St.prp. nr. 57 (1997-98)

Om delvis bompengefinansiering av videre utbygging av Ev 18 mellom Gutu og Kopstad i Vestfold

Til innholdsfortegnelse

5 Lokal behandling

En første utredning om delvis bompengefinansiering av firefelts Ev 18 gjennom Vestfold ble lagt fram for Vestfold fylkesting i 1996. Fylkestinget vedtok å opprette et bompengeselskap med Vestfold fylkeskommune som eneeier. Videre ble det vedtatt at fylkesutvalget skal utgjøre selskapets generalforsamling og gis fullmakt til å utforme vedtekter og stifte selskapet. Fylkestinget ba for øvrig om at nødvendige utredninger ble gjennomført og at spørsmålet om plassering av bomstasjoner ble sendt ut på høring.

Saken ble sendt på høring til alle 15 kommunene i Vestfold, Drammen kommune og Buskerud og Telemark fylkeskommuner. Høringsrunden ga full støtte til delvis bompengefinansiering av firefelts Ev 18. Av de 15 kommunene i Vestfold var det fire som ikke uttalte seg. Ni kommuner støttet det anbefalte forslaget om bomplassering på Ev 18 sør for Gutu, mens kommunene Holmestrand og Ramnes gikk inn for hovedbom nord for Gutu.

Holmestrand kommune uttalte seg positivt til bompengefinansiering av Ev 18 generelt, men er uenig i den foreslåtte bomplassering. Kommunen peker spesielt på at en bom på nåværende Ev 18 mellom Sande og Holmestrand vil svekke Holmestrand som handelsby for Sande. Det vil også kunne bli noe trafikklekkasje over rv 32, ved Hanekleiva, til indre Vestfold. Denne tverrforbindelsen er ikke foreslått avgiftsbelagt. Ramnes kommune, som ikke blir direkte berørt av bomplasseringene, mente at en må velge et bomsystem der interntrafikken i Vestfold blir uten bomavgift, slik at en hindrer en usunn deling av fylket.

Sande kommune, som får alle bomstasjonene innenfor kommunegrensen, avviste hovedbom nord for Gutu, men aksepterer bom sør for Gutu. Dermed blir trafikken mellom Sande sentrum og Drammen ikke avgiftsbelagt. Kommunen krever kompensasjon for ulempene i forbindelse med plassering av bomstasjoner i kommunen.

Hof kommune, som bare aksepterte bom sør for Gutu, krever miljø- og trafikksikkerhetsmessige strakstiltak langs rv 32 og 35.

Drammen kommune uttalte seg ikke. Buskerud fylkeskommune sluttet seg til anbefalt bomplassering sør for Gutu, og la vekt på at trafikken mellom Sande og Drammen burde unngå bomavgift.

Telemark fylkeskommune støttet bompengeinnkreving og forslag til plassering av bommene, men peker på at eventuell restgjeld etter utbygging av Ev 18 over Eidangerhalvøya må bli overført til det nye bomselskapet i Vestfold når bompengeinnkrevingen starter i 2002.

Vestfold fylkesting fattet følgende vedtak 22. desember 1997:

  1. «Vestfold fylkeskommune går inn for at firefelts E 18 Gutu - Gulli finansieres ved hjelp av bompenger og statlige bevilgninger. I første omgang søkes om delfinansiering av strekningen Gutu - Kopstad. Bompengeandelen for denne strekningen utgjør 810 mill kr.

  2. Vestfold fylkeskommune garanterer for bomselskapets gjeld, begrenset til 846 mill kr i 1997-kroner. Garantitiden er maksimalt 20 år, inkludert den ordinære innkrevingsperiode på 10 år, 5 års forlengelse av bompengeperioden i tilfelle sviktende økonomi og planleggings- og byggeperiode på 5 år. Det er et vilkår at garantien blir sikret 1. prioritet pant i retten til å kreve inn bompenger.

  3. Bomstasjoner plasseres på ny E 18 på strekningen Gutu (Bergsenga) - Hanekleiva, på nåværende E 18 ved Ødegården og på rampene til og fra syd i Hanekleivakrysset.

  4. Normaltaksten for lette biler settes til 20 kr for passering i begge retninger i alle bommene. Takst for kjøretøyer med tillatt vekt over 3.500 kg settes til 40 kr. Det innføres rabattordninger i samsvar med Statens vegvesens takstretningslinjer.

  5. Det inngås avtale med Sande kommune om kompensasjon for ulemper i forbindelse med plassering av bomstasjoner i kommunen. Tiltakene er gang- og sykkelveg langs rv 32 og opprusting av det eksisterende lokale riks- og fylkesvegnettet i Sande sentrum. De totale kostnadene for disse tiltakene begrenses oppad til 25 mill kr som belastes bompengeselskapet. Det mer detaljerte innhold og utformingen av kompensasjonstiltakene avklares nærmere mellom Sande kommune og Statens vegvesen Vestfold.»

Etter at kommunene uttalte seg og fylkestinget gjorde sitt vedtak har Vegdirektoratet foretatt en justering av kostnadsoverslaget. Grunnet hovedsakelig prisutvikling og markedssituasjonen for materialer og tjenester, er kostnadsoverslaget for den bompengefinansierte delen av utbyggingen økt fra 820 til 860 mill kr (fra 810 til 850 mill kr i 1997-kr).

Kostnadsendringene har nødvendiggjort ny behandling i fylkeskommunen, og fylkestinget gjorde 3. mars 1998 følgende vedtak:

«Vestfold fylkeskommune samtykker i at bompengeandelen for delfinansiering av E18 Gutu - Kopstad utgjør 850 mill kr i 1997-kr og at fylkeskommunen garanterer for bomselskapets gjeld, begrenset til 900 mill kr i 1997-kr. Garantitiden er maksimalt 21 år, inklusive den ordinære innkrevingsperioden på 11 år, 5 års forlengelse av bompengeperioden og en takstøkning på 20 pst i tilfelle sviktende økonomi samt en planleggings- og byggeperiode på 5 år. For øvrig gjelder vedtak i fylkestingsak 087/97A.»