St.prp. nr. 74 (2005-2006)

Statens eierskap i BaneTele AS

Til innholdsfortegnelse

4 Industrielt samarbeid mellom BaneTele AS og Bredbåndsalliansen AS

4.1 Bredbåndsalliansen AS

Bredbåndsalliansen AS eies av de seks selskapene Lyse Energi AS, Agder Energi AS, Troms Kraft AS, Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap AS, Eidisva bredbånd AS og Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk FKF. Dette er regionalt og lokalt forankrede selskaper med satsing innen bredbånd. I tillegg er flere mindre energiselskaper organisert som deltagere sammen med alliansens eiere.

Bredbåndsalliansen AS ble stiftet 2003 med det formål å gjøre en felles satsing på nasjonal bredbåndsvirksomhet, herunder å overta en vesentlig del av BaneTele. Bredbåndsalliansen skal være eiernes verktøy for gjennomføring av en konstellasjon med BaneTele og for nødvendig samordning av virksomhetene.

Kjernen i eiernes strategi er å tilby en bred portefølje av tjenester over et høykapasitets bredbåndsnett med distrikts-Norge som hovedsatsingsfelt. Kombinasjonen Bredbåndsalliansen/ BaneTele vil representere et nasjonalt, langsiktig og kraftfullt alternativ i det norske bredbåndsmarkedet.

Stifterne av Bredbåndsalliansen eier deler av det nettet BaneTele disponerer i dag. I tillegg til dette nettet, eier og forvalter eierne mer enn 4 500 km regions- og aksessnett. Bredbåndsalliansen leverer transport, aksess og innholdstjenester for mer enn 700 millioner kroner til over 100 000 kunder i Norge

4.2 Industrielt samarbeid mellom BaneTele AS og Bredbåndsalliansen AS

4.2.1 Emisjon

Forslaget innebærer at Bredbåndsalliansen AS tilfører 625 millioner kroner til BaneTele AS gjennom en emisjon, mot at BA mottar 232 000 aksjer i BaneTele gjennom en aksjekapitalforhøyelse, tilsvarende det antall aksjer staten eier per i dag. Eierskapet vil deretter være delt, 50 pst til staten og 50 pst til BA.

4.2.2 Samarbeidsavtaler

Etter forslaget skal det inngås nye avtaler mellom BaneTele og eierne bak BA for gjensidig leie og bruk av infrastruktur. De ulike delene av infrastrukturen vil samordnes, ved at det etableres ett nett med felles teknologiske standarder. BaneTele vil ikke overta eierskapet til infrastruktur fra alliansemedlemmene, men vil få tilgangsrettigheter gjennom avtaler. BaneTele skal gjennom integrasjon med alliansemedlemmene bli nasjonal transportleverandør og stå sentralt i samarbeid mellom kraftselskapene. BaneTele vil videre være tjenesteleverandør til nasjonale og enkelte regionale kunder i bedriftsmarkedet. BAs eiere vil benytte BaneTele som sin transportleverandør, og tilføre BaneTele økt omsetning og dermed bedret grunnlagt for inntjening. Det er avtalt konkurranseforbud som hindrer både Bredbåndsalliansen og Bredbåndsalliansens eiere fra å drive virksomhet som konkurrerer med BaneTeles virksomhet. Nettet som BaneTele har rett til å disponere vil være åpent for alle leverandører på vanlige kommersielle vilkår.

4.2.3 Styringsstruktur

En eierandel på 50 pst sikrer staten kontroll over vesentlige beslutninger hvor det kreves enighet mellom aksjonærene. Staten, BaneTele og Bredbåndsalliansen vil være parter i en aksjeeieravtale som regulerer viktige forhold. Staten og BA vil etter denne ha likt antall styrerepresentanter, og hver av eierne har veto ved avgjørelser i viktige saker. BA vil ha rett til å utpeke styreleder i inntil fire år, men deretter vil styreleder utpekes annenhver gang av staten og BA.

Statens lån til selskapet, som inkludert renter vil utgjøre 273 millioner kroner på gjennomføringstidspunktet, vil bli innløst. Staten vil etter dette ikke være lånegiver til BaneTele AS.

Aksjeeieravtalen inneholder milepæler for Nye BaneTele som skal nås innen en treårsperiode. Disse skal sikre at selskapet utvikles forretningsmessig, og binder alliansemedlemmene til å delta i henhold til de intensjoner som er fremlagt i forhandlingene. Dersom milepælene ikke nås, har staten rett til å kjøpe 17 pst aksjer fra BA til redusert pris, slik at staten får full kontroll gjennom 67 pst eierskap. De særskilte styringsmekanismene i aksjonæravtalen vil da falle bort.

Staten har også rett til å selge sine aksjer til BA i tre år etter de to første årene, til pris minst lik dagens verdi, uavhengig av selskapets utvikling. Etter fem år og fram til utgangen av 2015 har staten rett til å selge til Bredbåndsalliansen i henhold til en avtalt prisingsmekanisme. Dersom en av eierne skulle selge sin eierandel i BaneTele, har den annen part forkjøpsrett og medsalgsrett. Eventuell nye aksjeeier skal godkjennes av staten.

Integrasjonsavtale og aksjeeieravtale følger som vedlegg til denne proposisjonen.

Til forsiden