Historisk arkiv

Regjeringen bekymret for utviklingen i Georgia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Utviklingen det siste døgnet gir grunn til sterk bekymring for situasjonen i Georgia. Rapportene vi nå mottar om fortsatt voldsbruk og kamphandlinger er meget urovekkende, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Alle parter har nå et ansvar for å vise tilbakeholdenhet. Meldinger om at russiske styrker rykker stadig nærmere Gori og andre byer langt inne på georgisk territorium gir grunn til dyp uro, sier Utenriksministeren.

- Verdenssamfunnet må kreve at partene overholder våpenhvileavtalen som ble inngått for to dager siden etter mekling fra EUs og OSSEs side. Stadige brudd på våpenhvilen forverrer den humanitære situasjonen og gjør den videre politiske prosessen vanskeligere, sier Støre.

- Rapporter og øyenvitneskildringer fra mennesker på flukt vitner om grufulle handlinger mot sivile. Dette må fordømmes på det sterkeste og understreker kravet om at internasjonale observatører nå må få tilgang i hele Georgia, inkludert Sør-Ossetia og Abkhasia. Uten internasjonal tilstedeværelse er det svært vanskelig å få verifisert hva som skjer i områdene, sier utenriksminister Støre.  

- Økt maktbruk forverrer den humanitære situasjonen for befolkningen og flyktningestrømmene øker nå i begge retninger. Vi gjentar derfor vår oppfordring til partene om å gi humanitære organisasjoner adgang til området slik at nødvendig hjelp kommer fram, sier utenriksminister Støre.