St.prp. nr. 45 (2005-2006)

Om samtykke til tiltredelse av Den internasjonale konvensjon om normer for opplæring, sertifikater og vakthold for personell på fiskefartøyer av 7. juni 1995

Til innholdsfortegnelse

3 Nærmere om de enkelte bestemmelser i konvensjonen

I fortalen vises det til partenes ønske om å ytterligere fremme sikkerhet for liv og eiendom til sjøs og vern av det marine miljø ved å fastsette internasjonale normer for opplæring, sertifikater og vakthold for personell om bord på fiskefartøyer.

Av artikkel 1 fremgår konvensjonens alminnelige forpliktelser. Partene plikter å gjennomføre konvensjonens bestemmelser i sin interne rett. Konvensjonens vedlegg utgjør en integrert del av konvensjonen.

Artikkel 2 inneholder definisjoner, bl.a. av part, sertifikater, fiskefartøy og havgående fiskefartøy m.v.

Av artikkel 3 fremgår det at konvensjonen gjelder for personell på havgående fiskefartøy under partens flagg.

Artikkel 4 sier at partene skal oversende IMOs generalsekretær opplysninger om hvordan de har gjennomført konvensjonen.

Artikkel 5 omhandler forholdet til andre trak­tater. Partene skal bl.a. søke å unngå konflikt mellom konvensjonen og øvrige traktater de måtte være bundet av.

Artikkel 6 sier at personell på fiskefartøyer skal være sertifisert i samsvar med vedlegget til konvensjonen.

Av artikkel 7 fremgår det bl.a. at hver part skal fastlegge prosesser og prosedyrer for upartisk undersøkelse av enhver rapport om manglende kvalifikasjon eller handling eller unnlatelse hos innehavere av sertifikater m.v. Hver part skal videre fastsette straffe- og disiplintiltak for overtredelse av konvensjonen.

Artikkel 8 sier at en part har rett til å foreta kontroll av utenlandske fiskefartøy dersom flagget i en annen konvensjonspart. Dersom det kontrollerte fartøyet i slike tilfeller unnlater å korrigere mangler, skal parten som foretar kontrollen treffe tiltak for å påse at fartøyet ikke seiler før disse kravene er oppfylt.

Av artikkel 9 fremgår det at partene skal støtte de stater som anmoder om teknisk bistand. Dette gjelder bl.a. opplæring av administrativt og teknisk personell, og oppretting av institusjoner for opplæring av personell på fiske­fartøyer m.v.

Artikkel 10 inneholder prosedyren for endringer i konvensjonen og i vedleggene. Endringer i konvensjonen kan vedtas med to tredjedels flertall av partene som er til stede i IMOs utvidete Sjøsikkerhetskomité, forutsatt at minst en tredjedel av partene er til stede ved avstemningen. Endringer er gjenstand for partenes ettefølgende godkjennelse og skal anses å være godtatt den dato da de er godtatt av to tredjedeler av partene. Vedleggsendringer skal gjøres etter en annen særskilt fastsatt prosedyre.

Artikkel 11 inneholder bestemmelser om undertegning, ratifikasjon, godtakelse, godkjennelse eller tiltredelse. Konvensjonen var åpen for undertegning frem til 30. september 1996. Etter det tidspunkt er den åpen for tiltredelse.

Av artikkel 12 fremgår det at konvensjonen trer i kraft 12 måneder etter den dag da minst 15 stater har sluttet seg til.

Artikkel 13 nedfeller en rett til oppsigelse. Konvensjonen kan sies opp til enhver tid etter utløpet av fem år fra den dato da den trådte i kraft for vedkommende part. Oppsigelsen får virkning etter 12 måneder.

Av artikkel 14 fremgår det at IMO er depositar for konvensjonen.

Vedlegget

Konvensjonen har et regelvedlegg som inneholder fire kapitler:

Kapittel I omhandler alminnelige bestemmelser og inneholder regler om konvensjonens definisjoner, anvendelse, innhold av sertifikater samt kontrollprosedyrer.

Kapittel II omhandler sertifisering av skipper, offiserer, maskinoffiserer og radiooperatører.

Kapittel III omhandler grunnleggende sikkerhetsopplæring for alt personell på fiskefartøyer.

Kapittel IV omhandler vakthold. Det er krav til vakthold om bord i alle fiskefartøy for besetningen på dekk, i maskinen og i radioavdelingen på fartøy med lengde 24 meter og derover.