St.prp. nr. 43 (2003-2004)

Om endring av bevilgningene på statsbudsjettet for 2004 for å dekke utgifter til strakstiltak for å redusere skadevirkninger av en mulig pandemisk influensa.

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn

Influensapandemier er de store verdensomspennende epidemier av influensa som kan få omfattende skadevirkninger helsemessig og økonomisk. Det er vanskelig å forutse når og hvordan influensapandemier vil opptre. Fugleinfluensaen som pågår i Sørøst-Asia er foreløpig en fuglesykdom, som i sjeldne tilfeller rammer mennesker. Det synes å være høy dødelighet blant de menneskene som rammes, men det er ikke så langt registrert smitte mellom mennesker.

Influensavirus kan raskt endre egenskaper. Dersom viruset får egenskaper som gjør det smittsomt mellom mennesker, kan man få en pandemisituasjon.

Internasjonalt følges utviklingen av fugleinfluensaen nøye. Både FAO og WHO har nedsatt ekspertkomiteer som løpende vurderer situasjonen. Norge deltar i EU's informasjonsutveksling om smittsomme sykdommer gjennom nettverket som er etablert som en del av Folkehelseprogrammet. EU's helseministre har hatt løpende samtaler om saken og bl.a. konkludert med at det tas kontakt med industrien for eventuelt innkjøp av vaksine og legemidler. EU iverksatte tidlig importforbud av fjærkre fra en rekke asiatiske land. Norske myndigheter støtter EUs tiltak og har fulgt opp med tilsvarende forbud.

Flere nordiske land har gjennomført tiltak i forhold til legemiddelleverandører for å beredskapssikre legemidler med tanke på en eventuell pandemisk influensa. Dette gjelder blant annet Sverige og Island. Danske helsemyndigheter har kontakt med grossist, men har foreløpig ikke inngått konkrete avtaler. Finland på sin side har en meget god forsyningsberedskap bl.a. gjennom et obligatorisk lagringssystem for 6 måneders legemiddelforbruk.

Helsedepartementets Nasjonale beredskapsplan for pandemisk influensa regulerer tiltak for hvert nivå i utviklingen av en pandemisk influensa. Som del av beredskapsplanen er det oppnevnt en pandemikomite, som ledes av Sosial- og helsedirektoratet, med Nasjonalt folkehelseinstitutt som sekretariat og hvor forøvrig Statens helsetilsyn, Statens legemiddelverk, de regionale helseforetakene, en kommune og Influensasenteret ved Universitetet i Bergen er representert. Tiltakene som nå er iverksatt er i samsvar med Pandemikomiteens råd.