St.prp. nr. 40 (1999-2000)

Om samtykke til inngåelse av en avtale om norsk deltakelse i Verdensbankens Karbonfond

Til innholdsfortegnelse

1 Sammendrag

Regjeringen legger med dette fram en proposisjon for Stortinget med spørsmål om samtykke til inngåelse av en avtale om norsk deltakelse i Verdensbankens Karbonfond, the Prototype Carbon Fund (PCF). Karbonfondet har som formål å investere i prosjektbaserte klimagassreduksjoner i utviklingsland og i land med overgangsøkonomier. Målet er at utslippsreduksjonene skal godkjennes under de to prosjektbaserte Kyotomekanismene, nedfelt i Kyotoprotokollen av desember 1997; Felles gjennomføring (JI) under artikkel 6 og Den grønne utviklingsmekanismen (CDM) under artikkel 12. Felles gjennomføring gir muligheter for prosjektbasert samarbeid mellom land som har utslippsforpliktelser, herunder land med overgangsøkonomier. Den grønne utviklingsmekanismen åpner for at industriland kan finansiere utslippsreduserende prosjekter i utviklingsland og benytte de oppnådde utslippsreduksjonene til å møte deler av sine forpliktelser under Kyotoprotokollen.

Verdensbanken vil etablere en portefølje av utslippsreduserende prosjekter og inngå avtaler med vertslandene for de enkelte prosjektene. Investorene som tilfører midler til Karbonfondet vil få en forholdsmessig andel av de realiserte utslippsreduksjonene fra prosjektene. Hensikten er at de realiserte utslippsreduksjonene fra Karbonfondet skal kunne brukes til å oppfylle deler av det enkelte lands utslippsforpliktelser under Kyotoprotokollen for perioden 2008-2012.

Norge har under Kyotoprotokollen forpliktet seg til maksimalt å øke klimagassutslippene med 1% i årlig gjennomsnitt i perioden 2008-2012 i forhold til utslippene i basisåret 1990. Som et supplement til nasjonale tiltak for å redusere klimagassutslippene vil Norge aktivt ta i bruk de fleksible gjennomførings-mekanismene under Kyotoprotokollen.

Investorene i Karbonfondet vil være både stater og private selskaper. Deltakende stater vil forplikte seg til individuelle andeler på USD 10 mill og private selskaper til andeler på USD 5 mill. Statlig norsk deltakelse i Karbonfondet medfører i henhold til avtalen en samlet forpliktelse på USD 10 mill, dvs omlag 80 mill kroner med dagens valutakurs. Norges bidrag foreslås dekket over Utenriksdepartementets budsjett, kap 0197, post 76. Tilskudd til internasjonale klima og miljøtiltak. Det er bevilget 8 mill kr til Karbonfondet over denne posten i Statsbudsjettet for 2000.

Da norsk deltakelse i Karbonfondet innebærer økonomiske forpliktelser over flere år, er Stortingets samtykke til inngåelse av avtalen nødvendig etter Grunnlovens § 26, annet ledd. Avtalen blir bindende for Norge ved undertegning uten etterfølgende skritt fra norsk side. Den blir derfor forelagt Stortinget før undertegningen.

Et avtrykk av deltakeravtalen med tilhørende instrument, i engelske originaltekst, med oversettelse til norsk, følger som trykt vedlegg til denne proposisjonen.