1. mars 2004 en bemanning på 433 tilsatte, fordelt på 160 kvinner og 273 menn. Til sammen utgjorde dette om lag 415 årsverk 3.

Hovedmål og resultatmål for 2005

NVE skal bidra til en helhetlig og miljøvennlig forvaltning av vann­ressursene og fremme en sikker, effektiv og miljøvennlig energiforsyning.

NVE styrer sin virksomhet etter fire hovedmål:

Hovedmål 1: Ivareta miljø- og brukerinteresser i vassdrag

NVE har den overordnede nasjonale kompetanse innenfor vannressurs­forvaltning i Norge. Det er viktig med helhetlig tenkning omkring bruken av vannressursene. Et sentralt punkt er derfor å ha god oversikt over vann­ressursene, noe som krever et representativt og effektivt drevet hydrologisk stasjonsnett. Arbeidet med oppfølgingen av EUs vanndirektiv vil få høy prioritet i 2005.

NVE skal studere konsekvensene av fremtidige klima­endringer som lokalt kan forventes å føre til økte temperaturer og endringer i nedbøren, med endrede forhold i vassdragene. Både generell vassdrags­virksomhet, sikkerhet og miljø kan bli påvirket. Ved å besitte en best mulig kunnskaps­base kan man forberede seg på endringer og sikre et forsvarlig beslutningsgrunnlag innenfor energi- og vassdragsforvaltningen.

NVE er den nasjonale faginstitusjon innenfor hydrologi, og etaten skal sikre en forsvarlig innhenting og tolkning av hydrologiske data. Regjeringen legger vekt på å videreføre arbeidet med sikring av et effektivt og representativt stasjonsnett for hydrologiske målinger, hvor det er behov for ytterligere investeringer i 2005.

Forvaltningen av vernede vassdrag vil fortsatt være et sentralt arbeids­område.

Som den sentrale vassdragsmyndigheten i Norge skal NVE fremme og formidle kunnskap om vann og vassdrag. Norsk vassdragshistorie er av internasjonal interesse, og NVE skal derfor aktivt følge opp arbeidet med søknaden til UNESCO om verdensarvstatus for det fredete kraftanlegget Tysso I i Tyssedal.

Hovedmål 2: Sikre samfunnet mot vass­drags­ulykker og ivareta sikkerhet og beredskap i kraftforsyningen

En av NVEs viktigste oppgaver er å sikre liv og verdier langs vassdragene. NVE må forberede seg på at det kan bli hyppigere og større flommer, samt flere skred i tilknytning til vassdragene. Dette gir økt risiko for skader på bebyggelse, infrastruktur og jordbruksarealer. NVE skal derfor fortsatt prioritere arbeidet med vesentlige sikrings­tiltak for å kunne forebygge slike skader.

Gjennom å risikoklassifisere kvikkleireområder har NVE avdekket at det er flere tettbygde områder med høy risiko for leirskred og derfor behov for sikringstiltak.

Forbygnings- og sikringstiltak som har høy forventet samfunnsmessig nytte skal prioriteres i NVEs virksomhet.

NVE leder den nasjonale kraftforsyningsberedskapen. Historisk er det klimaet og naturen som har gitt opphav til de mest ødeleggende hendelsene og de største påkjenningene i fredstid, men samfunnet står overfor et vidt spekter av utfordringer innen beredskaps­området. IKT-sikkerhet er en slik utfordring som det vil være viktig å vektlegge. I 2005 skal NVE fortsatt prioritere nasjonalt og internasjonalt beredskapssamarbeid; samordning med andre myndigheter og aktører, revidering av gjeldende regelverk for beredskap, videreutvikling av kraftforsyningens beredskapsorganisasjon og modernisering av tilsyns­aktiviteten. En viktig oppgave vil være å følge opp BAS5-prosjektet om IKT-sikkerhet i regi av Forsvarets Forskningsinstitutt.

Hovedmål 3: Fremme verdiskaping gjennom effektiv og miljømessig akseptabel energiproduksjon

Gjennom konsesjonsbehandlingen av nye kraftprosjekter skal NVE sikre samfunnets behov for mer energi på en best mulig måte og med minst mulig miljø­ulemper. NVE skal prioritere rask og effektiv behandling av prosjekter som kan gi ny kraft på kort sikt.

Det vil være en viktig utfordring for NVE i 2005 å bidra med informasjon, veiledning og en effektiv saksbehandling knyttet til ny kraftproduksjon.

I 2005 er det sannsynlig at NVE vil ha nær 40 vindkraftsaker til behandling. Det er også sannsynlig at tre gasskraftsaker og et større kraftvarmeverk vil bli tatt under behandling i 2004 og bli avsluttet medio 2005. Også tidevanns­kraftverk og produksjonsanlegg for elektrisk energi basert på andre nye fornybare energikilder vil kunne bli behandlet i 2005.

I arbeidet med nye regler og rutiner for beregning av konsesjonsavgifter og konsesjonskraft skal det legges stor vekt på forenkling og forutsigbarhet.

For NVE er det også en viktig oppgave å ha god oversikt over energi­ressursene, og det skal arbeides med å fremskaffe en oversikt over det samlede økonomiske utnyttbare energipotensialet i Norge.

Hovedmål 4: Fremme effektiv og sikker overføring og omsetning av energi og effektiv energibruk

NVE skal legge til rette for effektiv kraftomsetning. Det er blant annet viktig at et nordisk perspektiv legges til grunn for å bidra til et mer effektivt og sikkert nordisk kraftmarked. Arbeidet med hovedprinsippene for regulering av nettvirksomhetens økonomiske vilkår og kvalitets- og sikkerhetsvurderinger knyttet til overførings- og distribusjons­systemet vil være viktig i 2005. NVE skal blant annet legge vekt på hensynet til et samfunnsmessig rasjonelt energisystem og tilfredsstillende leveringskvalitet.

NVE skal følge opp og gjennomføre tiltak for å styrke forbrukernes stilling i kraftmarkedet, jf. St.meld. nr. 18 (2003–2004).

NVE skal presisere regelverket rundt mer- og mindreinntekt overfor nettselskapene, slik at dette praktiseres i tråd med intensjonene med inntektsrammereguleringen, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004). NVE skal videre følge utviklingen i nettleien, og vurdere behov for tiltak blant annet med hensyn til stabiliteten i nettleien over tid.

NVE vil i 2005 arbeide videre med hovedprinsippene for fremtidig regulering av nettvirksomhetens økonomiske vilkår fra 2007. NVE vurderer mekanismer som skal bidra til et samfunnsmessig rasjonelt energisystem.

NVE vil forbedre ordningen for kvalitetsjustering for ikke-levert energi (KILE). Forskrift om leveringskvalitet skal etter planen tre i kraft i januar 2005.

NVE skal utarbeide en veileder for å klargjøre bestemmelsene for nettleie. Blant annet skal nettselskapenes praktisering av anleggsbidrag evalueres.

NVE skal delta i det nordiske og europeiske regulatorsamarbeidet, samt i arbeidet som pågår i lys av oppfølgingen av el-markedsdirektivet og forordningen for grensehandel med el i henhold til de retningslinjer departementet trekker opp. Arbeid med retningslinjer for flaskehals­håndtering, tariffharmonisering og kompensasjonsordning for sentral­nett­selskapene, samt strategier for utviklingen av det europeiske kraftmarkedet vil være viktig.

NVE skal gjennomføre analyser med et nordisk perspektiv for å sikre en god forståelse av det nordiske energisystemet. Det skal legges vekt på å gjennomgå landenes regulering av systemansvaret. Arbeidet med felles prinsipper for flaskehalshåndtering og investeringer i det nordiske nettet skal også være sentrale oppgaver for NVE i 2005.

NVE skal legge til rette for en sikker energi- og effektbalanse og må ha en helhetlig tilnærming til dette arbeidet. Markedsmessige tiltak, herunder utvikling av et mer effektivt og fleksibelt sluttbrukermarked, er viktige virkemidler. NVE skal styrke metodene og verktøyet som brukes i analyser av energi- og effektbalansen. Videre skal NVE godkjenne eventuelle nye virkemidler i en svært anstrengt kraftsituasjon, jf. St.meld. nr. 18 (2003–2004). NVE skal også arbeide videre med metoder for å gjennomføre rasjoneringsinngrep mot produksjon og forbruk.

Det vises til at Regjeringen i St.prp. nr. 79 (2003–2004) går inn for å innføre energiinspeksjoner av varme- og kjøleanlegg og energisertifisering av bygg som selges eller leies ut i tråd med EUs direktiv om energieffektivitet i bygninger (2002/91/EF). NVE vil i denne forbindelse få i oppgave og utforme og forvalte nødvendige ordninger.

NVE skal videreføre arbeidet med å vurdere fjernvarmereguleringen. Det skal spesielt legges vekt på å vurdere om dagens regulering fortsatt er et effektivt virkemiddel for å sikre forutsigbarhet for utbyggere og utbygging av effektive fjernvarmeanlegg. Muligheter for forenkling i regelverket skal vurderes. Videre skal det vurderes om kommuner bør gis myndighet til å kunne pålegge utbygging av fjernvarme.

NVE skal fortsette arbeidet knyttet til energibruk. I første rekke vil dette bestå i å videreutvikle energimyndighetenes analysemetoder knyttet til utviklingen i energibruken.

Kap. 1820 Norges vassdrags- og energidirektorat (jf. kap. 4820 og 4829)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

01

Driftsutgifter

238 744

231 380

247 700

21

Spesielle driftsutgifter , kan overføres

53 330

54 000

52 400

22

Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag , kan overføres

67 583

69 250

73 850

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold , kan overføres

5 978

5 000

5 000

70

Tilskudd til lokale el-forsyningsanlegg , kan overføres

658

1 000

700

73

Tilskudd til utjevning av overføringstariffer , kan overføres

20 000

40 000

75

Tilskudd til sikringstiltak , kan overføres

1 948

2 600

2 600

Sum kap. 1820

388 241

403 230

382 250

Vedrørende 2004

Ved Stortingets vedtak av 18. juni 2004 ble post 01 Driftsutgifter redusert med kr 126 000, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004).

Post 01 Driftsutgifter

Det foreslås bevilget 247,7 mill. kroner under posten i 2005, en økning på om lag 16,3 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Foruten pris- og lønnsjustering av driftsbudsjettet (om lag 7,1 mill. kroner) knytter endringen seg blant annet til arbeid med etablering av et pliktig el-sertifikat­marked og styrking av konsesjonsbehandling av småkraftverk (i alt om lag 2,8 mill. kroner).

Posten er også kompensert for merutgifter som følge av omleggingen av arbeidsgiveravgiften (1,2 mill kroner) og for innføringen av el-avgift fra 1. juli 2004 (0,5 mill. kroner).

Videre er posten økt med 3 mill. kroner knyttet til oppfølgingen av energimerkeordningen som foreslås flyttet fra kap. 1820, post 21 Spesielle driftsutgifter.

I tillegg er driftsutgiftene oppjustert som følge av parallelljustering av gebyr- og avgiftsinntektene (1,8 mill. kroner), jf. omtale under kap. 4820, post 01.

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

43 843

41 400

42 800

Flomsonekart

4 919

5 500

5 500

Museums- og kulturminnetiltak

4 568

4 100

4 100

Energimerkeordning

3 000

Sum post 21

53 330

54 000

52 400

Det foreslås bevilget 52,4 mill. kroner under posten i 2005, en reduksjon på 1,6 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Midlene knyttet til oppfølgingen av energimerkeordningen på 3 mill. kroner er flyttet fra denne posten til kap. 1820, post 01 Driftsutgifter.

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

Bevilgningen dekker lønnskostnader og andre driftsutgifter knyttet til hydrologisk oppdragsvirksomhet, institusjonelle oppdrag og samarbeids­avtalen med NORAD.

Oppdrags- og samarbeids­virksomheten under NVE budsjetteres til 42,8 mill. kroner i 2005, en økning på 1,4 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004, jf. kap. 4820, post 02.

I tilknytning til oppdrags- og samarbeidsvirksomheten foreslås det at bevilgningen for 2005 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 4820, post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet, jf. Forslag til vedtak II.

Flomsonekart

Det budsjetteres med 5,5 mill. kroner i 2005 til videreføring av arbeidet med flomsonekartlegging.

Museums- og kulturminnetiltak

Det budsjetteres med 4,1 mill. kroner til videreføring av arbeidet med museums- og kulturminnetiltak innenfor energi- og vassdragssektoren.

Formålet med ordningen er å ivareta, systematisere og formidle historie tilknyttet norsk vassdrags- og energiforvaltning, samt å ta vare på kultur­minner som reflekterer denne historien.

Post 22 Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag, kan overføres

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

Ordinær forbygningsvirksomhet mv.

40 406

40 350

40 000

Program for økt sikkerhet mot leirskred

27 177

28 900

33 850

Sum post 22

67 583

69 250

73 850

Det foreslås bevilget 73,85 mill. kroner til sikrings- og miljøtiltak i vassdrag i 2005, en økning på 4,6 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004. Programmet for økt sikkerhet mot leirskred vil bli prioritert og trappet opp i 2005. Det er store utfordringer knyttet til leirskredproblematikk blant annet i Skaun i Sør-Trøndelag og i Skiens- og Porsgrunnsområdet. I tillegg har den pågående risikoklassifiseringen avdekket flere nye kvikkleireområder der det er behov for bedre undersøkelser og gjennomføring av sikringstiltak.

Siden distriktsbidragenes størrelse er vanskelig å anslå, foreslås det at bevilgningen for 2005 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 4820, post 40 Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag, jf. Forslag til vedtak II.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Det foreslås bevilget 5 mill. kroner til oppgradering av det hydrologiske stasjonsnettet i 2005, en videreføring av saldert budsjett 2004.

Det hydrologiske stasjonsnett i Norge har i dag en ikke fullt ut tilfreds­stillende geografisk dekning sett i forhold til kravene i vannressurs­loven og EUs vanndirektiv. Stasjonsnettet er også til dels sterkt foreldet, med et stort antall forskjellige typer instrumenter som krever både stor dybde og bredde i kompetanse.

Post 70 Tilskudd til lokale el-forsyningsanlegg, kan overføres

Formål

Støtten går til drift og investeringer i lokal el-forsyning for kunder som ikke er tilknyttet el-nettet. Ordningen stiller midler til disposisjon for husstander som er fast bosatt i utkantstrøk og som ikke har eller vanskelig kan få tilført elektrisk kraft fra det ordinære el-nettet.

Tildelingskriterier

For nye bosettinger uten tilknytning til el-nettet er det praktisert et krav om ervervsmessig begrunnelse for å motta tilskudd etter denne ordningen. Husstanden må således bo på stedet og drive en eller annen form for næringsvirksomhet, for eksempel jordbruk, reindrift eller turisthytte.

Lokale el-forsyningsanlegg som en får tilskudd til kan være dieselaggregat, solcelleanlegg, mikrovannkraftverk, vindmøller eller kombinasjoner av disse.

Budsjettforslag 2005

Det foreslås bevilget 0,7 mill. kroner i tilskudd til lokale el-forsyningsanlegg i 2005, en reduksjon på 0,3 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004. Behovet har de siste årene vært noe lavere enn budsjettert.

Post 75 Tilskudd til sikringstiltak, kan overføres

Formål

NVE kan i medhold av energiloven gi pålegg om gjennomføring av sikrings­tiltak ved kraftforsyningsanlegg. Tiltakene skal bidra til å sikre anleggene mot skade som skyldes naturgitte forhold, teknisk svikt eller tilsiktede ødeleggelser i fred, beredskap eller krig. Det kan ytes tilskudd etter søknad for å gjennomføre pålegg om sikringstiltak gitt av NVE og til anskaffelse av reservemateriell og nødstrømsaggregater for å opprettholde driften ved kritiske situasjoner i fred, beredskap og krig.

Tildelings- og oppfølgingskriterier

Det er redegjort nærmere for tildelings- og oppfølgingskriterier for tilskuddordningen i St.prp. nr. 1 (1998–99). Kriteriene vil bli vurdert og eventuelt justert i forbindelse med revideringen av regelverket og endret strategi for kraftforsyningsberedskap. Departementet tar sikte på revidere regelverket i 2005.

Budsjettforslag 2005

Det foreslås bevilget 2,6 mill. kroner i tilskudd til sikringstiltak i 2005, en videreføring av saldert budsjett 2004. Videre foreslås det at tilsagns­fullmakten på 2,5 mill. kroner videreføres for 2005, jf. Forslag til vedtak V.

Kap. 4820 Norges vassdrags- og energidirektorat (jf. kap. 1820)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

01

Gebyr- og avgiftsinntekter

21 980

22 900

25 100

02

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

40 712

41 400

42 800

10

Refusjoner

3 924

15

Refusjon arbeidsmarkedstiltak

105

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

2 554

17

Refusjon lærlinger

15

18

Refusjon av sykepenger

1 714

40

Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag

12 357

14 400

15 400

Sum kap. 4820

83 361

78 700

83 300

Post 01 Gebyr- og avgiftsinntekter

Inntekter under denne posten knytter seg til avgifter fra damtilsyn, natur- og miljøtilsyn og beredskapstilsyn. Gebyrinntektene dekker utgifter vedrørende kraft­forsyningsberedskap og driften av tilsynsvirksomheten i NVE.

Det budsjetteres med gebyr- og avgiftsinntekter på 25,1 mill. kroner, en økning på 2,2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Foruten prisjustering har økningen sammenheng med at Kraft­forsyningens beredskapsorganisasjons (KBOs) ledere på distriktsnivå etter reorganisering av KBO har fått flere administrative og koordinerende oppgaver på vegne av beredskaps­myndighetene. Det foreslås en kompensasjon på 0,1 mill. kroner pr. år til hvert selskap som har lederansvar i KBO, til sammen 1,8 mill. kroner, som finansieres gjennom beredskapsgebyret, jf. endring under kap. 1820, post 01.

Post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

Det budsjetteres med 42,8 mill. kroner i inntekter under oppdrags- og samarbeidsvirksomheten i 2005, en økning på 1,4 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004, jf. kap. 1820, post 21.

Post 40 Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag

Inntektene under denne posten knytter seg til distriktsbidrag fra kommuner og andre som får utført sikrings- og miljøtiltak i regi av NVE. Bidraget utgjør normalt 20 pst. av anleggets totale kostnader. Det budsjetteres med totalt 15,4 mill. kroner i 2005, en økning på 1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004. Økningen er en følge av økt bevilgning til sikrings­tiltak, jf. kap. 1820, post 22.

Resultatrapport 2003

Ivareta miljø- og brukerinteresser i vassdrag

Etter at vannressursloven trådte i kraft 1. januar 2001 har NVE lagt stor vekt på kompetanseoppbygging og informasjonsvirksomhet omkring det nye lovverket, og NVE brukte mye ressurser på dette arbeidet også i 2003.

Arbeidet knyttet til implementering av EUs vanndirektiv ble gitt høy prioritet. Som en del av arbeidet startet NVE opp etableringen av en nasjonal elvenettverksdatabase som vil være et viktig grunnlag for registrering, rapportering, forvaltning og analyser knyttet til vassdragene. I 2003 ble databasen ferdigstilt for pilotvassdragene.

NVE oversendte sitt forslag om supplering av Verneplanen for vassdrag til departementet. NVE anbefalte vern av 40 vassdrag. Arbeidet ble samordnet med omleggingen av Samlet plan for vassdragene og sikringen av de nasjonale laksevassdragene.

På konsesjonssiden hadde NVE økt pågang når det gjelder bygging av små vannkraftverk som er konsesjonspliktige etter vannressursloven. I 2003 vurderte NVE konsesjonsplikten etter vannressursloven for 381 saker, hvorav 74 gjaldt små kraftverk.

NVE ferdigbehandlet tre større saker om vilkårsrevisjon av eldre regulerings­konsesjoner.

Det ble gjennomført om lag 35 miljøtilsyn basert på Internkontrollforskriften som ble vedtatt i februar 2003.

NVE fortsatte arbeidet med videreutvikling og forbedring av kvalitets­sikringssystemene på vassdrags- og hydrologisiden. I andre halvår 2003 ble over 50 vannføringsstasjoner modernisert og automatisert.

For å følge opp etatens kulturminneansvar er Museumsordningen fra 1. januar 2003 en permanent virksomhet i NVE. Ordningen skal sørge for at NVE tar sektoransvar for museumsdrift og kulturminner innenfor sektoren. NVE har inngått avtaler med de sentrale samarbeidspartnerne Norsk Skogmuseum på Elverum og Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum i Tyssedal.

Sikre samfunnet mot vassdragsulykker og ivareta sikkerhet og beredskap i kraftforsyningen

Program for økt sikkerhet mot leirskred ble fulgt som planlagt i 2003. Til sammen 60 pst. av de kjente kvikkleireområdene er inndelt og klassifisert etter skredfare, konsekvens og risiko. Risikoklassifiseringen har i 2003 omfattet hele eller deler av 13 kommuner. Resultatene overleveres kommunene fortløpende i form av digitale datasett/kart som de straks kan nytte i sine geografiske informasjonssystemer og i arealplanleggingen.

En tilleggsbevilgning på 12 mill. kroner ga grunnlag for oppstart av viktige sikringstiltak mot kvikkleireskred langs Skienselva og Skaun i Sør-Trøndelag. Tiltakene blir strengt prioritert etter den samfunnsmessige nytten (nytte/kostvurderinger) med spesiell vekt på faren for tap av menneskeliv. I utførelsen blir det lagt stor vekt på god miljøtilpasning.

Etter uvanlig stor nedbør på kort tid på Nordvestlandet og i sørlige deler av Sør-Trøndelag medio august 2003 oppsto det stor flom i flere vassdrag. Flommen medførte mange skader på bebyggelse og kommunikasjonsanlegg som veier og jernbane. NVE hadde en aktiv rolle både som rådgiver og bistandsyter under flommen, og det ble satt i verk en rekke skade­forebyggende tiltak.

Arbeidet med å digitalisere kart over alle sikringsanlegg, og legge dem inn i et geografisk informasjonssystemer i hovedsak ferdig. Systemet gir et nødvendig grunnlag for kommunenes tilsyn med anleggene.

Klimaendringers mulige lokale effekt på flommer og flomforløp er viktig å kartlegge. Det er derfor startet et omfattende arbeid for å forbedre og kvalitetssikre datagrunnlaget for flomberegninger og flomanalyser.

På vassdragssiden er det gjennomført en vassdragsøvelse (RS) i 2003 som ledd i bedre oppfølging av beredskap ved vassdragsulykker. Flommen i Midt-Norge høsten 2003 viste for øvrig at det regionale beredskapsopplegget fungerer godt.

I Flomsonekartprosjektet ble det i 2003 ferdigstilt flomsonekart for 12 del­prosjekter. Med det er 47 av i alt 119 delprosjekter med prioritet 1 og 2 i flomsonekartplanen av 2003 ferdig kartlagt. NVE jobber systematisk for å påvirke beredskapsansvarlige og arealplanleggere til å bruke flomsonekartene aktivt.

Situasjonen i kraftmarkedet vinteren 2002/03 medførte at det i deler av 2003 ikke ble gjennomført ordinært beredskapstilsyn. I stedet ble det brukt betydelige ressurser på å operasjonalisere rasjoneringsforskriften.

I 2003 har det blitt avholdt beredskapsøvelser i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Fylkesmannen i Oslo. I november ble en nettside for felles bruk av beredskapsutstyr satt i drift. Det ble også gjennomført et større antall dambruddsbølgeberegninger i 2003.

NVE har fortsatt arbeidet med å utvikle og implementere et helhetlig beredskapskonsept, og fortsatt samarbeidet med andre myndigheter og aktører i Norge og Norden. Arbeidet baseres i hovedsak på anbefalinger gitt i Sårbarhetsutvalgets utredning (NOU 2000: 24) og BAS III-prosjektet. NVE overtok ledelsen av det nordiske samarbeidet på området i 2003.

Fremme verdiskaping gjennom effektiv og miljømessig akseptabel energiproduksjon

NVE ga i 2003 konsesjon til i alt ti små vannkraftverk med en samlet årlig produksjon på 78 GWh.

NVE avga innstilling til OED i ytterligere åtte saker som kan gi i underkant av 200 GWh ny kraftproduksjon.

Selv om det fortsatt kommer enkelte større kraftutbyggingssaker til konsesjonsbehandling, synes det som om mye av interessen også hos de etablerte kraftselskapene dreier seg om små kraftverk med installasjon under 10 MW. I tillegg er det fortsatt stor interesse, ikke minst hos grunneiere, for bygging av mikro-, mini- og småkraftverk.

For å følge opp interessen har NVE startet et eget FoU-prosjekt for småkraftverk. Formålet med prosjektet er blant annet å bidra til å sikre kvalitetskontroll av teknisk utstyr og å spre kunnskap om småkraftverk slik at disse lettere kan bli realisert.

Det er meddelt to fjernvarmekonsesjoner i løpet av 2003 med en samlet ytelse på 39 MW.

NVE la ned betydelige ressurser i konsesjonsbehandlingen av en rekke nye vindkraftsaker og større overføringsanlegg. Interessen for vindkraft er i fortsatt vekst. NVE ga i 2003 anleggskonsesjon til tre vindkraftanlegg med en samlet installasjon på 48,2 MW (Kjøllefjord, Utsira og Nygårdsfjellet i Narvik). I tillegg ble det meddelt justerte konsesjoner til Hitra vindpark og Smøla trinn II.

Noen av de viktigste utfordringene i forbindelse med NVEs behandling av vindkraftsaker er spørsmål om nettkapasitet, forsvarsinteresser og reindriftsinteresser.

NVE videreførte i 2003 arbeidet med avklaring av vindmøllers mulige negative virkninger for Forsvarets installasjoner. Oppfølgingen av en ny rapport fra Forsvarets Forskningsinstitutt vedrørende vindkraft og Forsvarets interesser medførte en ny gjennomgang av de vindkraftprosjektene som NVE har til behandling, samt en bedre tilbakemelding fra Forsvaret til aktører som planlegger vindkraftanlegg som kan være i konflikt med Forsvarets interesser.

Fremme effektiv og sikker overføring og omsetning av energi og effektiv energibruk

NVE følger løpende utviklingen og effektiviteten i kraftmarkedet. I 2003 var det betydelig variasjon i kraftprisen og stor prisspredning, i hovedsak som følge av kraftsituasjonen vinteren 2002/03. Dette resulterte blant annet i rekordmange leverandørskifter. I 2003 ble det samlet gjennomført i overkant av 480 000 leverandørskifter i Norge. Kraftsituasjonen preget også NVEs arbeid betydelig 1. halvår 2003. Mye ressurser ble benyttet til overvåknings-, analyse- og beredskapsarbeid.

Effektiv konkurranse forutsetter blant annet like konkurransevilkår for alle aktører, og NVE har derfor blant annet hatt en tett oppfølging av nett­selskapenes nøytralitet og utført utredninger vedrørende denne.

For å sikre et effektivt tilsyn med kraftmarkedet har Konkurransetilsynet, Kredittilsynet og NVE etablert et samarbeid og et forum hvor tilsynene drøfter felles problemstillinger.

NVE har gjennomført løpende kontroll og tilsyn med konsesjonsbetingelser for kraftutveksling med utlandet. Det er ikke funnet forhold som gir grunn til å tro at gjeldende konsesjonsvilkår ikke er overholdt.

NVE følger opp sine kontroll- og rapporteringsrutiner knyttet til Statnett SFs utøvelse av systemansvaret.

NVE startet i 2002 opp en evaluering av regelverket for fakturering av husholdinger for blant annet å vurdere sammenhengen mellom el-forbruket og fakturering. Prosjektet avsluttes i 2004.

NVE har foretatt effektbristberegninger for det norske kraftsystemet. Foreløpige resultater viser at sannsynligheten for effektbrist og muligheten for ikke-levert energi vil kunne variere betydelig avhengig av geografiske forhold. 

NVEs oppfølging av effektbalansen vinteren 2002/03 viste på landsbasis at maksimalforbruket var en god del lavere enn maksimal produksjons­kapasitet. Effektbalansen var om lag uendret fra foregående vinter til tross for at maksimal tilgjengelig vintereffekt ble redusert. Dette hadde sammenheng med at reduksjonen i maksimalt forbruk også var stor. Studier av effektsvikt­sannsynligheter for ulike regioner i Norge vinteren 2002/03 viste lav sannsynlighet for svikt, med unntak for Trøndelags-området.

NVE har videreført samarbeidet med reguleringsmyndigheter i andre land gjennom Forum of Nordic Energy Regulators (FNER) i Norden og gjennom Council of European Energy Regulators (CEER) i EU.

Spørsmål knyttet til forsyningssikkerhet i det nordiske kraftsystemet har vært høyt prioritert i NVE og i første halvår 2003 ble det avholdt flere møter mellom FNER og Nordel for å diskutere ulike utfordringer knyttet til den knappe kraftsituasjonen. NVE har videre reist spørsmål rundt utviklingen av samarbeidet mellom de systemansvarlige nettselskapene og disse selskapenes roller, deriblant flaskehalshåndteringen overfor FNER.

NVE arbeidet i 2003 med vurderinger av hovedprinsippene for regulering av nettvirksomhetens økonomiske vilkår fra 2007. NVE gjennomførte en åpen prosess med faglige og prinsipielle analyser knyttet til nettreguleringen. NVE overleverte en rapport til departementet i mars 2004.

Gjennomsnittlig nettleie (overføringstariff) for husholdninger med et årlig forbruk på 20 000 kWh var i 2003 29,3 øre/kWh, inklusive merverdiavgift og eksklusiv forbruksavgift. Dette er en økning på om lag 10,6 pst. i forhold til 2002. Økningen skyldes blant annet justering for nettselskapenes mer- og mindreinntekt. 

NVE har arbeidet med et forslag til ny forskrift om leveringskvalitet. Den ble sendt på høring våren 2004 med sikte på ikrafttredelse 1. januar 2005.

I 2003 ble det lagt ned betydelige ressurser i konsesjonsbehandling av en rekke større overføringsanlegg, herunder nødvendige nettforsterkninger i tilknytning til Ormen Lange. Disse sakene kjennetegnes ved at de ofte er omstridte og krever en stadig økende ressursinnsats.

Det ble fattet 175 enkelt­vedtak og tre prosessuelle vedtak (KU-program) i medhold av energiloven og plan- og bygningsloven for slike anlegg i 2003. I alt syv klage­saker ble behandlet og oversendt departementet for klage­behandling. Det ble avholdt fire sluttbefaringer. En stor andel av de meddelte område- og anleggskonsesjonene var knyttet til konsesjonspliktige omorganiseringer, konsesjonsfornyelser og mindre endringer i eksisterende anlegg. Som ledd i saksbehandlingen ble det avholdt ca. 30 folkemøter og ca. 50 møter med kommuner/fylkesmenn/fylkeskommuner.

Post 70 Tilsudd til lokale el-forsyningsanlegg

I 2003 er det registrert 80 fastboende husstander som ikke er tilknyttet det alminnelige ledningsnettet. Av disse mottar 55 drifts­støtte. Samlet utbetaling av driftsstøtte til uforsynte husstander var i 2003 på om lag 0,3 mill. kroner. I tillegg ble det utbetalt om lag 0,35 mill. kroner i investeringstilskudd til lokale el-forsyningsanlegg i 2003.

Post 73 Tilskudd til utjevning av overføringstariffer

Tilskudd til utjevning av overføringstariffer skal bidra til å redusere forskjeller i overføringstariffene som følge av naturgitte forhold og høye overføringskostnader. Tilskuddet bidrar til en direkte reduksjon av overføringstariffene for sluttbrukere tilknyttet distribusjonsnett i de områder av landet med høyest overføringskostnader.

I 2003 ble det utbetalt 20 mill. kroner under ordningen som omfattet ti distribusjonsnett med til sammen om lag 45 000 slutt­brukere.

Forbrukere i distribusjonsnett som har høyere gjennomsnittlig nettkostnad enn 30,91 øre/kWh (terskelverdi) mottok tilskudd på mellom 1,53 øre/kWh og 7,2 øre/kWh. Dette medførte at ingen distribusjonsnett i 2003 hadde høyere gjennomsnittlig nettkostnad enn 32,22 øre/kWh.

Post 75 Tilskudd til sikringstiltak

For sikring av kraftforsyningens drift ved krise­situasjoner i fred og forberedelse til beredskap/krig, har NVE i 2003 gitt om lag 1,95 mill. kroner i tilskudd til sikringstiltak og anskaffelse av reservemateriell og nødstrøms­aggregater.

Omlegging av energibruk og energiproduksjon

Det er viktig å gjøre Norges energiforsyning mindre avhengig av vann­kraften som energikilde og elektrisitet som energibærer. Dette krever en langsiktig omlegging av energiproduksjon og energibruk. Regjeringen fører en ambisiøs politikk for energiomlegging. Satsingen tar utgangspunkt i hovedlinjene i St.meld. nr. 29 (1998–1999) Om energipolitikken (energi­meldingen). Det vises til at Stortinget, i forbindelse med behandlingen av energimeldingen, jf. Innst. S. nr. 122 (1999–2000), og ved opprettelsen av Energifondet og Enova SF, jf. Innst. O. nr. 59 (2000–2001), sluttet seg til ­energiomleggingen, samt til de konkrete målene på 3 TWh/år økt vindkraft­produksjon og 4 TWh/år vannbåren varme, basert på nye fornybare energikilder, varmepumper og spillvarme.

Energiomleggingen er en langsiktig satsing på utviklingen av et marked for alternative løsninger for energiproduksjon og energibruk. Det er behov for å gi støtte til nye energiløsninger, slik at de kan tilbys som reelle alternativer i markedet. Ulike løsninger må utfordre hverandre, slik at det skapes konkurranse og motivasjon til nyskaping og kostnadsreduksjon. Målet er å bygge opp et marked for nye løsninger, slik at de er levedyktige også uten støtte.

Energiomleggingen finansieres av Energifondet. Ansvaret for oppfølgingen av de konkrete målene og forvaltningen av Energifondet er delegert til Enova SF.

Energifondet

Energifondets formål er å fremme miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon. Energifondet skal være en langsiktig finansieringskilde for omleggingsarbeidet. Energifondet forvaltes av Enova SF. Olje- og energidepartementet og Enova SF har inngått en avtale om forvaltnings­oppdraget, jf. St.prp. nr. 1 (2003–2004). I St.meld. nr. 18 (2003–2004) Om forsyningssikkerheten for strøm mv. signaliserte Regjeringen en økning av ambisjonene for Enovas virksomhet. Departementet og Enova SF har gjennomført en reforhandling av avtalen og økt målene. I henhold til den nye avtalen skal Enova bidra til ny miljøvennlig energiproduksjon og energi­sparing tilsvarende 12 TWh/år innen utgangen av 2010. Dette er en økning på 2 TWh/år i forhold til den tidligere avtalen. Minimum 4 TWh/år skal være økt tilgang på vann­båren varme basert på nye fornybare energikilder, spillvarme og varmepumper og minimum 3 TWh/år skal være økt produksjon av vindkraft. Innenfor gjeldende avtaleperiode til og med 2005, skal Enova utløse energisparing og ny miljøvennlig energiproduksjon tilsvarende 5,5 TWh/år. Dette er en økning på 1 TWh/år i forhold til den tidligere avtalen. I tillegg til de kvantitative målene skal Enova støtte demonstrasjon av ny teknologi som støtter opp under energiomleggingen på lang sikt. Videre skal Enova ha et landsdekkende tilbud av informasjons- og rådgivningstjenester som på kort og lang sikt bygger opp under målene for energiomleggingen.

Tildelings og oppfølgingskriterier

Enova tildeler midler i henhold til de mål og kriterier som er nedfelt i avtalen med Olje- og energidepartementet om forvaltningen av Energifondet. Tildeling skjer på grunnlag av en vurdering av ulike prosjekter og aktiviteter etter en felles referanseramme. Enova søker å oppnå en mest mulig kostnadseffektiv utnyttelse av midlene.

Viktige kriterier er blant annet at prosjektene skal bidra til en varig omlegging av energibruk eller energiproduksjon. Støtten skal være utløsende for prosjektene. Videre vektlegges aktørenes gjennomføringsevne, prosjektenes ring­virk­nings­effekter og betydning for markeds­utviklingen.

Inntekter 2005

Erfaringene fra vinteren 2002/03 med høye kraftpriser viser at det blant annet er viktig å satse videre på ny fornybar energi og redusert energibruk i arbeidet med å gjøre energiforsyningen mindre avhengig av vannkraften, samtidig som de langsiktige målene står fast. Det er derfor viktig å styrke Energifondet i 2005.

Energifondet finansieres gjennom et påslag på nettariffen for uttak av kraft i distribusjonsnettet. Påslaget på nettariffen ble økt fra 0,3 til 0,8 øre/kWh fra 1. januar 2004, og videre til 1,0 øre/kWh fra 1. juli 2004. Det vil øke inntektene fra påslaget med om lag 150 mill. kroner i 2005, til om lag 645 mill. kroner.

Det foreslås ingen bevilgning over statsbudsjettet til Energifondet i 2005. Dette innebærer en reduksjon på 60 mill. kroner i forhold til revidert budsjett 2004.

Totale inntekter til Energifondet, eksklusiv renteinntekter, vil øke med om lag 90 mill. kroner, fra 555 til 645 mill. kroner i 2005.

Tabell 5.7 Oversikt over inntektene til Energifondet i perioden 2003–2005

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2003

Budsjett 2004

Forslag 2005

Endring 2004–05

Inntekter fra påslaget på nettariffen

192 425

495 000

645 000

150 000

Bevilgning over statsbudsjettet

259 000

60 000

0

-60 000

Renteinntekter fra foregående år

20 317

13 238

14 0001

762

Sum inntekter til Energifondet

471 742

568 238

659 000

90 762

1 Renteinntekter under forslag til budsjett 2005 er basert på anslag.

Det vises til avtalen mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet om revidert nasjonalbudsjett 2004 hvor det heter:

«Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil be Regjeringen vurdere ulike muligheter for å differensiere påslaget på nettariffen for å hensynta kraftkrevende industri som tar ut kraft i distribusjonsnettet».

Olje- og energidepartementet vil vurdere justeringer i utformingen av påslaget som kan imøtekomme dette hensynet. Det tas sikte på at eventuelle justeringer i innkrevingen av påslaget er robust i forhold til regelverket om statsstøtte. Videre vil det bli lagt vekt på at regelverket skal være enkelt å administrere samtidig som overføringene til Energifondet blir store nok til at ambisjonene for energiomleggingen kan ivaretas.

Utbygging av infrastruktur for varme, oppfølging av St.meld. nr. 18 (2003–2004)

Det vises til St.meld. nr. 18 (2003–2004) Om forsyningssikkerheten for strøm mv. som ble lagt frem i desember 2003. I meldingen heter det blant annet at: «En mer stabil energitilgang enn i dag krever at Norges energiforsyning gjøres mindre avhengig av vannkraften som energikilde og elektrisitet som energibærer». I meldingen går derfor Regjeringen inn for en ny målrettet satsing på utbygging av infrastruktur for varme. Målet er å utløse et potensial for økt fjernvarmekapasitet på 4 TWh/år i løpet av en periode på fem år. Målet er satt på grunnlag av kjente planer for fremtidige fjernvarmeutbygginger. Måloppnåelsen er avhengig av en rekke faktorer.

Bakgrunnen for satsingen er at en svakt utbygd infrastruktur for varmedistribusjon er et betydelig hinder for å kunne ta i bruk og veksle mellom ulike miljøvennlige energikilder som bioenergi, avfall, spillvarme og varmepumper i energiforsyningen. Samtidig er fjernvarme, på lik linje med el-nettet, forbundet med store grunnlagsinvesteringer og usikkerhet knyttet til det fremtidige kundegrunnlaget. I en tidlig utbyggingsfase vil derfor kostnadene kunne være større enn inntektene. Dette innebærer at fjernvarmeutbygginger som kan være konkurransedyktige på lang sikt ikke fremstår som konkurransedyktige alternativer på kort sikt. Dette fører videre til at det er vanskelig å skaffe nødvendig finansiering, og å skaffe de første kundene som må til for å komme i gang med utbyggingen. Økonomisk støtte i en tidlig utbyggingsfase vil derfor kunne bidra til å sikre etablering av fjernvarme der det ligger til rette for det.

Økte inntekter til Energifondet har skapt et betydelig rom for økt satsing på blant annet miljøvennlig varme. Sett i lys av denne utviklingen går derfor Regjeringen inn for at en økt satsing på infrastruktur for vannbåren varme bør ivaretas innenfor Enovas mål og virkemidler. I og med at enkelte prosjekter vil kreve betydelige støttebeløp vil behovet for støtte kunne variere fra en periode til den neste. I tråd med rammene for forvaltningen av Energifondet vil Enova veie satsingen på infrastruktur opp mot andre tiltak, for eksempel økt brensel- og varmeproduksjon. Andelen levert energi pr. støttekrone vil fortsatt være et viktig kriterium ved tildeling av støtte til infrastrukturprosjekter. I henhold til avtalen mellom Enova og Olje- og energidepartementet vil det være opp til Enova å velge endelig form og omfang for den videre satsingen på infrastruktur for varme.

Regjeringens målsetting om å utløse et potensiale for økt fjernvarme­kapasitet på 4 TWh/år i løpet av en femårsperiode vil også avhenge av andre faktorer enn økonomisk støtte. Det vises til at Regjeringen i forbindelse med forslaget om å innføre direktivet om energieffektivitet i bygninger vil iverksette nye byggeregler som blant annet skjerper kravene til vurdering og valg av oppvarmingssystem og som tar hensyn til den positive virkningen ved bruk av nær- og fjernvarme, jf. St.prp. nr. 79 (2003–2004). Videre vil Regjeringen fortsatt ha fokus på kompetanseoppbygging i kommunene og energi­planlegging. Kommunen spiller en avgjørende rolle når det gjelder å legge til rette for og skape forutsigbarhet i utbyggingen av fjernvarme, jf. St.meld. nr. 18 (2003–2004). Det vises ellers til at i forbindelse med den pågående vurderingen av fjernvarmereguleringen har Norges vassdrags- og energidirektorat igangsatt et større utredningsprosjekt. Målet med prosjektet er blant annet å forbedre faktagrunnlaget omkring fjernvarme og få vurdert hvilke forutsetninger som bør ligge til grunn for den videre reguleringen. Norges vassdrags- og energidirektorat tar sikte på å sluttføre utredningsprosjektet i løpet av våren 2005.

Kap. 1825 Omlegging av energibruk og energiproduksjon

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

21

Spesielle driftsutgifter , kan overføres

9 800

12 000

12 000

50

Overføring til Energifondet

259 000

95 000

70

Tilskudd til elektrisitetssparing i private ­husholdninger , kan overføres

90 000

73

Produksjonsstøtte til vindkraft

1 700

74

Naturgass , kan overføres

16 900

19 000

24 000

Sum kap. 1825

377 400

126 000

36 000

Vedrørende 2004

Ved Stortingets vedtak av 18. juni 2004 ble post 21 Spesielle driftsutgifter redusert med 0,2 mill. kroner. Videre ble post 50 Overføring til Energifondet og post 74 Naturgass redusert med henholdsvis 35 og 15 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004).

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

Posten dekker deltagelse i ulike internasjonale programmer og aktiviteter innen fornybar energi og energibruk. I 2005 vil hovedandelen av aktiviteten være knyttet til Norges deltagelse i EUs program for fornybar energi og energibruk (Intelligent Energy – Europe). Intelligent Energy – Europe er delt i fire aktivitetsområder: rasjonell energibruk (SAVE), fornybar energiproduksjon (ALTENER), energi i transport (STEER) og fremme av rasjonell energibruk og fornybar energi i utviklingsland (COOPENER). Norge deltar i SAVE, ALTENER og STEER. Det tas sikte på deltakelse i COOPENER fra 2005. Deltagelse i programmet er viktig for norske aktørers mulighet til å bidra i utvikling av det felles europeiske energi­markedet.

Budsjettforslag 2005

Det foreslås bevilget 12 mill. kroner under posten i 2005, en videreføring av saldert budsjett 2004.

Post 74 Naturgass, kan overføres

Formål

Regjeringen ser det som viktig å legge til rette for økt bruk av naturgass innenlands. Det er en betydelig interesse for å ta i bruk gass mange steder i landet. Olje- og energidepartementet bidrar med tilskudd til infrastruktur slik at gass over tid kan gjøres tilgjengelig i flere områder.

Tildelings- og oppfølgingskriterier

Støtten må være utløsende for prosjektet. Det stilles også krav til at støttemottaker må yte tjenester av allmenn økonomisk betydning, såkalte «Public Service Obligations». Det må kunne vises til at det er en betydelig miljøgevinst ved tiltaket.

Det kan gis støtte til bygging av transmisjonsrør eller anlegg knyttet til distribusjon av LNG.

Enova SF forvalter støtteordningen.

Budsjettforslag 2005

Det foreslås bevilget 24 mill. kroner til infrastruktur for naturgass i 2005, en økning på 5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004. Videre foreslås det at tilsagns­fullmakten på 20 mill. kroner videreføres for 2005, jf. Forslag til vedtak V.

Resultatrapport 2003

Post 21 Spesielle driftsutgifter

I 2003 ble midlene i hovedsak benyttet til kontingent for Norges deltagelse i EUs rammeprogram for energi (SAVE og ALTENER) som var forløperen til Intelligent Energy – Europe programmet.

Post 50 Overføring til Energifondet

I løpet av 2003 er det inngått kontrakter som gir et samlet energiresultat på 1 827 GWh/år. Dette er et resultat som fremkommer ved å legge sammen energimengdene i kontraktene Enova SF tegner med aktørene som er tildelt midler til sine prosjekter. Prosjektene som inngår i resultat­rapporteringen er derfor ikke nødvendigvis ferdigstilte i løpet av 2003. Flere av prosjektene er av en slik størrelse at de gjennomføres over flere år. Tildelte støttemidler skal tilbakebetales dersom prosjektene ikke blir gjennomført som forutsatt. I gjennomsnitt ble det gitt om lag 21,5 øre i tilskudd for hver kilowattime spart eller produsert pr. år. Dersom man tar hensyn til forventet levetid for de støttede prosjektene, gir det en nominell gjennomsnittlig støtte over levetiden på om lag 1,4 øre/kWh.

Det ble i 2002 oppnådd et resultat på 921 GWh. Resultatet for 2003 er altså nær det dobbelte av resultatet for 2002. Økningen skyldes en mer målrettet organisering av Enovas arbeid med energiomleggingen og en økt tilgang på gode prosjekter. En må være forberedt på at ny tilgang på gode prosjekter kan bli noe redusert i forhold til nivået i 2003. Den anstrengte situasjonen i kraftmarkedet vinteren 2003 førte til en generelt økt oppmerksomhet om energiomleggingen.

Enova SF hadde en disponibel ramme på om lag 539 mill. kroner i 2003, hvorav om lag 393 mill. kroner ble benyttet til tilsagn og administrasjon. De resterende midlene er tenkt benyttet til fremtidige store vindkraftprosjekter som foreløpig ikke er igangsatt.

Tabell 5.8 Aggregerte energiresultat og disponering av Energifondets midler for 2003

Område

Mill. kr

GWh/år

  • Energibruk

101,4

424

  • Vindkraft

92,1450
  • Varme

97,6

953

  • Pålagte oppgaver

58,8

Analyser

7,7

  • Administrasjon

35,8

Sum disponerte midler og resultat

393,4

1 827

Energibruk

Det er gitt tilsagn på om lag 101,4 mill. kroner til prosjekter innen Enovas programområde Energibruk. Disse prosjektene gir i sum et kontraktsfestet energiresultat på 424 GWh/år. Programmet retter seg mot energibruk i bygg, anlegg, næringsvirksomhet og industri.

Vindkraft

Enovas programmer for vindkraft retter seg mot aktører som investerer i bygging av nye vindkraftanlegg. Det ble i 2003 gitt tilsagn på om lag 92,1 mill. kroner med et kontraktsfestet energiresultat på 450 GWh/år. Tilsagnene er gitt til syv nye vindkraftprosjekter, som antas å bli realisert i løpet av 2004 og 2005.

Varme

Enovas varmeprogram retter seg mot aktører både innen varmedistribusjon og varmeproduksjon. Det er gitt tilsagn på om lag 97,6 mill. kroner til totalt 28 prosjekter. Dette gir et kontraktsfestet energiresultat på 953 GWh/år.

Pålagte oppgaver

I tillegg til å oppnå konkrete resultater i form av energibesparelser eller ny fornybar energiproduksjon skal Enova drive et landsdekkende tilbud av informasjons- og rådgivingstjenester. Hensikten med arbeidet har vært å øke oppmerksomheten om energibruk og energiløsninger og å øke kjennskapen til Enova som aktør i energiomleggingen.

Som et ledd i arbeidet med å utvikle en ny og mer kostnadseffektiv struktur for landsdekkende informasjons- og rådgivningstjeneste er det i regi av Enova etablert en nasjonal svartjeneste. En samling av aktivitetene har sikret jevnt høy kvalitet på tjenesten og medført en betydelig kostnadsreduksjon. Denne svartjenesten består av et grønt nummer for å betjene husholdninger, samt en svartjeneste for profesjonelle aktører for å gi råd om Enovas programmer.

Opplæring av teknisk personell, barn, unge og pedagogisk personell i skolen har vært et satsingsområde. Opplæring er organisert som eget område og understøtter Enovas øvrige aktiviteter.

Analyser

Enova SF har i løpet av 2003 utført en rekke analyser og utredninger for å sikre beslutningsgrunnlaget ved utformingen av sine virkemidler. Bygge­sektoren og varmemarkedet var blant annet gjenstand for omfattende utredninger.

Administrasjon

I 2003 mottok Enova SF 35,8 mill. kroner fra Energifondet i administrasjons­honorar. Administrasjonshonoraret dekker ordinær drift av Enova SF for forvaltningen av Energifondet. Foretaket hadde et årsresultat etter netto finansposter på om lag 0,1 mill. kroner, som er overført til foretakets frie egenkapital. Det ble i 2002 avsatt 15 mill. kroner fra Energifondet til etablering og organisasjonsutvikling av Enova SF. Det er i 2003 inntektsført 2,5 mill. kroner av dette tilskuddet. Totalt er det benyttet 11 mill. kroner.

Post 70 Tilskuddsordning for elektrisitetssparing i private husholdninger

Regjeringen la i St.prp. nr. 42 (2002–2003) frem forslag om en tidsavgrenset tilskuddsordning for elektrisitetssparing i husholdningene. I en situasjon med høye strømpriser ønsket Regjeringen å bidra til en fornuftig energiomlegging også for private husholdninger. Formålet med ordningen var å gjøre husholdningene bedre i stand til å velge alternative oppvarmingsløsninger eller andre fornuftige sparetiltak som ville gjøre dem mindre avhengige av elektrisitet. Ordningen trådte i kraft 1. februar 2003 med søknadsfrist 15. mars 2003.

Det ble i utgangspunktet bevilget 50 mill kroner til ordningen, jf. Innst. S. nr. 133 (2002–2003). På grunn av den store søkermassen ble det i revidert nasjonalbudsjett 2003 gitt en tilleggsbevilgning på 25 mill. kroner, samt en fullmakt til å overskride bevilgningen på 150 mill. kroner. Total ramme for ordningen ble dermed 225 mill. kroner.

Kriteriene for ordningen ble utformet av Enova SF på oppdrag fra Olje- og energidepartementet. Ordningen ga private husholdninger mulighet til å søke om inntil 20 pst. støtte til installasjon av varmepumper, pelletskaminer og styringssystemer for elektrisk oppvarming. Støtten ble begrenset oppad til kr 5 000 for varmepumper og pelletskaminer og kr 2 000 for styrings­systemer. Det ble videre stilt krav til tekniske spesifikasjoner og installasjon. Ved tilsagn ble det gitt informasjon om de kriteriene som måtte være oppfylt for at støtten ville bli utbetalt. De ble satt en frist på fire måneder for å gjennomføre investeringen.

Det ble totalt mottatt 50 589 søknader. Av disse var om lag 46 500 støtteberettiget. Av de støtteberettigede søknadene var 92,1 pst. knyttet til varmepumper, 6,2 pst. knyttet til pelletskamminer og 1,7 pst. knyttet til styringssystemer. Det ble utbetalt totalt 83,3 mill. kroner til 19 691 søkere.

Enova skal evaluere ordningen i løpet av 2004. Foreløpige vurderinger tilsier at ordningen har bidratt til å øke den allmenne kjennskap til alternative oppvarmingsløsninger. 2003 ser ut til å bli et nytt toppår for installasjon av varmepumper, og økt konkurranse på tilbudssiden har ført til at prisene pr. installasjon har gått ned.

Post 73 Produksjonsstøtte til vindkraft

Enova forvaltet i 2003 en ordning med produksjonstøtte til vindkraft. Det ble utbetalt totalt kr 725 000 til ni produksjons­anlegg med en produksjon på om lag 15 GWh.

Post 74 Naturgass

I 2003 ble det utbetalt 16,9 mill. kroner til Naturgass Vest. Prosjektet omfatter bygging av mottaksanlegg for LNG. Tildelingen er en oppfølging av tidligere flertallsmerknad fra Stortinget, jf. blant annet Budsjett-innst. S. nr. 9 (2000–2001).

Etableringen av en innovasjonsvirksomhet for miljøvennlige gasskraftteknologier i Grenland

Bakgrunn

Som en oppfølging av Stortingets behandling av St.meld. nr. 9 (2002–2003) Om innenlands bruk av gass, la Regjeringen fram St.meld. nr. 47 (2003–2004) Om Innovasjonsverksemda for miljøvenlege gasskraft­teknologiar mv. i august 2004. I meldingen gjøres det rede for hoved­trekkene i politikken for å realisere gasskraft med CO2-håndtering, herunder opprettingen av et nytt organ i Grenland for å fremme innovasjons­virksomhet for miljøvennlige gasskraftteknologier.

En viktig forutsetning for å skape et større markedspotensiale for miljø­vennlige gasskraftteknologier er fortsatt teknologiutvikling, kostnads­reduksjoner og en reduksjon i økonomisk og teknologisk risiko knyttet til ulike teknologikonsepter. Det legges i Regjeringens budsjettforslag opp til at Norges forskningsråd opprettholder sin satsing på forskning og utvikling på området, jf. kap. 1830, post 50 Norges forskningsråd. Utprøving av kvalifiserte teknologikonsepter i pilot- eller demonstrasjonsanlegg er imidlertid en viktig del av innovasjonsprosessen. Satsingen på utprøving og demonstrasjon av miljøvennlige gasskraft­teknologier skal derfor være hovedoppgaven til det nye innovasjonsorganet. Regjeringen vil komme tilbake til om økt bruk av hydrogen også skal inngå i virksomhetens satsingsområder. Virksomheten skal opprettes fra 1. januar 2005.

Målsetninger og oppgaver

Innovasjonsvirksomheten skal ved å gi støtte til prosjekter for utprøving og demonstrasjon bidra til å utvikle kostnadseffektive og fremtidsrettede teknologikonsepter for gasskraft med CO2-håndtering.

Innovasjonsvirksomheten skal ha fokus på å delfinansiere prosjekter som vurderes å ha et klart kommersielt potensiale og en markedsbasert ­forretningsplan. Det skal stilles krav til industriell deltakelse fra leverandører og brukere nasjonalt og internasjonalt. Ved tildeling av støtte skal hensynet til EØS-reglementet for statstøtte ivaretas.

Innovasjonsvirksomheten vil ha ansvar for å koordinere og samordne de ulike aktivitetene i ­innovasjonskjeden for miljøvennlige gasskraft­teknologier.

Virksomheten skal i samarbeid med Norges forskningsråd opprette et nytt nasjonalt gassteknologiprogram, jf. egen omtale nedenfor. Blant annet skal det arbeides videre med hensiktsmessige støtteordninger og typer prosjektfinansiering i ulike faser av teknologiutviklingen.

Virksomheten skal fungere som rådgiver for departementet. Innovasjons­virksomheten kan få i oppdrag å delta i relevante samarbeidsprosjekt internasjonalt og nasjonalt, som representant for myndighetene.

Virksomheten skal arbeide mål- og resultatrettet og ta en markedsnær pådriverrolle knyttet til utviklingen av miljøvennlig gasskraftteknologi.

Organisering og finansiering av virksomheten

På bakgrunn av de oppgavene som tillegges innovasjonsvirksomheten er det vurdert som mest hensiktsmessig å organisere virksomheten som et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter. Innovasjonsvirksomheten vil være underlagt Olje- og energidepartementet som vil stå for styringen av virksomheten.

Regjeringen foreslår at virksomheten gis fullmakt til nettobudsjettering, jf. Forslag til vedtak XIII. Videre vil Regjeringen vurdere å gi tilskudds­virksomheten unntak fra forvaltnings­lovens bestemmelser om begrunnelses­plikt og klageadgang slik tilfellet er for flere andre organer som yter tilskudd på energiområdet (jf. Norges forskningsråd, Enova med flere).

Virksomheten skal ha et fåtall ansatte og skal i hovedsak basere seg på personell med spesiell kompetanse på fagområdet.

Organet skal årlig rapportere til Olje- og energidepartementet om framdriften i ulike teknologikonsepter som virksomheten har støttet, samt øvrige aktiviteter. Resultatene fra det nasjonale gassteknologiprogrammet skal evalueres jevnlig.

Et nasjonalt gassteknologiprogram

En vellykket satsing på gasskraft med CO2-håndtering krever et sterkt samspill mellom de ulike fasene i teknologiutviklingen. Dette sikres best gjennom et koordinert virkemiddeltilbud som favner alle faser i innovasjons­prosessen fra forskning til demonstrasjon av nye løsninger. På denne bakgrunn samles tilgjengelige virkemidler innenfor rammen av et nytt forsknings-, utviklings- og demonstrasjonsprogram for gasskraftteknologier. Programmet vil i første omgang rette seg mot forskning, utvikling og utprøving av teknologi for gasskraft med CO2-håndtering. Dette omfatter kunnskaper og løsninger for:

  • CO2-fangst før, under eller etter kraftproduksjonen

  • kompresjon av CO2

  • transport av CO2

  • langtidslagring av CO2 i form av enten injeksjon,

  • deponering eller andre bruksområder.

Programmet skal kunne gi støtte til aktiviteter i alle faser av teknologi­utvikling og kommersialisering av nye løsninger.

Det nye gassteknologi­programmet skal administreres gjennom et nært samarbeid mellom Norges forskningsråd og innovasjonsvirksomheten i Grenland. Dette oppnås ved etablering av en felles sekretariatsfunksjon for programmet basert på en fordeling av oppgaver mellom Forskningsrådet og innovasjonsvirksomheten. Organisasjons­modellen skal sikre en felles brukerfront med et kontaktpunkt for brukerne. Samtidig vil teknologi­konseptene evalueres av et samlet støtteapparat med kompetanse langs hele innovasjonskjeden. En bred basis for vurderingen av demonstrasjons­prosjekt vil bidra til at de beste teknologiene blir støttet.

På programnivå legges det opp til administrativ beslutningsmyndighet uten eksternt programstyre. Forskningsrådet får sine viktigste føringer innenfor energiområdet gjennom tildelingsbrev fra Olje- og energidepartementet. Tildelingsbrev og stiftelses­dokumenter vil være departementets viktigste styringsredskap i forhold til innovasjons­virksomheten. Innovasjons­virksomheten vil ha de nødvendige fullmakter innenfor eget kompetanse­område til å fatte bevilgningsvedtak. Det tas sikte på at vedtak ikke skal kunne påklages til departementet. Finansieringen av programmet i 2005 følger de føringer som er beskrevet gjennom revidert nasjonalbudsjett 2004, St.meld. nr. 47 (2003–2004) og denne budsjettproposisjonen. FoU-aktivitetene vil i tråd med tidligere praksis hovedsakelig bli finansiert gjennom øremerkede bevilgninger fra Olje- og energi­departementet til Forskningsrådet. Prototyp- og demonstrasjons­aktivitetenes primære finansieringskilde blir avkastningen fra Fondet for miljøvennlig gassteknologi. Regjeringen vil også kunne vurdere eventuelle fullmakter og bevilgninger utover avkastningen fra fondet for å sikre tilstrekkelig finansiering av aktuelle pilot- og demonstrasjonsprosjekter.

Midlene til utvikling av renseteknologi for gasskraftverk under kap. 1830, post 50 Norges forskningsråd vil inngå som en del av det nye gassteknologi­programmet sammen med en støtteordningen over kap. 1827, post 51 Overføring til innovasjons­virksomheten. Innovasjons­virk­som­heten skal ta initiativ til den videre utformingen av et nasjonalt program for miljø­vennlig gassteknologi, jf. St.meld. nr. 47 (2003–2004).

Kap. 1827 Miljøvennlig gassteknologi (jf. kap. 4827)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

50

Administrasjon

10 000

51

Overføring til innovasjonsvirksomheten

45 900

Sum kap. 1827

55 900

Post 50 Administrasjon

Det foreslås bevilget 10 mill. kroner til etablering, oppstart og drift av innovasjons­virksomheten i 2005. Midlene skal dekke nødvendige investeringer knyttet til praktisk etablering av virksomheten, foruten lønn, generell drift og administrasjon. I 2005 vil det også påløpe særlige kostnader til rekruttering og kompetanse­oppbygging i virksomheten, informasjons­arbeid og etablering av et nettverk mellom relevante aktører på dette området, både nasjonalt og internasjonalt.

Post 51 Overføring til innovasjonsvirksomheten

Fondet for miljøvennlig gassteknologi ble opprettet 1. juli 2004 med en fondskapital på 2 mrd. kroner, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004). Fondet ble opprettet med bakgrunn i behovet for en forutsigbar og stabil finansiering av utviklingen av miljøvennlige gasskraft­teknologier.

Avkastningen fra fondskapitalen for annet halvår 2004 vil gi en utbetaling på 45,9 mill. kroner i 2005, jf. kap. 4827, post 80. Kostnader knyttet til prosjekter i utprøving- og demonstrasjonsfasen er langt større enn prosjekter som hittil har fått støtte gjennom Norges forskningsråd sine programmer. For å sikre at virksomheten har grunnlag for å støtte relevante prosjekter i det nye gass­teknologiprogrammet foreslås det at virksomheten i tillegg skal disponere en tilsagnsfullmakt på 50 mill. kroner i 2005. Dette gir virksomheten disponible midler til prosjektstøtte i 2005 på linje med år med normal 12 måneders avkastning fra fondet, som er totalt 91,8 mill. kroner.

Rammen skal benyttes av innovasjonsvirksomheten til å støtte prosjekter for utvikling og demonstrasjon av miljøvennlige gasskraft­teknologier, slik det er definert under det nye gassteknologi­programmet.

I tildelingen av prosjektstøtte skal det stilles strenge krav til teknologienes kommersielle potensial. Med dette menes utsikter til lønnsomhet, markedsmuligheter, forretningskonsept, realisme i forretningsplaner mv. Prosjekter som støttes i en prototyp- og demonstrasjonsfase vil måtte være teknologisk kvalifiserte gjennom dokumentasjon av forskning og utviklingsvirksomhet og gode resultater i laboratorieskala. Det vil bli stilt krav til aktørene med henhold til evne til gjennomføring og egenfinansiering herunder hensiktsmessige samarbeidskonstellasjoner som styrker muligheten for markedsintroduksjon. Støttenivået vil kunne variere med prosjektenes størrelse, aktørenes egenandel og risikobetraktninger. Tilskudds­virksomheten må skje innenfor rammen av gjeldende EØS-regelverk. Det vil bli benyttet internasjonale nettverk og referanser ved vurderinger av teknologikonsepter.

Kap. 4827 Miljøvennlig gassteknologi (jf. kap. 1827)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

80

Fondsavkastning

45 900

Sum kap. 4827

45 900

Post 80 Fondsavkastning

Kapitalen i fondet er plassert som kontolån til staten med rente tilsvarende renten på statsobligasjoner med ti års bindingstid. Fjorårets avkastning fra fondskapitalen føres årlig inn på statsbudsjettets inntektsside (jf. kap. 4827, post 80) og tilsvarende beløp bevilges på statsbudsjettets utgiftsside, hovedsakelig som overføring til innovasjonsvirksomheten.

Avkastningen fra fondskapitalen i andre halvår 2004 vil gi en utbetaling på 45,9 mill. kroner i 2005, jf. kap. 1827, post 51.

På bakgrunn av markedsrentene for statspapirer har Finansdepartementet fastsatt rentesatsen for fondet til 4,59 pst. p.a. for en periode på ti år.

Kap. 2490 NVE Anlegg (jf. kap. 5490, 5491 og 5603)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

24

Driftsresultat

3 146

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold , kan overføres

8 224

5 000

5 000

Sum kap. 2490

11 370

5 000

5 000

Anleggsvirksomheten i NVE er organisert som egen resultatenhet – NVE Anlegg. Anleggsvirksomheten er ikke organisatorisk skilt ut fra NVE som egen forretningsdrift. Det budsjett- og regnskapsmessige skillet i forhold til NVE er foretatt for å etablere et klarere skillet mellom NVEs for­valt­nings­oppgaver og entreprenøroppgaver knyttet til NVEs forbygningsvirksomhet.

NVE Anlegg skal primært utføre sikrings- og miljøtiltak i vassdrag og andre vassdragsrelaterte tiltak, herunder nødvendig vedlikehold av eksisterende anlegg som NVE har gitt bistand til. Enheten utgjør dessuten en del av NVEs beredskapsorganisasjon og skal bidra til å opprettholde og videre­utvikle den vassdragstekniske kompetanse i NVE. NVE Anlegg skal utøve sine oppgaver på en mest mulig kostnadseffektiv og rasjonell måte og samtidig sikre høy kvalitet med hensyn til sikkerhet og miljø. Det er et mål at NVE Anlegg skal gå i driftsmessig balanse. NVE Anlegg konkurrerer i entreprenørmarkedet om anleggsarbeider for NVE for øvrig og vassdrags­relaterte arbeider for andre tiltakshavere.

Tabell 5.9 NVE Anleggs kapitalbalanse pr. 31.12.2003

Eiendeler

Kroner

Egenkapital og gjeld

Kroner

Egenkapital:

Anleggsmidler:

Egenkapital uten reguleringsfond

6 209 559

Anleggskapital

27 044 445

Reguleringsfond

5 049 829

Sum anleggsmidler

27 044 445

Sum egenkapital

11 259 388

Omløpsmidler:

Langsiktig gjeld:

Kortsiktige fordringer

5 049 829

Statens rentebærende gjeld

20 834 886

Sum omløpsmidler

5 049 829

Sum langsiktig gjeld

20 834 886

Sum eiendeler

32 094 274

Sum egenkapital og gjeld

32 094 274

Tabell 5.10 Økonomiske nøkkeltall for NVE Anlegg

31.12.2001

31.12.2002

31.12.2003

Driftsresultat i pst. av driftsinntekter1

-0,6

6,7

-4,2

Totalkapitalrentabilitet i pst.2

-0,2

15,4

-4,6

Ekstern omsetning i pst.

11,0

14,8

12,0

1 Driftsresultatet omfatter driftsinntekter, driftsutgifter og avskrivninger.

2 Totalrentabiliteten er resultat etter finanskostnader i pst. av totalkapitalen. Resultat omfatter driftsinntekter, driftsutgifter, renter og tap/gevinst ved salg.

Post 24 Driftsresultat

 

(i 1 000 kr)

Underpost

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

24.1

Driftsinntekter

-41 187

-42 500

-43 000

24.2

Driftsutgifter

36 000

35 700

36 500

24.3

Avskrivninger

6 982

5 900

5 400

24.4

Renter av statens kapital

1 164

900

1 100

24.5

Reguleringsfond

187

Sum post 24

3 146

Underpost 24.1 Driftsinntekter

NVE Anleggs driftsinntekter knytter seg til salg av forbygningstjenester til NVE for øvrig og eksterne oppdrag. Driftsinntekter for 2005 er anslått til 43 mill. kroner, en økning på 0,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Underpost 24.2 Driftsutgifter

NVE Anleggs driftsutgifter er knyttet til lønn og kjøp av varer og tjenester. Driftsutgiftene for 2005 er anslått til 36,5 mill. kroner, en økning på 0,8 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Underpost 24.3 Avskrivninger

Det budsjetteres med kalkulatoriske avskrivninger på 5,4 mill. kroner for 2005, en reduksjon på 0,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Driften belastes med kalkulatoriske avskrivninger for å ta hensyn til kapital­slit. Dette gir et mer korrekt bilde av ressursbruken. Avskrivningen er en regnskapsmessig kostnad og har derfor ingen kontanteffekt, jf. motpost under kap. 5491, post 30.

Underpost 24.4 Renter av statens kapital

Det budsjetteres med kalkulatoriske renter på 1,1 mill. kroner for 2005, en økning på 0,2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Investeringsmidlene som bevilges over kap. 2490, post 45 anses som rentebærende kapital. Statens årlige netto investeringsbidrag til NVE Anlegg betraktes som et lån det skal betales rente av. Det årlige lånet er således lik investeringsbevilgningen under post 45 med fradrag av salgs­inntekter og avskrivninger.

Driften belastes med kalkulatoriske renter for å ta hensyn til kapitalkostnad. Dette gir et mer korrekt bilde av ressursbruken. Renter er en regnskaps­messig kostnad og har derfor ingen kontanteffekt, jf. motpost under kap. 5603, post 80.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Det foreslås bevilget 5 mill. kroner til utstyrsanskaffelser og vedlikehold i 2005, en videreføring av saldert budsjett 2004.

Det foreslås videre at bevilgningen for 2005 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 5490, post 01 Salg av utstyr mv., jf. Forslag til vedtak II.

Kap. 5490 NVE Anlegg (jf. kap. 2490)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

01

Salg av utstyr mv.

1 014

1 200

1 000

Sum kap. 5490

1 014

1 200

1 000

Post 01 Salg av utstyr mv.

Det budsjetteres med salg av utstyr mv. for 1 mill. kroner i 2005, jf. omtalen under kap. 2490, post 45.

Kap. 4829 Konsesjonsavgiftsfondet (jf. kap. 1820 og 1830)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

50

Overføring fra fondet

132 600

139 150

144 000

Sum kap. 4829

132 600

139 150

144 000

Post 50 Overføring fra fondet

Konsesjonsavgifter betales av regulanter og energiverk som kompensasjon for de ulemper vannkraftutbygging påfører allmenne interesser, samt at det gis som en andel av verdiskapingen. Hoveddelen av avgiftene tilfaller de kommuner hvor utbygging har funnet sted. En mindre andel går til staten og er opphav til Konsesjonsavgiftsfondet. Fondet består av innbetalte avgifter som er regulert gjennom vassdrags- og elektrisitetslovgivningen. Satsene bestemmes ved tildeling av konsesjon og reguleres hvert femte år i takt med prisstigningen.

Hovedintensjonen med Konsesjonsavgiftsfondet er å ha midler til øyeblikkelig disposisjon for å forebygge, erstatte eller avbøte skader som skyldes dambrudd, isgang, flom eller andre ekstraordinære ulykkeshendelser som følge av vassdragsreguleringer eller virksomhet i elektriske anlegg hvor staten er ansvarlig, eller hvor statens hjelp anses som påkrevd uten at andre midler kan disponeres til formålet. De senere år har uttaket fra fondet hovedsakelig gått til forskning, undersøkelser, opplæring og informasjon om vassdragsutnyttelse og elektrifisering. Midler har også blitt brukt til konkrete vassdragstiltak. Konsesjonsavgiftsfondets finansielle utvikling er vist i vedlegg 1.

Det foreslås et uttak på totalt 144 mill. kroner fra Konsesjonsavgifts­fondet i 2005, en økning på 4,85 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Programkategori 18.30 Forskningsformål

Kap. 1830 Energiforskning (jf. kap. 4829)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

21

Spesielle driftsutgifter , kan overføres

15 377

18 500

18 500

50

Norges forskningsråd

235 000

287 500

393 300

70

Internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak , kan overføres

7 910

9 400

9 900

Sum kap. 1830

258 287

315 400

421 700

Vedrørende 2004

Ved Stortingets vedtak av 18. juni 2004 ble post 70 Internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak redusert med 1 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004).

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

Bevilgningen på posten dekker forvaltningsrettet energi- og vassdrags­forskning i regi av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Målet er at forskningsaktivitetene skal understøtte direktoratets oppgaver og bidra til at NVE utvikler og videreformidler kunnskap som bedrer forvaltnings­grunnlaget. NVE deltar i flere av programmene til Norges forskningsråd og samarbeider med blant annet Energibedriftenes landsforening (EBL), Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Enova SF.

Budsjettforslag 2005

Det foreslås bevilget 18,5 mill. kroner til forvaltningsrettet energi- og vassdragsforskning i regi av NVE i 2005, en videreføring av saldert budsjett 2004.

Aktiviteter 2005

Innenfor energiforvaltning fortsetter de igangsatte prosjektene innen små vannkraftverk. I 2005 skal et oppdatert kostnadsgrunnlag for denne type vannkraftverk ferdigstilles. Målet er å oppnå et nytt og bedre anslag for potensialet for små vannkraftverk (50–10 000 kW).

På naturgassiden skal det utarbeides en metodikk for kvantifisering av effekter og lønnsomhet ved innpasning av gass i den norske infrastrukturen for energitransport. Det skal bygges opp kompetanse på teknologier knyttet til produksjon og bruk av hydrogen og brenselceller, blant annet som alternative løsninger til investeringer i elektrisitetsnettet.

Nye fornybare energikilder som vind, bølger og havstrøm skal få økt oppmerksomhet. Arbeidet med mulige lokale klimaendringers virkning på vind- og vannkraftproduksjon videreføres. Et prosjekt vedrørende sikkerhet i energiforsyningen er i startfasen og skal videreføres i 2005. Det skal også igangsettes FoU-prosjekter innenfor energibruk. Det samme skal gjøres innenfor kraftsystemet, der resultatene blant annet skal inngå i NVEs vurderings­grunnlag ved planlagte kraftledninger og produksjonsanlegg. Tre nye prosjekter med et felles mål om en bedre nettregulering igangsettes.

Innenfor vannressursforvaltning foreslås det oppstart av to nye prosjekter innen kulturminner. De omhandler dammer og kraftlinjer. Målet er å presentere et utvalg av dammer og kraftlinjer (strekninger og typer) som er kulturhistorisk verdifulle i nasjonalt perspektiv og som er representative for historiske faser i vannkraftutbyggingen. Det legges opp til samarbeid med blant annet regionale og kommunale kulturvernmyndigheter.

Programmet Miljøbasert vannføring (2001–2005) skal gi forvaltningen et bedre faglig grunnlag til å fastsette vannføring ved inngrep i vassdrag. Første fase avsluttes i 2005. Hovedvekt vil bli lagt på rapportering og avslutning av delprosjektene. Videre vil det bli foretatt en evaluering av programmet.

Prosjektet Miljøforhold i tidligere regulerte vassdrag forutsettes videreført. Arbeidet skal danne grunnlag for fastsetting av miljømål med tilhørende tiltak.

I det EU-finansierte prosjektet FLOWS (2003–2006) ser man på systemer som kan møte utfordringene knyttet til etablering av virksomhet i flomutsatte områder med sikte på å redusere fremtidige skader.

Innenfor hydrologisk forskning fortsetter den langsiktige satsingen på de tre hovedområdene; klimaendringenes virkning på hydrologi, hydrologiske modeller og hydrologisk metodeutvikling. Det skal fremskaffes scenarier for effekten av mulige lokale klimaendringer på ulike hydrologiske forhold som flom og tørke, vanntemperatur, isforhold, grunn- og markvann, snø og bre, samt erosjon og sedimenttransport. Det skal arbeides med en realistisk modell av vannbalansen. Flere utviklingsprosjekter innen målemetodikk videreføres.

Innenfor konsesjon og tilsyn er det satt i gang noe innledende forskning som ser på virkninger av vindkraft på fugl. Målet er å finne ut i hvilken grad vindkraft er en trussel mot sårbare arter. Vindparken på Smøla er et aktuelt område for observasjon.

Resultatrapport 2003

NVE har utarbeidet en FoU-strategi for perioden 2004–2007. Planen skal danne grunnlaget for en bedre koordinering og styring av direktoratets FoU-innsats.

Innenfor energiforvaltning ble en modell som muliggjør en ensartet landsomfattende ressurskartlegging for mikro-, mini- og småkraftverk ferdigstilt som planlagt i 2003. En veiledning i bygging og drift av små kraftverk ble utgitt. Arbeid med virkninger av vindkraft på fugl er økt. Det er montert radiosendere på havørnunger og deres bevegelser en sesong er registrert. Det er gjort grundige undersøkelser av fuglefauna på Smøla, før etablering av vindkraft. En beregningsmetode knyttet til vindressurskartlegging ble i tråd med planen ferdig utviklet i 2003. Arbeidet med vindressurskartlegging videreføres i 2004.

Oppbyggingen av kompetanse internt i NVE på gassfeltet fortsatte i 2003. Arbeidet gir økt kompetanse på innenlands bruk av gass og gasskraft med CO2-håndtering.

Arbeidet med videreutvikling av inntektsrammereguleringen og nyttekostnadsanalyser ble videreført.

I 2003 deltok NVE i 14 programmer/prosjekter på energiforskningsområdet i Forskningsrådet. NVE var representert i komiteer knyttet til programmene RENERGI, SAMSTEMT og Energi for fremtiden.

Innenfor vassdragsforvaltning er det i programmet Miljøbasert vannføring opparbeideten bred prosjektportefølje innen områdene lavvannsføring, grunnvann, sedimentasjon/erosjon, biologi og avbøtende tiltak. I 2003 ble det i tillegg startet opp prosjekter på effekter av endret vannføring på vanntemperatur og visualiseringsmetoder for vannføringsreduserende inngrep.

I FLOWS-prosjektet ble det i 2003 gjennomført en spørreundersøkelse av hvordan flomrisiko oppleves. Dette skal gå inn i arbeidet med å videreutvikle beslutningssystemene i arealplanlegging og vassdragsforvaltning.

Et pilotprosjekt for å kartlegge miljøtilstanden i tidligere regulerte vassdrag (fra før 1970) og mulighetene for å forbedre denne ble startet opp.

Prosjektet «Kulturminner i norsk kraftproduksjon – en evaluering av bevaringsverdige kraftanlegg» ble startet opp. Prosjektet skal være ferdig våren 2005 og er samfinasiert med energibransjen.

Det arbeides med å kartlegge mulige konsekvenser av EUs vanndirektiv. I 2003 ble vurderingsmetoden utarbeidet og anvendt på Orkla-vassdraget som planlagt.

Innenfor hydrologi har det vært lagt stor vekt på klimaforskning, med deltakelse både i nasjonale prosjekter finansiert av energibransjen og det nordiske prosjektet Climate, Water and Energy. Arbeidet med å utvikle hydrologiske modeller ble videreført. To større EU-prosjekter innen glasiologi er under avvikling. Et nytt EU-finansiert breprosjekt som skal undersøke i hvilken grad satellittbilder kan brukes til å studere isbreens bevegelse er under oppstart. Utarbeidelse av et nytt og bedre snøkart, sammen med Meteorologisk institutt, er så godt som avsluttet.

Nærmere omtale av programmer, prosjekter, resultater, samarbeid mv. er lagt ut på NVEs internettsider (www.nve.no).

Post 50 Norges forskningsråd

Gjennom Norges forskningsråd finansierer Olje- og energidepartementet (OED) strategisk og brukerstyrt forskning innen petroleumssektoren og energi- og vassdragssektoren, samt forskningsbasert nyskaping.

Det foreslås bevilget 393,3 mill. kroner til Norges forskningsråd over OEDs budsjett i 2005, en økning på 105,8 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004. Videre foreslås det at tilsagnsfullmakten på 33 mill. kroner videreføres for 2005, jf. Forslag til vedtak V.

I Revidert budsjett 2004 ble det vedtatt å øke Fondet for forskning og nyskaping med 1 mrd. kroner øremerket petroleumsforskning. Dette gir en avkastning på om lag 46 mill. kroner årlig fra og med 2006. For 2005 vil avkastningen fra fondet øremerket petroleumsforskning øke med om lag 28 mill. kroner. Midlene bevilges over Utdannings- og forskningsdepartementets budsjett.

Energiforskningen gjennom Forskningsrådet vil dermed totalt øke med om lag 134 mill. kroner i 2005, fordelt med om lag 113 mill. kroner til petroleumsforskning, 10 mill. kroner til forskning og innovasjon rettet mot utvikling av fremtidens rene energisystem (RENERGI), herunder hydrogen og 11 mill. kroner til å styrke deltakelse i EU-prosjekter.

Det er viktig å sikre en bred og god deltakelse fra alle relevante forskningsmiljøer i EUs rammeprogram for forskning. Evalueringen av norsk deltakelse i det femte rammeprogrammet peker på at det er nødvendig å styrke finansieringen av instituttsektoren for å sikre god deltakelse fra denne sektoren. Forskningsrådet har satt i verk en ordning med delfinansiering av egenandelen når instituttene får tildelt prosjekt fra EU. Instituttene hører inn under sektoransvaret til flere departement. For 2005 foreslås det avsatt 11 mill. kroner over OEDs budsjett til delfinansiering av egenandelen ved EU-prosjekt i det sjette rammeprogrammet.

Tabell 5.11 Fordeling av bevilgning under kap. 1830, post 50 til forskning i regi av Norges forskningsråd

(i 1 000 kr)

Formål

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

Endring

Petroleumssektoren:

PETROMAKS

27 000

137 800

110 800

Prosjektrettet teknologiutvikling i petroleumssektoren

30 000

50 000

20 000

Annen brukerstyrt forskning

43 000

0

-43 000

Annen strategisk forskning

37 500

34 500

-3 000

Sum petroleumssektoren

137 500

222 300

84 800

Energi- og vassdragssektoren:

RENERGI

84 400

94 400

10 000

Utvikling av renseteknologi for gasskraftverk1

50 000

50 000

0

Annen strategisk forskning

15 600

15 600

0

Sum energi- og vassdragssektoren

150 000

160 000

10 000

Deltakelse i EU-prosjekter

11 000

11 000

Sum bevilgning til Norges forskningsråd

287 500

393 300

105 800

1 Bevilgningen inngår i forskningsprogrammet RENERGI i 2004

For å sikre en effektiv og god bruk av forskningsmidlene, gir departementet Forskningsrådet anledning til å omdisponere midler mellom virkemidler innenfor den enkelte sektor.

I tillegg til bevilgningen over denne posten vil deler av avkastningen fra Fondet for forskning og nyskaping som disponeres av Forskningsrådet bli benyttet til energiforskning. I 2004 brukes 79,2 mill. kroner av avkastningen fra fondet til forskning med relevans for Olje- og energidepartementet. Dette fordeler seg med 18,2 mill. kroner til RENERGI, 28 mill. kroner til PETROMAKS, 28 mill. kroner til to sentre for fremragende forskning og 5 mill. kroner til kompetansefelt for næringsutvikling rettet mot instituttsektoren.

Strategisk forskning

Strategisk forskning er et virkemiddel for å stimulere til langsiktig faglig utvikling innen et forskningsinstitutt/universitet eller på et spesielt fag­område. Strategisk forskning er også et viktig virkemiddel for å knytte sammen forskningsgrupper ved universitetene og oppdragsinstituttene. Valg av innsatsområder for den strategiske forskningen gjøres på bakgrunn av en vurdering av fremtidige muligheter for norsk næringsliv og den kompetanse norske miljøer har. Det er hovedsakelig tre typer aktiviteter innenfor strategisk forskning:

  • Strategisk instituttprogrammer (SIP) utgjør en del av instituttenes basisfinansiering. Formålet med strategiske instituttprogrammer er å bidra til at instituttsektoren kan bygge opp et godt tilbud innenfor energi- og petroleumssektoren for norsk næringsliv. Programmene utformes i dialog mellom instituttene, aktuelle brukermiljøer og Forskningsrådet.

  • Strategiske universitetsprogrammer (SUP) skal bidra til å støtte forskergrupper ved universitetene med å utvikle fagområder som vil være viktige for energi- og petroleumssektoren. Det tas også sikte på å utvikle miljøer som kan delta aktivt i internasjonalt forsknings­samarbeid.

  • Strategisk grunnleggende forskning som inngår som en del av de store programmene i Forskningsrådet (RENERGI og PETROMAKS). De strategiske prosjektene skal ivareta grunn­leggende aktiviteter ved universiteter og forskningsinstitutter som kan gi et bedre fundament for petroleums- og energisektorens egne forskningsaktiviteter, samt for Forsknings­rådets brukerstyrte forskning.

Forskningsrådet er hovedansvarlig for å utvikle strategien knyttet til satsingen på de strategiske programmene.

Det overordnede målet for den strategiske forskningen er å oppnå faglig styrking av de enkelte instituttene og universitetene på relevante områder gjennom å bygge opp kompetanse, utdanne forskere og utvikle internasjonalt anerkjente miljøer. Dette skal føre til at den teknisk-industrielle universitets- og instituttsektoren utvikler et godt tilbud for næringslivet og andre brukere innen petroleums- og energisektoren.

Brukerstyrt forskning

Gjennom støtte til brukerstyrt forskning ønsker departementet å stimulere til økt verdiskaping og konkurransekraft i næringslivet, og til positive økonomiske ringvirkninger i samfunnet for øvrig. Det legges vekt på at brukernes prioriteringer og behov ivaretas. Brukerne, som best kjenner markeds­behovene og hvor mulighetene for suksess og vekst ligger, er dermed med på å sette premisser for forskningen. Støtten til prosjekter skal utløse og forsterke næringslivets egen satsing på forskning og utvikling. Støtten forutsetter forpliktende medvirkning fra brukerne.

Forskningsrådet foreslår konkrete og etterprøvbare resultatmål for prosjektene. Dette danner grunnlag for rapportering og evaluering i etterhånd. Flere brukerstyrte aktiviteter samfinansieres med andre departementer.

OEDs midler blir i hovedsak kanalisert til programmene PETROMAKS og RENERGI, Demo 2000 samt til utvikling av renseteknologi for gasskraftverk. Midlene blir deretter fordelt til brukerstyrte innovasjonsprosjekter med verdiskapingsfokus og kompetanseprosjekter med brukermedvirkning med fokus på felt der næringslivet ser behov for å utvikle kompetanse i forsknings­institutt eller universitet. OED finansierer også samfunnsfaglige programmer, herunder PETROPOL.

Petroleumssektoren

Stortingsbehandlingen av St.meld. nr. 38 (2001–2002) Om petroleums­virksomheten ga bred tilslutning til å arbeide for å realisere den langsiktige utviklingsbanen for petroleumsvirksomheten. Realisering av denne krever blant annet at alle potensielt lønnsomme petroleumsressurser på kontinentalsokkelen blir produsert. Dette gir oljeproduksjon fra norsk kontinentalsokkel i over 50 år fremover og gassproduksjon i et enda lengre perspektiv. Dette krever en betydelig teknologiutvikling og forskningsinnsats.

Statlig medvirkning gjennom universitets- og høgskolesektoren og de offentlige forskningsprogrammene i regi av Norges forskningsråd har vært viktig for å sikre tilstrekkelig teknologiutvikling. Erfaring viser at målrettet, langsiktig FoU-satsing er en nødvendig innsatsfaktor i utviklingen av olje- og gassvirksomheten. Ikke minst har teknologi­satsingen vært avgjørende for å bygge opp en konkurransedyktig norskbasert leverandør­industri.

Snøhvit har latt seg realisere fordi det gjennom en 10–20 årsperiode er nedlagt et systematisk forsk­ningsarbeid innen LNG-teknologi og flerfase­transport. Denne forskningsinnsatsen har skjedd i et nært samarbeid mellom universiteter, petroleumsinstitutter, Norges forskningsråd og industrien. Utviklingen av Ormen Lange-feltet som en plattformfri løsning hvor prosesseringen skjer på land, hadde ikke latt seg gjøre uten utviklingen av et unikt IKT-verktøy for design av rørleggingsoperasjoner. Dette er utviklet av norske forskningsmiljøer gjennom langsiktig innsats og er enestående i verden.

Vi har i dag utnyttet 1/3 av våre anslåtte petroleumsressurser. Det er et stort ressursgrunnlag og inntektspotensiale igjen. På samme måte som dagens utbygginger er et resultat av forsknings­investeringer gjort på 70-, 80- og 90-tallet, er det avgjørende at vi i dag foretar tilsvarende investeringer innen tema som for eksempel leting, økt utvinning og integrert produksjons­styring (inkludert fjerndrift) for å ha kunnskap og menneskelige ressurser som er i stand til å håndtere utfordringer fremover. Fremtiden vil også preges av arbeid i miljøsensitive områder, hvor en stor del av ressursgrunnlaget ligger. Dette må adresseres i forskningen fremover.

På bakgrunn av de utfordringer norsk petroleumsvirksomhet står overfor, er det særlig tre hovedområder som er kritiske for å realisere den langsiktige utviklingsbanen:

  • Økt utvinning.

  • Mer effektiv leting.

  • Miljøvennlige løsninger for aktiviteter i sårbare områder.

Påviste ressurser utgjør hovedtyngden av ressursbasen og representerer det største verdiskapingspotensialet på norsk kontinentalsokkel. Det er et mål å øke utvinningsgraden for olje til 50 pst. eller mer. Oppgaven med å sikre forskning og teknologutvikling som gir økt utvinningsgrad er tidskritisk.

Viktige deler av ressursgrunnlaget på norsk kontinentalsokkel knytter seg til uoppdagede ressurser. Ressurstilveksten i de senere år har avtatt som følge av at prospektene blir mindre og vanskeligere å påvise. Mindre prospekter og mer krevende leting gjør at det blir stadig vanskeligere å erstatte produserte ressurser med ny ressurstilvekst. Fallende påviste volumer har også ført til at enhetskostnadene innen leting øker. Det vil være en sentral utfordring fremover å kompensere for denne negative utviklingen gjennom utvikling og bruk av mer effektiv leteteknologi.

Betydelige deler av ressursene på norsk kontinentalsokkel ligger i områder hvor miljøutfordringene er krevende. Regjeringen besluttet før jul å tillate fortsatt helårig petroleumsvirksomhet i Barentshavet sør med visse unntak. Det er behov for teknologiutvikling som er direkte rettet mot målet om en bærekraftig petroleumsvirksomhet også i miljøfølsomme områder.

PETROMAKS

Petroleumsforskningen vil i 2005 hovedsakelig være organisert i ett stort program kalt PETROMAKS. Programmet har stor faglig spennvidde og omfatter både strategisk grunnleggende forskning og kompetanseutvikling, anvendt forskning og teknologiutvikling og forskning som underlag for politikk­utforming. Eksisterende programmer innen strategisk og brukerstyrt forskning og prosjektrettet teknologiutvikling innen petroleumssektoren, samordnes med det nye store tverrgående programmet PETROMAKS. OED vil drøfte dette nærmere med Forskningsrådet, blant annet under hensyntagen til teknologistrategien OG21.

PETROMAKS skal, sammen med Demo 2000, bidra til å oppfylle målene; økt utvinning, mer effektiv leting, samt miljøvennlig løsninger for aktiviteter i sårbare områder, samt til at den nasjonale teknologistrategien til petroleumsnæringen, «Olje- og gass i det 21. århundret» (OG21) gjennomføres.

Hovedmålene og delmål til PETROMAKS er:

  • Optimal ressursforvaltning: finne og utvikle flere petroleumsressurser, øke utvinningen av petroleumsresursene og tilrettelegge for en optimal HMS.

  • Næringsutvikling basert på olje og gass: bidra til etablering av ny næringsvirksomhet og bidra til styrking av eksisterende næringsliv.

  • Internasjonal konkurransekraft: økt eksport av petroleum og petroleumsrelaterte varer og tjenester.

PETROMAKS vil involvere universitets- og høyskolesektoren, instituttsektoren og næringslivet og bidra til samarbeid mellom aktørene i disse forskningsmiljøene. For forskerprosjekter (FP) og kompetanseprosjekter med brukermedvirkning (KMB) er det et krav at utdanning integreres i prosjektet. Den tredje kategorien prosjekter er brukerstyrte innovasjonsprosjekter (BIP).

Etter første utlysningsrunde av PETROMAKS-prosjekter, er indikasjonen at det er en svært stor søknadsmasse i forhold til tilgjengelige midler.

Annen strategisk forskning

Annen strategisk forskning vil i 2005 bestå av strategiske institutt- og universitetsprogrammer, samt det internasjonale forskningsprogrammet EUROMARGINS.

Et viktig mål for de strategiske institutt- og universitetsprogrammene er at de skal bidra til kompetanseoppbygging på områder som er knyttet til reservoarkarakterisering og reservoarstyring, samt til utvikling av teknologi for optimal leting/prospektidentifisering.

Norge deltar i det femårige internasjonale forskningsprogrammet EUROMARGINS, som gjennom integrerte flernasjonale prosjekter blant annet har som mål å utvikle bedre letemodeller innenfor petroleumssektoren. Videre vil forskning rundt stabilitetsforhold på kontinentalsokkelen være viktig i forhold til utbygging av nye installasjoner. Programmet bidrar til rekruttering av marinegeologisk og -geofysisk personale med internasjonal erfaring fra petroleumsindustrien.

Aktivitetene fra det tidligere strategiske programmet PETROFORSK (Grunnleggende petroleumsforskning) videreføres innenfor PETROMAKS.

Annen brukerstyrt forskning

Den teknologiske brukerstyrte petroleumsforskningen vil fra 2005 samles i PETROMAKS ved at Olje- og gassprogrammets aktiviteter og prosjekter overføres til dette programmet. Også det samfunnsvitenskapelige programmet PETROPOL videreføres i 2005 som et eget program innenfor PETROMAKS. Det samme gjelder også for programmet Effekter av utslipp til sjø, PROOF.

Prosjektrettet teknologiutvikling (Demo 2000)

Hovedmål for programmet Demo 2000 er å omsette OG21-prioriteringene til konkrete prosjekter for utvikling, demonstrasjon og testing av nye teknologiske løsninger for norsk kontinentalsokkel og for eksport. Programmet spiller en sentral rolle i å fremme forslag til større pilotprosjekter som er velegnet for samarbeid mellom flere utvinningstillatelser på norsk kontinentalsokkel.

Demo 2000 har en stor søknadsmasse i forhold til tilgjengelige midler. De statlige midlene er svært viktige når det gjelder å utløse prosjekter. Statens finansieringsandel i et Demo 2000 prosjekt er om lag 25 pst.

Energi- og vassdragssektoren

Energisektoren er preget av en rekke utfordringer knyttet til klimautslipp, leveringssikkerhet, effekt- og energibalanse og fleksibilitet. På alle disse feltene er offentlig forskningsinnsats nødvendig for å sikre en tilfredsstillende utvikling og verdiskaping i sektoren gjennom nye teknologiske og organisatoriske løsninger.

De største utfordringene i dag er å utvikle mer miljøvennlig teknologi for energiproduksjon. For å redusere presset på miljøet er det samtidig nødvendig med endringer i forbruksmønsteret av energi. Begge deler kan lettere oppnås gjennom et mer fleksibelt energisystem som nytter flere energibærere, mer desentral produksjon og en bedre energiutnyttelse på brukersiden. Dette vil bidra til å øke leveringssikkerheten og stabiliteten i elektrisitetssystemene.

Et godt samspill mellom forskningsmiljøer og bedrifter er viktig, slik at nye løsninger raskt kan tas i bruk. Nye løsninger innenfor produksjon og bruk av energi har et stort potensial for næringsutvikling – markedet for nye fornybare energikilder er et av de raskest voksende markedene internasjonalt.

Det er en kontinuerlig utfordring for den brukerstyrte forskningen å dekke de kortsiktige kunnskapsbehov som endringer i energisektoren krever. Samtidig ønsker man å stimulere industri og næringsliv til samarbeid med forsknings­miljøer med en mer langsiktig horisont, både for fremtidig næringsutvikling og som grunnlag for et fremtidig energisystem karakterisert av energi­effektivitet og miljøvennlig ressursforvaltning.

Forskningsinnsatsen skal være robust for endringer i samfunnets behov og rammebetingelser. Bred deltakelse i internasjonale forskningsprogrammer er viktig.

Forskningsrådet skal i tett samarbeid med Enova SF og NVE bidra til en målrettet kompetanseoppbygging med sikte på å nå målsettingene innenfor energisektoren på en mest mulig robust og kostnadseffektiv måte. Det er også viktig med et tett samspill med det virkemiddelapparatet som finnes i Innovasjon Norge.

RENERGI – Fremtidens rene energisystem

Det meste av energiforskningen ble i 2004 organisert i ett stort program kalt RENERGI – Fremtidens rene energisystem. Fra og med 2005 er midlene til utvikling av renseteknologi for gasskraftverk skilt ut som et eget satsingsområde. Regjeringen foreslår å styrke forskning i skjæringsfeltet mellom miljø og energi med 10 mill. kroner knyttet til utvikling av fremtidens rene energisystem. Satsingen er særlig rettet mot innovasjon innenfor energisektoren og utvikling av hydrogen som energibærer.

RENERGI har stor faglig spennvidde og omfatter både strategisk grunnleggende forskning og kompetanseutvikling, anvendt forskning og teknologiutvikling, og forskning som underlag for politikk­utforming.

Programmet skal utvikle kunnskap og løsninger som grunnlag for bærekraftig forvaltning av landets energiressurser og internasjonalt konkurransedyktig næringsutvikling knyttet til energisektoren. Det legges vekt på å bygge opp kompetente og robuste FoU-miljøer som kan betjene næringsliv og forvaltning på en tilfredsstillende måte. Dette krever en bevisst satsing på rekrutteringstiltak innen alle aktiviteter. Samtidig må det stimuleres til innovasjon og langsiktighet i energiforsyningen og den tilhørende leverandør- og tjenesteindustri.

Sentrale forskningstemaer innenfor RENERGI vil være:

  • Fornybare energikilder

  • Energiproduksjon uten utslipp

  • Effektiv og fleksibel energibruk hos sluttbruker

  • Hydrogen – produksjon, lagring og anvendelse

  • Bruk av naturgass til energiformål

  • Utvikling av nødvendige samfunnsmessige rammebetingelser for fornyelse av energisystemene

RENERGI vil ha en egen systematisert «fremsynsprosess» (foresight) løpende parallelt med fremdriften i programmet. Hensikten er å fange opp nye forskningsbehov og forskningsmuligheter slik at programmet kan tilpasse seg disse.

På kort og mellomlang sikt vil RENERGI ha følgende forskningsprioriteringer:

  • Nye teknologier, systemer og løsninger som bidrar til energiomlegging gjennom effektivisering av energiproduksjon og energibruk, økt energitilgang og høyere systemmessig sikkerhet og fleksibilitet.

  • Miljøvennlig energisystem gjennom reduserte utslipp av klimagasser, annen luftforurensning, arealbruk med mer.

  • Nye internasjonalt konkurransedyktige varer og tjenester tilknyttet energisektoren.

  • Kunnskap som gir støtte til myndighetenes og næringslivets langsiktige strategier på energiområdet, offentlig debatt og utforming av offentlige virkemidler.

  • Internasjonalt konkurransedyktige forskningsmiljøer på prioriterte fagområder med omfattende samarbeid med internasjonale forskningsmiljøer og ulike typer brukere.

Annen strategisk forskning

Den strategiske forskningen vil dels være en integrert del av RENERGI og dels programmer utenfor RENERGI. Disse vil ha som mål å bygge opp kompetanse på områder av strategisk betydning for energisektoren.

Katalyse og organisk syntetisk kjemi (2000–2006) er et eget program utenfor RENERGI. Programmet skal gi økt kompetanse på foredling av naturgass og skal bidra til økt verdiskaping innen norsk kjemisk industri. Grunnleggende forskning innenfor katalyse skal i hovedsak rettes mot katalytiske prosesser for foredling av naturgass til mer verdifulle kjemikalier som for eksempel metanol, drivstoffer og andre kjemikalier. En annen del av satsingen, finansiert i sin helhet av Utdannings- og forskningsdepartementet (UFD), belyser ulike temaer innen organisk syntetisk kjemi.

Strategiske institutt- og universitetsprogram ligger også utenfor RENERGI. Programmene brukes strategisk av instituttene og universitetene til å bygge opp sin kompetanse på områder der det er marked for forskningsprosjekter knyttet til verdiskaping og ressursforvaltning på energiområdet.

Programmet Energi for fremtiden ble i 2004 integrert i RENERGI.

Utvikling av renseteknologi for gasskraftverk

Fra og med 2005 er midlene til utvikling av renseteknologi for gasskraft­verk skilt ut fra RENERGI og blir et eget satsingsområde i Forskningsrådet. Dette har sammenheng med etableringen av den nye innovasjonsvirksomheten for miljøvennlige gasskraftteknologier i Grenland og opprettelsen av et nytt nasjonalt gassteknologiprogram, jf. omtale under kap. 1827. Det nye gassteknologiprogrammet skal administreres gjennom et nært samarbeid mellom Norges forskningsråd og innovasjonsvirksomheten i Grenland. Programmet vil finansieres dels fra Forskningsrådets midler til utvikling av renseteknologi for gasskraftverk og dels fra avkastningen på fondskapitalen over kap. 1827. Programmet vil i første omgang rette seg mot forskning, utvikling og utprøving av teknologi for gasskraft med CO2-håndtering. Dette omfatter kunnskaper og løsninger for:

  • CO2-fangst før, under eller etter kraftproduksjonen

  • kompresjon av CO2

  • transport av CO2

  • langtidslagring av CO2 i form av enten injeksjon, deponering eller andre bruksområder

Det foreslås avsatt 50 mill. kroner over kap. 1830, post 50 til utvikling av renseteknologi for gasskraftverk i 2005, en videreføring av saldert budsjett 2004.

Resultatrapport 2003

Petroleumssektoren

Strategisk forskning

Hovedmålet for den strategiske forskningen er å oppnå faglig styrking på internasjonalt nivå av de enkelte universitetene og instituttene på relevante områder gjennom å bygge opp kompetanse på internasjonalt nivå, utdanne forskere og utvikle anerkjente miljøer. OEDs bevilgning til strategisk forskning innen petroleumssektoren var på 38,3 mill. kroner i 2003.

Virkemidlene innenfor strategisk forskning er nettverksprogram, strategiske instituttprogram og strategiske universitetsprogram.

Antall programmer og resultater av grunnleggene kompetanseoppbygging for 2003 var:

  • 1 nettverksprogram

  • 7 strategiske instituttprogrammer

  • 2 strategiske universitets- og høyskoleprogram

  • 17 doktorgrader

  • 16 postdoktorstipend

De vitenskapelige aktivitetene i den strategiske forskningen rapporteres å være god og av gjennomgående høy faglig kvalitet.

Forskningsprogrammet Grunnleggende petroleumsforskning (PetroForsk), som ble etablert for perioden 1998–2004 fokuserer primært på utvikling av relevant kunnskap og kompetanse innen basisdisiplinene. PetroForsks faglige visjon er å støtte forskning som kan bidra til å fremskaffe teknologi som overflødiggjør letebrønner og som bringer utvinningsprosenten i operative og fremtidige felt opp på det teoretisk maksimale nivå. Den samlede prosjektporteføljen teller 37 prosjekter. Et eksempel på en vellykket satsing innenfor PetroForsk er:

Automatisk overvåking av mikrojordskjelv. I et PetroForsk-prosjekt ved NORSAR er det utviklet et dataprogram som automatisk analyserer mikroseismiske hendelser (en slags mikroskopiske jordskjelv) i petroleumsreservoarer, gruver etc. De mikroseismiske hendelsene presenteres grafisk og visuelt, og programmet er blant annet et hjelpemiddel for å vurdere om forkastninger i området er passive eller aktive. Dette bidrar til økt olje- og gassutbytte fra reservoarer og til å gjøre malmgruver tryggere. Prosjektet har ført til at mikroseismikk nå har blitt etablert som et nytt fagfelt ved NORSAR.

For nærmere informasjon om resultater fra de enkelte teknologiprogrammer vises det til Forskningsrådets hjemmeside på, www.forskningsradet.no.

Brukerstyrt forskning

Den brukerstyrte petroleumsforskningen har i 2003 vært organisert innenfor programmene Olje- og gass (OG), PETROPOL og langtidsvirkninger av utslipp til sjø fra petroleumsvirksomheten (PROOF). OEDs bevilgning til brukerstyrt forskning innenfor petroleumssektoren var på 44,7 mill. kroner i 2003.

Det største prosjektvolumet for teknologidelen av OG-programmet lå innenfor temaene prosessering, flerfase og brønntransport og reservoar- og utvinningsteknologi.

Resultatmålene for teknologidelen av OG-programmet ble i stor grad nådd, med følgende konkrete resultater:

  • 6 nye KMBer

  • 3 nye doktorgrader

  • 1 nytt postdoktorstipend

  • 2 nye bedriftskunder

  • 1 nyetablering og 4 nye forretningsområder i eksisterende bedrifter

  • 1 prosjekt med formelt internasjonalt samarbeid

  • 3 nye patenter

  • 16 forbedrede produkter/prosesser/tjenester

Et eksempel på vellykket satsing innen OG-programmet er:

Oljeselskapene bruker i dag milliarder av kroner på tørre letebrønner. Statoil og senere EMGS har vist at en ny metode som baserer seg på elektromagnetiske bølger kan ha stort potensial for å redusere disse kostnadene. OG-programmet har et prosjekt for å utvikle ny sensorteknologi som bidrar til at metoden får et større anvendelsesområde som gir sikrere estimater. I dag virker metoden best for større og grunnere reservoarer på dypt vann.

I PETROPOL har det foruten igangsetting av nye prosjekter lagt stor vekt på formidling av resultater. Det ble i 2003 avholdt en konferanse i Oslo, «En oljeverden mellom terror og enevelde. Om vilkår for utvikling og internasjonal petroleumsvirksomhet i Midt-Østen etter krigen i Irak».

PROOF-programmet har i 2003 vært i en oppstartsfase. De totalt 25 prosjektene som inngår i programmets portefølje dekker til sammen alle de prioriterte fagområdene. Foreløpig finansierer programmet to doktorgradsstipendiater og en postdoktorstipendiat.

Prosjektrettet teknologiutvikling i petroleumssektoren (Demo 2000)

Til sammen 29 prosjekter var aktive i 2003. Prosjektene omfattet alle teknologiområdene som er dekket av Demo 2000-programmet (undergrunnsteknologi, boring og brønn, prosessering på havbunn/nedihulls, dypvann og gassutnyttelse), med særlig vekt på prosessering på havbunnen.

Den femte søknadsrunden av Demo 2000 ble utlyst i januar 2003 og 16 nye prosjekter ble vedtatt støttet. Flere av prosjektene ble ført frem til vellykket pilot og demonstrasjon på felt i full skala i løpet av 2003.

For nærmere informasjon om resultater fra de enkelte teknologi­programmene vises det til Forskningsrådets hjemmeside, www.forskningsradet.no.

Energi- og vassdragssektoren

Strategisk forskning

Antall programmer og resultater av grunnleggende kompetanseoppbygging i 2003 var:

  • 2 nettverksprogram

  • 5 strategiske instituttprogram

  • 1 strategisk universitetsprogram

  • 25 doktorgrader

  • 11 postdoktorstipend

Energi for fremtiden (2000–2006) har i 2003 hatt sin andre store utlysning. Programmet hadde en prosjektportefølje på 13 prosjekter. ¾ av programmets midler gikk til prosjekter innen områdene naturgass og hydrogen. Andre viktige områder er bioenergi og CO2-fri kraftproduksjon. Samlet gikk 85 pst. av programmets midler til å støtte økt kunnskap om Norge som energileverandør i fremtiden. Særlig innenfor temaet lagring av hydrogen er det finansiert flere prosjekter, blant annet innenfor lagring av hydrogen i faste stoffer. Det er arbeidet med grunnleggende materialtekniske problemstillinger for anvendelse blant annet innenfor membranteknologi, elektrolytter i brenselceller og elektolysører. Det er også sett på hvordan hydrogen og hydrogenbaserte brensler vil forbrenne i et mikrobrennkammer. Programmets hjemmeside er www.program.forskningsradet.no/enerfram/.

Katalyse og organisk syntetisk kjemi (KOSK) (2000–2006) har en prosjektportefølje på 35 prosjekter. Midler fra OED gikk i sin helhet til katalyseprosjekter. Katalyseprosjektene er konsentrert på områdene fremstilling og bruk av syntesegass, fremstilling og videreforedling av olefiner og direkte konvertering av metan/lette olefiner. Det er gitt støtte til stipendiatstillinger ved universitetene og til ulike instituttprosjekter. Flere av prosjektene dreier seg om produksjon av syntesegass/hydrogen. Det foretas studier av katalysatorer, reaktorsystemer og reaksjonsbetingelser. Blant annet ses det på hydrogenering av CO, som er en viktig del av fremtidige prosesser for konvertering av naturgass til flytende drivstoffer. Programmets hjemmeside er www.program.forskningsradet.no/kosk/.

Brukerstyrt forskning

Innenfor energisektoren har forskningsmidlene gått til brukerstyrte innovasjonsprosjekter og kompetanseprosjekter i programmet Energi, Miljø, Bygg og anlegg (EMBa) og samfunnsfaglige prosjekter i SAMSTEMT-programmet. Det har vært særlig fokus på å styrke kunnskapen innenfor områder man ser vil få stor betydning, men hvor det fortsatt er store uløste utfordringer. To sentrale temaer har vært hydrogen og renseteknologi for gasskraftverk.

Resultatmålene som ble satt for 2003 er stort sett oppnådd. Ett unntak er antall nyetablerte bedrifter. Dette kan skyldes at programmet i noen grad har dreiet sin profil mot mer grunnleggende forskning og kompetanseutvikling. Måltallet om stipendiater er oppnådd. Det er høy norsk deltakelse i EU-prosjekter. De konkrete resultatene som ble oppnådd gjennom prosjektene i 2003 var:

  • 91 årsverk utført av doktorgradsstipendiater, hvorav 15 avlagte doktorgrader

  • 83 SMB-foretak har deltatt

  • 1 ny bedrift/foretak er etablert basert på sektorens FoU-resultater

  • 22 nye eller forbedrede produkter/prosesser/tjenester er blitt utviklet

  • 13 nye patenter er registrert

  • 28 bedrifter som deltar i EU-prosjekter er støttet

  • 55 artikler i vitenskaplige tidsskrifter med referee er publisert

EMBa har hatt stor pågang av søknader til programmet. Programmet hadde i 2003 en portefølje på til sammen 169 prosjekter. Myndighetenes fokus på energiomlegging er reflektert ved høy fokusering på distribuerte løsninger, og forskning omkring energisystem og energibruk.

Det blir for eksempel innenfor energibruk arbeidet med lavenergibygg. Her ser man på mulighetene for å redusere bruken av energi til oppvarming ved hjelp av økt isolering, bedre tetting og økt passiv solutnyttelse. Dette reduserer behovet for teknisk kompliserte oppvarmingssystemer. På forsyningssikkerhetsområdet er det utviklet et systemvern som er helt nytt i sitt slag. Resultatet er bedre kapasitetsutnyttelse og leveringssikkerhet i det norske sentralnettet.

Innenfor den delen av EMBa som er rettet mot utvikling av renseteknologi for gasskraftverk, er det etablert en omfattende portefølje av prosjekter. På grunn av bevilgningsreduksjonen fra 2002 til 2003 ble det ikke startet opp nye prosjekter i 2003. Sentrale temaer i prosjekter som fortsetter er membran­separasjon, hydrogen- og oksygenanriket forbrenning, nye kraftprosesser og brensel­celler.

I det internasjonale prosjektet «Carbon Capture Project – CCP» deltar norske forskningsmiljøer og industriaktører sammen med ledende internasjonale partnere for å se på mulighetene for kostnadsreduksjoner for gasskraftverk med CO2-håndtering. Etter tre års innsats, ble det i 2003 identifisert og videreutviklet lovende teknologier som kan gi betydelige reduksjoner. Arbeidet omfatter både forbedringer innenfor dagens teknologier med eksosgassrensing, men spesielt er nyere og mer integrerte løsninger (såkalte «pre-combustion» teknologier) fremhevet, fordi disse teknologiene samtidig bidrar til overgangen til et fremtidig hydrogensamfunn.

EMBa-programmets hjemmeside er www.program.forskningsradet.no/emba/.

I SAMSTEMT-programmet ble det tildelt midler til 12 nye prosjekter. Totalt var det 20 prosjekter i porteføljen i 2003 med til sammen syv stipendiater. Mens hovedtema «Internasjonale miljøavtaler og klimapolitikk» var det største i tidligere utlysningsrunder, ble hovedtema «Energimarkeder og energibruk» størst i runden i 2003. I programmet er det blant annet kartlagt hvordan energi- og klimapolitikken i Vest-Europa påvirker energiproduksjon, energihandel og utslipp av CO2og SO2under markedsintegrasjon på kort og lang sikt. Det er også gjort undersøkelser om hvordan vannbåren varme basert på fornybar energi påvirker Norges effekt-, energi- og klimagassbalanse i et sammenkoblet nordeuropeisk kraftmarked. Programmets hjemmeside er www.program.forskningsradet.no/samstemt/.

Post 70 Internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak, kan overføres

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

Nordisk energiforskning

6 140

6 700

7 200

IEA-prosjekter

1 613

2 700

2 700

ETAP

158

Sum post 70

7 910

9 400

9 900

Deltakelse i internasjonalt FoU-samarbeid på energiområdet har høy prioritet og er et viktig supplement til den nasjonale forskningen. Samarbeid på tvers av landegrenser er avgjørende, ikke bare for å kunne holde et høyt faglig nivå blant norske forskningsmiljøer, men også av strategiske grunner for å etablere kontakter og allianser med andre land. Deltakelse i internasjonale prosjekter er kompetanseoppbyggende og gir både faglig og økonomisk drahjelp til å løse sentrale forskningsoppgaver. Samtidig er internasjonalt samarbeid også et utstillingsvindu for norske teknologi- og kunnskaps­leverandører. På energiområdet deltar Norge i første rekke i samarbeids­aktiviteter innenfor EU, IEA og på nordisk nivå. Over Olje- og energi­departementets budsjett for 2005 dekkes støtte til Nordisk energiforskning, samt til enkeltprogrammer innenfor IEA.

Budsjettforslag 2005

Det foreslås bevilget totalt 9,9 mill. kroner til internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak i 2005, en økning på 0,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004. Økningen har sammenheng med økte utgifter til Nordisk energiforskningsprogram som følge av at Norges BNP-andel har økt.

Nordisk energiforskning

Nordisk energiforskning (NEFP) er en institusjon under Nordisk Ministerråd. Institusjonens formål er å fremme og videreføre det nordiske samarbeidet på energiforskningsområdet. Den skal styrke de nasjonale energiforsknings­programmene og forskningsinstitusjonene i Norden, og bidra til en felles strategi for forskning og utvikling på de deler av energiområdet som er av felles nordisk ­interesse. Institusjonen forestår også strategiarbeid og rådgivning i forhold til prosjekter i Nordisk Ministerråd. Institusjonen samfinansieres av de nordiske landene med 27,5 mill. kroner årlig etter en fastsatt fordelingsnøkkel. Norges andel er i 2005 på 7,2 mill. kroner.

De tematiske forsknings­aktivitetene som det vil bli arbeidet med skal støtte opp under kjerneområder som er utpekt av energiministrene som hoved­satsingene i det nordiske energisamarbeidet: Det nordiske el-samarbeidet, klimaspørsmål og regionalt samarbeid. Ut i fra dette er det i den nye virksomhetsperioden (2003–2006) blitt valgt ut fem tematiske områder:

  • integrasjon av energimarkedet

  • fornybare energikilder

  • energieffektivitet

  • hydrogensamfunnet

  • konsekvenser av klimaendringer på energi­området.

Mål og strategier

Nordisk energiforskning skal bidra til kunnskapsbaserte forutsetninger for en kostnadseffektiv reduksjon av energiforbruket og utvikling av nye fornybare energikilder og miljøvennlig energiteknologi. Dette skal skje gjennom å styrke grunnkompetansen ved universiteter, høyskoler og andre forsknings­institusjoner, og gjennom å skape velfungerende forskernettverk mellom de nordiske landene, mellom forskning og næringsliv og med regionale aktører. Det er også et mål å øke nordiske forskningsmiljøers internasjonale konkurransekraft, samt å øke interaksjonen med Nordens nærområder, det vil si Østersjøregionen og enkelte arktiske områder. Tildeling av stipendier og lønnsbidrag til forskerstudenter og forskere står sentralt.

Resultatrapport 2003

I 2003 ble syv fagprogram for perioden 1999–2002 avsluttet. Resultatene er rapportert gjennom årsrapporter og sluttrapporter som kan finnes på www.nefp.info. I 2003 ble det etablert 15 nye prosjekter innenfor de fem tematiske satsingsområdene. Gjennom institusjonens prosjekter er om lag 250 personer fra sentrale FoU-aktører i Norden og nærområdene involvert. Til sammen er det i 2003 gitt støtte til 82 doktorgradstipend og 22 postdoktorstipend innenfor de ulike fagområdene. Av de involverte var 21 norske. Aktivitetene rettet mot Nordens nærområder er videreført og gode kontakter er knyttet med forskergrupper i Baltikum og Nord-Vest Russland. Det har vært engasjert 22 doktorgradstipendiater fra Baltikum og Russland. NEFP har også etablert samarbeid med prosjekter og programmer som gjennomføres i EU og IEA-regi. NEFP er forvaltningsorgan på vegne av Nordisk Ministerråd for fire forvaltningsprosjekter.

IEA-prosjekter

Eneregiinformasjonsutveksling

Norge deltar i IEAs flernasjonale informasjonsprogram Energy Technology Data Exchange (ETDE). Programmet er konsentrert omkring oppbygging av en felles, internasjonal energidatabase.

Enova SF er ansvarlig for oppfølgingen fra norsk side, mens det praktiske arbeidet ivaretas av Institutt for energiteknikk (IFE) som innhenter relevant informasjon på energiområdet og bearbeider og formidler denne videre til energidatabasen. Databasen er tilgjengelig via Internett. IFE er norsk administrator og tildeler brukernavn og passord. Markedsføring av denne basen og den potensielle nytte norske brukere kan ha av ETDE vil fortsatt være viktig i tiden fremover.

For 2005 er det satt av 1,7 mill. kroner til ETDE, en videreføring av saldert budsjett 2004.

Resultatrapport 2003

IFE fortsatte i 2003 overvåking av norsk energilitteratur og utarbeidet og la inn emnemessige og bibliografiske beskrivelser til ETDE. Det ble til sammen lagt inn 605 dokumenter til den internasjonale energidatabasen.

Forskning og utvikling innenfor olje- og gassområdet

IEA er en sentral koordinator og tilrettelegger for internasjonale samarbeidsprosjekter innenfor forskning og utvikling på energisektoren. På olje- og gassområdet har norske selskaper og myndigheter vært aktive deltagere gjennom mange år. Deler av midlene vil bli brukt til å støtte IEAs «Energy technology perspective (ETP)». ETP-prosjektet er en viktig premissleverandør i forbindelse med forskning på fremtidens teknologisystem. Videre vil deler av bevilgningen bli brukt til å støtte andre utviklingsprosjekter innenfor petroleumssektoren. Totalt sett foreslås det bevilget 1 mill. kroner til dette formålet.

Resultatrapport 2003

IEA har arbeidet videre med å styrke vektleggingen av olje og gass i sitt arbeid med energiteknologi basert på videre oppfølging av dette området i berørte fora i 2003. Gjennom IEAs hovedkomite for energiforskning og teknologi, CERT, ble et klarere fokus på olje og gass forankret i Working Party for Fossil Fuels som til nå hovedsakelig har fokusert på kull. Gjennom norsk formannskap i IEAs olje- og gassteknologigruppe har også teknologisamarbeidsavtalen innen økt oljeutvinning blitt trukket sterkere inn i IEAs overordnede teknologiarbeid.

Programkategori 18.60 Statsforetak

Statnett SF er det systemansvarlige nettselskapet i Norge. Foretaket er heleid av staten. Som systemansvarlig er Statnett SF pålagt å sikre momentan balanse mellom produksjon og forbruk til enhver tid og å foreta samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer i det sentrale overføringsnettet. Slike investeringer er en viktig del av oppgaven med å sikre den momentane balansen.

For å ivareta sine oppgaver skal Statnett SF alene eller sammen med andre planlegge og prosjektere, bygge, eie og drive overføringsanlegg og utenlandsforbindelser. Innenfor de rammer foretaket er pålagt skal Statnett SF drives etter forretningsmessige prinsipper og gi best mulig avkastning på den statlige innskuddskapitalen.

Statnett SF er underlagt Norges vassdrags- og energidirektorats monopolkontroll.

Statsforetaket Enova som forvalter Energifondet er omtalt i tilknytning til kap. 1825 Omlegging av energibruk og energiproduksjon.

Kap. 4860 Statsforetak under Olje- og energidepartementet

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

70

Garantiprovisjon, Statnett SF

12 861

11 900

10 100

90

Avdrag, Statnett SF

400 200

Sum kap. 4860

12 861

11 900

410 300

Post 70 Garantiprovisjon, Statnett SF

Ved behandlingen av St.prp. nr. 63 (2001–2002) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2002, jf. Innst. S. nr. 225 (2001–2002), ble det vedtatt å innføre en garantipremie på Statnett SFs lån fra 1. juli 2002 for å nøytralisere støtte­elementet som ligger i statsgarantien for allerede opptatte forpliktelser. Ordningen med garantipremie må ses i sammenheng med endringene i statsforetaksloven som trådte i kraft 1.1.2003, jf. Ot.prp. nr. 13 og Innst. O. nr. 45 (2002–2003). I endringslovens overgangsregler er det vedtatt at staten opprettholder sitt garantiansvar for forpliktelser pådratt før 1.1.2003 og at statsforetakene skal betale en årlig provisjon som motsvarer de fordeler de statsgaranterte lånene gir. Det vises også til Stortingets vedtak om at statens garantiansvar skal begrenses til konkrete låneavtaler tatt opp før 1.1.2003 og forpliktelser knyttet til disse, jf. Ot.prp. nr. 101 (2002–2003) og Innst. O. nr. 8 (2003–2004).

Garantipremien beregnes for hvert enkelt låneopptak foretatt før 1.1.2003, slik at premien tilsvarer den fordelen selskapet har av at gjelden har statsgaranti i henhold til statsforetaksloven. Dette medfører at premien beregnes markedsmessig ut fra hva de enkelte lånene ville ha kostet selskapet dersom de ikke hadde hatt statsgaranti på de tidspunkt de ble tatt opp. Fordelen som ble oppnådd for hvert enkelt lån ble beregnet av uavhengig rådgiver i januar 2003 og viser store individuelle forskjeller alt etter tidspunktet for låneopptak og løpetiden for det enkelte lån. For Statnetts lånemasse pr. 1.1.2003 ble den gjennomsnittlige fordelen beregnet til 0,2 pst. For å kompensere for en viss usikkerhet i beregningen ble garantipremien for det enkelte lån satt 10 pst. høyere enn beregningsresultatet. Det øker den gjennomsnittlige garantipremien pr. 1.1.2003 til 0,22 pst.

Statnett hadde pr. 1. januar 2003 lån med statsgaranti på til sammen 6 188 mill. kroner. Departementet anslår at foretakets lån med statsgaranti vil utgjøre om lag 3 650 mill. kroner pr. 1. januar 2005 og om lag 2 590 mill. kroner pr. 1. januar 2006.

På bakgrunn av forventet utvikling i lånemassen og fastsatt garantipremie pr. lån, anslår departementet garantiprovisjonen for Statnett SF i 2005 til 10,1 mill. kroner, en reduksjon på 1,8 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Det er en viss usikkerhet i anslaget da garantiprovisjonen vil avhenge av forfallstrukturen til Statnetts statsgaranterte lån.

Endelig garantiprovisjon for 2005 fastsettes i desember 2005 basert på faktisk utvikling i foretakets lånemasse med statsgaranti.

Post 90 Avdrag, Statnett SF

Staten ved daværende Nærings- og energidepartementet inngikk i 1993 avtale med Statnett SF om et serielån på 4 002 mill. kroner med endelig forfall 15. desember 2006. Det budsjetteres med 400,2 mill. kroner i avdrag fra Statnett SF i 2005. Det er i henhold til nedbetalingsplanen i avtalen.

Kap. 5608 Renter av lån til statsforetak under Olje- og energidepartementet

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

80

Renter, Statnett SF

48 359

48 500

48 500

Sum kap. 5608

48 359

48 500

48 500

Post 80 Renter, Statnett SF

Renteinntektene fra Statnett SF anslås til 48,5 mill. kroner i 2005. Rentene er knyttet til foretakets serielån med en saldo på 800,4 mill. kroner pr. 1. januar 2005. Eventuell førtidig nedbetaling av lånet vil medføre lavere rente­innbetaling enn forutsatt.

Kap. 5680 Utbytte fra statsforetak under Olje- og energidepartementet

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

80

Utbytte, Statnett SF

400 500

450 000

360 000

Sum kap. 5680

400 500

450 000

360 000

Vedrørende 2004

Ved Stortingets vedtak av 18. juni 2004 ble post 80 Utbytte, Statnett SF økt med 68 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004).

Post 80 Utbytte, Statnett SF

Investeringsnivået i sentralnettet de siste ti årene har vært lavt sammenliknet med det som var vanlig på 1970- og 1980-tallet. Dette har sammenheng med at Statnett SF gjennom ulike tiltak har klart å øke utnyttelsen av eksisterende forbindelser uten å foreta nye investeringer. Potensialet for økt utnyttelse av eksisterende nett har etter hvert nådd en grense, og Statnett vil i årene fremover måtte foreta betydelige re- og nyinvesteringer i kraftnettet for å opprettholde en tilfredsstillende leveringssikkerhet.

Det vises også til at de oppgaver Statnett ble pålagt gjennom behandlingen av St.meld. nr. 18 (2003–2004) Om forsyningssikkerheten for strøm mv. vil kunne kreve investeringer. Statnett skal løpende utrede og utvikle nødvendige virkemidler for å sikre momentan kraftbalanse gjennom perioder med en svært anstrengt kraftsituasjon. Dette kan inkludere etablering av reservekapasitet som bare skal brukes i svært anstrengte situasjoner.

Statnett er tillagt ansvaret for en samfunnsøkonomisk rasjonell drift og utvikling av landets sentrale overføringsnett for kraft og skal legge samfunnsøkonomiske kriterier til grunn for sine investeringer.

For regnskapsåret 2003 ble utbyttet fra Statnett satt til 90 pst. av konsernets resultat etter skatt. Dette utgjorde 518 mill. kroner. For regnskapsåret 2004 foreslår Regjeringen også et utbytte på 90 pst. av konsernets resultat etter skatt. Det utgjør 360 mill. basert på siste resultatanslag. Endelig vedtak om utbytte fastsettes i foretaksmøte våren 2005 basert på faktisk resultat for 2004.

Kredittverdighet

Ved etableringen av Statnett SF ble det satt et mål om en egenkapitalandel på om lag 30 pst., jf. St.prp. nr. 100 (1990–91), Innst. S. nr. 28 (1991–92) og St.prp. nr. 1 (1991–92). Statnett har i dag en egenkapitalandel på om lag 38 pst. av totalkapitalen, men det forventes at denne vil synke framover som følge av økte investeringer. Regjeringen vil ikke videreføre et mål for foretakets egenkapitalandel.

Egenkapitalandelen til Statnett er en viktig faktor i forhold til kreditt­vurderingen av foretaket. Statnett bør ha en størrelse på egenkapitalen som er forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av virksomheten. Dersom egenkapitalandelen blir for lav vil foretaket få problemer med å opprettholde den ønskede ratingen og pådra seg økte lånekostnader.

Statnett er i dag kredittvurdert (ratet) som AA+ fra Standard & Poor"s og AA- fra Moody"s. Det er viktig, særlig med tanke på Statnetts rolle som systemansvarlig i det norske kraft­systemet, at markedsaktørene har tillit til Statnett. Statnett bør av den grunn ha en kredittverdighet (rating) på linje med sammenlignbare selskaper. De danske og finske systemansvarlige selskapene har en rating på AA-nivå.

Statnetts låne- og garantiramme

Statnett har i dag en låne- og garantiramme på 10 mrd. kroner, fastsatt av Stortinget i forbindelse med etableringen av foretaket, jf. St.prp. nr. 100 (1990–91) og Innst. S. nr. 28 (1991–92). Låne- og garantirammen er nedfelt i foretakets vedtekter i henhold til statsforetaksloven. Bakgrunnen for låne- og garantirammen var at staten tidligere garanterte for statsforetakenes forpliktelser. Staten garanterer fortsatt for Statnetts konkrete låneavtaler tatt opp før 1.1.2003 og forpliktelser knyttet til disse, jf. Ot.prp. nr. 101 (2002–2003) og Innst. O. nr. 8 (2003–2004). Det betales en markedsmessig garanti­premie for denne garantien, jf. post 70 Garantiprovisjon, Statnett SF. Etter at statens garantiansvar ble tatt vekk for nye lån er garantiansvaret med hensyn til Statnetts gjeld redusert. I 2003 utgjorde garantiansvaret 4,3 mrd. kroner og det vil bli redusert til 1,8 mrd. kroner i 2006.

Departementet vil føre tilstrekkelig kontroll med de forpliktelser som staten har påtatt seg i tilknytting til de statsgaranterte lånene gjennom den alminnelige eierstyring av foretaket. Regjeringen foreslår derfor å oppheve den tidligere fastsatte låne- og garantirammen for Statnett. Det vises i denne forbindelse til tilsvarende vedtak for Statkraft, jf. St.prp. nr. 53 og Innst. S. nr. 248 (2003–2004).

Det er ikke fastsatt avkastningskrav for Statnett SF. Det innhentes heller ikke eksterne verdivurderinger av foretaket. Reguleringsregimet for nettselskaper er basert på at selskapene kan oppnå normalavkastning over tid dersom de drives effektivt med regler for maksimal og minimal avkastning, fastsatt av Norges vassdrags- og energidirektorat. Som en konsekvens av dette reguleringsregimet, vil den reelle verdien av Statnett SF ligge nær opptil den bokførte. Foretaket skal søke å oppnå høyest mulig avkastning innenfor de rammer myndighetene har satt. Rammene omfatter blant annet nettreguleringsregimet og at Statnett er pålagt å gjennomføre samfunns­økonomisk lønnsomme investeringsprosjekter.

Konsernet omfatter foruten morselskapet Statnett SF det heleide datter­selskapet Statnett Transport AS, samt Statnett Skagerrak AS som er et heleid selskap under Statnett Transport AS. Det heleide datterselskapet Statnett Forsikring AS inngår ikke i konsernregnskapet da selskapets drift er vesentlig forskjellig fra resten av konsernet. Videre inngår Statnetts andel av de felles kontrollerte virksomhetene Nord Pool ASA, Nord Pool Clearing ASA, EuroKabel AS og Nord Pool Consulting ASA, hvor morselskapet direkte eller indirekte har 50 pst. eierandel.

Statnetts direkte og indirekte eierandel i Nord Pool Spot AS er på 30 pst. Nord Pool Spot AS eies nå av de systemansvarlige nettselskapene i de fire nordiske landene og av Nord Pool ASA med 20 pst. hver. I tillegg har Statnett, gjennom sitt eierskap i Nord Pool ASA, en indirekte eierandel i Nord Pool Spot AS på 10 pst.

Statnett Entreprenør AS ble solgt til finske Eltel Networks i april 2003. Salget av Statnett Entreprenør vil ikke endre Statnetts pålagte oppgaver med å ivareta beredskapen i kraftsystemet og vedlikeholdet av sentralnettet.

Resultatrapport 2003

Konsernet hadde et resultat etter skatt på 576 mill. kroner i 2003 mot 445 mill. kroner i 2002. Av foretakets årsresultat er 518 mill. kroner utbetalt i utbytte, tilsvarende om lag 90 pst. av årsresultatet etter skatt, jf. St.prp. nr. 1 og Budsjett-innst. S. nr. 9 (2003–2004). Driftsinntektene i 2003 var på 5 885 mill. kroner mot 9 435 mill kroner i 2002. Nedgangen skyldes i all hovedsak reduksjon i salg av spot og regulerkraft. Omsetningen av spotkraft inngikk i regnskapet frem til andre halvår 2002. Da ble Nord Pool Spot AS skilt ut fra Nord Pool ASA og føres nå som tilknyttet selskap. Driftsresultatet var 1 006 mill. kroner i 2003 mot 922 mill. kroner i 2002.

Resultatforbedringen kan blant annet ses i sammenheng med lavere kostnader vedrørende energitap ved kraftoverføring, lavere netto finans­kostnader samt gevinster ved salg av regionalnett og av datterselskapet Statnett Entreprenør AS våren 2003.

Statnett SF oppnådde for 2003 en regnskapsmessig egenkapitalavkastning på 13 pst. etter skatt og den bokførte egenkapitalandelen var på 38,2 pst. pr. 31. desember 2003. De tilsvarende ­tallene for konsernet var 12,8 pst. og 38,9 pst.

Tertialrapport pr. 30. april 2004

Konsernet hadde pr. 1. tertial 2004 et resultat etter skatt på 130 mill. kroner og et driftsresultat på 257 mill. kroner. For 1. tertial 2003 var resultatet etter skatt og driftsresultatet henholdsvis 192 og 346 mill. kroner. Konsernet hadde en omsetning på 1 825 mill. kroner pr. 1. tertial 2004 mot 2 297 mill. kroner på samme tid i 2003.

Resultatendringen skyldes i hovedsak økte kostnader for systemtjenester og redusert inntektsramme for Statnett fastsatt av Norges vassdrags- og energidirektorat.

Tabell 5.12 Nøkkeltall for Statnett konsern

       

(i mill. kroner)

2002

1. tertial 2003

2003

1. tertial 2004

Driftsinntekter

9 435

2 297

5 885

1 825

Driftsresultat

922

346

1 006

257

Resultat etter skatt

445

192

576

130

Utbytte til OED

400,5

518

Bokført egenkapitalandel

36,9 pst.

38,2 pst.

38,9 pst.

39,8 pst.

Programkategori 18.70 Petroleumsvirksomheten

Programkategorien omfatter utgifter og inntekter i forbindelse med Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE) og Statoil ASA.

Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE)

SDØE ble opprettet med virkning fra 1. januar 1985, ved at de fleste av Statoils utvinningstillatelser på norsk kontinentalsokkel ble delt i en direkte økonomisk del til staten (SDØE) og en økonomisk del til Statoil. SDØE-ordningen er et feltspesifikt virkemiddel ved at andelen blir tilpasset lønnsomheten og ressurspotensialet i den enkelte utvinningstillatelse.

Ordningen innebærer at en fastsatt andel av inntekter, kostnader og investeringer knyttet til de enkelte utvinningstillatelser og felt på kontinentalsokkelen samt tilknyttede anlegg kanaliseres over statsbudsjettet.

Petoro AS ivaretar SDØE på vegne av staten.

Verdivurdering 2003

Som en del av eieroppfølgingen av SDØE og Petoro har Olje- og energidepartementet benyttet en eksternt konsulent for å gjennomføre en verdivurdering av SDØE-porteføljen pr. 1. januar 2004. I verdivurderingen pr. 1. januar 2004 anslås porteføljens verdi til 438 mrd. kroner. Beregningene er basert på tall innrapportert av Petoro til Revidert nasjonalbudsjett 2004, jf. St.prp. nr. 63 (2003–2004), og prisforutsetningene lagt til grunn for Nasjonalbudsjettet 2004, jf. St.meld. nr. 1 (2003–2004).

I tillegg ble verdien pr. 1. januar 2004 sammenlignet med resultat av fjorårets verdivurdering av SDØE, jf. St.prp. nr. 1 (2003–2004).

Denne analysen viser at dersom en benytter konstante prisforutsetninger, (prisforutsetningene lagt til grunn i Nasjonalbudsjettet 2003) økte verdien med om lag 14 mrd. kroner i løpet av 2003. Hvis man benytter prisforutsetningene fra Nasjonalbudsjettet 2003 på startverdien og forutsetningene fra Nasjonalbudsjettet 2004 på sluttverdien, var verdiøkningen på om lag 26 mrd. kroner.

De største verdidriverne for SDØE-porteføljen i 2003 var Troll, Ormen Lange og Gullfaks.

SDØEs produksjon og reserver

SDØEs produksjon av olje i 2003 var 309 mill. fat. Gassproduksjonen i 2003 var 23,7 mrd. Sm3 mot 21 mrd. Sm3 i 2002. NGL- og kondensat­produksjonen var 2,8 mill. tonn i 2003.

SDØEs olje- og gassreserver estimeres i henhold til Oljedirektoratets definisjon av forventningsverdier. SDØEs forventede oljereserver (inkludert våtgass) var ved utgangen av 2003 om lag 427 mill. Sm3, en reduksjon på 30 mill. Sm3 i forhold til begynnelsen av året. SDØEs forventede gassreserver var 1 018 mrd. Sm3 ved utgangen av 2003, en økning på 127 mrd. Sm3 i forhold til begynnelsen av året. En Sm3 olje tilsvarer 6,29 fat, mens 1 000 Sm3 gass tilsvarer 6,29 fat oljeekvivalenter.

Tabell 5.13 SDØEs olje- og gassreserver pr. 31. desember 2003

Forventede reserver1

Olje2 (mill. Sm3)

Gass (mrd. Sm3)

Ved inngangen til 2003

457

891

Justering av tidligere anslag

10

5

Utvidelser og funn

13

146

Forbedret utvinning

1

Produksjon

-54

-24

Ved utgangen av 2003 (31.12.2003)

427

1 018

1 Forventede reserver representerer forventningsverdier i henhold til ressursklasse 1–3 i Oljedirektoratets ressursklassifiseringssystem. Reserver i produksjon, reserver med godkjent plan for utbygging og drift og reserver som rettighetshaverne har besluttet å utvinne.

2 Inkludert våtgass (NGL)

Oljepris

Ved utarbeidelse av statsbudsjettet for 2004 ble det lagt til grunn en gjennom­snittlig oljepris på kr 170 pr. fat. I revidert budsjett 2004 ble det lagt til grunn en gjennomsnittlig oljepris på kr 200 pr. fat, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004). I budsjettet for 2005 er det lagt til grunn en gjennomsnittlig oljepris på kr 230 pr. fat. Det understrekes at den fremtidige utviklingen i oljeprisen er usikker.

Tabell 5.14 Gjennomsnittlig realisert oljepris for SDØE i 2001–2003, samt prisforutsetninger for 2004 og 2005

2001

2002

2003

20041

20052

Oljepris i løpende kroner pr. fat

250

196

190

200

230

1 Revidert budsjett 2004, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004).

2 Budsjettforslag for 2005.

Tabell 5.15 Kapitalbalansen for SDØE

         

(i mill. kroner)

2001

2002

2003

20041

20052

Anleggskapital pr. 31. desember

125 239

117 010

117 910

122 256

129 356

1 Revidert budsjett 2004, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004).

2 Budsjettforslag for 2005.

Langsiktige mål og strategier

Det langsiktige målet for forvaltningen av SDØE-porteføljen er å oppnå høyest mulig inntekter til staten. SDØE, kombinert med skatte- og avgiftssystemet, er et velegnet virkemiddel for å sikre staten en høy andel av verdiskapingen på norsk kontinentalsokkel. Gjennom SDØE kan en tilpasse statens andel av petroleumsrenten til det enkelte felt. I konsesjonstildelinger vurderes direkte statlig deltakelse gjennom SDØE i forhold til lønnsomheten og ressurspotensialet i den enkelte utvinningstillatelse.

Resultatmål

Ved at SDØE har et engasjement i et betydelig utvalg felt og utvinningstillatelser på kontinentalsokkelen, vil lønnsomheten i stor grad samsvare med lønnsomheten på norsk kontinentalsokkel generelt. Det er derfor ikke fastsatt konkrete resultatmål for SDØE.

Tabell 5.16 SDØEs kontantstrøm

     

(i mill. kroner)

2003

20041

20052

Innbetalinger3

102 720

103 200

118 700

Utbetalinger4

35 235

42 923

46 100

Netto kontantstrøm

67 485

60 277

72 600

1 Revidert budsjett 2004, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004).

2 Budsjettforslag for 2005.

3 Innbetalinger = driftsinntekter + overføring fra Statens petroleumsforsikringsfond + renter på mellomregnskapet + pro et contra- oppgjør.

4 Utbetalinger = driftsutgifter + lete- og feltutviklingsutgifter + fjerningsutgifter + investeringer + overføring til Statens petroleumsforsikringsfond + pro et contraoppgjør.

SDØEs netto kontantstrøm i 2003 var på om lag 67,5 mrd. kroner. I 2004 forventes en netto kontantstrøm på om lag 60,3 mrd. kroner og i 2005 budsjetteres det med en netto kontantstrøm på om lag 72,6 mrd. kroner.

Fullmakter

Fullmakt til å inngå forpliktelser utover gitte bevilgninger under SDØE hvor øvre grense for SDØEs forholdsmessige andel for det enkelte prosjekt/fase utgjør 5 mrd. kroner foreslås inntatt i budsjettet for 2005, jf. Forslag til vedtak VII. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 41 (2003–2004) for nærmere omtale av fullmakten.

Fullmakten knyttet til forenklet myndighetsbehandling ved mindre utbyggingssaker på norsk kontinentalsokkel, foreslås videreført i budsjettet for 2005, jf. Forslag til vedtak VIII. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 1 (1992–1993) og St.prp. nr. 1 (2000–2001) for nærmere omtale av fullmakten.

Fullmakten til å godkjenne overføring av eiendomsrett mot bruksrett, foreslås videreført i budsjettet for 2005, jf. Forslag til vedtak IX. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 1 (1992–1993) for nærmere omtale av fullmakten.

Fullmakten til overdragelse av andeler i utvinningstillatelser, foreslås endret i budsjettet for 2005, jf. Forslag til vedtak X. For å forenkle saksbehandlingen i forbindelse med eventuelle overdragelser av andeler i utvinningstillatelser foreslås det å overføre fullmakten fra Kongen til Olje- og energidepartementet. En slik fullmakt vil kun anvendes i svært kurante tilfeller av justeringer i SDØE-porteføljen. Det vises til St.prp. nr. 1 (1994–1995) og St.prp. nr. 50 (1995–1996) for nærmere omtale og retningslinjer for overdragelse av SDØE-andeler.

Fullmakt til at Olje- og energidepartementet kan godkjenne deltakelse for Petoro i forbindelse med overdragelse og samordning av andeler i utvinningstillatelser foreslås inntatt i budsjettet for 2005, jf. Forslag til vedtak XI. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 41 (2003–2004) for nærmere omtale av fullmakten.

I forbindelse med nysalderingen, vil det hvert år bli gitt en samlet orientering til Stortinget om bruken av fullmaktene.

Kap. 2440 Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (jf. kap. 5440)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

22

Fjerningsutgifter , overslagsbevilgning

2 875

25

Pro et contra-oppgjør

208 905

30

Investeringer

16 038 211

19 700 000

22 000 000

50

Overføring til Statens petroleumsforsikringsfond

980 600

1 300 000

1 200 000

Sum kap. 2440

17 230 591

21 000 000

23 200 000

Vedrørende 2004

Ved Stortingets vedtak av 18. juni 2004 ble post 22 Fjerningsutgifter bevilget med 10 mill. kroner. Videre ble post 30 Investeringer og post 50 Overføring til Statens petroleumsforsikringsfond redusert med henholdsvis 200 og 187 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004).

Post 22 Fjerningsutgifter, overslagsbevilgning

Fjerningstilskuddsloven er opphevet. Fjerningsutgifter budsjetteres derfor under underpost 24.2 Driftsutgifter i 2005.

Post 30 Investeringer

(i 1 000 kr)

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

Prosjekter vedtatt utbygd

16 038 210

17 400 000

17 400 000

Prosjekter under vurdering

0

2 300 000

4 600 000

Sum investeringer

16 038 210

19 700 000

22 000 000

SDØEs andel av investeringene på kontinentalsokkelen forventes for 2005 å bli 22 000 mill. kroner. Av dette anslaget utgjør prosjekter som er besluttet utbygd om lag 17 400 mill. kroner og prosjekter under vurdering om lag 4 600 mill. kroner. Totalt er dette en økning på om lag 2 300 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

De prosjektene som har størst investering i 2005 er Ormen Lange, Langeled, Snøhvit og Troll Olje.

Post 50 Overføring til Statens petroleumsforsikringsfond

Overføringene til Statens petroleumsforsikringsfond anslås til 1 200 mill. kroner i 2005, en reduksjon på 100 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004. Reduksjonen har hovedsakelig sammenheng med endrede betingelser for driftsforsikringen i forbindelse med Statoils reforhandling av forsikringsavtalen. Overføringen gjenspeiler hva SDØE alternativt måtte ha betalt i forsikringspremier i det private forsikringsmarkedet.

Kap. 5440 Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (jf. kap. 2440)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

01

Pro et contra-oppgjør

51 006

24

Driftsresultat

62 695 761

52 400 000

73 200 000

30

Avskrivninger

14 092 013

15 900 000

14 900 000

50

Overføring fra Statens petroleumsforsikringsfond

1 482 152

80

Renter av statens kapital

6 390 077

6 800 000

7 700 000

85

Renter på mellomregnskapet

2 016

Sum kap. 5440

84 713 025

75 100 000

95 800 000

Vedrørende 2004

Ved Stortingets vedtak av 18. juni 2004 ble post 24 Driftsresultat økt med 7 000 mill. kroner. Videre ble post 30 Avskrivninger redusert med 1 600 mill. kroner og post 80 Renter av statens kapital økt med 400 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004).

Post 24 Driftsresultat

 

(i 1 000 kr)

Underpost

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

24.1

Driftsinntekter

101 184 699

95 300 000

118 700 000

24.2

Driftsutgifter

-17 362 291

-18 900 000

-21 600 000

24.3

Lete- og feltutviklingsutgifter

-642 541

-1 300 000

-1 300 000

24.4

Avskrivninger

-14 092 013

-15 900 000

-14 900 000

24.5

Renter av statens kapital

-6 392 093

-6 800 000

-7 700 000

Sum post 24

62 695 761

52 400 000

73 200 000

Driftsresultatet for SDØE er anslått til 73 200 mill. kroner i 2005, en økning på 20 800 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004. Anslaget for 2005 er utarbeidet på grunnlag av en gjennomsnittlig oljepris på kr 230 pr. fat.

Underpost 24.1 Driftsinntekter

Driftsinntektene for SDØE forventes å bli 118 700 mill. kroner i 2005, en økning på 23 400 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004. Økningen skyldes hovedsakelig at forventet oljepris har økt fra kr 170 pr. fat i saldert budsjett 2004 til kr 230 pr. fat i budsjettforslaget for 2005.

Underpost 24.2 Driftsutgifter

Driftsutgiftene for SDØE forventes å bli 21 600 mill. kroner i 2005, en økning på 2 700 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004.

Underpost 24.3 Lete og feltutviklingsutgifter

Lete- og feltutviklingsutgifter for SDØE forventes å bli 1 300 mill. kroner i 2005, en videreføring av saldert budsjett 2004.

Underpost 24.4 og post 30 Avskrivninger

Avskrivninger på statens kapital i petroleumsvirksomheten er anslått til 14 900 mill. kroner for 2005, en reduksjon på 1 000 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004. Driften belastes med avskrivninger for å ta hensyn til kapitalslit og gir dermed et mer korrekt bilde av ressursbruken. Dette er en kalkulatorisk kostnad uten kontantstrømseffekt, jf. motpost under kap. 5440, post 30.

Underpost 24.5 og post 80 Renter av statens kapital

Renter av statens kapital er anslått til 7 700 mill. kroner for 2005, en økning på 900 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2004. Driften belastes med renter av statens kapital for å ta hensyn til kapitalkostnader og gir dermed et mer korrekt bilde av ressursbruken. Dette er en kalkulatorisk kostnad uten kontantstrømseffekt, jf. motpost under kap. 5440, post 80.

Post 85 Renter på mellomregnskapet

Fra og med april 2003 ble kassarapporter til det sentrale statsregnskapet generert automatisk. Implementeringen medførte endret oppsett av kassarapporten for SDØE. Endringen innebærer at det fra april 2003 oppstår et mellomværende med staten (mellomværende utgjør differansen mellom føring på kapittel/post i bevilgningsregnskapet og likviditetsbevegelser). Mellomværende omfatter over-/underinnkalling av kontanter fra operatørene (differansen mellom kontantinnkalling og avregning fra operatør), arbeidskapital, avregning fra operatør, merverdiavgift og mellomværende med betalingsformidler m.m.

Kap. 5685 Aksjer i Statoil ASA

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2003

Saldert budsjett 2004

Forslag 2005

80

Utbytte

5 133 489

5 133 000

4 877 000

Sum kap. 5685

5 133 489

5 133 000

4 877 000

Vedrørende 2004

Ved Stortingets vedtak av 18. juni 2004 ble post 80 Utbytte økt med 89 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004).

Rådgivere

Olje- og energidepartementet engasjerte våren 2002 tre rådgivere som kunne bistå departementet ved behov. Rådgivingstjenesten ville kun bli honorert dersom en konkret situasjon skulle oppstå.

I juli 2004 solgte staten om lag 117 mill. aksjer i Statoil ASA. Denne transaksjonen vil bli nærmere omtalt i nysalderingen for 2004. Staten eier etter transaksjonen 1 653 362 598 aksjer i Statoil ASA. Dette tilsvarer 76,3 pst. av selskapets aksjer. I transaksjonen benyttet Olje- og energidepartementet en av de tre rådgiverne som finansiell rådgiver.

Departementet er fremdeles avhengig av den kompetanse rådgivere tilbyr. Disse gir uavhengige vurderinger for å supplere departementets egen fagkompetanse og kapasitet. Ved behandlingen av budsjettet for 2004 ble Kongen innvilget fullmakt til å overskride bevilgningen under kap. 1800, post 21 Spesielle driftsutgifter til dekning av utgifter i forbindelse med meglerhonorar og faglig bistand ved salg av statlige aksjeposter samt andre endringer som kan få betydning for eierstrukturen i Statoil ASA. Fullmakten foreslås for 2005 endret fra at Kongen har fullmakten til at OED har fullmakten, jf. omtale under kap. 1800, post 21 Spesielle driftsutgifter.

Post 80 Utbytte

Statoil ASA ble delprivatisert og børsnotert i juni 2001. Etter delprivatiseringen beholdt staten en eierandel i Statoil på 81,7 pst. av aksjene. I juli 2004 foretok staten et ytterligere nedsalg innenfor rammen av Stortingets fullmakt. Etter salget eier staten om lag 76,3 pst. av aksjene og private investorer og institusjoner eier om lag 23,7 pst.

Allmennaksjelovens bestemmelser regulerer prosedyrer med henhold til utbetaling av utbytte. Hvilke beløp som kan utdeles i utbytte beregnes i henhold til regnskapet til Statoil ASA (NGAAP), ikke konsernregnskapet (USGAAP). Forslaget om utdeling av utbytte må fremsettes av styret, og aksepteres av bedriftsforsamlingen og generalforsamlingen. Generalforsamlingen kan beslutte å redusere, men ikke øke, utbytte som er foreslått av styret.

Da det ikke foreligger offentlig informasjon med foreløpig prognose for årsresultatet for 2004, har ikke departementet beregnet anslag for eventuelt utbytte for 2004 til utbetaling i 2005. I budsjettet for 2005 legges det foreløpig til grunn hva som ble utbetalt i utbytte i 2004 for regnskapsåret 2003, men justert for ny statlig eierandel på 76,3 pst. av aksjene. I 2004 ble det utbetalt et utbytte på kr 2,95 pr. aksje, tilsvarende en total utbetaling på 6 390 mill. kroner. Justert i henhold til statens nåværende antall aksjer, tilsvarer dette et utbytte på om lag 4 877 mill. kroner. Staten eier 1 653 362 598 aksjer i Statoil ASA.

Det understrekes at budsjettert utbytte for regnskapsåret 2004 ikke er et forventningsrettet estimat, men en teknisk fremskriving. Vedtak om eventuelt utbytte fattes i ordinær generalforsamling våren 2005. Styrets eventuelle forslag til utbytte vil fremgå av selskapets årsrapport for 2004. Statens andel av styrets eventuelle forslag til utbytte vil bli presentert i revidert budsjett 2005.

Fotnoter

1.

Kilde: Statens sentrale tjenestemannsregister, bemanningsoversikt pr. 1. mars 2004.

2.

Kilde: Statens sentrale tjenestemannsregister, bemanningsoversikt pr. 1. mars 2004.

3.

Kilde: Statens sentrale tjenestemannsregister, bemanningsoversikt pr. 1. mars 2004.

Til forsiden