St.prp. nr. 36 (2003-2004)

Om samtykke til godkjenning av Nordisk konvensjon om trygd av 18. august 2003

Til innholdsfortegnelse

1 Nordisk konvensjon om trygd

Regjeringene i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige,

som siden avtalen om Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS-avtalen) trådte i kraft, anvender bestemmelsene i forordning (EØF) nr. 1408/71 om anvendelse av trygdeordninger på arbeidstakere, selvstendig næringsdrivende og deres familiemedlemmer som flytter innenfor fellesskapet også når det gjelder personer som flytter mellom de nordiske landene,

som den 15. juni 1992 inngikk en nordisk konvensjon om trygd som komplement til nevnte forordning, der de nordiske landene har forpliktet seg til å i stor utstrekning, innenfor Norden, anvende forordningens bestemmelser også på visse persongrupper som forordningen ikke kommer til direkte anvendelse på, nemlig personer som ikke er eller har vært arbeidstakere eller selvstendig næringsdrivende i forordningens betydning eller som ikke er statsborgere i et EØS-land,

som henviser blant annet til artikkel 8, artikkel 36, artikkel 46b nr. 2 bokstav b, artikkel 63 og artikkel 70 i nevnte forordning,

som ønsker å tilpasse konvensjonen til utviklingen av nevnte forordning og av de nordiske lands lovgivning om trygd,

som tar hensyn til Rådets forordning om utvidelse av bestemmelsene i forordning (EØF) nr. 1408/71 og forordning (EØF) nr. 574/72 til å gjelde de statsborgere i tredjeland som utelukkende på grunn av sitt statsborgerskap ikke omfattes av disse bestemmelser,

som henviser til at bestemmelsene i artikkel 69 i forordning (EØF) nr. 1408/71 skal anvendes på en statsborger i tredjeland, når denne har rett til lovlig opphold og arbeid der samt til å søke arbeid i det nordiske land der han har registrert seg som arbeidssøkende hos arbeidsformidlingen,

som er blitt enige om særskilte bestemmelser for Danmark i henhold til vedlegg til denne konvensjon,

er blitt enige om å inngå en ny nordisk konvensjon om trygd med den ordlyd som følger nedenfor:

Avdeling I

Alminnelige bestemmelser

Artikkel 1

Definisjoner

1. I denne konvensjonen betyr uttrykkene

1) «nordisk land»

ethvert av de kontraherende land samt de selvstyrte områdene Færøyene, Grønland og Åland i den utstrekning disse områdene har gitt sitt samtykke til at konvensjonen skal gjelde for dem;

2) «forordningen»

forordning (EØF) nr. 1408/71 om anvendelse av trygdeordninger på arbeidstakere, selvstendig næringsdrivende og deres familiemedlemmer som flytter innenfor fellesskapet, med den ordlyd som til enhver tid gjelder mellom de nordiske land;

3) «gjennomføringsforordningen»

forordning (EØF) nr. 574/72 om regler for gjennomføring av forordning (EØF) nr. 1408/71 om anvendelse av trygdeordninger på arbeidstakere, selvstendig næringsdrivende og deres familiemedlemmer som flytter innenfor fellesskapet, med den ordlyd som til enhver tid gjelder mellom de nordiske land;

4) «grunnpensjon»

alminnelig pensjon, som ikke beregnes på grunnlag av fullførte tidsrom med inntektsgivende arbeid, tidligere arbeidsinntekt eller avgiftsinnbetaling, deriblant slik alminnelig pensjon eller tillegg til pensjon som ytes til den som mangler eller har lav tilleggspensjon;

5) «tilleggspensjon»

alminnelig pensjon, som kun beregnes for personer som har vært yrkesaktive i henhold til landets lovgivning;

6) «bosatt»

at en person er bosatt i et nordisk land i henhold til landets folkeregistrering dersom ikke særlige grunner tilsier noe annet.

2. Andre uttrykk som forekommer i denne konvensjonen, har den betydning som de har i forordningen, gjennomføringsforordningen eller i de nordiske landenes nasjonale lovgivning.

Artikkel 2

Saksområder

Denne konvensjonen får anvendelse på all lovgivning som omfattes av forordningens saksområder.

Artikkel 3

Personkrets

  1. Denne konvensjonen gjelder for personer som omfattes av forordningens personkrets.

  2. Denne konvensjonen gjelder videre følgende personer som ikke omfattes av forordningens personkrets

    1. personer, som er eller har vært omfattet av lovgivningen i et nordisk land,

    2. familiemedlemmer eller etterlatte, som avleder rettigheter fra personer som nevnt under a).

Artikkel 4

Utvidet anvendelse av forordningen

Dersom ikke annet følger av denne konvensjonen, utvides anvendelsen av forordningen og gjennomføringsforordningen til alle personer som omfattes av denne konvensjon og som er bosatt i et nordisk land.

Avdeling II

Bestemmelser om hvilken lovgivning som skal anvendes

Artikkel 5

Ikke yrkesaktive personer

  1. For personer som ikke er eller har vært arbeidstakere eller selvstendig næringsdrivende i forordningens betydning anvendes lovgivningen i det nordiske land der de er bosatt.

  2. Ektefelle og barn under 18 år, som følger med en arbeidstaker eller en selvstendig næringsdrivende fra et nordisk land til et annet, skal, når bestemmelsene i artiklene 13 nr. 2 bokstav d, 14 nr. 1, 14a nr. 1 og 17 i forordningen medfører at arbeidstakeren eller den selvstendig næringsdrivende fortsatt skal omfattes av lovgivningen i førstnevnte land, på samme måte fortsatt være omfattet av dette lands lovgivning som om de medfølgende fortsatt var bosatt der.

Artikkel 6

Yrkesaktive personer

Ved anvendelsen av bestemmelsene i forordningens Avdeling II regnes også arbeid med undersøkelse og utvinning av naturforekomster på et lands kontinentalsokkel som arbeid i det landet.

Avdeling III

Særskilte bestemmelser om retten til ytelser

Kapittel 1. Sykdom, svangerskap og fødsel eller adopsjon

Artikkel 7

Godtgjørelse for kostnader ved hjemreise

  1. For personer som er bosatt i et nordisk land og som har rett til naturalytelser der og som under midlertidig opphold i et annet nordisk land mottar sykehjelp, skal oppholdslandet dekke de merutgifter ved hjemreise til bostedslandet som oppstår ved at vedkommende på grunn av sin sykdomstilstand må benytte en dyrere reisemåte enn han ellers ville ha benyttet.

  2. Bestemmelsen i nr. 1 får ikke anvendelse på personer som får tillatelse til å reise til et annet nordisk land for å få nødvendig behandling der.

Kapittel 2. Ytelser ved uførhet, alder og til etterlatte

Artikkel 8

Minste botid for rett til grunnpensjon

  1. En person, som ikke er eller har vært arbeidstaker eller selvstendig næringsdrivende i forordningens betydning, har rett til grunnpensjon fra et nordisk land bare dersom vedkommende har opptjent rett til slik pensjon fra dette landet på grunnlag av minst tre års bosetting i landet.

  2. Kravet i nr. 1 kan ikke oppfylles ved at botids- og trygdetidsperioder i andre land påberopes.

  3. Perioder en person har mottatt pensjon fra et annet land hvor forordningen eller denne konvensjonen gjelder, medregnes ikke ved avgjørelse av om bosettingskravet i nr. 1 er oppfylt.

Artikkel 9

Grunnpensjon ved bosetting i et EØS-land

En person er, så lenge vedkommende er bosatt i et EØS-land, berettiget til den grunnpensjon som han har opptjent rett til i et nordisk land.

Det samme gjelder ved bosetting på Færøyene og Grønland i den utstrekning konvensjonen gjelder for disse områdene.

Artikkel 10

Avtale i henhold til artikkel 46b nr. 2 bokstav b i forordningen

Er vilkårene som gjelder for å beregne pensjon også på grunnlag av fremtidige trygde- eller botidsperioder som ville ha blitt fullført dersom pensjonstilfellet ikke hadde inntruffet, oppfylt i mer enn ett nordisk land, medregnes bare en del av de fremtidige periodene ved beregningen i hvert av landene. Denne delen bestemmes på grunnlag av de faktiske trygde- eller botidsperioder som anvendes ved pensjonsberegningen, etter forholdet mellom den faktiske perioden i landet og den samlede faktiske perioden i landene.

Artikkel 11

Visse perioder før 1994

Har en person opptjent rett til grunnpensjon fra et nordisk land på grunnlag av bosetting i landet i tidsrom før 1. januar 1994, og hvor han samtidig har opptjent rett til tilleggspensjon i et annet nordisk land, skal grunnpensjon for denne perioden bare beregnes i sistnevnte land. Har en person i en slik periode samtidig opptjent tilleggspensjon fra flere nordiske land, hvorav ett også var vedkommendes bostedsland, skal grunnpensjon bare beregnes i sistnevnte land.

Kapittel 3. Dagpenger under arbeidsløshet

Artikkel 12

Unntak fra krav om fullførte perioder

Kravet om trygde- eller sysselsettingsperioder som er fastsatt i forordningens artikkel 67 nr. 3, gjelder ikke for den som enten har utført arbeid i et slikt omfang at han eller hun har vært omfattet av lovgivningen om dagpenger under arbeidsløshet eller har mottatt slike ytelser i det nordiske land der krav om ytelser fremsettes. Arbeidet skal likevel være utført, eller dagpenger under arbeidsløshet være mottatt, innenfor en periode på fem år regnet fra datoen vedkommende melder seg som arbeidssøkende hos den offentlige arbeidsformidlingen eller eventuelt søker om medlemskap i vedkommende arbeidsløshetskasse.

Avdeling IV

Øvrige bestemmelser

Artikkel 13

Gjennomføringsbestemmelser

De kompetente myndigheter skal utferdige de bestemmelser som er nødvendig for å sikre en enhetlig nordisk gjennomføring av denne konvensjonen.

Artikkel 14

Forbindelsesorgan

Ved gjennomføring av denne konvensjonen skal myndigheter og organer i nødvendig utstrekning bistå hverandre. I hvert nordisk land skal det finnes et forbindelsesorgan som utpekes av den kompetente myndighet.

Artikkel 15

Avkall på refusjon

  1. Dersom ikke annet avtales mellom to eller flere av landene, gir de nordiske land, i henhold til artiklene 36, 63 og 70 i forordningen og artikkel 105 i gjennomføringsforordningen, avkall på enhver refusjon mellom landene av utgifter til naturalytelser ved sykdom, svangerskap og fødsel samt ved yrkesskade og yrkessykdommer, av ytelser til arbeidsløse som søker arbeid i annet land enn det kompetente, samt for administrativ og medisinsk kontroll.

  2. Avkall på refusjon omfatter ikke naturalytelser til personer som i henhold til forordningens artikkel 22 nr. 1 bokstav c og artikkel 55 nr. 1 bokstav c har fått tillatelse til å reise til annet nordisk land for der å få den nødvendige sykehjelp som hans tilstand krever.

Artikkel 16

Ikrafttredelse

  1. Denne konvensjonen trer i kraft den første dagen i den tredje måneden etter den måned samtlige regjeringer har meddelt den danske regjeringen at de godkjenner konvensjonen.

  2. For Færøyenes, Grønlands og Ålands vedkommende trer konvensjonen i kraft 30 dager etter at Danmarks, henholdsvis Finlands, regjering har underrettet det danske utenriksministeriet om at Færøyenes landsstyre og Grønlands landsstyre, henholdsvis Ålands lagting, har meddelt at konvensjonen skal gjelde for Færøyene og Grønland henholdsvis Åland.

  3. Det danske utenriksministeriet skal underrette de øvrige partene og Nordisk ministerråds sekretariat om mottakelsen av disse meddelelsene og om tidspunktet for konvensjonens ikrafttredelse.

Artikkel 17

Oppsigelse av konvensjonen

  1. Ønsker en part å si opp konvensjonen, skal skriftlig meddelelse om dette tilstilles det danske utenriksministeriet som plikter å underrette de øvrige partene om dette og om meddelelsens innhold.

  2. Oppsigelsen gjelder bare for den part som har avgitt den, og den får virkning fra og med begynnelsen av det kalenderår som inntreffer minst seks måneder etter at det danske utenriksministeriet har mottatt meddelelse om oppsigelsen.

  3. Oppsies konvensjonen, skal rettigheter som er ervervet i medhold av konvensjonen beholdes.

Artikkel 18

Eldre bestemmelser

  1. Når denne konvensjonen trer i kraft, opphører den nordiske konvensjonen av 15. juni 1992 om trygd å gjelde. Denne konvensjonen skal ikke medføre reduksjon av ytelser som utbetales ved konvensjonens ikrafttredelse.

  2. Grunnpensjon til en statsborger i et nordisk land, som frem til 31. desember 1993 er utbetalt etter bestemmelsene i den nordiske konvensjonen av 5. mars 1981 om sosial trygghet eller etter den nasjonale lovgivningen i et eller flere land, og som ved denne konvensjonens ikrafttredelse fremdeles utbetales etter disse bestemmelsene, skal omregnes i henhold til bestemmelsene i forordningen eller i denne konvensjonen, dersom den berettigede søker om grunnpensjon fra et annet nordisk land.

  3. Krav om ytelser som er satt frem etter denne konvensjonens ikrafttredelse, skal behandles i henhold til denne konvensjonen, også når de gjelder ytelser for tidsrom før ikrafttredelsen.

Artikkel 19

Undertegning

Originalteksten til denne konvensjonen skal deponeres hos det danske utenriksministeriet, som skal tilstille de øvrige partene bekreftede kopier av teksten.

Til bekreftelse herav har de befullmektigede representantene undertegnet denne konvensjon.

Utferdiget i Karlskrona den 18. august 2003 i et eksemplar på dansk, finsk, islandsk, norsk og svensk, hvis tekster har samme gyldighet.

Vedlegg

Særskilte bestemmelser for Danmark med hensyn til artikkel 4

Når det gjelder

  • kapitlene 7 og 8 i avdeling III i forordningen

  • artiklene 69 og 70 i forordningen, og

  • grunnpensjoner som nevnt i artiklene 8 og 9 i konvensjonen

skal anvendelsen av forordningen og gjennomføringsforordningen kun gjelde statsborgere i et nordisk land, slik at konvensjonens artikkel 8 og 9 også kun gjelder for statsborgere i et nordisk land.